Nederlandse televisieseries

Een klassieker uit de jaren 70 was "Kunt U ons de weg naar Hamelen vertellen meneer"" met een keur aan Nederlandse artiesten zoals Rob de Nijs, Loekie Knol, Martin Brozius Ab Hofstee en het kinderkoor

En dan was er Floris, het Nederlandse antwoord op Ivanhoe (begin jaren 60 op een andere pagina te zien). Voor hoofdrolspeler Rutger Hauer was dat ook het begin van een omvangrijke filmcarriere.

Q & Q was.een Nederlandse jeugdserie die door de KRO op de zaterdagavond tussen 19:00 en 19:30 op Nederland 1 werd uitgezonden.

Beide series werden geregisseerd door Bram van Erkel. Harrie Geelen en Joop Stokkermans verzorgden respectievelijk het script en de muziek. De herkenningsmelodie werd gezongen door Robert Long.

Een echte klassieker was Swiebertje. Joop Doderer speelde een zwerver, die bijvoorbeeld legarisch werd omdat de huishouster Saartje van meneer de burgemeester voor hem een "kopje kofjen" inschonkt.

Nog zo'n klassieker waarmee de kinderen rond 19 uur naar bed werden gestuurd. Vanaf 1958 gebeurde dat door Pipo de Clown, die met zijn vrouw Mammaloe de wereld introk in een woonwagen. Vaste gasten waren de Indiaan Kukkluk en de boeven Snuf en Snuitje die je in de aflevering "De klok" ziet. Ook de Dikke Deur, een circusdirecteur, was vaak aanwezig bij de avonturen van Pipo de Clown.

Uit 1974 kwam "De Stille Kracht" een driedelige serie uit 1974, naar het gelijknamige boek van Louis Couperus. Hij  werd geregisseerd Walter van der Kamp en de hoofdrollen waren voor Pleuni TouwBob de LangeHans Dagelet en Willem Nijholt.

Ja zuster, nee zuster (hierboven) is een zowel  een serie uit 1967 als een speelfiim uit 2002.  Jet, Bobby, Bertus en de Ingenieur wonen in het rusthuis van Zuster Klivia aan de Primulastraat. De boze buurman doet verwoede pogingen via verschillende rechtszaken de zuster en haar bewoners uit het huis naast hem te werken, dat hij aan hen verhuurt,  Het is een serie vol bekende liedjes, geschreven door Annie MG Schmidt. Hierboven(uit 2002) "De Twips".

De Nederlandse soapserie die sinds 1 oktober 1990 bij RTL4 wordt  uitgezonden. GTST ofwel Goede Tijden Slechte Tijden.  Het verhaal speelt zich af in het  fictieve plaats Meerdijk en volgt de belevenissen van de bewoners. Liefde en haat staan centraal.  Een keur aan Nederlandse acteurs en actrices is ermee bekend geworden.

Een dolkomisch Nederlands kindertelevisieprogramma, gemaakt door Tosca Niterink  en Arjan Ederveen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.