JULI

2 juli  werd de eerste etappe in lijn van de Tour de France met een bijzondere winnaar in de massasprint, gehouden, de Nederlander Fabio Jakobsen. Bijzonder, omdat Jacobsen voor het eerst in de picture kwam na een ernstige valpartij ook in de massasprint, in de Tour in 2020 in de Ronde van Polen. Het was zijn debuut in de Tour, Hieronder het verslag van de sprint , die in Denemarken werd gehouden, zonder commentaar.

De dag erna won weer een Nederlander in de massaspurt. Het was uitgerekend Dylan Groenewegen, die in 2020 in een sprintduel  met een duw zorgde voor een heftige valpartij van Jacobsen, waardoor die lang uitgeschakeld was. Jacobsen en Groenewegen zijn sindsdien bepaald geen vrienden, to put it mildly. 
3 juli was overigens ook de dag waarop ik met mijn vrouw en kinderen (en hun aanhang) vierden dat ik 68- jaar oud  werd. Met een etentje.

Nog meer sportieve landgenoten  in het nieuws: Tim van Rijthoven en Botic van der Zandschulp mochten in de achtste finales van het grandslam tennistoernooi van Wimbledon aantreden. Voor het eerst in ongeveer 20 jaar kwamen Nederlanders  zover. Dat was meteen hun waterloo, maar dat was bepaald geen schande, gezien het feit dat ze tegen de wereldtoppers Novak Djokovic en Rafael Nadal aan moesten treden. Van der Zandschulp pakte wel een set tegen Djokovic.  

ELVIS DE FILM

Maandagavond 4 juli gingen mijn zoon Roald, zijn vriendin Marinka en ik naar het Filmhuis in Hilversum,  waar de film "Elvis" draaide. Een lange zit van bijna drie en een half uur, maar absoluut de moete waard, vooral vanwege Tom Hanks die Elvis' manager speelde. En natuurlijk vanwege de muziek, ook al liet de muziek wel mijn oren enigzins tuiten. En hij duurde eerlijk gezegd ook wel erg lang. Hieronder de trailer van Elvis.

BOERENPROTEST GING DOOR

Het protest van de boeren tegen het stikstofbeleid van de regering ging in de eerste week van juli door en werd steeds heftiger. Hieronder links een uitgebreid verslag van RTV Oost. Rechtsonder beelden van de politie die dinsdagavond politiekogels afvuurde tegen trekkers op de A2 bij Heerenveen.  Twee mannen (34 en 46) en een jongen van 16 zijn erna  opgepakt voor poging tot doodslag.
De agent die tijdens boerenprotest in Heerenveen op een trekker schoot,maakte een verkeerde inschatting.  Volgens hoofdcommissaris Gery Veldhuis vreesde de agent voor de veiligheid van zijn collega's. Hij was bang dat de trekker zou inrijden op agenten en opende daarom het vuur.De 16-jarige bestuurder zegt dat hij juist wegreed van het protest.

De acties kregen op sociale media opvallend veel aandacht bij complotdenkers uit binnen- en buitenland. Na de protesten tegen de coronamaatregelen zagen  zij in het boerenprotest opnieuw een vrijheidsstrijd tussen een "onderdrukkende overheid" en "het volk". Een vergelijking met de eerdere truckersprotesten in Canada, die ook wereldwijd viraal gingen,  was dan niet ver weg. 

Op verzoek van de politiek ging  bemiddelaar Johan Remkes van de VVR Remkes  op 13 juli aan de slag. Het idee is dat de gesprekken in de tweede helft van augustus beginnen, schreef landbouwminister Henk Staghouwer in een brief aan de Kamer. Actievoerders van Extintion Rebellion blokkeerden woensdag 6 juli een deel van de snelweg A2.  De groep vond het oneerlijk dat acties van boeren langer werden toegestaan.

 

BRITSE PREMIER BORIS JOHNSON STAPT OP

Hij had al zoveel kiezen gehad en woensdag was het zover: De Britse premier Boris Johnson vliet definitief zijn ambtswoning in het Londense Downing Street 10. Schandelen vanwege feestjes in Corona en daar kwam deze week het opstappen van twee leden van zijn kabinet bij. Het was de druppel die de emmer deed overlopen voor de flamboyante Johnson die het bij het Engelse publiek definitie had verbruid. Hieronder licht hij zijn beslissing toe.

EK VROUWENVOETBAL VAN START

Woensdagavond 6 juli trapten ook de vrouwenvoetballers af voor het EK in Engeland. De finale is op 31 juli. De Oranjeleeuwinnen zaten in een poule met het sterke Zweden, Portugal en Zwitserland. 

Eerst speelden in de poule van Oranje Portugal en Zwitserland tegen elkaar (2-2). Ook Nederland en Zweden speelden gelijk (1-1). Hieronder links de samenvatting en rechtsonder de foto van de botsing waardoor Keeper Sari van Veenendaal uitviel.

 Na tien minuten stormde Van Veenendaal bij een Zweedse vrije trap haar doel uit; ze miste de bal en botste hard op Van der Gragt en Wilms. Het zag er even slecht uit voor de keepster en voor Van der Gragt,maar beiden gingen door. Tien minuten later werd Van Veenendaal, die te veel last had van een schouder, alsnog vervangen door Van Domselaar,die pas één interland speelde,een oefenduel in februari.  Overigens werd vlak voor de wedstrijd bij sterspeler Jacky Groenen corona vastgesteld, waardoor ze er zeker de eerstvolgende wedstrijd wedstrijd niet bij zou zijn.

De dag daarna bombardeerde Frankrijk, mogelijk  de tegenstander van Oranje in de kwartfinale, zichzelf nadrukkelijk tot een andere  favoriet voor het winnen van dit EK door met oogstrelend voetbal Italie te kleineren (5-1). In dezelfde poule speelden Belgie en IJsland met 1-1 gelijk tegen elkaar. Met een veel hoger baltempo ,individuele klasse en koelbloedigheid voor het doel liet Frankrijk de Italiaansen voor rust alle hoeken van het veld zien. Na twaalf minuten stond het al 2-0 en halverwege was het 5-0. Met drie treffers was Paris Saint-Germain-middenveldster Geyoro de ster. De 3-0 van Cascarino was mooi: haar zwabberschot plofte in de verre hoek. Frankrijk,dat op het vorige EK en WK in de kwartfinales strandde, nam na de rust gas terug. Piemonte scoorde nog tegen.  Hieronder de samenvatting.
https://youtu.be/QD0j0E3LY6I

 

Een dag weer later werd het nog gekker in een treffen tussen twee titelkandidaten. Engeland , dat het toernooi moeizaam was begonnen met een 1-0  zege tegen Oostenrijk.  overtrof de prestatie van Frankrijk. Het lwerd maar liefst 8-0 tegen Noorwegen, dat ongekend slap speelde. Het team van de Nederlandse coach Sarina Wiegman wervelde langs de tegenstander. In de andere wedstrijd van de poule won Oostenrijk met 2-0 van Noord-Ierland dat daarmee meteen was uitgeschakeld. Hieronder de samenvatting, van Engeland-Noorwegen. Eerst is er reclame.
https://nos.nl/l/2436313

Duitsland en Spanje ontmoetten elkaar nadat ze hun eerste wedstrijd in de poule ruim hadden gewonnen. Spanje speelde oogstrelend combinatievoetbal, maar Duitsland won met 2-0, een stand die al bij rust was bereikt. 

Toen kwamen de Oranjeleeuwinnen weer in actie, tegen Portugal. Weer was er tegenslag voor bondscoach Mark Lawson:  ook de veel scorende spits Vivianne Miedema kon er nu niet bij zijn wegens corona. Maar het Nederlansds vrouwenteam won wel,  zij het met moeite, met 3-2. De goals waren van Egurrola, van der Gragt en van der Donk.  De laatste was wonderschoon: een krul in de verre bovenhoek.Hieronder de samenvatting.
https://youtu.be/hrfcSnb6m8wDoordat Zweden met 2-1 van Zwitserland won, leidden Oranje en de Zweden met 4 punten in de groep en volstond komende zondag een gelijkspel tegen de Zwitsers

De Belgische vrouwen werden geen schijn van kans verwacht tegen Frankrijk, maar Les Bleus hadden het uiteindelijk veel moeilijker dan verwacht tegen de Red Flames, die met name na rust goed weerwerk gaven(2-1).  In de andere wedstrijd,  tussen Italie en Finland . werd het 1-1, waardoor aanstaande maandag de laatste poulewedstrijd tussen Belgie en Italie allesbeslissend was 

Met een doelsaldo van 14 tegen 0 werd Engeland groepswinnaar in haar poule door Noord-Ierland met 5-0 verslaan. Oostenrijk elimeerde Noorwegen in deze poule door met 1-0 van  dat land te winnen.


Spanje schakelde Denemarken uit het toernooi door een 1-0 overwinning.  In deze poule won Duitsland ook zijn derde duel tegen zwakke broeder Finland(3-0)


Dan weer Oranje. Het was "Billenknijpen" zeggen sportverslaggevers als het uiteindelijk goed komt met een sportploeg. Ik heb er altijd wat vieze associaties bij dat woord, maar het geeft wel aan hoe het de leeuwinnen verging in de laatste poulewedstrijd tegen Zwitserland. Het stond tot de 84ste minuut 1-1 en 1 goal van de Zwitsers zou betekenen dat Nederland het EK voortijdig zou moeten verlaten. Dat gebeurde niet: invallers Leuchter(2x) en Pelova scoorden alsnog waardoor het 4-1 werd in de slotfase.  Zweden, dat Portugal met 5-0 ruim klopte, werd daardoor wel groepswinnaar, waardoor Oranje in de kwartfinale op zaterdag een van de topfavorieten zou treffen. Frankrijk. Links hieronder de samenvatting van Zweden tegen Portugal en rechtsonder Nederland tegen Zwitserland.

Er was nog 1 plek in de kwartfinale te verdienen . Belgie viel die eer te beurt. Onze zuiderburen wonnen zelf met 1-0 van de Italiaansen. Frankrijk, dat al geplaatst was, won met 3-0  van IJsland. Vooraf aan die laatste ronde konden drie landen zich nog bij de laatste 8 plaatsen.  Frankrijk,  dat al geplaatst was, Dat betekende dat de kwartfinales werden: Engeland-Spanje, Duitsland-Oostenrijk, Zweden-Belgie en Frankrijk-Nederland. waarbij Oranje het zonder Lieke Martens moet stellen. Het was einde toernooi vanwege een voetblessure.

HOCKEYSTERS WINNEN WERELDTITEL

Er was deze maand nog een  Nederlandse vrouwensportploeg internationaal in actie: de hockeysters. Oranje klopte in de finale van het WK aartsrivaal Argentinie met 3-1. Soms niet te best spelend werd uiteindelijk de eindstrijd bereikt en daar ging het van een leien dakje. Hieronder de samenvatting en rechtsonder het feestje na afloop van de wedstrijd.

SUMMER IN THE CITY

Deze maand was er een enorme hittegolf. De op... 3 daagse warmste dag in Nederland was op dinsdag 18 juli. Er werden temperaturen van tegen de 40 graden gemeten.  Het was niet uit te houden. In huis was het nog koeler dan daarbuiten. Alle ramen gingen tegen elkaar open, maar daarmee werd alleen maar warme lucht verplaatst. Het hitterecord werd niet overigens niet gebroken, De temperatuur  liep "slechts" op tot 39.5 graden. Het dateert  nog  altijd van 25 juli 2019. In Gilze-Rijen steeg de temperatuur toen tot 40,7 graden Celsius. Het was voor het eerst dat de temperatuur in Nederland tot boven de 40 graden steeg, aldus het KNMI. Rechtsonder bezingt de Lovin' Spoonful hoe heet het was.

VIERDAAGSE WERD DRIEDAAGSE

Vanwege de brandende hitte werd besloten de traditionele Nijmeege Vierdaagse in te korten met 1 dag. Dat weerhield de deelnemers niet mee te doen aan het typisch Nederlandse wandelevenement.  Bijna 35.000 wandelaars hebbende feestelijke laatste etappe van de Nijmeegse Vierdaagse afgelegd. Hieronder het een verslag van omroep Gelderland.

KWARTFINALES EK VROUWENVOETBAL

Engeland heeft als eerste land de halve finale van het EK bereikt. De ploeg van de Nederlandse bondcoach Sarina Wiegman won na verlenging met 2-1 van Spanje. Gemakkelijk gin dat niet. Tien muten voor het einde van de reguliere speeltijd stond het nog met 0-1 achter tegen de Spaansen, die fraai voetbal op de mat brachten, maar de kansen niet konden benutten. Hieronder links de samenvatting en rechtsonder de tweede kwartfinale Duitsland-Oostenrijk. Die werd, zoals verwacht, door het favoriete Duitsland met 2-0 gewonnen, maar makkelijk ging dat zeker niet.

De kwartfinale tussen Zweden en Belgie leek vooraf een ongelijke strijd te gaan worden. De Skandinavische vrouwen waren de grote favoriet tegen onze zuiderburen. Maar die hielden onverwachts stand tot aan de blessuretijd: toen werden de Red Flames alsnog in rouw gedompeld. Hieronder rechts het verslag. Links een foto na  de laatste wedstrijd. Nederland tegen Frankrijk. Oranje verloor na verlenging met 1-0 door een strafschop. De Leeuwinnen speelden pover. Links de teleurstelling van het Nederlands team en de vreugde van de Franse vrouwen. Een paar weken later ontsloeg de KNVB de Engelse coach Parsons en ging snel op zoek naar een opvolger.Die werd gevonden: Andries Jonker.

WK-ATLETIEK

Op de WK Atletiek in het Amerikaanse Oregon won Nederland 4 medailles, 3 zilveren en 1x brons. Vooraf was op goud gerekend, vooral voor Sifan Hassan, die meedeed op de 5 en 10 kilometer. Ze gold als een van de favorieten maar eindigde als 6de en 4de. Succes was er wel voor de Volendamse Jessica Schilder die brons won bij het kogelstoten. En dan was er zilver voor Femke Bol op de 400 meter horden, die alleen de Amerikaanse Maclauglin (ver) voor moest laten gaan. Hiernaast links de race en de reactie van Bol (verslag Jeugdjournaal).  Tenslotte was er nog 2 keer zilver voor de 4x400 meter vrouwen en de 4x400 meter  gemengde Oranjeploegen. Veel net niet voor Oranje oo dit MW

TOUR DE FRANCE

Op 24 juni eindigde de Tour de France na 3 weken afzien in de hitte. Het begon , helemaal in Denemarken,  voor Nederland zo goed met sprintzeges van Fabio Jacobsen en Dylan Groenewegen, maar verder waren de Nederlanders weinig van voren te zien. Bauke Mollema werd uiteindelijk 24ste en Dylan van Baarle 32ste, maar de anderen eindigden ver in de achterhoede van het klassement. De hoop was nog gevestigd op de sprinttroeven Groenewegen en Jacobsen op de Champs Elysees in Parijs voor de slotetappe. Dylan Groenewegen werd uiteindelijk geklopt door de Belg Jasper Philipsen. De strijd om het geel ging uiteindelijk om de Sloveen  Pocacar en de Deen Vinegaard, die veel boeiende duels op de cols uitvochten. De eindzege ging uiteindelijk  naar de Deen van Jumbo Visma, die  ook de meest succesvolle Tourploeg was. De Nederlandse ploeg, die het groen(Wout van Aert) en het geel won, verdiende in totaal 779.750 euro. UAE Emirates  – tweede op de lijst – kwam nog niet tot de helft van dat bedrag. Hieronder een foto van Vinegaard (in het geel)op de Champs Elysees.

VERSTAPPEN OP KOERS VOOR FORMULE 1 TITEL

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Frankrijk op zijn naam geschreven. In een foutloze race van de Nederlandse Oracle Red Bull Racing-coureur volgden de twee Mercedessen, met Lewis Hamilton en George Russell, naar het podium, terwijl Sergio Perez zich onnodig liet verschalken door Russell en nipt vierde werd. Charles Leclerc viel halverwege de wedstrijd uit, toen hij na een foutje in de bandenstapel belandde, terwijl de achteraan gestarte Carlos Sainz in zijn Ferrari vijfde werd. Verstappen staat nu mijlenver in de stand bij de Formule 1 Autoracen op zijn grote concurrent Charles Leclerq . Hiernaast een foto van de gecraste bolide van Leclerq

OPHEF OVER STUDENTENCORPS

Eind van de maand ontstond ophef over mannelijke Amsterdamse studenten die vrouwen als "hoer" betitelden. Er dook een filmpje daarvan op, dat uitvoerig viral ging op de sociale media. Burgemeester Halsema noemde dat onaanvaardbaar. Prinses Amalia besloot geen lid te worden van dit corps.  Hieronder het filmpje van de zender AT5
https://youtu.be/iF-DyP-hqwI

BOERENPROTEST

In de laatste week van juli liep het met het boerenprotest helemaal uit de hand. Branden op snelwegen bijvoorbeeld. Premier Rutte sprak zijn afschuw over de acties uit. Hieronder de (verdeelde) reacties van het publiek

https://youtu.be/pC7a0r-1MaY

 

ONTKNOPING EK VROUWENVOETBAL: DE FINALE

Engeland en Duitsland stonden zondag 31 juli op een tot de nok toe gevuld Wembleystadion in de finale van het EK vrouwenvoetbal dat daarmee de beslissende wedstrijd van het toernooi kreeg die het verdiende.  Ze rekenden daarvoor af met respectievelijk Zweden(4-0) en Frankrijk(2-1). De titel ging uiteindelijk naar het thuisland Engeland na verlenging met 2-1, dat daardoor eengroot thuisfeest kon organiseren. De Nederlands thuiscoach Sarina Wiegman werd zo ongeveer door de Britten heilig verklaard. Hieronder links de samenvatting van de finale en ernaast de reactie het feest na afloop in Londen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb