LEVEN NA HERSENLETSEL

Een hartstilstand is een vorm van hersenletsel. Dat overkwam mij in juli 2016. Hoe is het na zo'n hersenbeschadiging? Het volgende voorbeeld laat zien hoe je het ware opnieuw leert te leven en te werken. Want: er is een toekomst na zo'n ingrijpende gebeurtenis met je. Eerst is er een korte reclame te zien die over iets anders gaat,
https://youtu.be/qCPuM2zQwME

Tot zover dit praktijkvoorbeeld van hersenletsel. Bij een hartstilstand ,  die ik dus in 2016 kreeg, stopt het hart met kloppen en wordt daardoor de zuurstoftoevoer naar alle organen en het brein afgesloten.  Over die eerste periode  meer op de pagina BLOG. Wat kan er  gebeuren direct na een hartstilstand? Een patiënt kan in coma raken, ernstige hersenbeschadiging oplopen en zelfs overlijden. Wanneer een hartstilstand langer dan 5 minuten duurt, zullen de gevolgen ervan relatief ernstiger zijn en kunnen het lichaam maar ook de hersenen ernstige en permanente schade oplopen door zuurstofgebrek. 
Wat is het verschil tussen een hartstilstand een hartaanval?

Een hartaanval of hartinfarct kan de oorzaak vormen van een plotselinge hartstilstand maar dat hoeft niet per definitie het geval te zijn. Een hartstilstand kan ook andere oorzaken hebben. Bij een hartinfarct raakt de bloedtoevoer naar het hart verstoord. Bij een hartstilstand stopt je hart tijdelijk of permanent met kloppen, waardoor het lichaam geen zuurstof meer krijgt en je zelfs in een coma kunt raken. Een hartstilstand is dus in principe meer acuut en vraagt om snellere reactie dan een hartaanval.
Wat zijn de oorzaken van een hartstilstand?
Voor een hartstilstand bestaan er meerdere oorzaken. Naast door ouderdom kan een hartstilstand worden uitgelokt door hartfalen, een hartaanval, hartritmestoornis of andere hart- en vaatziekten. Hartstilstand kan ook het gevolg zijn van verdrinking of verstikking. Ook drugs, medicijnen, vergiftiging of longproblemen kunnen de oorzaak vormen voor het stoppen van het hartritme. Daarnaast komt het voor dat angst of een paniekaanval een hartstilstand teweeg brengen maar het kan ook voorkomen dat voor een plotselinge hartstilstand geen duidelijke oorzaak aanwijsbaar is.
Wat zijn de symptomen van hartstilstand?
Doordat bij een hartstilstand de bloedtoevoer naar de hersenen en andere organen wordt afgesloten, zijn verlies van bewustzijn en niet kunnen reageren tekenen die kunnen wijzen op een hartstilstand. Ook stoppen met ademen komt voor net als een bleke gelaatskleur, waarbij je gezicht tijdelijk blauw of zelfs grijs wordt. Waarschuwingssignalen zijn onder andere angst, hartkloppingen, pijn op de borst, kortademigheid, duizeligheid, flauwvallen, apneu en een zwakke pols.
Wat is de prognose en wat zijn de gevolgen van een hartstilstand?
Wanneer je een hartstilstand krijgt, kun je overlijden wanneer het hart permanent of relatief te lang stopt met kloppen. Door snel medisch ingrijpen maar ook spontaan kan het hartritme weer op gang worden gebracht. Meestal zal een arts hiervoor gebruik maken van hartmassage, mond-op-mond beademing of het toedienen van een elektrische schok. Afhankelijk van de duur van de hartstilstand zijn de gevolgen beperkt tot ernstiger. Schade aan organen of aan de hersenen kan permanent zijn maar ook tijdelijk. Gevolgen en prognose zijn dus persoonlijk en sterk afhankelijk van tijdige medische ondersteuning.
aar het kan ook voorkomen dat voor een plotselinge hartstilstand geen duidelijke oorzaak aanwijsbaar is.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TV  PRESENTATRICE VIVIAN REIJS OVER  HAAR HARTSTILSTAND
VIVIAN REYS GETROFFEN DOOR HARTSTILSTAND

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BOEK FOKKE OBBEMA
Een hartstilstand. Fokke Obbema schreef er een boek over. De Volkskrant-journalist, die dit zelf overkwam , sprak met 40 anderen die ermee te maken hebben gehad en werd ook geinterviewd een interviewd door De Wereld Op Donderdag(zie dat gesprek hieronder) maar eerst mijn eigen ervaringen. Ik leef er al jaren mee en dus ook met de beperkingen die dat met zich meebrengt. Er is om te beginnen de angst dat het opnieuw zal gebeuren. Ik schreef het al eerder in een van de columns. De hartpompfunctie werkt maar voor 30 procent. Tijdens het douchen heb ik een paar keer gehad dat het ICD-kastje ,dat ik op mijn lichaam draag, afging. Een schok die door merg en been ging. 
De angst is bij mij  op de achtergrond aanwezig hoewel ik er niet voortdurend aan denk. De angst om te vallen is er ook en dat is ook een paar keer gebeurd in het verkeer toen  ik probeerde van mijn duofiets af te stappen. Ook thuis bijvoorbeeld als ik ergens tegenaan stoot. Dan val ik op mijn rug. Bij het traplopen heb ik er ook mee te maken. Dan denk ik: stel je voor dat het gebeurt. Wat voor beschadigingen levert dat op? Ook Josje is bijzonder bezorgd daarover. Maar het dagelijks leven gaat door en ik kan verder goed leven met mijn beperkingen. Ik zit ook veel achter de computer om te werken aan mijn website en de Regtien-familiekrant. Op een andere pagina vind je colums en artikelen, die ik in Markant en Boogh Magazine heb geschreven. 

Hierbij ook het artikel dat Fokke Obbema over zijn eigen hartstilstand schreef.

EVEN DOOD: LEVEN NA EEN HARTSTILSTAND

 

Ik heb zelf ook iets geschreven over de eerste 6 maanden na mijn hartstilstand. Dat staat op mijn blog. Daar vind je ook een oproep aan mensen die dit ook is overkomen om daarover op deze site te schrijven, als ze hun verhaal kwijt willen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb