MEI

Traditioneel begon de maand met de dodenherdenking en het bevrijdingsfeest, waarin het einde van  deTweede Wereldoorlog werd herdacht. Hieronder links een verslag van AT5 van het bevrijdingsfeest in Amsterdam en rechts de dodenherdenking op de Dam, in de totale registratie door de NOS

BRITSE PRINS CHARLES OFICIEEL KONING

Op 6 mei was het eindelijk zover, nadat de Britten er zo naar verlangd hadden: de kroning van Prins Charles, na het verlijden van zijn moeder Koningin Elisabeth in september vorig jaar. Hij kreeg de 2 kilo zware St. Edwardskroon opgezet. Ook koning Willem Alexander en koningin Maxima waren daarbij aanwezig. Met pracht en praal in beeld gebracht, zoals hieronder te zien is. Je ziet linkshoe het publiek zich haast om de balkonscene te kunnen en zien daar weer naast de kroning zelf.

MUSEA IN AMSTERDAM

Op zondag 8 mei bezochten we twee musea in de hoofdstad.  Artis heeft niet alleen een dierenduin,  maar ook een  bijzonder museum, waarin de relatie tussen mensen onderling en mens  en dier  zelf centraal staat. Hieronder te zien. Hiernaast rechts het oorlogsmuseum aan de overkant van Artis .

MAX HEERST IN MIAMI

Hij had het eerst even moeilijk gehad met zijn Red Bull-teamgenoot Sergio Perez , die hij vorige week voor moest laten gaan, maar Formule I-coureur Max Verstappen heerste in de race van Miami als nooit tevoren. Hij gaf  de rest van het deelnemersveld nadrukkelijk het nakijken, terwijl hij toch vanaf P9 moest starten. Het was een indrukwekkende inhaalrace.

SONGFESTIVAL: ZWEDEN WINT, NEDERLAND STELT TELEUR

Oekraine had de vorige editie gewonnen, vanwege de Europese sympathie die het land had gekregen na de Russische inval in dit Oost-Europese land. Maar gezien de politieke stuatie kon het het grote liedjesfestijn in 2023 niet organiseren. Dus toog het circus naar de nummer 2 van het land daarvoor en dat was Engeland. De Zweedse Loreen. die 8 jaar daarvoor met Euphoria al winnaar was geworden, pakte nu de hoofdprijs met "Tattoo" . Mijn persoonlijke favoriet was Belgie met "Because of you" . Nederland haalde de finale niet eens.  Mia en Dion  moesten daarvoor de beste 10 in de voorronde halen en dat was teveel gevraagd. In de aanloop naar het Songfestival was er Nederland veel kritiek op het liedje "Burning daylight" vanwege het onzuivere zingen tijdens de repetities. Hieronder eerst  de winnaar en daar weer onder de inzending van België. Eerst is er reclame.
https://youtu.be/BE2Fj0W4jP4
https://youtu.be/uYWhh-E_VPo

FEEST IN ROTTERDAM: FEIJENOORD LANDSKAMPIOEN

Zondag 14 mei was het feest in het altijd sfeervolle voetbalstadion van Feijenoord. De Rotterdamse club pakte de landstitel met een 3-0 zege op Go Ahead Eagles. Hieronder eerst reclame en dan een korte samenvatting van de wedstrijd.
https://nos.nl/l/2475130

Daarna barstte het festijn echt los. Direct na de wedstrijd op de Coolsingel en de volgende middag werd het nog eens dunnetjes overgedaan. Nou ja dunnetjes....

FAMILIEWEEKEND

In het weekend van het Songfestival en het kampioenschap van Feijenoord had ik een lang familieweekend met mijn vrouw Josje, mijn kinderen Fanny en Roald en hun aanhang Jonathan en Marinka in  het bungalowpark Landahl in Doetinchem. Lekker weer en onder meer zwemmen, spelletjes  spelen en wandelingen. Hieronder wat impressies daarvan.

AZ NIET NAAR FINALE CONFERENCE LEAGUE

Het is AZ niet gelukt om de finale in de Conference League te halen. De Alkmaarse voetbalclub verloor twee keer nipt van West Ham United  (uit  met 2-1 en thuis met 0-1) . Het krachtsverschil was klein. Hoewel AZ thuis de betere ploeg was. ging het onderuit door een goal van de Engelsen in blessuretijd. Zie hieronder de samenvatting van de wedstrijd.

https://www.vi.nl/video/samenvatting-europese-droom-spat-uiteen-voor-az

VOETBALHOOLIGANS IN EVEN TOT HIER

Nederland kreeg de laatste tijd veel te maken met voetbalwedstrijden die gestaakt werden vanwege rellen op de tribunes. In het satirische  VARA-televisie programma "Even tot hier" werd op briljante wijze de draak gestoken met dit fenomeen.

TINA TURNER WAS SIMPLY THE BEST

Zangeres Tina Turner (83) is op 24 mei na een lang ziekbed overleden in haar huis in Zwitserland op 83-jarige leeftijd. Turner, geboren als Anna Mae Bullock, werd ook wel de Queen of Rock 'n Roll genoemd. Aanvankelijk trad ze op met haar man Ike .Een van hun grootste hits was River Deep-Mountain High (zie hieronder rechts) Na een scheiding van haar gewelddadige en drugsverslaafde echtgenoot ging ze solo verder.Ze werd bekend met nummers als Private Dancer,What's love got to do with it en (Simply) The Best. Zie ook hieronder(links)Ze verkocht zo'n 200 miljoen albums en kreeg gedurende haar leven 12 Grammy Awards uitgereikt.

PODCAST HERSENLETSELCENTRUM JAN LIGTHART BUSSUM

Op zondag 28 mei, Eerste Pinksterdag, kwam de eerste podcast online die gemaakt is door mij en anderen, medebezoekers van het Jan Ligtharthuis .Op de pagina Podcast van deze website  is hij ook te beluisteren en te bekijken. Hieronder links  de aankondiging in de IK-krant van van het hersenletselcentrum en hioeronder rechts een afbeelding van de huisvesting. Hieronder ook de link ernaartoe.
https://open.spotify.com/episode/1kzFKgNyLzBG1FrwzgRF3f?si=0m13xIhpT3qJIbt1sGy5kg

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.