LEZING BOOGHKRING

Welkom iedereen


Ik zal me even voorstellen, misschien kent niet iedereen me. Mijn naam is Frans Regtien en ik kom bij Boogh sinds september 2021. In 2017 ben ook een tijd hier geweest en toen combineerde ik deze dagbesteding met het bezoeken van het afasiecentrum van Boogh in Amersfoort. In Amersfoort ben ik, zoals dat dan officeel heet, sinds eind juli vorig jaar uitbehandeld. Ik ben 67 jaar, getrouwd en heb 2 kinderen. Ik woon in  Hilversum wordt daar vandaan twee dagen in de week, nu op maandag en woensdag opgehaald om bij Boogh Baarn me bezig te houden in de dagbesteding. Ik schilder en teken en praat mee over kunst en muziek en ik heb daar veel plezier in. Ik Hilversum zelf doe ik aan lichaamsoefeningen met begeleiding van een fysiotherapeut. Fietsen, het gebruik van de loopband en krachttraining.

Maar daarover wil ik het met jullie verder niet over hebben. Ik ben, voordat ik in de zomer van 2016 een hartstilstand kreeg, journalist geweest. En ik ben dat nog eigenlijk nog altijd onder het motto: het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Het begon al met het spellen van de Volkskrant en later maakte ik op mijn typmachine allerlei verslagen van voetbalwedstrijden die ik zelf had gespeeld. Voor de televisie hield ik de scores bij van wedstrijden van Ajax, Oranje, schaatsen en wielrennen. Ik schreef daarover op mijn typmachine verslagen en ik maakte ook nog eens overzichten van wat ik in bepaald jaar allemaal had meegemaakt. Als dagboeken.

Daarover straks meer, maar eerst die hartstilstand. Het gebeurde eind juli op vakantie in Madrid, op straat terwijl ik daar met mijn vrouw rondliep. “Out of the blue” zeggen ze dan, want ik zag het totaal niet aankomen. Ik zakte in  elkaar en gelukkig reageerde vrouw onmiddellijk. Ze had op de lagere school,waar zij werkte , een BHV, een bedrijfshulpverleningscursus gevolgd  en begon direct met re-animeren. Ik was totaal weg. De eerste minuten is acute hulp cruciaal. Door zuurstoftekort werden mijn hersenen beschadigd. Ik heb een tijd in coma gelegen in een ziekenhuis en werd later met een speciaal vliegtuig naar Nederland vervoerd. Eerst werd ik daar opgenomen in een ziekenhuis, later kwam ik in een verpleeghuis terecht en vervolgens in een revalidatiekliniek. Ik leerde als het ware opnieuw leven. Dat zal jullie heel bekend voorkomen. Kijk even naar het nu volgende filmpje over het leven na een hersenbeschadeging

https://youtu.be/8QzOMTh9yvw


Een positief beeld over de gevolgen van hersenbeschadeging. Ik zelf kon langzaam weer lopen en praten, stapje voor stapje. De eerste herinnering aan die beginperiode was dan ook dat ik in de revalidatiekliniek bij Sinterklaas op schoot zat. Bij Boogh Amersfoort herstelde ik vervolgens door veel aan fysiotherapie en spelletjes doen. Ook lazen we stukken uit het dagboek van Hendrik Groen (wellicht bekend van de televisie) en we leerden weer geestelijk de draad van leven op te pakken via het programma Hersenz. Daarin wordt via modules geoefend. Omgaan met verandering, plannen en organiseren, dat waren twee voorbeelden van onze bezigheden. En, heel langzaam, leerde ik weer zowaar terug te keren in mijn oude vak de journalistiek.

Ik had ongeveer 40 jaar daarin gewerkt. Eerst bij lokalen kranten in Amsterdam en later bij radio en televisie.  Bij de KRO als bureauredacteur van de actualiteitenrubriek Echo aan het begin van de jaren 80. Later ging ook ook interviewen en uitzendingen presenteren. Na de KRO heb ik les gegeven aan jonge journalisten. Dat gebeurde op de Hogeschool Windesheim in Zwolle. In de jaren negentig heb ik allerlei werk voor radio en TV gedaan. Zoals bij de Wereldomroep, omroep Gelderland, de RVU en de Radio Nieuws Centrale. Vanaf 2000 werkte ik 5 jaar als presentator van het ochtendprogramma van omroep Brabant, om daarna weer terug te keren naar de Wereldomroep. Tot die in 2012 door bezuinigingen ophield te bestaan. Toen begon een periode van me werkelijk suf solliciteren (zeker 100 brieven heb ik geschreven) en steeds was mijn leeftijd een struikelblok, hoewel dat zelden of nooit werd gezegd. Bij de lokale omroep RTI Hilversum vond ik ( weliswaar onbetaald maar dat gaf echt niet) werk als presentator en interviewer. Ik wil graag een voorbeeld laten zien van dat werk bij RTI. Aan het eind van ieder jaar had ik met burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum een interview waarin hij terugblikte.  Ik laat  nu een fragment zien dat je op mijn website kunt terugvinden, op de pagina RTI HILVERSUM. Daarna op die pagina een ander fragment uit mijn tijd bij de regionale omroep, straatinterviews in Hilversum maart 2041 direct na het overlijden van voetbalicoon Johan Cruyff

Toen kwam die fatale zomer van 2016, waarin mijn leven totaal veranderde. Over die hartstilstand kun je dus  meer lezen op  op mijn website, waar ik het net al over had, www.fransregtien.nl . De site geeft een compleet beeld van mijn leven voor en na mijn hartstilstand. Dus ook over over mijn journalistieke activiteiten 


Ik zei al eerder dat het bloed bij mij kruipt waar het niet gaan kan. Langzamerhand werd ik in de periode na mijn hartstilstand weer actief in de journalistiek. Ik schreef voor het blad Boogh Magazine (interviews en artikelen) en maakte columns voor het vakblad Markant, dat bedoeld is voor mensen die actief zijn in de gezondheidszorg. Die columns gingen vooral over de veranderingen in mijn persoonlijke leven door de hartstilstand. Vorig jaar was ik eindredacteur van Nieuwsbrief van de Hersenletselstichting en schreef daarin ook artikelen over mensen met hersenletsel. Ik ging ook artikelen schrijven voor Spreekbuis, een onlineplatform voor mensen die bij de omroep werken. Ik ken  nog veel mensen bij de omroep en bovendien wil ik ook nog wel over iets anders dan hersenletsel schrijven.

Dit is bijna het einde van mijn verhaal. Enkele maanden geleden heb ik enkele maanden geleden een andere oude liefde bij mijn journalistieke werk opgepikt: De “goeie ouwe radio”. Er is een speciaal online radiostation bijgekomen.  Voor dat station maakte ik interviews en schreef ik columns voor mensen met hersenletsel. Voor de doelgroep NAH-ers maakte ik ook nieuwsoverzichten over wat er op radio en TV en in de kranten staat. Inmiddels ben ik ermee gestopt en ben ik begonnen met podcasten. Als het ware een oude hobby in een nieuw jasje, te vinden op de pagina Podcast.

Van deze lezing is ook een audioversie, die is hieronder te horen. Excuses voor het geringe geluid, dat moet je dus wat harder zetten als dat kan.

https://soundcloud.com/frans-regtien/stichting-boogh-2?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

FRANS REGTIEN