2021 OKTOBER

70 JAAR TELEVISIE

Een verzameling televisiepareltjes uit het  omroeparchief.  Samengebracht vanwege het zeventigjarig jubileum van televisie in Nederland en uitgezonden door de NPO in het eerste weekend van oktober.  LET OP: je moest eerst doorklikken ivm.  reclameboodschappen.
Om te beginnen links de allereerste uitzending uit 1951, op 2 oktober van dat jaar.

https://youtu.be/rcpT9f6kffU

Kort na het begin van 50 jaar televisie was er de watersnood in Zeeland. Het duurde dagen voordat de beelden beschikbaar waren, van de ramp in de nacht van 1 op 2 februari 1953. 
https://youtu.be/otvwqmrNlxc

 

Breaking news is in die 50 jaar indringende televisie geweest. Denk aan de Twin Towers, de  terroristische aanslag in New York in 2001 op 11 september. Dit en andere schokkende nieuwsfeiten komen langs. 

https://www.npostart.nl/POW_05169302
 
Wat ging er door je heen? Hoe vaak is die vraag wel eens gesteld aan sportmannen –vrouwen als ze bijzondere prestatie hadden geleverd. Of intens verdriet hadden na verlies.  Allerlei interviews passeren de revue in dit overzicht.
https://emea01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fnos.nl%2Fl%2F2400028&data=04%7C01%7C%7Cab4d940ffd0148b40cca08d985b21407%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C637687822144041585%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&sdata=dg54Tdguoew7YXjWStpBGLLcu7%2F2jHZzlN6smW8QeuQ%3D&reserved=0
 
Muziek speelde ook grote rol op de televisie. Bijzondere optredens van binnen- en buitenlandse artiesten waren te zien.
https://www.npostart.nl/AT_300003380


Satire was ook veel en vaak te zien op de Nederlandse televisie. Allerlei zaken of mensen werden daarin op de hak genomen en dat leidde tot veel komische en kolderieke momenten. 
https://www.npostart.nl/VPWON_1333576
Een speciaal satirisch programma was Jiskefet. De humor van Kees Prins, Michiel Romeyn en  Herman Koch is hieronder vervat een speciaal programma vanuit tehuis Sint Hubertusberg en tegelijkertijd  een heerlijke satire op Tussen Kunst en Kitsch.
https://youtu.be/dN74Hd2BzD8
 
In de loop der jaren was er ook veel drama en diverse series op de Nederlandse televisie, uit binnen- en buitenland. 
https://www.npo3.nl/het-beste-van-drama/03-10-2021/AT_300003382

Ook voor kinderen waren er vanaf het begin van die 70 jaar TV speciale programma's. 
https://www.npostart.nl/VPWON_1333918

Een komisch duo met een een speciaal plaatsje in dit overzicht vormen Theo en Thea. Arjan Ederveen en Tosca Niterink waren er verantwoordelijk voor.  Een aflevering over seks.
https://www.npostart.nl/POW_05206076


TOESLAGENAFFAIRE

Advocaten die gedupeerden van de toeslagenaffaire bijstaan, zijn niet in staat hun werk goed uit te voeren. Dat komt doordat de advocaten tegen „talloze problemen en hindernissen” aanlopen, waardoor de bijstand onder druk komt te staan, zo schreef een handvol advocaten namens ongeveer 220 collega’s in een brandbrief aan de Tweede Kamer half oktober. Voordat advocaten het dossier van hun cliënt kunnen inzien, is er een wachttijd die inmiddels is opgelopen naar 24 maanden, zo staat in de brief. Op de foto hieronder ouders na hun gesprek met koning Willem Alexander over deze zaak, op Paleis Noordeinde.

 In de periode van 2004 tot 2019 ging het naar schatting om 26.000 ouders en daarmee 70.000 kinderen. Zij hadden – vaak kleine – fouten gemaakt of waren misleid door gastouderbureaus, en moesten daarom de volledige kinderopvangtoeslag terugbetalen. Veel gedupeerde ouders raakten hierdoor in de schulden, die in sommige gevallen opliepen tot tienduizenden en zelfs honderdduizenden euro's. In 2019 trad hiervoor staatssecretaris van Financiën Menno Snel af. Na een parlementaire ondervragingscommissie trok voormalig minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher in januari 2021 zich terug als PvdA-lijsttrekker. Enkele dagen later diende het voltallige kabinet-Rutte III zijn ontslag in, en stapte voormalig staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes per direct op als minister.

TELEVIZIERRING VOOR DOCUMENTAIRE RUINERWOLD

Op 14 oktober was het jaarlijkse feestje voor televisiemakend Nederland, De uitreiking van de Gouden Televisierring.  De grote winnaar was De Kinderen van Ruinerwold. De documentaireserie van Jessica Villerius ging er donderdagavond vandoor met  de prijs voor beste televisieprogramma van het afgelopen jaar. Het Jeugdjournaal maakte een samenvatting die je hieronder ziet
https://youtu.be/DCboTcxAcxA

MOOI DRENTHE

In de herfstvakantie, half oktober, gingen Josje en ik naar een vakantiehuisje in het Groningse Zuidlaren. Het werd een weekje met veel musea We hebben ook neef Marco (zoon van Ton) voor het eerst ontmoet. Dat was een mooi gesprek, hij kwam naar ons huisje. Kletsen over famiezaken en over zijn werk als balkunstenaar. De dag erop bezochten we het Groninger Museum. Weer een dag later gingen we naar Grolloo, naar het museum dat is gewijd aan de vorige maand 10 jaar geleden overleden zanger Harry Muskee van de bluesband  Cuby and the Blizzards.   Hieronder een linkje naar een documentaire  over Muskee, Het Uur Van De Wolf. Op vrijdag ,  de laatste dag voor we vertrokken uit Drenthe. hebben we met plezier rondgelopen in het Hunebedmuseum in Borger. Josje staat hier links bij het grootste hunebed van Nederland. Een leuke vakantie in ,wat ons betreft, de mooiste provincie van Nederland. Zie hier linksonder een voorbeeld daarvan, de Drentse Aa.
https://youtu.be/wWkvaNEklDE

 

AJAX KLEINEERT DORTMUND

In de Champions League was Ajax was op dinsdag 20 oktober heer en meester tegen  het vooraf gevreesde Dortmund. De Duitsers met de gevaarlijke Noorse spits Halen bleken verrassend makkelijk te kloppen in Amsterdam met liefst 4-0. Eerst kopte Reus in eigen doel, daarna trof Blind doel met een  keiharde schuiver in de linkerbenedenhoek. In der tweede helft scoorde het Braziliaanse  wonderkind Antony met een fraaie krul in de verre hoek en uiteindelijk werd de eindstand bereikt  door Haller die met een kopbal boven de Dortmundse verdedigers uittorende. De internationale pers was bijzonder lovend over  de Amsterdammers. Het was 1 groot feest in de Arena. Met oogstrelend voetbal heeft Ajax nu het volle pond in de poule. 9 punten na 3 wedstrijden. Hieronder een uitgebreide samenvatting.
https://www.nu.nl/289678/video/bekijk-hier-de-samenvatting-van-ajax-borussia-dortmund-4-0.html

MARATHON VAN ROTTERDAM
 De Belg Bashir Abdi, heeft dit grootste en bekendste marathonspektakel van Nederland gewonnen, Het evenement vond plaats op zondag 24 oktober.  Abdi liep in een tijd 2 uur, 3 minuten en 36 seconden en dat was een Europees record. Hij won brons op dit onderdeel tijdens de Olympische  Spelen in Tokyo dit jaar in augustus. Hieronder een verslag van de finish. Wel even het geluid aanzetten.
https://www.facebook.com/watch/?v=322789926317411

 

IRENE SCHOUTEN
Het schaatsseizoen barstte los in het laatste weekend  van october. In Thialf was het het NK-afstanden. Onbetwiste koningin was Ireen Schouten. Zij won zowel de 3 als de 5 kilometer en de marathon was ook haar prooi. Topprestaties waren er tevens van stayerJorrit Bergsma  en sprintster Jutta Leerdam.

https://www.facebook.com/watch/?v=1615059472171170

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb