NOVEMBER

STORM

De maand begin met de herfststorm Ciaran, Die kostte 1 dode in Venray. Er waren heel veel omgewaaide bomen. Zie hieronder.

NIEUWE BEATLES-SINGLE DANKZIJ ARTIFICIAL INTELLIGENCE

Ze deden er 45 jaar over om Now And Then af te maken en lieten fans nog een week in spanning. Maar nu is het eindelijk zo ver; The Beatles hadden 2 november  hun 'laatste nummer' uitgebracht. Het laatste optreden van The Beatles was bijna 55 jaar geleden. En inmiddels zijn twee leden van de Britse supergroep - John Lennon (1980) en George Harrison (2001) – niet meer onder ons. Toch bracht het viertal vandaag een nieuwe, laatste single uitEen ruwe versie van het nummer is geschreven door John Lennon in 1978. Maar Now And Then is pas in 2022 voltooid.  De 'Fab Four' bracht de single uit als dubbele A-kant met samen met de debuutsingle uit 1962, Love Me Do, waarin hun eerste single met hun laatste wordt gecombineerd. Een geheide kersthit. Hieronder een film over de totstandkoming van Now and Then.
https://youtu.be/APJAQoSCwuA

HET JAAR VAN MAX VERSTAPPEN
19 van de 22 races gewonnen. Dat zijn de cijfers van het jaar 2023 voor Max Verstappen. Niemand kon ook maar iets inbrengen tegen de Nederlander, ook tijdens de slotrace in Abu Dhabi niet.

KAREL VAN DE GRAAF OVERLEDEN
Karel van de Graaf overleed op 14 november op 72-jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer. Hij was een Nederlandse radio- en televisiepresentator en  werkte tussen 1969 en 2007 voor de AVRO. In 1981 won hij voor zijn radiowerk deZilveren Reissmicrofoon. Van de Graaf werd wereldnieuws toen hij  "Heren Heren" tijdens zijn televisietalkshow tegen gasten die elkaar te lijf gingen en er ook een schot viel . Hieronder dat fragment.

AJAX KOMT UIT DIEP DAL

 Steven Bergwijn scoorde de verlossende treffer die het einde van de hel voor club en achterban van de voetbalclub Ajax maakte. Dat had  sinds augustus al 10 wedstrijden op rij op een overwinning  moeten wachten. Dat betekende ook dat de Amsterdammers op 2 november  eindelijk de laatste plaats in de eredivisie konden verlaten.  Die rode lantaarn was uniek in de geschiedenis van het Ajax van de kersverse trainer John van het Schip. Ajax won thuis met 2-0 van Volendam. Hieronder de samenvatting van de wedstrijd in de Arena,

SLECHTE WEEK VOOR NEDERLANDSE VOETBALCLUBS IN EUROPA

De eerste november was verder geen beste week voor de Nederlandse clubs in Europese bekertoernooien. Uitzondering vormde PSV met de zeer noodzakelijke 1-0 overwinning in Eindhoven tegen Lens, waardoor weer volop meedoet in de strijd om de tweede plaats achter Arsenal in zijn Champions League poule. Hieronder links met o.a. de zeer fraaie kopbal van Luuk de Jong, die beslissend was voor de zege. Hieronder rechts de 1-0 nederlaag van Feijenoord, dat daardoor zakte van de eerste naar de derde plaats.

In de Europa League en Conference League waren er nederlagen tegen Britse clubs. Ajax verloor thuis met 0-2 van Brighton and Howe en AZ ging, op bezoek, met 2-1 onderuit tegen Aston Villa. Voor Ajax bestaat nog een kans om de derde plaats te halen, die recht geeft op een plek in de Conference League, voor AZ lijkt het doek definitief te zijn gevallen.
-----------------------------------------
PIETER OMTZIGT OP DE HAK DOOR EVEN TOT HIER
22 november gingen we naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen.  De dagen ervoor werden we gebombardeerd met berichtgeving daarover in de media. Het satirische televisieprogramma "Even tot hier" focuste op de grote nieuwkomer Pieter Omtzicht en bedacht een orginele manier om aan hem aandacht te besteden.
https://youtu.be/U9dIZrxnRdI

GROTE KLIMAATDEMONSTRATIE MET MIDDEN-OOSTENTINTJE

Bij de grote klimaatdemonstratie in Amsterdam was er een opstootje op het podium op het Museumplein. Niet iedereen was ervan gediend dat er pro-Palestina leuzen werden geroepen. Deze demonstrant greep de microfoon toen de 16-jarige klimaatactiviste Gretha Thunberg de tienduizend  demonstranten toesprak.

https://nos.nl/l/2497610

AJAX-VROUWEN STUNTEN IN CHAMPIONS LEAGUE

Waar de Ajax-mannen lopen te ploeteren, zowel in de eredivisie als in de Europa League, hebben de vrouwen bij de Amsterdamse club gestunt. In de groepsfase van de Champions League werd in de Amsterdam Arena  met 2-0 gewonnen van Paris Saint German dat eerder 2 keer in de finale kwam van deze vrouwenvoetbal- competitie.  Door goals van Hoekstra en Spitse(penalty) gebeurde wat niemand had verwacht. Hieronder de samenvatting, met Frans commentaar en eerst reclame

https://youtu.be/ToFK4V9jL3c
Hierna werd uit bij AS Roma vrij kansloos verloren met 3-0.
In december boekten de Ajax-vrouwen weer een goed resultaat bij het sterker geachte Bayern Munchen: 1-1 .
https://nos.nl/l/2501618
Een week later werd datzelfde Bayern Munchen in de Amsterdam Arena met 1-0 geklopt. Daarmee staan de vrouwen aan kop met nog twee wedstrijden te gaan aan kop in de groepsfase.
https://nos.nl/l/2502338

ORANJE NAAR EINDRONDE EUOPEES VOETBALKAMPIOENSCHAP

Zoals verwacht ging het Nederlands voetbalelftal naar de eindronde van het EK volgend jaar. Het won zaterdag 18 novemer thuis zuinigjes met 1-0 van Ierland door een overigens fraaie goal van Wout Weghorst, maar het resultaat telde alleen maar. Hieronder de samenvatting.

Frankrijk verpletterde die avond thuis overigens het nietige Gibraltar met liefst 14-0 en dat was de hoogste score ooit in de serie EK-duels. Nederland speelde overigens de dinsdag erop  uit tegen die voetbaldwerg en won met 6-0 door onder meer drie doelpunten van Calvin Stengs. Hieronder de samenvatting. voorafgegaan door reclame 
https://nos.nl/l/2498750

ONVERWACHTS GROTE RUK NAAR RECHTS BIJ KAMERVERKIEZINGEN

Dat de ultrarechtse partij van Geert Wilders zo'n grote overwinning zou boeken bij de Tweede Kamerverkiezingen nop 22 november had niemand verwacht. Liefst 37 zetels waren voor de Partij voor Vrijheid en Democratie (PVV). Hij zal nu hoogstwaarschijnlijk het voortouw nemen in de onderhandelingen voor een nieuwe regeringscoalitie.  De VVD liet al snel weten niet in een kabinet met de PVV te willen gaan zitten. PVV-er van Strien werd verkennen in de zoektocht naar een nieuwe regeringscoalitie. In Nederland, buitenland en ook binnen families werd heftig gereageerd op deze schok naar rechts. De forse politiek verandering leidde tot heftige discussies, ook in de eigen familiekring. Ik maakte me ook grote zorgen. Zelf had ik op Jesse Klaver van de combinatie Groen Links/ PvdA gestemd. Wilders is o.a. fel anti-islamgericht. Hij wil de Nederlanders weet "op 1" zetten, maar wel binnen de kaders van de grondwet. De vele verliezers likten hun wonden en moesten zich opnieuw instellen op  een samenwerking met Wilders. Die vroeg zelf meteen de andere partijen over eigen schaduw heen te stappen en dat zelf ook te zullen doen. Hieronder links een beeld van een billboard langs de wegen, dat aangaf dat heel veel  partijen mee hadden gedaan aan de verkiezingen, Rechts de eerste  reactie van Wilders op zijn landslide zege. Hij ging toen nog uit van 35 zetels.

STAAKT-HET-VUREN ISRAEL-HAMAS

Israël en Hamas stemden allebei in met een akkoord over een staakt-het-vuren van vier dagen en een uitruil van Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen. In het akkoord is sprake van een bestand van vier dagen, waarbij Hamas 50 Israëlische gijzelaars vrijlaat: 38 kinderen en 12 vrouwen. Ze worden in groepen vrijgelaten gedurende de gevechtspauze. Per 10 extra gijzelaars die Hamas vrijlaat, verlengt Israël het bestand steeds legt. Israël laat op zijn beurt zo'n 150 Palestijnen vrij die in Israëlische gevangenissen zitten. Volgens de krant The Jerusalem Post gaat het om vrouwen en kinderen die vastzitten voor "veiligheidsgerelateerde vergrijpen". Geen van hen zou directe betrokkenheid hebben bij acties waarbij doden zijn gevallen.

WONDERBAARLIJKE OPSTANDING VAN PSV

De twee Nederlandse voetbalclubs in de Champions League overwinteren in Europa. Feijenoord in de Europa League, maar PSV na de groepsfase. De Rotterdammers verloren thuis met 1-3 van Atletico Madrid en zijn daardoor uitgeschakeld in de strijd om het allerhoogste niveau. PSV beleefde bij Sevilla een wonderbaarlijke opstanding na een 2-0 achterstand door uiteindelijk in blessuretijd de 2-3 te maken. Hierder beide samenvattingen. Eerst hieronder  de wedstrijd in de Kuip waarin Feijenoord met twee eigen doelpunten zichzelf de das omdeed en daaronder het feest in Spanje.

Voor Ajax is de deelname aan de Europa League afgelopen na een 4-3 nederlaag tegen en bij Olympique Marseille. Voor de Amsterdammers resteert na het spektakelstuk vanwege de derde plaats in de poule nu nog een plek in de Conference League. In die League won AZ thuis van Zrinsky Mostar, Het kan nu na de poulefase doorgaan als er bij Legia Warschau in de laatste wedstrijd gewonnen wordt.  Hieronder de samenvattingen, eerst die van Ajax.

Maak jouw eigen website met JouwWeb