EK VOETBAL 2024

Vanaf 14 juni namen 32 deelnemers  in Duitsland deel aan het Europees voetbalkampioenschap, de editie van 2024. Ook het keurkorps van bondscoach Ronald Koeman was van de partij. In de groepsfase nam Oranje het op tegen Frankrijk, Oostenrijk en Polen. De voorbereiding was voorspedig verlopen, alleen waren de geblesseerde spelers Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners er niet bij. De dag na de ‘uitzwaaiwedstrijd' tegen IJsland vertrok  het Nederlands Elftal naar Wolfsburg, de thuisbasis van de Oranje selectie.  Op het allerlaatste moment werd Joshua Zierikzee nog toegevoegd aan de selectie. Hieronder links hde thuisbasis  in Wolfsburg, rechtsonder trainer Koeman met zijn spelers, trainend op de fiets.

Wat waren de verwachtingen voor de prestaties van Oranje? Na de succevolle oefencampagne werd er van uit gegaan dat de groepsfase wel overleefd zou worden. Nederland gold niet als de absolute topfavoriet, maar als een gevaarlijke outsider. Duitsland werd als gastheer natuurlijk veel getipt, net als Frankrijk, Engeland en Spanje. De Duitsers speelde de openingswedstrijd tegen Schotland dat niets in te brengen had. Het werd een galavoorstelling. In München eindigde match in een 5-1 zege met liefst vijf verschillende doelpuntenmakers: Florian Wirtz, Jamal Musiala, Kai Havertz, Nicolas Füllkrug en Emre Can. Antonio Rüdiger scoorde een eigen goal en redde dus de eer voor Schotland, dat met tien man eindigde na een rode kaart in de eerste helft.

Dan die twee andere wedstrijden op zaterdag 15 juni. In die poule leken de kaarten voor het bereiken van de achtste finales al volop geschud. Spanje en Italie maakten hun favorietenrol waar door zeges op Kroatie en Albanie. Spanje klaarde klus al in de eerste helft ( 3-0 ) en de Italianen  kregen weliswaar de snelste goal tegen in de geschiedenis van het EK (na 23 seconden poerde Albanie de bal in de kruising) maar zette dit foutje tegen Albanie al snel recht. 2-1. Hieronder beide samenvattingen.

NEDERLAND
Nederland won zijn eerste wedstrijd van Polen met 2-1 . Met goed voetbal, maar ook veel gemiste kansen. Wout Weghorst maakte zijn status van scorende invaller waar in de 83ste  minuut waar in het Volksparkstadion in Hamburg , dat net als in 1888  weer van Oranje was. Hieronder de  samenvatting.
https://nos.nl/l/2524842De andere twee wedstrijden, op de zondagavond, leverden in ieder geval 1 verrassing op.  Slovenie, waarvan op het EK niets werd verwacht, hield het favoriete Denemarken  op 1-1. En dat ondanks een indrukwekkende wedstrijd van de scorende Christan Eriksen.
Engeland had het moeilijk tegen Servie maar won wel, met 1-0 dankzij een snoeiharde kopbal van Bellingham.

De dag daarop was de eerste wedstrijd Roemenie-Oekraine. Iedereen verwachtte een zege van Oekraine, maar het veel lager ingeschatte Roemenie was  met 3-0 veel sterker. Hieronder de samenvatting.
De volgende wedstrijd in die poule kende een sensationele uitslag. Titelfavoriet Belgie zag uiteindelijk twee goals afgekeurd worden en verloor verrassend met 1-0 van Slowakije, Zie hieronder.
Op maandag, een dag na Nederland-Polen, speelden de twee andere deelnemers aan de poule tegen elkaar: Frankrijk en Oostenrijk. Door een eigen doelpunt van de Oostenrijkers won Frankrijk met 1-0. Hun sterspeler Mmappe brak zijn neus en het meespelen tegen Nederland, die vrijdag, was onzer. Zie de samenvatting.

De vierde dag van het EK leverde de aantrekkelijkste  wedstrijd tot dan toe op  door twee schitterende afstandspoeiers in de kruising van Turkije dat daarmee met 3-1 won van Georgie, dat als outsider op dit toernooi gold maar uitstekend partij gaf. Hieronder de samenvatting.

Later op de avond werd de intensiteit van het EK nog meer vergroot door het spektalstuk Portugal-Tsjechie. Na een dodelijk saaie eerste helft sloeg na rust de vlam in de pan. Portugal won met 2-1 door een spektakelstuk in de absolute slotfase, waarin het eerst achterkwam. De zinderende samenvatting.

Op de woensdag werd eerst de wedstrijd tussen Kroatie en Albanie gespeeld. Die schakelden zichzelf (waarschijnlijk) uit door tegen elkaar met  2-2 gelijk te spelen. Hieronder de samenvatting.

Daarna plaatste Duitsland, het gastland, zich als eerste voor de laatste 16 deelnemers op het EK. Tegen Hongarije werd een wat plichtmatige wedstrijd gepeeld,

2-0 . In de tweede helft was Gündogan het eindstation van een fraaie Duitse  aanval, met een soepele schuiver. Zie hieronder.

Het EK-duel tussen Zwitserland en Schotland eindigde in 1-1. De Zwitsers stonden nu voor Schotland stevig op de tweede plaats in groep A. Ze hebben 4 punten en dat is naar alle waarschijnlijkheid voldoende voor plaatsing in de tweede ronde. Schotland heeft nu nog nog alleen een theoretische kans. De korte samenvatting van Zwitserland-Schotland is hieronder te zien.

En weer werd  de dag erop een duel op dit EK in de absolute slotseconden beslist. Servie scoorde met een kopbal in blessuretijd den 1-1 tegen Slovenie. Hieronder de samenvatting.

Engeland hield het samen met Denemarken op 1-1 en daar kunnen beide ploegen mee verder, Hieronder.

Spanje is tot nu toe van de favorieten duidelijk belangrijkste kandidaat voor de eindzege. In de clash tegen Italie werd een regen aan kansen gemist, maar toch was een plaats in de achtste finales een feit. Hieronder de 1-0 tegen de Azzuri.

Oekraïne heeft op het EK in Duitsland wel zijn tweede duel gewonnen. Het boog tegen Slowakije een vroege achterstand na de pauze om in een 2-1 overwinning. De samenvatting is hieronder te zien.

NEDERLAND
Dan de poule van Nederland waarin vrijdagavond twee wedstrijden te zien waren. Oostenrijk wist na het verlies tegen Frankrijk de hoop op voortzetting van het toernooi levend te houden door met 3-1 te winnen van Polen, dat daarmee uitgeschakeld was. Een strafschop van de Oostenrijkers was dubieus. Hieronder de samenvatting.

Het Nederlands elftal heeft de zware beproeving tegen Frankrijk in Leipzig goed doorstaan. Het EK-duel met kansen over en weer eindigde in 0-0. Een doelpunt van Xavier Simons werd wegens hinderlijk buitenspel van Dumfries afgekeurd. Frankrijk was in de tweede helfy beter en creerde ook meer kansen dan Oranje. Daarmee komen beide landen op vier punten in groep D. Plaatsing voor de volgende ronde kunnen Nederland, dat dinsdag Oostenrijk treft, en Frankrijk, dat dan tegen Polen speelt, nu nauwelijks ontgaan. Hieronder de samenvatting.

Op 22 juni stond eerst op het EK Tsjechie-Georgie op het programma. Het werd 1-1 daar hadden in feite beide ploegen weinig aan. Hieronder de samenvatting.

Portugal heeft zich als derde land geplaatst voor de laatste zestien op het EK.  Ronaldo scoorde niet maar grossierde in fraaie passes.  in Het won makkelijk met 3-0 van Turkije., onder meer door een tragische blunder in de Turkse defensie. Ook dat land kan nog een ronde verder komen. Hieronder de samenvatting.

Belgie boekte later die avond de eerste overwining. Door de 2-0 zege op Roemenie stonden alle ploegen ( ook Oekraine en Slowakije) nu met 3 punten gelijk in de poule. Het kon dus nog alle kanten op. Hierbij de samenvatting.

De dag erna werden voor het eerst op dit EK twee wedstrijden in 1 poule tegelijkertijd gespeeld. Duitsland en Zwitserland waren al geplaatst en speelden met 1-1 gelijk. Hongarije en Schotland waren in de race voor de derde plaats, die mogelijk ook een plaats in de volgende ronde kon opleveren. Hongarije won met 1-0 door een goal in de allerlaatste seconden van de wedstrijd. Hieronder de samenvattingen.

Kroatie lag eruit door de gelijkmaker van Italie in de 98ste minuut van de blessuretijd. Typisch voor de Azzuri om dat te flikken in de "dying seconds". Kort daarvoor lag Italie op ramkoers. Kroatie had een overwinning nodig om door te gaan maar hiermee werd het toch1-1. In de andere slotwedstrijd in de poule, die tegelijkertijd werd gespeeld, won het al geplaatste Spanje met een B-elftal met 1-0 van Albanie. En dat was meteen gunstig voor Nederland doordat Oranje zich hiermee door zonder te spelen al plaatste voor de laatste 16.Hieronder de ontknoping van beide wedstrijden.

NEDERLAND

Oranje eindigde in zijn poule op de derde plaats door een nederlaag van 3-2 tegen Oostenrijk. Hoewel het geplaatst was voor de volgende ronde was dit toch een teleurstelling voor de supporters in Berlijn. Oostenrijk won verdiend,  Nederland was dramatisch slecht, de goalswaren van Cody Gakpo en Memphis Depay. Hieronder de samenvatting.

Frankrijk speelde gelijk tegen Polen( 1-1 ) in een wedstrijd die verder niets meer toe deed. Oostenrijk won de groep en Frankrijk werd tweede.
Die avond waren ook nog Denemarken-Servie  en Engeland-Slovenie. geBeiden wedstrijden eindigden in 0-0 en dat betekende dat Slovenie voor het eerst in de geschiedenis van dit EK de laatste16 bereikte bereikte door bij de beste nummers 3 in de poule te horen.

België heeft de laatste zestien  bereikt. In Stuttgart bleef het 0-0 tegen Oekraïne, dat door de remise werd uitgeschakeld. Behalve onze zuiderburen  ging ook Slowakije door met  een 1-1 gelijkspel tegen Roemenie dat ook een ronde verder kwam. Hieronder de samenvatting van die wedstrijd.
NEDERLAND/ACHTSTE FINALE

De tegenstander van Oranje bij de laatste zestien werd diezelfde avond ook bekend. Een gunstige loting: Roemenie. Nederland ook Engeland kunnen treffen, maar de resultaten van later die avond bepaalden dat anders. Turkije won het 2-1 van Tsjechie en Georgie was de verrassing  van de achtste finales door een 2-0 zege op het al geplaatste Portugal. Daardoor werd het tweede in de poule. Hieronder de samenvattingen van die wedstrijden.

Daarmee waren de achtste finales bekend.
Zaterdag 29 juni 18.00 uur: Zwitserland - Italië  21.00 uur: Duitsland - Denemarken
Zondag 30 juni18.00 uur: Spanje - Georgië 21.00 uur: Engeland - Slowakije
Maandag 1 juli 18.00 uur: Frankrijk - België 21.00 uur: Portugal - Slovenië
Dinsdag 2 juli 18.00 uur: Roemenië - Nederland 21.00 uur: Oostenrijk - Turkije

Als Nederland het EK zou moeten willen winnen het in de halve finales tegen Oostenrijk of Turkije. Oranje kwam de groepsfase door, maar dat ging niet bepaald van een leien dakje. Vooral de prestatie tegen Oostenrijk vlel  zwaar tegen.  Maar de route naar een eventuele finale lag wel redelijk open. Nederland zzat aan de zwakke kant van het speelschema en ontliep  bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland, Spanje en Engeland. Maar:  het spel hield tot dan toe niet bepaald over,  Het had wel een kleine week om daar iets aan te doen. Er was dus  volop werk aan de winkel voor bondscoach Ronald Koeman.

ACHTSTE FINALE: ZWITSERLAND-ITALIE 2-0

Titelhouder Italië is door Zwitserland uitgeschakeld in de achtste finales van het EK; De spartelende Italiaanse ploeg was geen partij voor de Zwitsers, die in Berlijn veel beter waren en zich door de 2-0 overwinning als eerste hebben geplaatst voor de kwartfinales. Door een doelpunt in de eerste helft en een bijzonder fraaie goal meteen na rust kreeg Zwitserland de voorsprong die het gezien het spel dik verdiende verdiende. Hieronder de samenvatting.

ACHTSTE FINALE: DUITSLAND-DENEMARKEN 2-0

Duitsland heeft zich via een 2-0 overwinning op Denemarken geplaatst voor de kwartfinales van het EK. Het heerlijke duel in Dortmund werd in de eerste helft enige tijd stilgelegd vanwege onweer en hagel. Het gastland sloeg in de tweede helft toe. Kai Havertz opende vanaf de strafschopstip de score en Jamal Musiala maakte er met zijn derde doelpunt van het toernooi 2-0 van. Een laat doelpunt van invaller Florian Wirtz werd afgekeurd vanwege buitenspel en dat was het derde afgekeurde doelpunt van de wedstrijd. Eerder gingen al een goal van de Duitser Nico Schlotterbeck en een treffer van de Deense verdediger Joachim Andersen niet door.
Hieronder de omstreden strafschop waardoor Duitsland op 1-0 kwam.

ACHTSTE FINALE: SPANJE-GEORGIE 4-1
Het onvergetelijke EK-sprookje van Georgië is uit, ondanks dappere weerstand tegen favoriet Spanje in de achtste finales. De Georgiërs kwamen in Keulen zelfs op voorsprong, maar incasseerden voor rust de gelijkmaker en bogen in de tweede helft: 4-1. Spanje plaatste zich daarmee voor de kwartfinales. Daarin wacht op 5 juli in Stuttgart gastland Duitsland. Voor Georgië was het bereiken van het EK al een historische prestatie en het overleven van de groepsfase een nieuw hoogtepunt. Een nieuwe stunt bleef uit. Hieronder de samenvatting.

ACHTSTE FINALE: ENGELAND-SLOVENIE 2-1 (NA VERLENGING)
Engeland heeft de kwartfinales van het EK voetbal bereikt door in Gelsenkirchen na verlenging af te rekenen met Slowakije: 2-1. Een machtige omhaal van Jude Bellingham in de een-na-laatste extra minuut van de reguliere speeltijd bracht de ploeg van bondscoach Gareth Southgate terug in de wedstrijd. Meteen bij aanvang van de verlenging was het weer raak, dankzij een kopbal van spits Harry Kane. Hieronder de samenvatting.

ACHTSTE FINALE: FRANKRIJK-BELGIE 1-0
Frankrijk heeft zich ten koste van buurland België geplaatst voor de kwartfinales van het EK. In Düsseldorf werd een laat eigen doelpunt van Jan Vertonghen de Belgen noodlottig (1-0). Op meerdere plekken werd de grens tussen Frankrijk en België gesloten, uit angst voor ongeregeldheden. Zo beladen was het duel tussen beide buurlanden buiten het veld. Binnen de lijnen was het een wedstrijd tussen twee kwakkelende grootmachten.

ACHTSTE FINALE: PORTUGAL-SLOVENIE 0-0 (PORTUGAL WINT NA PENALTY'S)
Cristiano Ronaldo en Portugal konden  zich opmaken voor een echte kraker in de kwartfinale tegen Frankrijk.De Portugezen kwamen in 120 minuten niet langs Slovenië (0-0), maar namen de penalty's beduidend beter. Held van de avond werd Portugese keeper Diego Costa die 3  pingels stopte. Hieronder een samenvatting van de wedstrijd.

ACHTSTE FINALE: NEDERLAND-ROEMENIE 3-0
Na een roerige week met harde woorden heeft het Nederlands elftal zich geplaatst voor de kwartfinales van het EK voetbal. In München was Oranje in de achtste finales veel te sterk voor Roemenië: 3-0. Cody Gakpo was met een goal en een assist van grote waarde bij Oranje en invaller Donyell Malen scoorde twee keer. De score had zelfs hoger uit kunnen vallen, maar de scherpte voorin ontbrak. Zaterdag speelt Oranje in de kwartfinale,

ACHTSTE FINALE: TURKIJE-OOSTENRIJK 2-1
De laatste wedstrijd voor een plek bij de laatste acht werd een clash tussen Oostenrijk, dat eerder dit toernooi duidelijk te sterk was voor Nederland, en Turkije met zijn fanatieke aanhang. Al heel snel kwamen de Turken op voorsprong, die na de rust werd uitgebreid, alvorens Oostenrijk nog vergeefs probeerde de achterstand goed te maken. Hieronder de samenvatting.

KWARTINALES: SPANJE-DUITSLAN 2-1 (NA VERLENGING)
Spanje had ten koste van Duitsland de halve finales bereikt op het EK. De Spanjaarden stonden een groot deel van de tweede helft op voorsprong, slikten vlak voor tijd de gelijkmaker, maar kwamen die in de verlenging te boven: 2-1. Hieronder het  verslag van de krachtmeting tussen de twee landen die eigenlijk de finale had moeten zijn.

KWARTFINALES: FRANKRIJK-PORTUGAL 0-0 (FRANKRIJK WINT NA VERLENGING EN STRAFSCHOPPEN)
Frankrijk had ten koste van Portugal voor de halve finales van het EK geplaatst. In Hamburg werd er in de reguliere speeltijd en de verlenging niet gescoord. Frankrijk nam de strafschoppen beter. João Félix miste als enige Portugees een strafschop. Hij schoot op de paal. De Fransen waren allemaal trefzeker, Théo Hernández schoot de vijfde en laatste overtuigend binnen. De samenvatting.

KWARTFINALES: ENGELAND-ZWITSERLAND 1-1 (ENGELAND WINT NA VERLENGING EN STRAFSCHOPPEN)
Engeland bereikte de halve finale door na verlenging en strafschoppen Zwitserland in een saaie wedstrijd te kloppen met 1-1. Beide ploegen leken vooral bang om niet te verliezen.

KWARTFINALES: NEDERLAND-TURKIJE 2-1
Oranje haalde de laatste vier door in een "thuiswedstrijd" voor de Turken in Berlijn met 2-1 te winnen. Nederland kwam eerst op achterstand maar boog die in de slotfase om door onder meer een kopbal van Stefen de Vrij. Erna brak er een volksfeest in Nederland uit.  De Turken waren lang op weg naar de overwinning maar in vijf minuten tijd had  Oranje het helemaal omgedraaid Op een voorzet van Memphis Depay stond De Vrij vrij als een vogeltje op de penaltystip in de zestien van de Turken. Niet heel veel later lag de bal wéér in het net,  Cody Gakpo kwam vrij op tien meter van de goal maar door een eigen goal van Mert Müldür hoefde de linksbuiten de bal helemaal niet aan te raken. Hieronder de samenvatting van de wedstrijd en het volksfeest.

HALVE FINALES: SPANJE-FRANKRIJK 2-1
Spanje is de eerste finalist van het EK in Duitsland. De ploeg van Luis de la Fuente was in München met 2-1 te sterk voor Frankrijk. De 16-jarige Lamine Yamal trok alle aandacht naar zich toe door met een schitterend schot van afstand de jongste EK-doelpuntenmaker aller tijden te worden. Hierondern de samenvatting van de match waarin Spanje duidelijk beter was dan de Fransen.

HALVE FINALES: NEDERLAND-ENGELAND 1-2
Het Nederlands elftal is er niet in geslaagd de finale van het EK te bereiken. In Dortmund was Engeland door een goal in blessuretijd van invaller Ollie Watkins met 2-1 te sterk. Oranje kwam nog wel op voorsprong via een fraaie knal van Xavi Simons, maar Harry Kane maakte al snel gelijk vanaf de penaltystip. De droom van Oranje  voorbij.

FINALE: SPANJE-ENGELAND 2-1
De finale was eerst een draak van een wedstrijd. Zoals EK- of WK-finales in zijn algemeenheid. Maar na rust ontbrandde strijd los, nadat  de ploeg die het hele toernooi al gedomineerd had snel scoorde. De Engelsen , die tijdens het EK bepaald niet uitblonken, kwamen na rust onverwacht terug. In de slotfase besliste Spanje de wedstrijd in haar voordeel. Hieronder te zien. Daarmee werd he voor de vierde keer Europees kampioen.