AUGUSTUS

KUNSTWERK VOOR HILVERSUM

Op vrijdag 2 augustus gingen Josje, Fanny en ik naar kunstenares Monique van Wijk, waar we samen werkten aan een kunstwerk voor de stad Hilversum, in verband met het 600 jarig bestaan.  Eind december gaat dit werk tentoongesteld worden, mogelijk in het stadhuis of de Vituskerk. Het is de bedoeling om een representatieve afspiegeling aan mensen uit de Hilversumse samenleving mee te laten schilderen. Wij vertegenwoordigen met elkaar en met iedereen die uiteindelijk meedoet een momentopname in de geschiedenis van Hilversum en laten een samen uitgevoerd Hilversums schilderij zien.

FEIJENOORD WINT JOHAN CRUYFSCHAAL IN DOELPUNTENFESTIJN 

Feyenoord heeft voor de vijfde keer in de clubhistorie de strijd om de Johan Cruijff Schaal gewonnen. In het Philips Stadion won de ploeg van de nieuwe trainer Brian Priske in een heerlijk, doelpuntrijk duel (4-4) na strafschoppen van PSV. Johan Bakayoko en Guus Til misten namens PSV in de strafschoppenserie, waarna Luka Ivanusec namens Feyenoord de beslissende penalty benutte. Hieronder de samenvatting.

https://nos.nl/l/2531850
https://nos.nl/l/2531850

EREDIVISIE VAN START

In het weekend van 11 augustus was week later de aftrap van de voetbalcompetitie in de eredivisie. Landskampioen PSV begon met een klinkende 5-1 thuisoverwinning op RKC. Ajax won van Heerenveen met 1-0 van Heerenveen en Feijenoord speelde in de Kuip 1-1 gelijk tegen debutant Willem II. Hieronder de samenvatting van de  wedstrijd van PSV.
https://nos.nl/l/2532813

JOOST KLEIN VRIJGEPLEIT

Het onderzoek naar wangedrag van Joost Klein tijdens het Eurovisie Songfestival is stopgezet wegens gebrek aan bewijs. Dat schrijft de openbaar aanklager in Zweden in een persverklaring over het voorval met een cameravrouw. Volgens het onderzoek heeft Klein een "beweging gemaakt die de camera van de vrouw heeft geraakt". Het incident gebeurde in een flits en werd verschillend geïnterpreteerd door de ooggetuigen. De cameravrouw deed aangifte van het incident. Dat leidde tot diskwalificatie van de Nederlandse inzending op de dag van de finale van het songfestival. Het onderzoek is nu gesloten omdat de aanklager "niet kan bewijzen dat de beweging grote angst kon veroorzaken of dat dat de bedoeling was van Klein". De diskwalificatie van Klein in de uitslag blijft wel gehandhaaft.

AJAX DOOR IN EUROPA NA 34 STRAFSCHOPPEN

In de strijd om een plaats in de Europa-  of Conference League kwam Ajax een ronde verder na een bizarre penaltyreeks met het Griekse Panathinaikos. Nadat de Amsterdamse voetbalploeg de eerste  uitwedstrijd met 0-1 had gewonnen leek het, toen het kort tijd 0-0 stond voor de bakker, Maar de Griekse ploeg dwong in de 89ste minuut toch een verlenging af. Daarin werd niet gescoord en een eindeloze reeks van 17 strafschoppen aan beide kanten begon, Daarin onderscheidde zich Ajax-doelman Remco Pasveer door 5 pingels te stoppen en trok de thuisploeg in de Amsterdam Arena aan het langste eind. Op weg naar deelname aan een Europees vervolg was de Poolse kampioen Jagiellonia Bialystok de volgende tegenstander. Hieronder de spannende ontknoping,
https://emea01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.ad.nl%2Fvideo%2Fproductie%2Fhl-aja-pan-240815-644691&data=05%7C02%7C%7C5cc8c6d8917740f426aa08dcbd884c96%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C638593640293736147%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C0%7C%7C%7C&sdata=dL%2BAYnjt7U8ou%2FaK46w6yLLyrVqSBwAqxlhNeLBBTpU%3D&reserved=0
De volledige strafschoppenserie.
https://youtu.be/Ji_fWqKg_V0

SECONDENEINDSPEL TOUR FEMMES

Katarzyna Niewiadoma heeft de Tour de France Femmes gewonnen. Zij  hield in de zware rit naar de Alpe d'Huez na een loeispannende en prachtige finale Demi Vollering en Paulina Rooijakkers net achter zich in het klassement. Het verschil was uiteindelijk 4 seconden. Vollering won de Alpenrit weliswaar maar kwam vier tellen te laat binnen om de Poolse in het eindklassement voor te blijven. Zie hieronder.
https://emea01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fnos.nl%2Fl%2F2533763&data=05%7C02%7C%7C7dbff6a5c51846e1fede08dcbfaf6409%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C638596007210473924%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C0%7C%7C%7C&sdata=vjApCKCV%2F02nc2fsrOTgKIMAzfth%2Fghg1dgaulff3h4%3D&reserved=0

CEES VAN WIEVELD? CEES VAN ZIJTVELD!

Radiomaker Cees van Zijtveld is overleden op 81-jarige leeftijd. Van Zijtveld begon zijn carrière als radiomaker in 1961 bij Veronica, dat toen nog vanaf een schip programma's uitzond. Hij maakte hier programma's als Afspraak met Cees en Goeiemorgen. Hier werd de programmamaker bekend als 'Flip van de flipside' omdat hij graag de B-kant van singles draaide.Hij werd vooral beroemd door de jingle die hieronder te horen is.
https://www.jingleweb.nl/index.php/2019/02/07/de-avro-jingles-van-cees-van-zijtveld/

KAMALA HARRIS ACCEPTEERT DEMOCRATISCHE NOMINATIE

De Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Kamala Harris heeft haar nominatie aanvaard op het partijcongres in Chicago. Begin nomber zijn de verkiezingen. Haar opponent is de republikein Donald Trump. Hieronder haar speech.
https://youtu.be/1BerBWJQZ9E

AJAX NAAR GROEPSFASE EUROPA LEAGUE

Ajax heeft zich met gemak geplaatst voor de groepsfacse van de Europa League.  In de uitwedstrijd tegen Jagiellonia BiaƂystok  was het pleit al beslecht: Het werd 1-4 en het krachtsverschil tegen de kampioen van Polen was groot. In de Amsterdam Arena werd de uitslag het nog 3-0 in de terugwedstrijd.
https://youtu.be/FlWX4KezB94
https://cdn.jwplayer.com/previews/rwJntr5o

MARCO BONISMO  IN DE KLEINE PRINS

Hierboven een promotiefilmpje van mijn neef Marco Binisimo die in het weekend die op  25 augustus optrad op het Amersfoortse theaterfestival Spoffin. Josje, Ik, en Fanny gingen kijken naar deze balkunstenaar. HIj jongleerde de sterren van de hemel tijdens De Kleine PrinIs In deze fantasierijke voorstelling naar het verhaal van Antoine de Saint-Exupéry worden ballen opeens sterren en wordt een kruiwagen een vliegtuig.| De kleine prins reist door het heelal op zoek naar vriendschap. Hij ontmoet een DJ, een dronkenlap en een koning, maar nergens vindt hij een vriend. Totdat de prins op aarde komt. Hier kijk hij zijn ogen uit en ontdekt hij eindelijk waar hij kan vinden waar hij al zo lang naar zoekt. Hieronder wat impressies van zijn optreden in de Keistad.  Het was indrukwekkend wat hij allemaal kan als jongleur met ballen. Ook was het heel mooi om  te zien hoe hij als acrobaat bezig was en hoe hij het verhaal van de Kleine Prins vertaalde voor het publiek, Hieronder onder anderen ben ik met zijn vriendin Laura- Verder......

De laatste editie van Spoffin in Amersfoort heeft volgens de organisatie een recordaantal bezoekers getrokken. Over het gehele weekend kwamen er zo'n 46.000 mensen naar het straatfestival. Op verschillende locaties in en rond de binnenstad konden zij naar 27 theateracts uit binnen- en buitenland.
"Dit was de Grande Finale die ik voor ogen had voor Spoffin", blikt artistiek leider Alfred Konijnenbelt terug. "Het is echt enorm druk geweest. De grote pleinen stonden vol, maar ook de kleinere locaties werden heel goed bezocht."Spoffin spreekt van een "bitterzoet" afscheid. Onder meer vanwege de hoge salarissen van de directeuren - onder wie Konijnenbelt - krijgt het festival geen subsidie meer van de gemeente Amersfoort. Daarmee valt het doek voor Spoffin.

PARALYMPICS BEGONNEN

https://nos.nl/l/2534940
Iets meer dan een maand na de opening van de Olympische Spelen zijn in Parijs de zeventiende Paralympische Spelen met show van bijna vier uur geopend. Morgen beginnen de sporters aan de eerste onderdelen. Op het historische plein, waar de Nederlandse 3x3-basketballers hun memorabele gouden medaille wisten te winnen, namen de landen deel aan de vlaggenparade. Voor Nederland droeg wielrenner Daniel Abraham samen met rolstoelbasketbalster Carina de Rooij de Nederlandse driekleur richting de welbekende obelisk die het plein siert.

 

TONEELVOORSTELLING IN UTRECHT

Op vrijdag 30 augustus trad ik in buurthuis De Paraplu in Utrecht op voor ongeveer 50 mensen (clienten en familie) na een cursus van 10 lessen, onder leiding van theatermaakster Mariska Boer, Dat deed ik  samen met mensen met niet aangeboren hersenletsel.  We speelden losse scenes zonder vaste teksten. Improvisatie dus. Hiermee kon ik mijn oude hobby als amateurtoneelspeler ondanks mijn hersenletsel  weer voortzetten. Ik ga er met plezier ermee door onder de bezielende leiding van Mariska. Haar website is trouwens  https://www.mariskaboer.com/ . Hieronder een  foto-impressie van ons optreden.  Links direct onder enkele van mijn medespelers o.a. Saskia, ik en Menno. Rechtsdirect onder speel ik een dove buspassagier met Mariska als buschauffeur. Daar weer onder links ik als Franse koeterwaals pratenende verslaggever met een stokbrood als microfoon en rechts als diezelfde reporter die het stokbrood moet uitkotsen. Helemaal onder rechts ik met slingers en links Mariska on stage. Het was  allemaallachen, gieren  en brullen  voor het publiek.

50 JAAR GELEDEN STOPTE RADIO VERONICA MET UITZENDINGEN