AUGUSTUS

Vrij snel in de maand gingen Josje en ik anderhalve week op vakantie. Eerst 4 dagen in Leuven en daarna een kleine week in Koblenz. Twee vakantiebestemmingen in de bloedhitte. In Leuven bezochten we onder meer een kruidentuin en een abdij. In Koblenz stonden onder meer een bezoek aan de Altstadt, een boottochtje over de Rijn en een bezoek aan het prachtig gelegen kasteel  Burg Lahneck. Op de terugweg maakten we nog een tussenstop naar de Dom in Keulen. Hieronder de foto's,

VERTROUWENSCRISIS NA EERSTE OVERLEG MET BOERENORGANISATIES

Een dag nadat onze vakantie erop zat maakte bemiddelaar Johan Remkes vindt dat het kabinet en boerenorganisaties onder zijn leiding een "constructief gesprek" hebben gevoerd.  Maar dat er wel volgens hem sprake is van een "serieuze vertrouwenscrisis" tussen de overheid en de agrarische sector. Die is niet alleen het gevolg van de stikstofdiscussie van de laatste tijd, benadrukte hij ook. Hieronder Remkes en reacties van betrokken partijen. Boerenorganisaties dreigen met nieuwe betogingen na het stikstofoverleg, Hiernaast links het NOS-Journaal van 5 augustus. Ondertussen hadden boeren met trekkers voor een gevaarlijke situatie op de A7 tussen Heerenveen en Drachten gezorgd. De politie  had geen boetes uitgedeeld.
 

ALEXIATUNNEL IN HILVERSUM GEOPEND

Zaterdag 6 augustus werd de Alexiatunnel in ons Hilversum geopend. Fietsers, voetgangers, automobilisten en nood- en hulpdiensten rijden voortaan vlot en veilig onder het spoor door. De Alexiatunnel zorgt voor verbetering van de doorstroming en veiligheid en geeft ruimte aan de HOV-bus die hier eind dit jaar gaat rijden. De bouw van deze eerste dubbellaagse spooronderdoorgang van Nederland duurde bijna 2,5 jaar. Deze tijd was nodig vanwege de technische complexiteit door het bouwen op diepte in een drukke omgeving, zeer dichtbij woningen. Linksonder de officiele festiviteiten en rechtsonder de tunnel in gebruik.

AFTRAP EREDIVISIESEIZOEN 2022/2023

In het eerste weekend van augustus zaten we weer met het bord op schoot. De voetbaleredivisie ging van start. Opmerkelijk nieuws was de terugkeer van keeper Jasper Cillessen naar zijn oude liefde NEC, 11 jaar geleden. Hij kwam van Valencia en was keeper van het Nederlands elftal dat in 2014 brons won op het WK. Er was ook de terugkeer van Volendam naar de eredivsie (2-2 bij Groningen). Koploper na de eerste rond was Feijenoord dat Vitesse in Arnhem met 2-5 versloeg. Hieronder links een samenvatting daarvan en rechts o.a de blunder van deze speelronde, de manier Emmen tegen PSV een eigen doelpunt fabriceerde.  PSV won met 4-1, Ajax zegevierde moeizaam met 2-3 bij Fortuna Sittard (2-3) en AZ klopte thuis de Eagles met 2-0.

OLIVIA NEWTON-JOHN OVERLEDEN

De Australische zangeres en actrice Oliva Newton-John overleed aan de gevolgen van kanker. In 2019 werd ze geridderd voor haar bijdrage aan kankeronderzoek.  Newton-John werd 73 jaar. Ze werd in 1978 wereldberoemd door  haar hoofdrol in de kaskraker "Grease". Op de pagina "Popsongs" op deze website staat een van haar hits: "Let's get physical". Hieronder een totaaloverzicht van de carriere van "Olijfje",  gemaakt door de NOS.
https://nos.nl/l/2439855

PSV ZWIJNT TEGEN MONACO EN IN PLAY-OFFS CHAMPIONS LEAGE

Een late gelijkmaker en een goal in de verlengingen zorgden er alsnog voor dat PSV Eindhoven zicht heeft op de groepsfase van de Champions League(3-2),  In de laatste voorronde wacht nu Glasgow Rangers. De uitwedstrijd tegen Monaco hadden de Eindhovenaren met 1-1 gelijkgespeeld,  “Het was een bizarre pot", zei Ruud van Nistelrooy bij ESPN over de terugwedstrijd,  “We slepen er een verlenging uit, wat misschien bijna niet meer kon. Deze ploeg blijft maar gaan en geloven. Ze geven nooit op. Samen met de supporters hebben ze dit op de mat gelegd.” “De start was goed, maar op een gegeven moment kom je in de verdrukking. Daar kwamen we in de tweede helft ook niet meer uit. Wij waren gewoon de mindere ploeg vandaag, heel duidelijk en heel eerlijk. Maar we winnen wel. Dat doen we niet door een ploeg helemaal weg te spelen, maar wel door manieren te vinden om bij elkaar te blijven en te knokken. Daar kan niks tegenop.” Hieronder links de samenvatting en rechts de laatste 2 minuten van de wedstrijd, gefilmd door een supporter,

DURE BOODSCHAPPEN

Boodschappen in de supermarkt zijn sinds september gemiddeld 18,5 procent duurder geworden. De prijsverhogingen verschillen sterk van product tot product. Pasta, brood, melk, kaas, zonnebloem- en olijfolie, babyvoeding en keukenpapier stegen veel meer in prijs. Chocola, bananen, appels en schoonmaakmiddelen werden maar een beetje duurder. Dat concludeer op 10 agustus de marktonderzoeker GfK dat de prijzen bijhield van 55 producten in negen verschillende supermarktketens in de periode september 2021-juli 2022. Speciale acties rekende GfK niet mee. Volgens GfK-onderzoeker Norman Buysse zijn de consumenten gemiddeld 1500 euro per jaar meer kwijt aan boodschappen dan een jaar geleden. Een gezin van vier personen gaf vorig jaar 7000 à 8000 euro aan boodschappen uit. Een dag later was er meteen al politiek overleg over.
Boodschappen duurder: 'Een pakkie Croma voor 5,5 gulden!' (ad.nl

 

HITTE IN NEDERLAND

In Nederland was er zaterdag 13 augustus officieel een hittegolf, de 30ste sinds het begin van de metingen in 1901. Bij station Eindhoven Centraal was het heel druk. Door werkzaamheden reden er geen treinen tussen Boxtel en Eindhoven Centraal. Voor de vervangende bussen stond een lange rij. Gestrande reizigers zeiden op Twitter dat ze in de hitte al een uur wachten op een bus. NS meldde dat er niet alleen een tekort aan vervangende bussen was, ,maar ook aan chauffeurs. Mensen werden opgeroepen hun reis uit te stellen als dat mogelijk was. Aan het water werd massaal verkoeling gezocht.

EUROPESE STRIJD OM GOUD ZILVER EN BRONS

De Europese kampioenschappen 2022 werden van11 tot en met 21 augustus 2022 gehouden . Dit was de tweede editie van de Europese multisportevenement dat elke 4 jaar wordt georganiseerd en dat ook dit jaar de bestaande Europese kampioenschappen van een aantal sporten van het Europese continent samenbrengt:  atletiek, zwemmen, , turnen, roeien, triatlon, beachvolleybal, kanovaren, sportklimmen, tafeltennis,  turnen,  wielrennen (op de weg, op de baan, mountainbike en BMX). Het toernooi werd in Duitsland en Italie gehouden.Hieronder enkele Nederlandse successen.

Onverwachts goud bij de 4x200 meter estafette vrije slag bij de vrouwen, hieronder rechts. Oranje won  ook de gemengde 4x100 meter wisselslagestafette met Kira Toussaint, Arno Kamminga, Nyls Korstanje en Steenbergen: 3.41,73 minuten. Hieronder links die de winnende ploeg.

Bijzonder was het optreden van zwemster Marit Steenbergen. , die nu al de Nederlandse koningin van deze EK's is. Na drie dagen in het bad volstond de teller voor haar al op 4  gouden medailles. Eerst won ze  met de vrouwenploeg op de 4x200 meter vrije slag( zie hierboven links ) Vervolgens herhaalde ze dus dat kunstje met de gemengde ploeg op de 4x100 meter wisselslag én pakte ze individueel goud op de 100 meter vrij. Een dag later op de 20O meter.  Hierboven rechts die race op de 100 meter. Uiteindelijk won ze ook nog zilver op de 200 meter wisselslag.


Dan het baanwielrennen.  Op de teamsprint lieten de Oranjemannen met Harrie Lavreysen, Roy van den Berg en Jeffrey Hoogland - zij zijn regerend wereld- en olympisch kampioen en waren dus ook vorig jaar al de beste op de EK - geen spaan heel van de Fransen. Nederland was met 34,639 bijna een seconde sneller dan de 35,516 van Frankrijk. Zie hieronder o.a. die race.
https://nos.nl/collectie/13909/artikel/2440288-oranjemannen-pakken-ek-goud-op-teamsprint-vrouwen-verliezen-europese-titel#:~:text=Op%20de%20teamsprint,35%2C516%20van%20Frankrijk.


Op de weg was het bij het wielrennen op de weg wachten op de massasprint op het vlakke circuit. Fabio Jacobsen was de favoriet en maakte het ook waar dankzij de goede hulp van zijn Nederlandse ploeggenoten. 
https://youtu.be/dQXWm1QJN0c
Bij de vrouwen won Lorena Wiebes goud. Er moest een fotofinish aan te pas komen om de winnaar aan te wijzen.  De foto is linksonder te zien

Mountainbikester Anne Terpstra veroverde brons. Het is eigenlijk teveel om op te noemen als Nederlands succes op het  EK. Hieronder een voorbeeld van het kogelstoten. De Volendamse Jessica Schilder stoot als eerste Nederlandse boven de 20 meter.
https://nos.nl/l/2440765


De roeioogst, Tweemaal goud, viermaal zilver en drie keer brons. Het goud was op de skiff, de eenmansboten. Karolien Florijn en Melvin Twilhaar. Hier linksboven  boven beide successen.
Bijzonder was ook de eerste Nederlandse medaille op de marathon voor vrouwen.  Nienke Brinkman  wint de strijd om het brons (zie hiernaast links de foto).


En dan atlete Femke Bol, naast zwemster Marit Steenbergen de belangrijkste gouddelver namens Nederland. Ze won woensdagavond op de 400 meter goud , in Nederlandse recordtijd van 49.44 seconden als opwarmertje voor diezelfde afstand later op de horden. Femke Klaver werd 6de. Bij de mannen kwam Liemarvin Bonifacia 0.08 seconde tekort voor het brons.Hieronder de race van Femke Bol.
https://nos.nl/l/2441055
Een dag later flikte ze het weer, inderdaad op die 400 meter horen. 
https://twitter.com/i/status/1560717262109216770
https://www.facebook.com/watch/?v=792184518627622
Met de 4x400 meter estafette maakte Femke Bol haar trilogie compleet. Nederlands goud , samen met Eveline Saalbrink, Lieke Klaver en  Lisanne de Witte,. Daarmee trad ze in de voetsporen van Fanny Blankers Koen als het gaat om prestaties op een EK. Hieronder de complete race met Brits commentaar. Eerst is er reclame. Hiernaast links de Golden Dutch Girls met helemaal links Bol.
https://youtu.be/Dba3ci-kjC0

Verrassend zilver was er bij het turnen. Paardvoltige-deelnemer Loran de Munck deed dat bij zijn debuut op een EK. Er waren ook enkele vierde plaatsen. Een prestatie die je eigenlijk niet wil leveren. Sneu was het vooral voor Liemarvin Bonifacia.  Die kwam maar 0.08 seconde tekort  voor het brons op de 400  meter mannen. En Nadine Visser was er nog dichterbij op de 100 meter horden. Ze liep 0.01 seconde te langzaam. Bij het  hoogspringen voor vrouwen werd Britt Weerman 4de met 1 meter 93. Met een 5de plaats sloot de gemengde estafetteploeg het EK definitief  succesvol af met 12 keer goud, 7 keer zilver en 12 keer brons als eremetaal. Dat betekende een 5de plaats in het eindklassement van dit EK.

START VAN RONDE VAN SPANJE ( VUELTA ) IN NEDERLAND

Op zaterdag 20 augustus begon de Vuelta, de wielerronde van Spanje, in  Utrecht. Het is 1 van de 3 jaarlijkse driewekelijkse rondes. De anderen zijn de Tour de France en de Giro D'Italia.  De deelnemers waren van 18 tot met 21 augustus op Nederlands grondgebied. De Tour begon met een ploegentijdrit in Utrecht, die met overmacht werd gewonnen door het  Nederlandse Jumbo Vista. Daardoor werd Robert Gesink de eerste drager van de rode leiderstrui. Een dag later weer succes voor Nederland: Mike Theunissen nam de leiding over van zijn ploeggenoot in de rit die van Utrecht via den Bosch en o.a. de Amerongse Berg weer terug gin naar de Domstad. Hieronder de beelden. Links een gesprek met Mike Theunissen. en rechts de winnaars van de ploegentijdrit. De Ierse Bennet was de sterkste in de massasprint in de eerste etappe. De laatste etappe over Nederlands grondgebied leidde naar Breda en werd gewonnen door weer de Ier Bennet in een massasprint gewonnen. Vanaf dat moment verkaste de Vuelta naar Spaans grondgebied.

Primoz Roglic heeft de vierde etappe  op zijn naam geschreven. De Sloveen won in het Baskenland de sprint bergop met overmacht en nam de rode trui over van ploegmaat Edoardo Affini. Wilco Kelderman werd 9de.

PSV MIST CHAMPIONS LEAGUE, AZ DOOR, TWENTE NIET

Wisselend succes deze week voor de Nederlandse voetbalclubs in Europa. PSV miste de Champions League door thuis met 0-1 te verliezen van de Rangers. De Schotse ploeg van de Nederlandse trainer Giovanni van Brokhorst bleek in de Eindhoven te taai na de 2-2 in Glasgow. Ook Twente redde het niet: na een 2-1 nederlaag bij Fiorentina werd het 0-0 in Enschede. Alleen AZ kwam gemakkelijk verder tegen het Portugese Gil Vincente via 4-0 en 1-2. Hiernaast rechts de samenvatting van de tweede wedstrijd van AZ eh hieronder die van Twente tegen Fiorentina. Rechts ook nog het verdriet van PSV.

UITMARKT 2022

In het laatste weekend van augustus was de opening van het Nederlandse theaterseizoen. De traditionele Uitmarkt in Amsterdam. Ook Josje en ik namen er een kijkje en trakteerden onszelf op een patatje met(linksonder). Rechtsonder de repetitie voor het spektakel dat die avond op het Museumplein  zou losbarsten.

GORBATSJOV OVERLEDEN

Dinsdag 30 augustus werd bekend dat oud-leider van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov wasoverleden. Hij stierf op 91-jarige leeftijd na een lang ziekbed,  Gorbatsjov werd in 1985 verkozen tot leider van de Sovjet-Unie. Met glasnost (openheid) en perestrojka (hervorming) stond hij meer vrijheden toe dan zijn voorgangers,wat leidde tot het einde van de Koude Oorlog en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. In 1990 kreeg Gorbatsjov de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. Niet Gorbatsjov zelf, maar een coup door van hem vervreemde conservatieve partijgenoten zette in augustus 1991 een beweging in gang die het einde van de Sovjet-Unie inluidde. Op het moment dat Gorbatsjov in een buitenverblijf op de Krim verbleef, deden zij een machtsgreep. Boris Jeltsin, de latere president van de nieuwe Russische Federatie, riep op tot verzet tegen de coupplegers en nadat het leger zich bij hem had aangesloten was het lot van de Sovjet-Unie zo goed als bezegeld. Hoewel Gorbatsjov in het Westen razend populair bleef, was hij in eigen land minder geliefd. Ook daar was lof voor hem, maar velen zagen hem ook als de man die de Sovjet-Unie naar de ondergang had geholpen. Hieronder een necrologie van Gorbatsjov, gemaakt door RTL-nieuws

Maak jouw eigen website met JouwWeb