JANUARI

CHINESE CORONAGOLF

Het nieuwe jaar begon met een nieuwe golf van berichten over corona vanuit Chiina. Sinds de eerste week van de maand  hadden  passagiers uit China op Schiphol de mogelijkheid om zich vrijwillig te laten testen op corona.  Dat ging een week later dinsdag of woensdag veranderen: reizigers moeten dan voordat zij op het vliegtuig stappen een negatief testbewijs tonen. Nadat zij zijn geland op Schiphol zal de GGD dit testbewijs controleren. Daarmee ging kabinet alsnog overstag en sloot Nederland zich aan bij EU-lidstaten die soortgelijke maatregelen eerder al invoerden. Als de testplicht volgende week van kracht wordt, loopt Nederland in de pas met andere EU-lidstaten. Het idee is namelijk dat zo'n plicht alleen effectief kan zijn als in de hele EU soortgelijke regels gelden. Wie eenmaal binnen Europa is kan zich namelijk vrij bewegen. Ook het OMT zou in zijn advies hebben meegenomen dat het goed is als Nederland zich aansluit. Wel blijft het nog altijd de vraag in hoeverre de uitbraak in China tot nieuwe ziekte- en sterftegevallen hier kan leiden. In China zijn veel minder mensen gevaccineerd en door het opheffen van de strikte lockdownregels in het land maken veel Chinezen voor het eerst corona door. In Europa is er al meer immuniteit opgebouwd doordat veel mensen al één of meerdere keren corona hebben gehad en vaker een prik hebben gehaald. De zorg bestaat dat er een nieuwe variant ontstaat die mensen zieker maakt dan de momenteel dominante, mildere omikron-variant. Reizigers uit China lopen hieronder rechts langs een banner met informatie en krijgen een gratis coronazelftest bij aankomst op Schiphol. De zelftesten zijn voorzien van informatie over het gebruik ervan in het Mandarijn of Kantonees. 

EK SCHAATSEN

Op het eerste volledige weekend in  het jaar 2023 werd het EK schaatsen in het Noorse Hamar gehouden. Bij de sprint was het helemaal Oranje boven met goud en zilver. Jutta Leerdam was een klasse apart bij de vrouwen. Op gepaste afstand won Femke Kok zilver. Ze was alleen de beste op de eerste 500 meter.  Bij de mannen was het spannender. vooral vanwege de tweestrijd tussen Merijn Schepenkamp en Hein Otterspeer. Die laatste verspeelde zijn kansen op de titel door enkele misperen.  Daarna was het de beurt aan de allrounders  en ook daar werd het een Nederlands feest, Bij de mannen een werkelijk fascinerende ontknoping tussen een Nederlander en een Noor. Patrick Roest moest alles geven maar hij prolongeerde zijn Europese titel. Annette Rijpma-De Jong was ook alweer  de sterkste bij de vrouwen. Brons was daar voor Marijke Groenewoud. Hieronder links de sprint en rechtsonder de allrounders.

AMSTERDAM LIGHT FESTIVAL

Het Amsterdam Light Festival (is een sinds 2012 jaarlijks terugkerend lichtfestival.Het vindt plaats rond de jaarwisseling, in de maanden december en januari. Gedurende de festivalperiode zijn specifiek voor de gelegenheid ontworpen lichtkunstwerken en -installaties van hedendaagse (internationale) kunstenaars, designers en architecten tentoongesteld in de stad. Op zondag 8 januari hebben mijn vrouw Josje, mijn dochter Fanny en ik het festival bezocht.

DAVID CROSBY OVERLEDEN

Half januari is weer een legendarische musicus uit de popmuziek heengegaan. Op 81-jarige leeftijd kwam er een einde aan een leven vol sex, drugs en rock&roll van David Crosby, bekend van the Byrds en Crosby, Stills, Nash and Young. En ook van zijn handelsmerk: een enorme dikke snor. Hieronder een duet met Graham Nash. na eerst reclame.
https://www.youtube.com/watch?v=ghzS10hCLnM

 

VAKANTIE TENERIFE 18-28 JANUARI

 

Middenin de eerste maand van het jaar zochten we de warmte en Spaanse zon op. We vlogen naar het eiland Tenerife, ten westen van Marokko.  Hierboven links de landing vanuit het vliegtuig met als blikvanger de vulkaan El Teide. Hoewel het met de zon tegenviel, was de temperatuur redelijk aangenaam, zo’n 20 tot 22 graden. We hadden een appartement in Puerto de la Cruz en een vrij luxe huurauto die van aangename gemakken was voorzien. Zoals van een waarschuwing als je dicht van een ander voorwerp dreigde te komen. Het duurde even voordat we  in de gaten had waar alle knoppen zaten. Hierboven rechts het dashboard en daaronder rechts sta ik naast het standbeeld van Alexander von Humboldt, een Duitse ontdekkingsreiziger die ook Tenerife aandeed. Letterlijk hoogtepunt van de vakantie was een flinke rit bergop naar die al genoemde vulkaan  El Teide, met ongeveer 3800 meter de hoogste van Europa. Het eiland kende opvallend veel haarspeldbochten en hoogteverschillen. De omgeving deed me sterk aan landschappen uit de film Lord of the Rings denken. Het landschap was bezaaid met roodbruin gesteente en brokstukken met de kleur van brownies.  Rechtsonder te zien. er te zien. Daar weer onder lekker lekker eten in een visrestaurant. Linksonder de kust van Puero de La Cruz. De toeristen waren vooral Duitsers en Engelsen, maar ook Nederlanders en opvallend veel Finnen.

WATERSNOODRAMP 1953 50 JAAR GELEDEN

De Watersnoodramp van 31 januari 1953 is de grootste Nederlandse natuurramp van de 20ste eeuw. Een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij, zorgde ervoor dat grote delen van ons land overstroomden, vooral in Zeeland 1836 mensen overleefden de ramp niet, tienduizenden dieren lieten het leven en ook huizen werden verwoest. Hieronder een documentaire van Piet Vreeswijk, een van de overlevenden. Eerst is er reclame

De Deltawerken in Nederland zijn daarnagebouwd om ons land te beschermen tegen hoogwater vanuit de Noordzee. Een groot deel van Nederland ligt immers onder de zeespiegel. Ook vindt het water via de vele grote rivieren door ons land hun weg naar zee. Dit maakt Nederland een typisch deltagebied.Door het vele water en de lage ligging is Nederland kwetsbaar voor overstromingen. Bescherming tegen hoogwater is daarom van levensbelang voor de veiligheid van miljoenen Nederlanders en onze economie.