MAART

VREUGDE EN VERDRIET

Een maand die begon met vreugde, maar ook veel verdriet  kende. Op de allereerste dag was er de verjaardag van mijn zoon Roald ( hij werd 34 ) die samenviel met de verhuizing, samen met zijn vriendin Marinka, naar Hilversum. Dubbel feest dus.  Hij kwam op de Groest te wonen, de centrale winkelstraat, vlakbij de markt en de bioscoop VUE.  Voor mij een flinke wandeling van ongeveer een kwartier vanaf de  Diependaalselaan met de rollator. Leuk was ook de lancering van mijn eerste podcast, die ook op deze site te vinden zal zijn. En ook mijn "lezing" bij Boogh in Baarn. Iedere maand op woensdag eten we daar van 17 tot 20 uur en luisteren we naar een gastspreker. Deze maand was ik dat zelf, op 16 maart )over de journalistiek na mijn hartstilstand. 

De dagen erna werd het nieuws beheerst door Oekraine. De Russen vielen aan en aan weerskanten vielen vele doden bij de gevechten. Het Westen kondigde allerlei sancties aan, varierend van het boycotten van Russische producten tot het uitsluiten van Russen tot allerlei evenementen, zoals het Eurovisiesongfestival en allerlei sporttoernooien.  Rusland kwam steeds meer alleen tegen de rest van de wereld te staan. Overal in Europa (ook in  Nederland ) werd er steun betuigd aan de Oekrainers en  hulp aangeboden aan de Oekrainse bevolking, zoals hier rechtsonder in Kerkrade (beelden L1),  Er kwam een nationale Nederlandse inzamelingsactie op gang. Premier Rutte bracht een bliksembezoek aan de Oekrainse president Zelinski( linksonder )

Gedurende de actiedag op maandag is zo’n 85 miljoen euro opgehaald voor Giro555, waarmee de teller in totaal op ruim 106 miljoen euro is gekomen. Verschillende radio- en televisiezenders deden aan de actiedag mee. Hierboven twee verslagen door het NOS-Jeugdjournaal. Het kabinet  heeft nog eens 15 miljoen euro bijgelegd, maakte minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) bekend. Met de opbrengst bieden hulporganisaties noodhulp zoals onderdak, medische zorg en schoon drinkwater aan getroffen Oekraïners.
9 maart was een inktzwarte dag tijdens de oorlog in Oekraine.In de stad Marioepol werd een kinderziekenhuis verwoest door Russische luchtaanvallen. Volgens het stadsbestuur werd het gebouw met meerdere bommen bestookt en was er "gigantische schade". Er vielen veel slachtoffers. Later noemde Rusland dat nepnieuws. Op 13 maart zijn bij een Russische luchtaanval vlakbij de grens tussen Polen en Oekraine tientallen doden gevallen

AFSCHEID VAN SVEN EN IREEN

In een bomvol  en enorm enthousiast Thialf stadion in Heerenveen werd op zaterdag 12 maart afscheid genomen van Sven Kramer en Ireen Wust als iconen van de Nederlands schaatssport.  Allebei hingen ze op 35-jarige leeftijd hun ijzers aan de wilgen.

Terug naar Oekraine. Hieronder een fragment  uit Goedemorgen Nederland van WNL. Links hieronder een onderbreking van het Russiche televisiejournaal waarbij een actievoerdster protesteert tegen de Russische inval in Oekraine en een medewerkster "uit de kast" komt. 

Marina Ovsjannikova die het protestbord tegen de oorlog toonde,moet een boete betalen van 260 eurovoor het verstoren van een openbaar evenement. Verwacht was dat ze beschuldigd zou worden van het verspreiden van 'valse informatie',waarop volgens een nieuwe wet 15 jaar gevangenisstraf staat. Maar ze kreeg  dus van de rechter een administratieve aanklacht te horen. 

LEZING BIJ BOOGH

Woensdagavond 16 maart gaf in zelf een lezing bij Boogh in Baarn. Op de derde woensdag in de maand is het de gewoonte dat we een hapje samen gaan eten, Daaraan voorafgaand is er een spreker en dit keer mocht ik die taak op me nemen. Het resultaat staat op een aparte pagina LEZING BOOGHKRING, die elders op deze website te vinden is. Ik vond het erg leuk om te doen en de reacties waren ook positief. Wel was ik na afloop doodmoe na een kleine anderhalf uur praten. Voor publiek optreden was geen punt, want dat ben ik wel gewend.

Lezing Booghkring

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN

Op 14, 15 en 16 maart werden er, over 3 dagen verspreid, gemeenteraadsverkiezingen in Nederland gehouden. Het algemene beeld: de lokale partijen doen het, net als vier jaar geleden, erg goed. De landelijke partijen plussen en minnen, maar blijven grotendeels hetzelfde. De PvdA neemt de leiding in Amsterdam, en Volt, BIJ1 en FvD komen binnen in verschillende gemeenten. De Partij voor de Dieren stijgt ook goed door. De SP zakte in veel gemeenten weg. Opvallend was de lage opkomst, in Rotterdam was dit maar iets meer dan 38%. De opkomst was was sowieso nooit zo laag geweest: 50,4 procent.  Een voorbeeld van de vele reacties zie je hieronder: Amstelveen, van de lokale omroep daar.

NEDERLANDSE VOETBALCLUBS IN EUROPA

Nederland deed het tot nu toe goed in Europese voetbalcompeties zoals de Champions League, de Europaleague en ded Conference Cup. In deze week kwamen alle clubs in actie. Ajax trapte af, met een valse noot tegen Benfica. Het ging om een plaats in de kwartfinales in de Champions League en in Lissabon was hoopgevend met 2-2 gelijkgespeeld. Maar in de Amsterdam Arena ging het mis voor het nationale boegbeeld van de vaderlandse  competitie. Het werd 0-1 tegen een ploeg die het verdedigen tot een kunst had verheven. Beter ging het voor PSV en Feijenoord. De Eindhovenaren leken een lastige klus te hebben na de spectaculaire 4-4 thuis tegen Kopenhagen, maar het uitduel werd met liefst 0-4 gewonnen. Feijenoord stond al met 1 been bij de laatste acht, door een zege met 2-5 bij Partizan Belgrado en voegde daar in de sfeervolle Kuip een 3-1 winst aan toe. Hieronder samenvattingen van de wedstrijden, rechts PSV en links Feijenoord.

Voor AZ en Vitesse viel het doek. In Alkmaar werd eerst met 2-1 gewonnen maar het Noorse Bodo/Gimli scoorde in de verlenging de gelijkmaker, Sneu was de manier waarop Vitesse bij AS Roma onderuit ging. De vooruitzichten waren niet best omdat thuis in Arnhem met 0-1 was verloren. Maar uit werden de ruggen gerecht door een 0-1 voorsprong, totdat de Italianen deden waar ze goed in zijn: in de 90ste minuut scoren. Eindstand dus 1-1. Al met al zijn er dus twee Nederlandse clubs in de kwartfinale van de Confederence League. Feijenoord heeft daarin geloot tegen Slavia Praag en PSV tegen Leicester City.

MONDKAPJESPLICHT VEDWENEN

Per 25 maart kwam er een einde aan enkele cruciale coronamaatregelen. Het coronatoegangsbewijs verdwijnt. De coronapas met QR-code heb je nog wel nodig bij veel (vlieg)reizen naar het buitenland. De vroegere sluitingstijden in de horeca en cultuur vervallen. De kroeg, het theater en de bioscoop mogen zelf weer bepalen tot hoe laat ze open zijn. De afstandsregel verdwijnt. Het verplicht 1,5 meter afstand houden is niet meer nodig. De mondkapjesplicht verviel. Het mondmasker diende je alleen nog op te zetten in het vliegtuig en openbaar vervoer. Ik vierde links het afschaffen van daarvan  met een boswandeling.  Eronder de oude situatie.

Voor grote evenementen binnen met veel bezoekers ging 1G gelden. Die waren dan alleen toegankelijk na een negatieve testuitslag. Het ging om indoorfestivals en andere evenementen binnen met meer dan vijfhonderd bezoekers. In een voetbalstadion bijvoorbeeld golden dus geen coronarestricties meer. Het goldt ook niet voor doorstroomlocaties als congressen en beurzen. Basisregels als thuisblijven bij klachten, handen wassen, hoesten in de elleboog en ruimtes goed ventileren bleven van kracht. Dat gold ook voor testen en thuisblijven bij coronaklachten.

 

REL BIJ OSCARS

Will Smith heeft op Instagram zijn excuses aangeboden aan Cris Rock  voor de klap hierboven tijdens de Ocaruitreiking op maandagochtend  vroeg (28 maart). S,ith deed dat na een grap van de presentator over de vrouw van Smith. Hij zei een dag later dat hij zich ongepast heeft gedragen en verkeerd was geweest.

BELFAST

In de maand maart bezocht ik met mijn Boogh-compaan Marius het Filmtheater in Hilversum. Ik raakte ontroerd door de film Belfast, een aangrijpend verhaal over liefde, verdriet   en vreugde gezien door de bril van de 11-jarige Billy. Voornamelijk in zwart-wit met hele mooie beelden van de straten van Belfast. Het is 1969 en de stad is verscheurd door het geweld tussen protestanten en katholieken. De muziek ook is van die tijd. Je hoort vaak Van  Morrison zingen en aan het einde van de film is er na de begrafenis van de Billy's opa een feest voor familie en buurtgenoten, waarbij de vader van de jongen de typische hit uit die tijd "Everlasting Love" zingt. Een echte aanrader. Hieronder de trailer.
https://youtu.be/Ja3PPOnJQ2k

BRUCE WILLIS HEEFT AFASIE

De Amerikaanse filmacteur Bruce Willis heeft afasie, zo is vastgesteld. Afasie betekent Mensen met afasie voor het hersenletsel geen problemen hadden met taal. Ze communiceerden vroeger zonder enig probleem. Als er iets is wat een acteur gebruikt bi9j zijn werk is dat taal. Hetontstaat meestal door beschadigingen in de linker hersenhelft. Oorzaak:een beroerte (hersenbloeding of herseninfarct), een verkeersongeval of bij een hersentumor.,Mensen met afasie kunnen problemen hebben met spreken, begrijpen, lezen en schrijven. Mensen met afasie kunnen niet meer goed zeggen wat ze willen. Het vinden van woorden wordt lastig of onmogelijk en het samenstellen van zinnen is moeilijk. Hieronder ervaringsverhalen van mensen met afasie en een uitleg over wat dat houdt,

OEKRAINSE PRESIDENT SPREEK NEDERLANDS PARLEMENT TOE

Een bijzondere spreker donderdagochtend 31 maart in de Tweede Kamer. De president van Oekraine, Zelensi.  sprak de Nederlandse politici toe. Via een videoverbinding riep hij Nederland op zwaardere sancties tegen Rusland af te kondigen. Hij vroeg ook om meer wapens. Hieronder de toespraak in een bijdrage van het NOS-Jeugdjournaal.

Maak jouw eigen website met JouwWeb