TERUGKEER NAAR RADI0
Sinds mijn vertrek bij Boogh Amersfoort, na 4 en half jaar in het afasiecentrum, werd mijn weekritme volop aangepast. Ik was , zo noemde ik het zelf, weer de wijde wereld ingegaan. Twee dagen in de week dagbesteding bij Boogh in Baarn (schilderen, muziek ,spel en ontspanning), een dagdeel fitness bij de fysiotherapeut (krachttraining, fietsen op de hometrainer en lopen op de loopband) en twee dagen journalistiek werk. Ik maakte al interviews voor het omroepblad Spreekbuis en daar ga ging ik mee door. Ik was vanaf begin dit jaar eindredacteur van de Nieuwsbrief van de patientenvereniging www.hersenletsel.nl en vanaf deze maand werd ik weer radiomaker. Bij de Nieuwsbrief ben ik vorige maand afgezwaaid. Ik gingdus nu terug naar mijn oude liefde, die ik o.a. bij de KRO, Wereldomroep, omroep Brabant en de lokale omroep RTI-Hilversum beoefende. Tenslotte besteeddeik tussen de bedrijven door aandacht aan het onderhouden van deze website www.fransregtien.nl . De eerste uitzending van NAH-radio stond, zoals gebruikelijk, in het teken van prikkelarme muziek, een column over eten in een restaurant en een overpeinzing. En: twee bijdragen waarin ik te horen ben: een interview met mij waarbij 10 vragen worden gesteld en door mij zelf ingesproken stukje waarin ik me nader voorstel. Dat is ongeveer ruim halverwege de uitzending te horen.
https://www.mixcloud.com/marly-van-der-wijk/uitzending-109-luister-naar-nah-zondag-5-december-2021/TIEN VRAGEN
Wie is Frans Regtien?
Ik ben Frans Regtien, 67 jaar, en ik woon in Hilversum
- Wat is jou overkomen?
Ik heb in de zomer van 2016, op vakantie in Madrid, een hartstilstand gekregen. Door zuurstoftekort heb ik een hersenbeschadiging opgelopen.Ook werkt mijn hartpomp voor 30%
- Heb jij hulp en of revalidatie gehad.
Ja, ik heb in de eerste maanden gerevalideerd in verpleeghuis Gooizicht in Hilversum en in het revalidatiecentrum de Trappenberg in Blaricum.
Daarna heb ik een Hersenzstraining gevolgd bij de stichting Boogh in Amersfoort.
4 . Hoe ga jij hiermee om?
Ik ben als het ware weer opnieuw gaan leven en dat gaat goed.
- Hoe gaat jij partner en gezin hiermee om?
Ik heb heel veel aan mijn vrouw, die mantelzorger voor mij is. Ze verleende ook eerste hulp bij mijn hartstilstand. Mijn kinderen helpen me ook veel. - Waar heb jij de meeste moeite mee?
Ik ben slecht ter been en kan niet meer autorijden of zelfstandig fietsen.
Ik heb minder energie.
- Wat deed je vroeger in je dagelijks leven?
Ik was journalist bij radio en televisie. Ik presenteerde o.a. programma’s bij de KRO, de Wereldomroep en de lokale omroep RTI-Hilversum
- Frans, jij hebt ons aangeschreven met de vraag of er misschien ook voor jou een plekje vrij was om op ons radioprogramma “luister naar NAH” te mogen mee helpen..Waarom wil je dat zo graag?
Ik ben journalist in hart en nieren. Bovendien vind ik het fijn om oude vak weer te kunnen oppakken. Dat geeft me weer een perspectief voor de toekomst.
9 .Wat wil jij graag dat de mensen van jou weten.
Ik sta positief in het leven en heb een sterke wil om er wat nog van te gaan maken.
- Heb je een tip voor mensen zonder NAH?
Heb geduld en praat niet zoveel door elkaar in gezelschap
Tot slot
Wat wil jij nog graag aan ons laten weten?
Ik hoop dat we voor de toekomst mooie inhoudelijke luisterprogramma`s kunnen maken
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Op woensdag 8 december was er een extra uitzending van NAH-radio, waar een bijdrage van mij te horen was over het belang van mijn agenda om structuur in mijn leven aan te brengen.
http://luisternaarnah.nl/?m=202112&fbclid=IwAR0L6h8HIsqaJU40R76JFMc27r6jtjaJrGdzAXLWedR18c1y_ry0O8VmpxU
MIJN AGENDA IS MIJN BIJBEL
Sinds mijn hartstilstand in 2016, waardoor ik zuurstoftekort kreeg en een NAH-er werd, schrijf ik alles wat ik doe op in mijn agenda. Dat geeft me structuur in de week en daardoor kan ik onthouden wat ik van plan ben om dagelijks te gaan doen. Ik was al een pietje precies en hield alles bij wat ik meemaakte, omdat ik journalist in hart en nieren was EN nog altijd trouwens ben ( als medewerker van NAH-radio). In mijn jonge jaren maakte ik ook dagboeken en schreef ik aan het eind van het jaar hoe het voor mij was verlopen. Dus je vind nog altijd mij vaak achter de computer of bezig met een I-pad om interviews op te nemen. Dat opnemen gebeurt ook om alles te onthouden, want dat gaat nu ook moeilijker. Schrijven op papier kan ik nauwelijks meer, mijn handschrift was al niet om over naar huis te verschrijven en dat is er zeker niet beter op geworden, Maar: ik was altijd al van het bijhouden van wat ik meemaakte en wat er in de wereld gebeurde en dat is niet veranderd. Sterker nog: ik gebruik het weer om plezier in mijn leven te hebben. Niet alleen heb ik mijn oude vak weer opgepikt, maar onderhoud ik ook een website over mijn leven voor en na mijn hartstilstand (www.fransregtien.nl). Daarin houd ik ook de actualiteit bij en geef ik verder informatie over waar ik vroeger mee bezig was (o.a journalistiek bij radio en tv, amateurtoneelspelen en voetballen. Kijk gerust eens rond op de site en luister naar of lees mijn bijdragen bij NAH-radio.
PRIKKELARM NAAR DE BIOS
PRIKKELARM NAAR DE BIOS-19 december
Mensen met niet aangeboren hersenletsel willen graag wel eens naar de bioscoop bijvoorbeeld om naar een kerstfilm te kijken. Maar nu is dat behelpen voor ze. Het kabinet kondigde zaterdag nieuwe maatregelen af. De bioscopen gaan voorlopig helemaal dicht. NAH-ers hebben , als ze toch naar de film willen, in zijn algemeenheid last van problemen met licht en geluid. De overheid heeft enkele maatregelen genomen. Geen achtergrondmuziek in de foyer, soms worden films niet omgeroepen via een microfoon maar persoonlijk aangekondigd. De films beginnen vaak zonder reclame. En er zijn oordoppen beschikbaar.
Een verhaal uit de praktijk. “Nu zit ik met oordoppen en zonnebril in de bioscoop, dat is gewoon heel gek. Maar als vader wil ik daar weleens heen met mijn zoon. Ik heb ook een koptelefoon met noise cancelling die het geluid van buiten wegfiltert. Als het echt stil moet zijn, doe ik soms de oordoppen in en tegelijk de koptelefoon op. Steeds zoek ik naar balans, rust en regelmaat, ook in deze coronaperiode”. Dat zegt Danny Laponder op de website Verder Met Hersenletsel.
Er zijn speciale bioscopen voor prikkelarme voorstellingen of gelegenheden waar je prikkelarm naar de film kunt gaan. Maar je moet wel goed zoeken als je ze op Internet wil vinden. Een bioscoop in Kerkrade bijvoorbeeld vertoonde de film Bridget Jones Baby. In Schiedam was er in september een voorstelling van Madagascar, een film over dieren, waar de Hersenletselstichting ook bij betrokken was. Het is op een mooie en indrukwekkende manier gefilmd en je staat soms echt oog in oog met de aanwezige dieren, planten en overige organismes. Vorige maand waren er op het filmfestival IFDA in Amsterdam speciale voorstellingen te zien. Mochten jullie zelf ervaringen hebben met prikkelarm naar de bios gaan, laat het ons weten!
Als je ondanks alles toch naar de nieuwste James Bondfilm wil gaan, heb je problemen als NAH-er. Wilde achtervolgingen, schietpartijen en lichtflitsen. Toch waagde ik(Frans Regtien) vorige maand een poging. Het viel niet mee en na afloop was ik dodelijk vermoeid. Hier nu een fragment dat ik had opgenomen met de voice-recorder van mijn mobieltje. Na 10 seconden, waarin je de tijd hebt om je computergeluid zachter te zetten, begint het fragment.
NIEUWSOVERZICHT 26 DECEMBER
Op ongeveer de helft van deze uitzending is een nieuwsoverzicht te horen wat ik heb samengesteld en gepresenteerd.
BEELDENDE THERAPIE ZONDAG 2 JANUARI 2022
https://www.mixcloud.com/marly-van-der-wijk/column-frans-beeldende-therapie-zondag-2-januari-2022/
Bij behandelcentrum Boogh Amersfoort kunnen mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) hiervoor terecht. Zelf kunstwerken creëren, kleien, schilderen of boetseren, onder begeleiding van therapeute Colette Taks(foto hieronder). Beeldende therapie is goed voor de verwerking van de breuk in de levenslijn. Een breuk waar heel wat veranderingen bij komen kijken waar je mee om moet leren gaan.
Taks legt uit dat door kunstwerken te maken, mensen hun gevoelens leren te uiten. Hierdoor kunnen ze ook accepteren wat er is gebeurd. “Ik help cliënten om te gaan met hun gevoelens zodat zij ze een plek kunnen geven. Wanneer je dat niet kan ben je afgesloten van je omgeving en de rest van de wereld. Alsof je niet meer meedoet. En: Jezelf uitdrukken is ook je verbinden met een ander.”
Tijdens de therapie wordt er niet gepraat, zodat je je beter kunt concentreren. Ná de opdrachten wordt er wel gesproken over wat je hebt ervaren en wat het met je heeft gedaan. Taks krijgt dan verbazend veel van mensen te horen hoe leuk ze beeldende therapie eigenlijk vinden: “De meeste mensen hebben eerst weerstand. Ze zeggen dan dat ze eigenlijk niet kunnen schilderen. Maar het hoeft allemaal niet mooi te zijn; het gaat om het gevoel dat je erbij krijgt. Dat je iets over jezelf vertelt, dat je je uit.”
Als beeldend therapeut observeert Taks hoe mensen aan het werk zijn, omdat dat iets zegt over wat er in hen omgaat. Hoe werkt iemand met zijn materiaal, welke kleuren kies je uit? “Soms valt het me heel erg op dat ze gespannen aan het werk gaan of hun adem inhouden. Dat ze om zich heen kijken en zich afvragen of ze het wel goed doen.” . Ze zegt dan dat het gaat om het gevoel dat je krijgt met dit werk.
Taks ziet het als zingeving voor haarzelf dat ze iets kan betekenen voor een ander. “Mensen komen dicht bij zichzelf, ze worden zelfverzekerder, ontdekken nieuwe dingen en durven langzaam weer vooruit te kijken. Ze komen lekkerder in hun vel te zitten.”
Ikzelf, Frans Regtien, heb ook een cursus van haar gevolgd. Ook ik gaf aanvankelijk aan dat ik zelf vond dat ik er niet veel van bakte, maar dat was dus volgens haar totaal onbelangrijk. Ik heb de Sterrennacht van Vincent van Gogh nagemaakt (overigens niet eens zo slecht vond ik zelf. Kijk hieronder links en oordeel zelf. En ik heb 4 keer een landschap geschilderd dat in de lente, zomer, herfst en winter werd afgebeeld.
Taks (foto hieronder rechts) hoopt nog een tijd bij Boogh te kunnen blijven én hoopt dat er meerdere beeldend therapeuten daar zullen komen. Daarnaast wil ze in de verdere toekomst ook graag in een eigen praktijk aan de slag gaan.
ERVARINGSDESKUNDIGE ANNEMARIE 'T HART
https://www.mixcloud.com/marly-van-der-wijk/frans-in-gesprek-met-annemarie-het-hart-zondag-9-januari-2022/
Annemarie ‘t Hart is ervaringsdeskundige op het gebied van NAH (niet aangeboren hersenletsel). Op haar 19de kreeg ze een zeer zwaar verkeersongeluk . “Ik heb een leven daarvoor en daarna gehad". Ze heeft 2 kinderen van 18 en 19 jaar oud en haar hobby's zijn wandelen in de natuur, skiën, snowboarden in de bergen, fietsen en haar tentje opslaan in Nederland. Vroeger heeft ze ook veel getafeltennist. Ze doet veel dingen prikkelarm. Dat komt omdat ze soms over haar grenzen heengaat en dan onrustig wordt.
Na het ongeluk was ze 20 minuten bewusteloos. Ze werd wakker in het ziekenhuis. “Er stond een man naast mijn bed en ik wist niet dat het mijn vader was. Ik trok aan zijn baard en brummelde iets van ik hou van je. Later werd ik wakker in een wereld van niet weten. Ik wist niet wie ik tegenover me had. Elke dag begon weer opnieuw. Je wist niet wat gisteren, vandaag of morgen was. Ik ging als een “baby” weer praten en koppelde mijn vader aan die man met de baard".
WOORDEN
“Ik was chemisch analist en stond op in een wereld van moleculen, ha ha. Ik had geen idee wat dat waren. Mijn vrienden waren heel amicaal, maar ik had geen idee wie die mensen waren. Ik heb anderhalf jaar op krukken gelopen en begon langzamerhand mensen weer te verstaan. Woorden werden heel primair. Een bus was een geel ding op wielen. Na anderhalf jaar kon ik mijn opleiding weer volgen".
Annemarie werd receptioniste, administratief medewerker en senior office assistent manager. “Toen dacht ik: ik wil iets heel anders dan alleen maar met dat hoofd leven. Ik kwam erachter dat ik NAH had en wilde met die kennis verder gaan”. Bij de organisatie MEE raakte ze gespecialiseerd in dat onderwerp. “Ik dacht: hee deze groep mensen groep mensen versta ik, ik begrijp ze. Ik haak snel aan bij mensen, omdat ik de lagen versta van verwerking, de fases waardoor ze heengaan. Ik weet wat het is als je niet meer op woorden kan komen".
BUURTTEAM
Ook bij buurtcentrum Slotervaart in Amsterdam werkt ze nu (betaald) als ervaringsdeskundige. “Ondertussen is mijn platform en netwerk binnen het Buurtteam te Amsterdam enorm aan het groeien. Opleidingen, connecties en pracht verbindingen mag ik slaan tussen de Amsterdammer, Buurtteam, zorgnetwerken en zelfs richting de Imam, Pastor en in verbinding met verschillende culturen”.
Ze is ook voor een NAH in Hilversum actief geweest. “Omdat ik het belangrijk vond dat mensen elkaar kunnen treffen en dingen herkennen bij elkaar. Zo van he, heb jij dat ook. Je kunt elkaar tips en informatie geven. Na Corona zal je je elkaar weer kunnen ontmoeten. Er is een vrij vaste groep, een koffiemomentje en gastsprekers".
TOEKOMST
Hoe ziet Annemarie de toekomst? "Ik hoop dat de ervaringsdeskundigheid mooi geïmplementeerd kan worden met consulenten en zorgmedewerkers. Het is een enorme kracht dat mensen die door de ervaring heen zijn gegaan zich snel herkend en gemotiveerd voelen. Ik wil hiermee door gaan, het is prachtig werk".
EXIT NAH RADIO: EEN KORTSTONDIGE NIEUWE START
Halverwege de maand januari 2022 kwam er een einde aan mijn wekelijkse bijdrage en aan het bestaan van NAH-radio door onenigheid tussen de twee vrouwen die verantwoordelijk waren voor de totale inhoud van de internetzender. Voor de website die Lieky van der Velden voor mensen met niet aangeboren hersenletsel bleef maken schreef ik nog een verhaal met NOS-journaallezer Rob Trip die ruim 20 jaar geleden een herseninfarct had gehad.