2022 FEBRUARI

OLYMPISCHE SPELEN PEKING

In deze maand werden de eerste Olympische Spelen sinds het uitbreken van de coronapandemie. gehouden. De openingsceremonie was op vrijdag 4 februari. Hieronder een korte samenvatting van het Jeugdjournaal van de NOS.

EERSTE GOUD VOOR NEDERLAND

Het eerste weekend van de Spelen leverde meteen Nederlands eremetaal op. Irene Schouten won op 3000 meter schaatsen voor vrouwen goud en Patrick Roest zilver op de 5000 meter voor mannen. De Zweed Nils van der Poel  troefde hem af door de laatste ronde anderhalve seconde sneller te rijden. Hiernaast links een beeld van hoe haar Wervershoof de race  van Irene Schouten beleefde en hier rechtsonder de finish van de race en  en daar ook een verslag van de eerste medailleceremonie voor Oranje op de Spelen.

De koek was daarna nog zeker niet op. De dag erop was er het goud van Ireen Wust op de 1500 meter voor vrouwen, waarop er ook brons was voor Antoinette de Jong. Het goud van Wust was een unieke prestatie: op 5 achtereenvolgende Spelen stond ze hiermee op de hoogste trede van het schavot. Diezelfde dag won Suzanne Schulting zilver op de 500 meter shorttrack achter de Italiaanse Fontana. Een dag later was het de beurt aan de mannen op de 1500 meter en ook daar was er twee keer eremetaal voor de Nederlandse ploeg, van Kjeld Nuis (goud) en Thomas Krol(zilver). Ze bleven de concurrentie ruim voor. Hiernaast links  de gouden race van Kjeld Nuis en de reacties daarop
Hieronder links viert Ireen Wust haar gouden medaille op Medal Plaza in Peking. Ernaast rechts Suzanne Schulting die zich realiseert dat ze op een haar na goud heeft gemist.

Irene Schouten  had dus al goud op de 3000 meter langebaanschaatsen en voegde daar de winst op de 5 kilometer aan toe. Daarmee werd ze de ijskoningin van de Spelen, met nog vooruitzichten op goud bij de ploegenachtervolging en de massastart.  Hieronder een samenvatting van het verslag van de 5km, met achtereenvolgens Sanne van het Hof(ze werd 7de), de bronzenMartina Sablikova, de Canadese Isabella Weideman( zilver) en tenslotte was Irene Schouten, net als op de 3000 meter, weer de baas in de strijd tegen de Italiaanse Lollobrigida. En hieronder de wraak van Suzanne Schulting die na het zilver op de 500 meter enkele dagen  daarvoor nu dan eindelijk het goud pakte op de 1000 meter shorttrack. Wel het geluid even aanzetten, om volledig te genieten.

https://twitter.com/i/status/1492119363700371462

Dan was er in de eerste week de rel tussen de Nederlandse schaatsbond KNSB en de Zweedse schaatser Nils van der Poel, die dus eerder al Patrick Roest had geklopt op de 5000 meter. De Zweed won in een indrukwekkend wereldrecord van 12.30.74 opnieuw van de Nederlander, die bijna 14 seconden op hem moest toegeven,. De rel ging over het feit dat de Zweden vonden dat de Nederlanders geen fair speelden. Hieronder wordt het allemaal uitgelegd.

Op zaterdag 12 februari  schreef Kimberly Bos op de skeleton hisorie door als eerste Nederlandse Nederlandse een (bronzen) medaille te veroveren. Met 130 kilometer per uur raasde ze op een sleetje naar een podiumplek. Hieronder op de video op ca.17.00 de ontknoping in beeld.
https://www.npostart.nl/POW_05160156

 

Goud was er bij het vrouwenshorttrack in de aflossing,  Zondag 13 februari won het Oranjekwartet Suzanne Schulting, Yara van  Kerkhof, Xandra Velzeboer en Selma Poulsen de race met overmacht. Hieronder links ontknoping  en rechts het feestvieren na afloop.

OVERMARS MISDROEG ZICH: VAN DER SAR REAGEERT

Even een uitstapje van de Olympische Spelen naar een enorme voetbalrel rond Mark  Overmars.
Nog voor de herbenoeming van Overmars als directeur voetbalzaken van Ajax, op de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders hoorden de clubdirectie en raad van commissarissen over grensoverschrijdende gedrag naar medewerksters van de club.  Algemeen directeur van Ajax Edwin van der Sar: „Signalen zijn leuk, maar dat is niet dat er gelijk wat op je bureau ligt.” En: „Op geluiden kan je niet handelen.” Toen vervolgens bleek dat het wangedrag van Overmars „grootschaliger en langduriger was” nam de club „volgende stappen”. Zondag 6 februari meldde Ajax dat Overmars per direct zijn taken neerlegde. Eind maart kwam het nieuws naar buiten en hij een niewe baan kreeg bij FC Antwerp. Dat leverde Overmars zowel in Nederland als Belgie veel kritiek op.

VERSPOELINGEN CORONAMAATREGELEN

Nog een uitstapje van de Spelen naar ander nieuws: De coronamaatregelen werden in drie grote stappen snel versoepeld zei minister Kuipers op de persconferentie over corona. "Corona wierp een schaduw over onze levens. Gelukkig zitten we nu in een andere fase", aldus Kuipers. Komende vrijdag en vrijdag 25 februari worden meer versoepelingen van kracht.  Zo gaan cultuurinstellingen en de horeca in stappen weer terug naar de normale openingstijden van voor corona.
De coronamaatregelen worden in drie grote stappen snel versoepeld zei minister Kuipers op de persconferentie. 

GOUD, MAAR GEEN CLEAN SWEEP

Iedereen had een compleet  Nederlands podium op de voorlaatste schaatsdag van de Olympische Spelen verwacht, maar alleen Thomas Krol was overigens wel meteen het gouden feestvarken. Hein Otterspeer werd slechts 10de door een fout bij de start en Kay Verbij verprutste zijn slotronde doordat hij moest inhouden voor de Canadees Dubreuil die meteen daarmee zilver won.  Verbij liet de race verder lopen en werd meteen laatste. Hieronder links de race v an Krol tegen de Noor Lorentzen en  ook de ontknoping tussen Verbij en Dubreuil.

DUDLEY, EUNICE EN FRANKLIN HOUDT HUIS IN NEDERLAND

Terwijl Thomas Krol op de Spelen goud won, hielden de stormen Dudley,  Eunice en Franklin een week lang huis in Nederland.  4 doden waren het resultaat.  De totale schade was  zeker 500 miljoen euro , veroorzaakt aan woningen, auto’s en bedrijfsgebouwen, blijkt uit een eerste inventarisatie van de verzekerde schade door het Verbond van Verzekeraars. Daarmee zou het gaan om de grootste stormschade ooit gemeten. Een deel van het dak van de voetbalclub ADO den Haag is weggewaaid. Bij ons huis er schade aan dakpannen en de schutting. Er was geen openbaar vervoer en scholen gingen eerder dicht. Hieronder links de hond van Fanny, Sunny, op een omgevallen boom in het Hilversumse bosen echtsonder beelden van RTV Noordholland.

Rond 17 uur verscheen er een Noodwaarschuwing on ze mobiele telefoons mededeling van NL- Alert. Die luidde : Extreme weersomstandigheden in grote delen van Nederland. Blijf binnen. Bel alleen 112  in levensgevaarlijke situaties. Het noodnummer is overbelast. Nadere informatie en updates op politie.nl . De verzekeringsmaatschappij die wij belden bleek voortdurend in gesprek te zijn.

IRENE SCHOUTEN KONINGIN VAN DE WINTERSPELEN

Irene Schouten kroonde zich op de laatste dag van het langebaanschaats als onbetwiste koningin van de Olympische Spelen in Peking. Dat gebeurde in een bloedstollende ontknoping van de massastart bij de vrouwen.

Bij de mannen konden de Nederlanders geen potten breken. Jorrit Bergsma werd 9de en Sven Kramer 16de.  Het totaalresultaat voor Oranje:  Nederland won 17 plakken, 3 minder dan  vorige keer, en eindigde in het medailleklassement als 6de.Naast Schouten met 3 keer winst( op de 3 en 5 kilometer en nu dus de massastart ) was er ook goud voor Suzanne Schulting ( 3 medailles in totaal bij het shorttracken ) en verder voor Ireen Wust die hiermee haar 4de  Spelen met succes afsloot op de 1500 meter, Thomas Krol won  goud op de 1000 en zilver op de 1500 meter  En dan was er nog goud op de 1500 meter voor Kjeld Nuis. Voor Nederland klonk uiteindelijk 8 keer het Wilhelmus wegens de 3000 meter relay voor vrouwen bij het shorttracken. Jutta Leeflang won zilver op de 1000 meter. Zilver was er ook voor Patrick Roest op de 5 en 10 kilometer. Tenslotte, voor wat het langebaanschaatsen betreft, won de Nederlandse damesploeg bij de ploegenachtervolging brons en was er ook brons voor Antoinette De Jong op de  1500 meter.Zowaar was er ook een plak die niet op het ijs werd gewonnen: Kimberley Bos werd 3de op de skeleton. 

RUSLAND VALT OEKRAINE BINNEN

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar maandagavond 21 februari gebeurde het. Russische tanks reden door de straten van Oekraine, President Vladimir Poetin verklaarde de separistische staten Donetsk  en Loehansk onafhankelijk.  K Hieronder links de beelden van Russische troepen in Oekraine en rechtsonder de toelichting van de president.

Drie dagen later, donderdag 24 februari,  was de invasie een feit. De wereld reageerde geschokt en veroordeelde de actie ten scherpste. Hieronder links een strijdbare Oekrainse president Zelensky. Onmiddelijk werden van overal sancties tegen Rusland aangekondigd,.Sociale media stroomden meteen vol met steunbetuigingen aan de Oekrainse bevolking. Hieronder rechts een bijdrage van de NOS.

In een toespraak zei Zelensky dat hij in Oekraïne blijft. Hij zegt informatie te hebben waaruit blijkt dat hij het belangrijkste doelwit van de Russen is. Ondertussen groeit wereldwijd het protest tegen de Russen. Er zijn demonstraties in allerlei steden, zoals ook in Amsterdam hier linksonder. De beelden zijn van AT5. Februari eindigt scvhokkend.  In het fragment rechtsonder is te horen dat een Russisch marineschip de militairen op het Slangeneiland oproept zich over te geven. De Oekraïners antwoordden: "Russisch marineschip, val dood." Dat zouden hun laatste woorden zijn geweest, wat ze op het Oekraïense vasteland een heldenstatus gaf.

FEEST VAN ZUS ANS

Aan het eind van de maand was er nog even een warm familiefeest vanwege de verjaardag van mijn zus Ans. Hieronder een beeld daarvan. Het mocht weer! We vierden ook het einde van de coronamaatregelen. Van links af: Liewe, Els, Wil, Josje, ik, Ans, Geoff en Meeke.

Maak jouw eigen website met JouwWeb