JANUARI

CORONA EN DARTEN

Het jaar begon met een drama voor de Nederlandse darters. De een na de ander verdween op het WK ,dat vlak voor Kerst 2021 was begonnen. Na Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort werden ook Michael van Gerwen en Danny Noppert verrast met een positieve coronatest op het WK eind december. Ook Dirk van Duijvenbode vloog uit het toernooi, door een nederlaag tegen Gerwin Price, net als Martijn Kleermaker (nederlaag tegen James Wade).  Allemaal nog in december. Peter Wright  uit Schotland won uiteindelijk het toernooi op 2 januari door de Engelsman Michael Smith met 7-5 in de finale te verslaan.
De zorgen van de darters over het virus waren  groot, geweest maar de coronabubbel bleek look nog eens allesbehalve waterdicht. NU.nl-verslaggever Patrick Moeke vertelde hierboven  vlak voor Oud en Nieuw vanuit Londen hoe de regels rond het testen werkten.

KABINET OP HET BORDES

Eindelijk stonden ze er. Op maandag 10 januari 2022. Voor de groepsfoto van het kabinet Rutte IV.  Samen met Koning Willem Alexander op de trappen van paleis Noordeinde.  Keurig netjes op anderhalve meter afstand van elkaar. Bijzondere nieuwkomers: minister Robbert Dijkgraaf ( geheel rechts) van Onderwijs en minister Ernst Kuipers  (derde van rechts van Volksgezondheid.  Allebei debuteren ze in de Haagse politiek. Hieronder de namen en rugnummers. De staatssecretarissen staan niet op de foto.
Ministerie van Algemene Zaken (AZ)

 • Mark Rutte (VVD), premier

Ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza)

 • Wopke Hoekstra (CDA), minister van Buitenlandse Zaken
 • Liesje Schreinemacher (VVD), minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Ministerie van Justitie en Veiligheid (J & V)

 • Dilan Yeligöz (VVD), minister van Justitie en Veiligheid
 • Franc Weerwind (D66), minister voor Rechtsbescherming
 • Eric van der Burg (VVD), staatssecretaris Asiel en Migratie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)

 • Hanke Bruins Slot (CDA), minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
 • Hugo de Jonge (CDA), minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
 • Alexandra van Huffelen (D66), staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)

 • Robbert Dijkgraaf (D66), minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
 • Dennis Wiersma (VVD), minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs
 • Gunay Uslu (D66), staatssecretaris Cultuur en Media

Ministerie van Financiën (FIN)

 • Sigrid Kaag (D66), minister van Financiën
 • Marnix van Rij (CDA), staatssecretaris Fiscaliteit
 • Aukje de Vries (VVD), staatssecretaris Toeslagen en Douane

Ministerie van Defensie (DEF)

 • Kajsa Ollongren (D66), minister van Defensie
 • Christophe van der Maat (VVD), staatssecretaris Defensie

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I & W)

 • Mark Harbers (VVD), minister van Infrastructuur en Waterstaat
 • Vivianne Heijnen (CDA), staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat

Ministerie van Economische Zaken (EZ)

 • Micky Adriaansens (VVD), minister van Economische Zaken en Klimaat
 • Rob Jetten (D66), minister voor Klimaat en Energie
 • Hans Vijlbrief (D66), staatssecretaris Mijnbouw

Ministerie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)

 • Henk Staghouwer (CU), minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
 • Christianne van der Wal (VVD), minister voor Natuur en StikstofMinisterie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW
 • Karien van Gennip (CDA), minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
 • Carola Schouten (CU), minister voor Armoedebeleid, Participatie en PensioenenMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
 • Ernst Kuipers (D66), minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
 • Conny Helder (VVD), minister voor Langdurige Zorg en Sport
 • Maarten van Ooijen (CU), staatssecretaris Jeugd en Preventie

VERSOEPELINGEN CORONAMAATREGELEN

Later in die week, op vrijdag 14 januari, was er weer een persconferentie van het kabinet. Daarin werden enkele versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd, maar werd er meteen bij gezegd dat snel wordt bekengemaakt of ze effect hebben gehad. 5,7 miloen kijkers zagen het en zagen daarmee dus ook de vuurdoop voor de kersverse minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers. Hier links de p.c. de begint op 5.00 met premier Rutte.

De horeca reageerde de dag erop meteen: op veel plekken  in Nederland werd meteen geprotesteerd tegen dit nieuwe beleid. Zoals in de horeca, waar wordt gezegd dat er daar niet of nauwelijks besmettingen zijn  en dat zaken veilig open kunnen.  In de horeca en de cultuursector bleven instellingen nog zeker 10 dagen dicht. Onder Rutte een reactie op zijn woorden met een protest dat meteen de  dag na de persconferentie werd uitgeroepen.


Een overzicht van  de nieuwe maatregelen: winkels, sportclubs. muziekscholen en het hoger onderwijs gingen weer open. De planbare zorg kon weer ingepland worden in de ziekenhuizen. Minister Kuipers was bang dat het aantal coronabesmettingen nog veel  verder zal toenemen, met ontwrichting en uitval van belangrijke sectoren. En het kabinet adviseerde om voortaan een medisch mondkapje te dragen op alle plaatsen waar geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden.

THE VOICE ONDER VUUR

Bij The Voice of Holland, de populaire zangwedstrijd van RTL op de televisie, barste in hetzelfde weekend van 15 januari een bom die zijn weerga niet kende,  Het van  oorsprong Nederlandse kassucces , dat inmiddels ook internationaal een wereldhit is, kwam in ernstige opspraak door verhalen over seksueel misbruik van kandidaten door medewerkers van het programma. Hierboven  rechts legt Evert Santegoeds uit wat er aan de hand is en hierboven links legt het jurylid (en zangeres) Anouk uit waarom ze onmiddelijk stopt met haar medewerking aan het programma. Donderdag 20 januari was er een documentaire op het Youtube kanaal van de omroep BOOS/VARA te zien, waarin de maker Tim Hofman uitlegde wat er gebeurd was. Miljoenen mensen keken ernaar, de sociale media gingen er helemaal los op. Hieronder links de docu met ook een reactie van John de Mol, de man achter het format van The Voice.  Hieronder rechts een reactie daarop van misdaadverslaggever John van den Heuvel, nog voordat de documentaire te zien was geweest.  Hij is ook een  eigen onderzoek begonnen.

John de Mol is zich "rotgeschrokken" van de reacties na zijn optreden in de aflevering van BOOS waarin aandacht werd besteed aan grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland. Hij zegt dat hij "volledig onbedoeld" de indruk wekte dat hij de schuld bij vrouwen neerlegt. Hij werd extra geraakt door de advertentie in het AD waarin vrouwen bij Talpa zeiden verdrietig te zijn over zijn optreden bij BOOS. Hij rekent het zichzelf aan dat er in zijn bedrijf een cultuur is waarin vrouwen bang zijn om overschrijdend gedrag te melden.Hij spreekt binnenkort met de staatssecretaris van Cultuur.

WEER NAAR DE BIOSCOOP EN HET RESTAURANT

Het mocht weer: een filmpje pakken, lekker eten in een restaurant en naar het cafe. Wel met de nodige restricties, maar vanaf 25 januari 2022. Hieronder rechts van omroep Brabant een overzicht van de maatregelen en links in Op1 de opluchting van Ingrid Thijssen namens de werkgevers in Nederland.

DOCUMENTAIRE OVER VRIENDIN PETER R.  DE VRIES

Op  30 januari zond WNL een documentaire uit waarin de vriendin van de vermoorde misdaadverslaggever Peter R. De Vries uit de anonimiteit trad. Hierboven de volledige docu. De WNL-documentaire Vertrouwelijk!, waarin journaliste Tahmina Akefi zich zich bekendmaakte heef 30 ruim 1,4 miljoen kijkers getrokken.