APRIL

April doet wat ie wil. Dat blijkt maar weer eens en het was geen 1 april-grap. Op de eerste dag van  deze lentemaand kreeg Nederland te maken met een pak sneeuw. Dat is in  het veranderende klimaat uitzonderlijk. Het leidde hier en daar tot ongelukken en het KNMI had aanvankelijk code geel afgekondigd. Hieronder links een dronefilmpje van de situatie aan het strand van Zandvoort en rechts een foto van onze eigen tuin. De sneeuw is in dat weekend overigens snel verdwenen.

NEDERLAND LOOT GUNSTIG VOOR WK VOETBAL QATAR

Twee dagen na de loting eerd bekend dat trainer Louis van Gaal prostaatkanker heeft. Sinds eind 2020 en niemand wist ervan. Ook de spelers van Oranje niet. Hij zei het zelf in de talkshow van Huberto Tan bij RTL(hier linksboven). Twee dagen later werd duidelijk dat Ronald Koeman(foto boven rechts) hem per 1 januari 2023 gaat opvolgen.  Op de foto hierboven rechts juicht Oranjetopschutter Memphis Depay na weer een doelpunt.

HILVERSUM CITY RUN

Op zondag 3 april werd in Hilversum weer de jaarlijkse Cityrun gehouden, een hardloopspektakel, waar duizenden mensen aan meedoen. Er zijn wedstrijdlopen over 5 en 10 kilometer, de kidsrun, een wedstrijd voor het bedrijfsleven en de prestatieloop. Het was over het algemeen koud en nat in hartje Hilversum. Mijn zoon Roald liep de 5 kilometer en deed dat in 25 minuten en 47 seconden. Een stuk sneller dan dat hijzelf  had verwacht. Hieronder links een verslag van de kidsrun  en hieronder rechts een foto van de finish.

RONDE VAN VLAANDEREN: WINST VAN DER POEL

Mathieu van der Poel reed zondag pas voor de vierde keer de Ronde van Vlaanderen en toch won hij ‘Vlaanderens Mooiste’ op ervaring. Tadej Pogacar was volgens de winnaar de sterkste renner van allemaal, maar hij werd vierde bij zijn debuut in de 272 kilometer lange, ruim een eeuw oude klassieker.  Even iets over de geschiedenis van de mooiste wielerklassieker van Belgie. In de eerste helft van de 20e eeuw lagen de Vlaamse wegen er vaak slecht bij, zodat een selectief parcours relatief eenvoudig uit te tekenen was. Grote delen van de wedstrijd verliepen zo vanzelf over kasseiwegen. Halverwege de eeuw werden na de grote verbindingswegen ook meer en meer lokale wegen geasfalteerd, zodat de wedstrijd steeds meer moest uitwijken naar kleinere wegen en hellingen. Omdat het steeds moeilijker was de nodige kasseistroken aan te doen, werden uiteindelijk steeds meer hellingen opgenomen in het parcours

MASSAMOORDEN IN OEKRAINE

Toen president Zelensky deze week vermoeid en aangedaan de pers toesprak in Boetsja, liet hij er geen twijfel over bestaan. "Dit zijn oorlogsmisdaden die door de wereld zullen worden erkend als genocide." In het plaatsje was duidelijk geworden hoe het Russische leger had huisgehouden in bezet gebied. Tientallen, misschien wel honderden burgers die waren geëxecuteerd, vaak met de handen vastgebonden achter de rug. Ook in andere plaatsjes - zoals Stary Bykiv en Hostomel - zijn Oekraïners vermoord en op straat of in een massagraf achtergelaten. Verder is uit satellietbeelden gebleken dat veel van de slachtoffers in Boetsja al weken geleden zijn gedood.  Hier links een reportage van het NOS-Jeugdjournaal, waarin zorgvuldig de beelden van Boetsja zijn ontdaan van gruweldaden. 

NIEUWS IN OORLOGSTIJD

Hieronder een link naar een interessant verhaal dat mijn zoon Roald schreef als mediaspecialist van ANP-business, over de ontwikkelingen in Oekraine en  hoe bedrijven daarop reageren.
https://www.adformatie.nl/pr/reageren-op-nieuws-oorlogstijd

SUCCESVOL NEDERLANDS SPORTWEEKEND

Nederland zat massaal voor de buis in het weekend van 8, 9 en 10 april. Het draaide allemaal om de sport. WE waren op allerlei fronten actief en er was ook  veel veel te vieren. Zo won Abdi Nageeye, de Nederlander van Somalische afkomst , de populairste marathon van Nederland, die van Rotterdam. Hij was daarnee de eerste Nederlander die in de Maasstad zegevierde in 2 uur 4 minuten en 56 seconden. In een bloedstollende eindsprint klopte hij de Ethiopier Gebresallassie. Zijn vriend en trainingsmaatje, de Belg Bashir Abdi. werd 4e. De Nederlander Bjorn Koreman eindige ook heel knap in de top tien(9de). Verder was er een totaal onverwacht Nederlands  succes bij de vrouwen. De tot dan toe bijna volkomen onbekende onbekende  Nienke Brinkman werd tweede  in 2 uur, 23 minuten en 43 seconden, achter de Ethiopische winnares Haven Hailu. De voormalig hockeyster verpulverde het Nederlands record van Lornah Kiplagat. Shorttrackster Xandra Velzeboer won in Montreal goud voor de Canadese Kim Boutin en de Nederlandse Yara van Kerkof Hieronder links de ontknoping in Rotterdam bij de mannen en rechts van de vrouwen.

Er was nog meer succes bij het WK shorttrack in Montreal.  Xandra Velzeboer won goud op de 500 meter en   Yara van Kerkhof werd 3de. Velzeboer won in totaal 4 medailles. In het totale eindklassement van het WK werd ze 3de. Bij de mannen was er een medaille op de zogeheten relay. Minder succes was er bij het wielrennen en de Formule 1 autosport.  Mattieu van der Poel werd slechts 5de in de Amstel Gold Race en Max Verstappen viel zelfs uit in de Grand Prix van Australie.

NEDERLANDSE VERTALINGEN VAN AMERIKAANSE HITS

Zondagavond 10 april gingen Josje en ik naar een muziekvoorstelling in theater Tivoli in Utrecht. Het was genieten om Kees Prins, Paul de Munnik en JP den Tex te zien. Ze vertaalden 20 iconische Amerikaanse popsongs. Liedjes van Bob Dylan, Joni Mitchell, Lou Reed, Tom Waits, Robbie Robertson en Neil Young. In “De Vertalingen” onthullen ze het verborgen verhaal achter elk lied. En vertellen over de zoektocht naar de juiste woorden. Ze worden  begeleid door gitariste Yvonne Ebbers en violiste Allie Summers, met de voorstelling “De Vertalingen” .Zangeres Stephanie Struijk deed ook mee. Hieronder links de trailer en rechts een fragment van de Dylansong "Don't think twice its allright", In het Nederlands wordt dat "Speling van het lot".

MARIOPOEL IN OEKRAINE DREIGT TE VALLEN

In Marioepol verblijven nog altijd meer dan 100.000 mensen in afwachting van een evacuatie.Dat zegt burgemeester Vadym Bojtsjenko van de plaats,die al weken wordt belegerd en grotendeels in puin ligt. Hoewel er in de afgelopen dagen een humanitaire corridor was waardoor personenauto's de stad konden verlaten, blijkt dat in de praktijk voor veel inwoners nog altijd lastig. De havenstad is van groot strategisch belang. Als Marioepol valt,ontstaat er een corridor tussen de door Rusland geannexeerde Krim en de zelfbenoemde volksrepublieken Loegansk en Donetsk. En er zijn berichten over gifgasaanvallen. Hieronder een bijdrage van het NOS-journaal en rechts beelden van de strijd in Mariopoel

EUROPEES VOETBAL: KWARTFINALES

De Europese voetbalvoetbalkampioenschappen (Champions League, Europaleague en Conferenceleague) waren in de week van 12 tot 14 april toe aan de terugwedstrijden van  de kwartfinales. De wedstrijd Real-Madrid-Celsea (CL) werd een onverwachte thriller die pas na verlenging tot een beslissing kwam. De Londenaren hadden thuis met 1-3 verloren, maar werkten in Madrid aan het wegpoetsen van die achterstand. In de tweed helft werd het zelfs 0-3, voordat Real  een verlenging afdwong. Daarin scoorde het de noodzakelijke tweede goal. Hieronder eerst een link naar de samenvatting( eerst de reclame uitzitten )  en daar weer onder ook de thriller in de Conference League waarin Feijenoord donderdag na de 3-3 in de Kuip Slavia Praag alsnog op de knieen dwong en waarin Cyriel Dessers( hieronder rechts) een hoofdrol speelde met twee goals.

PSV redde het niet. Na de 0-0 in Leicester verloor het in Eindhoven met 1-2, nadat het een kwartier voor tijd nog leidde. Een verrassing in was er nog in de Europa League in Nou Camp, waar het favoriete Barcelona na de 1-1 in Duitsland met 1-3 klop kreeg van Eintracht Frankfurt

Van Baarle wint wielerklassieker, PSV wint bekerfinale

Zondag 17 april, eerste Paasdagwas weer een topdag voor sportliefhebbers. De Nederlander Dylan van Baarle won Parijs-Roubaix, de kleienkletser onder de wielerklassiekers in het voorjaar. Na een indrukwekkende solo kwam hij alleen de wielerbaan van Roubaix. Hier linksonder. Rechtsonder de spannende bekerfinale tussen Ajax en PSV,  de twee grootmachten in het vaderlandse voetbal. In de Kuip werd het 2-1 voor PSV, dat zo een gewenst succes kon boeken na de eliminatie in de kwartfinale van de Europa League door Leicester City

Koningsdag

Eindelijk mocht het weer. Koningsdag 27 april vieren zoals we dat gewend waren. De koninklijke familie kwam naar Maasticht en vergat bij al de feestelijkheden de situatie in Oekraine niet. Hier linksonder te zien. Rechtsonder een impressie van de vele vrijmarkten waar Nederlanders weerhun oude spulletjes te koop aanboden.

Johan Derksen en de kaars

Heel Nederland vierde niet alleen eindelijk weer volop Koningsdag in de laatste week van april,  maar was ook in de ban Johan Derksen en de kaars. Hieronder wordt het verhaal uit de doeken gedaan. Links de mededeling dat Derksen stopt met zijn televisewerk naar aanleiding van de enorme opschudding die ontstond. En rechts het gewraakte fragment uit de talkshow waar keihard om wordt gelachen, twee dagen daarvoor.