GROEN ALS GRAS

Voetbal is altijd mijn passie geweest. Vanaf begin jaren 70 al, op de televisie en door het zelf te beoefenen. Deze pagina haalt vooral in beeld de herinneringen op aan vooral de hoogtepunten van het Nederlandse voetbal (Oranje en de clubteams).  Maar ook de verloren WK-finales van 1944 en 978 . Zie hieronder de afleveringen van ANDERE TIJDEN SPORT, waarmee met andere ogen verslag van beide toernooien waarin Nederland zo dicht bij eeuwige roem was.
https://youtu.be/qQpBHKRqrPM

https://youtu.be/Kb-qlkjS

Links  hieronder een voorbeeld van het succes van Ajax in de Europacup,  want die werd drie jaar achter elkaar gewonnen. 

In de jaren 80 was het absolute hoogtepunt het Europees kampioenschap, dat onder leiding van "de generaal" Rinus Michels in Duitsland werd gehaald. Zie daarvoor ook de pagina jaren 80 met de wondergoal van Marco van Basten.  Dat we in de halve finale  (toen nog) West-Duitsland met 2-1 klopten was een langverwachte revanche voor de WK-nederlaag in de WK-finale van 1974. Hieronder een samenvatting  en ook van  de finale die we met 2-0 van Rusland wonnen.

https://nos.nl/l/2327955

In die jaren 80 was er voor Ajax ook nog een succes in de Europa Cup II.  Het won toen in 1987 de finale tegen Lokomotiv Leipzig met 1-0 door een doelpunt van Marco van Basten.

https://nos.nl/l/2261026
Een jaar later won PSV de Europacup door Benfica na 0-0 en strafschoppen te verslaan. Hieronder een korte samenvatting en ook de serie penalty's.

Vanaf de jaren 90 waren er prijzen voor Oranje (en ook nog eentje voor Ajax). In 1994 en 1995 bereikten de Amsterdammers in de Europa Cup I twee keer achter elkaar de finale. Eerst werd er in 1995  gewonnen van AC Milan, een jaar later na strafschoppen verloren van Juventus. Voor het Nederlands elftal, dat vaak ver kwam op EK's en WK's, was er in 2014 een derde plaats op het WK onder leiding van Louis van Gaal. Onder meer door een enorme afstraffing van Spanje (5-1), nadat 4 jaar daarvoor van de Spanjaarden in de eindstrijd na verlenging met 1-0 was verloren. Feijenoord en Ajax verloren nog 2 keer Europese finales. Hieronder samenvattingen van de successen. Linksonder Ajax en rechtsonder Oranje.

Een bizarre ontknoping in de voetbaleredivisie was in het seizoen 2007. Drie ploegen konden vooraf in de laatrste speelronde nog kampioen worden: PSV, Ajax en AZ.  Het scoreverloop van PSV-Vitesse, Willem 2 -Ajax en Excelsior-AZ was ongelofelijk  spannend. Hieronder een uitgebreide samenvatting

De mistwedstrijd in het Olympisch Stadion in Amsterdam in 1966. waarin Ajax het grote Liverpool in de Europa Cup met 5-1 verpletterde. Het commentaar is van Herman Kuiphof.
https://www.facebook.com/afcajax/videos/1420618625541986/
Een portret over "De Romme", de legendarische voetballer Wim van Hanegem van Feijenoord,  gemaakt door "Andere Tijden Sport" ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag.
https://nos.nl/l/2272461

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb