AUGUSTUS

Op de tweede dag van de maand, maandag, werd Tante Jos begraven, op de Noorderbegraafplaats in Amsterdam Noord. Het was een mooie plechtigheid met veel ontroerende speeches van haar kinderen en hun aanhang, stemmige muziek en fraaie fotocollage's, Josje en ik waren er dus ook, samen met onze kinderen Fanny en Roald. Het was ook een goede gelegenheid om even bij te praten met de kinderen van haar en ook onze neven en nichten (kinderen van de zuster van Jos, Thea. En verder   stonden we uiteraard voortdurend in contact met mijn schoonzus Wil over de situatie rond haar man Jan, die (zoals eind juli al was gemeld) een herseninfarct op straat had gekregen. We werden door haar op de hoogte gehouden van de situatie van Jan in het ziekenhuis en het verloop van het herstel.  Dat ging voorspoedig.

BRUGGE

In de tweede week van de maand, om precies te zijn van 9 tot met 13 augustus, verbleven Josje in een Airbnb in het Belgische Brugge. Een mooie oude stad met veel kanalen, fraaie kerkgebouwen en torens. We hebben veel gewandeld en op terrasjes gezeten.  Genoten van mosselen, bier en Vlaamse frites. Hoogtepunten waren een rondvaart door Brugge, een bezoek aan het Tijl Uilenspiegelmuseum in het nabijgelegen plaatsje Damme. Ook hebben we enkele uren doorgebracht in de nabijgelegen badplaats Zeebrugge. Hieronder wat  foto's . De poppenkast was in het museum. Tijl Uilenspeigel was een schelm die kattewaad uithaalde en daardoor geliefd was bij kinderen. De Brugse blikvanger was de Belforttoren, hier meteen linksonder. Ernaast rechts  een beeld van de  rondvaarttocht.

AFGHANISTAN 

De situatie in Afghanistan was deze maand volop in het nieuws. Ook al is het land nu in handen gevallen van moslimextremisten, toch blijft Amerikaanse president Joe Biden vierkant achter zijn keuze staan om zijn troepen weg te halen uit het land. Over een tussenoplossing sprak hij  niet in zijn ‘toespraak tot de natie. "
Amerikaanse troepen moeten niet vechten en sterven in een land waar het Afghaanse leger zelf ook niet voor wil vechten”, verkondigde hij. Volgens NOS-correspondent Marieke de Vries is Biden zich bewust van de kritiek op zijn keuze. “Maar hij zegt de kritiek liever te dragen dan dat hij de toorts straks aan een vijfde president moet doorgeven. The buck stops with me, luidde zijn boodschap. Of de Amerikanen nou nog één jaar of vijf jaar zouden blijven, Biden is ervan overtuigd dat het niets zou veranderen aan de situatie.

GGD'S IN GESPREK MET SCHOLEN OVER VACCINATIE
(Artikel op website van Wakker Nederland, bewerkt door Marinka die daar werkt)
Een aantal GGD’en zijn in gesprek met onderwijsinstellingen om te kijken of er vanaf aankomend schooljaar bij scholen kan worden gevaccineerd of dat er voorlichting kan worden gegeven. Dat schrijft de Volkskrant vandaag, 10 augustus. Dit om de vaccinatiegraad onder 12- tot 18-jarigen op te krikken. Slechts 43 procent van deze leeftijdsgroep heeft vooralsnog een prik gehad. Bij welke GGD’en dat allemaal gebeurt, kon een woordvoerster van de GGD niet precies zeggen omdat het een zaak is van de regio ’s zelf, schrijft ANP. Soms is er al sprake van de aanvraag voor een prikbus in de buurt van de school, die dan ook zal worden gestuurd, soms zijn de gesprekken ook nog maar in een verkennende fase. De focus van de initiatieven ligt puur op voorlichting aan de vaccinatiekandidaten, of ze zich echt laten prikken kunnen ze uiteindelijk altijd zelf bepalen. De GGD verstrekt de nodige voorlichtingsmaterialen. Tieners kunnen sinds begin vorige maand coronaprikken krijgen, maar stromen nog niet echt massaal toe. Er zijn niet alleen dergelijke contacten met middelbare scholen, maar ook met hogescholen en universiteiten, aldus de GGD.

LEES OOK: Rutte ziet nu geen aanleiding voor scherpere coronamaatregelen

Door: Marinka Wagemans

 

PAARS
Eind van de maand augustus begon de natuur, , ook op de Gooische hei, volop paars te worden. Hieronder enkele voorbeelden.


GAC MAGAZINE

Josje is nog altijd trainer bij de Gooische Atletiek Club. Wekelijks gaat ze het bos in om te wandelen met een groep leden. Van te voren bedenkt te de oefeningen en bepaalt waar ter gelopen wordt. Onlangs werd ze geinterviewd door het GAC-magazine, een blad voor de leden. Hieronder is dat interview te zien. Ze poseert zelf in het bos.

WIL 80

Mijn oudste zus Wil bereikte zondag 29 augustus de gezegende leeftijd van 80 jaar. Ze heeft 2 kinderen, verschillende kleinkinderen en sinds kort zelfs een achterkleinkind. Ze heeft altijd in Amsterdam Noord gewoond, op verschillende plaatsen. Veel mensen kennen haar van de snackbar op de Waddenweg,  Ze was getrouwd met Joop , die 7 jaar geleden is overleden.  We vierden het feest in restaurant Roezemoes op het Buikslotermeerplein. Met de Regtienenbroer en -zussen van links af: moi, Wil,  Ans en Els.

Reactie plaatsen

Reacties

Fanny Regtien
3 jaar geleden

Brugge is echt prachtig . En ik geniet zo erg van deze tijd van het jaar wanneer de natuur zo prachtig in bloei staat en je zo mooi kan vast leggen .