2023 JUNI

Op het Museumplein in Amsterdam was op vrijdag 2 juni van alles te doen. Het was toen precies 50 jaar geleden het van Goghmuseum werd geopend. Het was een feest met allerlei festiviteiten, waarin de gele zonnebloemen  centraal stonden. Josje en ik gingen erheen en maakten voor een workshop een scihlderij, waarin de zonnebloem centraal stond. De organisatie riep alle bezoekers op  een zonnebloem mee naar huis te neme. Hieronder een foto-impressie.

50 JAAR VAN GOGH MUSEUM

STUWDAM OEKRAINE VERWOEST DOOR SABOTAGE

De stuwdam in de Oekrainse regio Cherson werd op 5 juni verwoest. Rusland en Oekraine beschuldigden  elkaar voor de explosie  verantwoordelijk te zijn. De dam ligt in het door Rusland bezette gebied van Oekraine. De kerncentrale van Zaporizja is  niet in gevaar geweest. Dat zei het Internationaal Atoomagentschap (IAEA). Het water van de Dnjepr wordt gebruikt om de kerncentrale te koelen. Het Oekraïense staatsatoombedrijf zegt dat de verwoesting van de stuwdam in de Dnjepr een risico is voor de centrale, maar volgens Oekraïne is er voldoende koelwater beschikbaar en is de situatie onder controle.Rusland zegt ook dat de situatie stabiel is. Sinds maart 2022 is de kerncentrale in Russische handen.De centrale wekt nu geen stroom op,maar heeft wel water nodig voor de koeling.Honderdduizenden mensen hadden aanvankelijk  geen toegang tot drinkwater na de doorbraak van de Kachovka-dam, zei  de Oekraïense president Zelensky.

TELEVISIE: INTERVIEW BIJ NADIA

Is er een succesformule voor de ultieme relatie? Verliefd worden is niet zo moeilijk, maar de liefde levend houden, dat is wat anders. Bijzondere liefdes was  op 9 juni een onderwerp in de televisietalkshow van Nadia op NPO 1 in de vooravond. Ze besteedt altijd aandacht aan maatschappelijke vraagstukken of relationele situaties. Josje en zaten in het publiek bij de opname. Voorafgaand daaraan vraagt Nadia altijd of iemand over het onderwerp iets wil zeggen, Dat wilden we wel in verband met mijn hartstilstand en vanwege het feit dat Josje mijn leven heeft gered door me te re-animeren. Reden voor een interview aan het begin van de show. Hieronder de opname van het volledige programma. Eerst reclame. https://www.npo3.nl/nadia/09-06-2023/VPWON_1349706/POMS_VPRO_20065876


We gaan wel vaker naar televisieprogramma's die op het Mediapark in Hilversum worden opgenomen. Eerder waren we al zichtbaar in het publiek  in een aflevering over adoptie. Hieronder de opname en ook enkele foto's van  dat programma, ook voorafgegaan door reclame.
https://www.npostart.nl/VPWON_1349

VAKANTIE IN STAVELOT EN VALKENBURG

Half juni waren we een weekje weg op vakantie. Twee bestemmingen: Stavelot in de Ardennen en Valkenburg, dat we al kenden van de wateroverlast twee jaar geleden. Nu was het bloedheet en in de zon kwam de temperatuur uit tegen de 30 graden. Hieronder foto's ervan. In beide gevallen verbleven we in een vakantie-appartement en dat was daar goed toeven. Je ziet hieronder de watervallen van Coo en een riviertje bij ons appartement. In Maastricht (bij Valkenburg) bezochten we het Bonnefantenmuseum met veel relikwieen. In Valkenburg beklommen we ook een kasteelruiene.

VOETBALONTKNOPINGEN

Het begon eind mei en het duurde tot half juni. Allerlei beslissingen vielen in verschillende voetbalcompetities. De Champions League, de Europa League, de Conference League, de Nations League, ontknopingen in de eredivisie. Wie gaat er naast Feijenoord een gooi doen naar het hoogste Europese podium, wie gaat er verder Europa in? (PSV, Ajax, AZ en de winnaar van de nacompetitie, waar de clubs op de plaatsen 5, 6, 7 en 8 aan deelnemen. Wie wordt er derde van onderen (Groningen en Cambuur zijn al gedegradeerd en moet meedoen aan de competitie om een derde ticket voor de eredvisie (PEC en Heracles zijn al gepromoveerd. 

We beginnen de extra ticket die er voor Europees voetbal is te verdienen. Twente (5), Sparta(6), Utrecht, Heerenveen streden erom. Twente won eerst ruim van Heerenveen en Sparta met moeite van Utrecht. Vervolgens klopte Twente Sparta en mocht Europa in. Emmen was de pineut voor de strijd om een derde ticket voor de eredivisie. Die competitie en dus een plek in de eredivisie was heel verrassend en werd gewonnen door FC Almere dat daarmee verassend debuteerde in de eredivise. Dan Europees voetbal naast Feijenoord. PSV verdiende een plek voor de voorronde van de Champions League door als tweede te eindigen

De Champions League was een prooi voor de onbetwist beste club van Europa. Manchester City (met Haaland en de Bruijne) won met 1-0 van Inter Milan zonder in de finale te imponeren. Sevilla won de Europa League door met 2-1 van Juventus te winnen. En de Conference League was voor West Ham United dat in de 90ste minuut met 2-1 Fiorentina van een verlenging af.

Dan de Nations League, ook een Europese competitie. Net als twee jaar geleden haalde Nederland de laatste 4 en verloor toen met 1-0 van Portugal. Nu werd het slechts 4de, na nederlagen tegen Kroatie (2-4 na verlenging) en Italie (2-3). De prijs was dit keer voor Spanje dat Kroatie na strafschoppen. Nederland faalde opzichtig. Het leek absoluut niet bij de les. Na nederlagen tegen Frankrijk, Kroatie en Italie verkeert de ploeg van bondscoach Ronald Koeman absoluut in een grote vormcrisis.

Hieronder twee samenvattingen. Een van de finale van de Champions  League en daaronder de verrassing van FC Almere. Eerst reclame. 
https://youtu.be/DKs1oOrbybE
https://youtu.be/w6c6W4xsFHQ

SCHEEPSRAMPEN

Er zijn steeds meer vragen over de bootramp met vluchtelingen in Griekenland. Mensen vragen zich af of de Griekse kustwacht wel genoeg heeft gedaan om de mensen aan boord van de boot te redden.Voor de kust van Griekenland is een schip met vluchtelingen gezonken. 104 mensen zijn gered, maar honderden mensen hebben het niet overleefd. De boot was vertrokken uit Libië en onderweg naar Italië. Op de boot zaten vluchtelingen die vanuit Afrika naar Europa probeerden te komen. De Griekse kustwacht zegt dat de boot niet in de problemen zat en vonden het daarom niet nodig om te helpen.Maar volgens de BBC was het wel duidelijk dat er problemen waren met het schip. Op beelden is te zien dat de boot vol vluchtelingen urenlang stil lag. Ook laat het zien dat de vluchtelingen-boot van allemaal andere boten hulp kreeg. Volgens hen klopt het verhaal van de Griekse kustwacht dus helemaal niet. Het was een boot in nood die hulp nodig had. Ook verschillende hulporganisaties zeggen dat ze het verhaal van de Griekse kustwacht niet geloven. Bij één hulporganisatie waren namelijk telefoontjes binnengekomen van vluchtelingen aan boord. Zij vertelden dat het schip was stilgevallen en dat de kapitein het schip had verlaten in een klein bootje. Hoe het nu verder gaat en of er meer onderzoek wordt gedaan naar de Griekse kustwacht is nog niet bekend. Hieronder eeen verslag van de BBC.
https://youtu.be/_zpPTm_G4kQ

In diezelfde week ontstond een race tegen de klok rond een onderzeeboot die ging duiken naar het wrak van de Titanic voor de Canadese kust.  Hieronder een archiefopname van de duikboot.
https://cdn.jwplayer.com/previews/hBv3lJoe

De zoektocht naar de verdwenen onderzeeër Titan eindigde meteen tragische afloop: het imploderen van de boot. Canada gaat onderzoek doen naar de oorzaak van het ongeluk 

MINISTER DENNIS WIERSMA TREEDT AF NA ONGEWENST GEDRAG

Minister Dennis Wiersma stapte per 22 juni op, "Met pijn in m'n hart. Ik wil alle lieve mensen die ik ontmoet heb de afgelopen tijd heel erg ongewenst gedrag, zoals woede-uitbarstingen en horkerigheid,"  De onderwijsminister erkende zelf dat hij soms te scherp, te fel en te veeleisend was geweest tegenover zijn ambtenaren. Ook bleek dat hij als Kamerlid al onaangenaam en kwetsend kon zijn tegen VVD-medewerkers. Hij beloofde beterschap en bood op het VVD-congres begin juni nog excuses aan. Maar de laatste dagen kwamen er nieuwe klachten over hem. Bij een symposium over 25 jaar praktijkonderwijs zou hij twee mensen mondeling en fysiek hebben geïntimideerd. Hij haddaarop besloten te vertrekken. Hieronder een bijdrage van NOS-Nieuwsuur, voorafgegaan door een reclameboodschap.

https://nos.nl/l/2479944

WAGNERGROEP STRIJDT TEGEN RUSLAND

In Rusland begon op 23 juni een staatsgreep van de zogeheten Wagnergroep.nadat de leider van de groep, Jevgeni Prigozjin, aankondigde dat soldaten van het Russische Ministerie van Defensie zijn posities beschoten met artillerievuur. Prigozjin beloofde wraak te zullen nemen op de leiders van het Ministerie van Defensie, en zei dat het "kwaad" in de militaire leiding moet worden gestopt. Ook beloofde hij "te marcheren voor gerechtigheid". President Poetin sprak van een dolksteek in de rug. Het huurlingenleger Wagner Groep speelt een belangrijke rol in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. 
Hieronder actuele beelden

Maar een paar uur later was de situatie weer heel anders. Jevgeni Prigozjin kondigde aan om rechtsomkeert te maken. Hij wilde verder bloedvergieten voorkomen. Nederlanders werden ondertussen zeer dingend aangeraden Rusland te verlaten. In de talkshow Op 1 sprak politiek analist Waterdrinker  van een surrealistische situatie. Deskundige waren v an mening dat Oekraine garen spint bij deze ontwikkelingen omdat Poetin nu van twee kanten wordt aangevallen.

ZIEKENHUISBEZOEK DOOR GALPROBLEMEN EN BACTERIELE INFECTIE

Eind van de maand juni en het begin van juli waren in mineur vanwege een bezoek aan het ziekenhuis. Op de pagina van juli lees je er meer over.

Maak jouw eigen website met JouwWeb