MEI

KUNSTRIJDSTER SJOUKJE DIJKSTRA OVERLEDEN

Sjoukje Dijkstra is op 2 mei op 82-jarige leeftijd overleden. De in 1942 in Akkrum geboren kunstschaatsster bezorgde Nederland in 1964 de allereerste gouden medaille op de Olympische Winterspelen ooit en behoort tot de succesvolste sporters die ons land heeft voortgebracht. Aanvankelijk stond Dijkstra in de schaduw van haar één jaar oudere trainingsgezel en vriendin Joan Haanappel , overleden in februari van dit jaar, die vier nationale titels op rij pakte, maar nadat bij de NK van 1959 voor het eerst de rollen waren omgedraaid, steeg Dijkstra tot grote, onnavolgbare hoogte. Van elegantie en sierlijkheid moest Dijkstra het niet hebben, maar dat werd meer dan gecompenseerd door haar enorme sprongkracht. Die bracht haar naast zes nationale (1959-1964), vijf Europese (1960-1964) en drie wereldtitels (1962-1964) op rij ook olympische roem. Hieronder een NOS-necrologie

VREES VOOR RELLEN BIJ DODENHERDENKING ONGEGROND

Vooraf was er de angst voor Palestijns protest tijdens de dodenberdenking op de Dam in Amsterdam, maar die is rustig verlopen. We waren er veel minder mensen aanwezig dan voorafgaande keren. Naar schatting woonden ongeveer 4000 mensen de herdenking bij. In Bussum was er bij het oorlogsgrafmonumentm op de hei een  bijeenkomst van het GAC, de atletiekvereniging van Josje. Ook die verliep kalm. Er werd een ontroerende toespraak gehouden. Hieronder links de plechtigheid in beeld. Rechts de traditie op bevrijdingsdag in Hilversum op 5 mei: de optocht met oorlogswagens door de stad.

INDRUKWEKKEND KAMPIOENSCHAP PSV

Op bevrijdingsdag 5 mei 2024 was het ook groot feest in Eindhoven, waar PSV voetbalkampioen van Nederland werd door een 4-2 overwinning op PSV. De ploeg van trainer Peter Bosz kende een briljant seizoen met maar twee gelijke spelen en een nederlaag. De overmacht was indrukwekkend. Hieronder een smanvatting van de kampioenswedstrijd en daar weer onder het feest in de stad in de  stad een dag later.

TUMULTEUZE HALVE FINALES IN EUROPESE CHAMPIONS LEAGUE

De halve finales in de Europese Champions League verliepen verassend en chaotisch.  Verrassend was de uitschakeling van favoriet Paris Saint Germain door Borussia Dortmund. dat eerder in het toernooi van PSV onverdiend had verloren.  Na de 1-0 winst van de Duitsers thuis werd  in Parijs met dezelfde cijfers gewonnen.  Real Madrid won met 2-2 en 2-1 (thuis) van Bayern Munchen.  De Madrilenen maakten in de 89ste en 91ste minuut van de tweede wedstrijd  de 1-1 en 2-1. waarna diep in de blessuretijd Matthijs De Ligt echter ook nog tot scoren kwam wat voor de gelijkmaker zou hebben zou hebben gezorgd en dus verlengingen.  Door het vroege vlagsignaal van de grensrechter ging er echter een streep door de treffer en kon de VAR niet meer kijken naar het moment. Dat leidde tot grote woede bij Bayern München. Hieronder de samenvattingen van het tweede duel tussen de halve finalisten, voorafgegaan door reclames.

Half mei werden in de Europa League en Conference League  ook de halve finales gespeeld. In de Conference League schakelde Fiorentina Club Brugge uit door een 1-1 gelijkspel , na de eerste wedstrijd thuis met 2-1 te hebben gewonnen. Olympiakos won twee keer van Aston Villa (uit met 2-4 en thuis met 2-0).  In de Europa League ging de finale later die maand tussen Bayer Leverkusen en Atalanta Bergamo. Leverkusen had uit met 0-2 gewonnen van AS Roma en thuis werd het een gelijkspel(2-2).  Atalanta Bergamo was veel te sterk voor Olympique Marsesille.  Na de 1-1 in Frankrijk werd het in Noord-Italie 3-0. Hieronder de samenvattingen, o.a. met reclame vooraf.

STUDENTENPROTEST PRO-PALESTIJNEN TEGEN ISRAEL

Demissionair minister-president Rutte heeft op Hemelvaartsdag  op X voor het eerst gereageerd op de demonstraties bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). "De gebeurtenissen op en rond de UvA in de laatste dagen gaan duidelijk over grenzen heen. Demonstreren mag. Altijd. Maar geweld gebruiken tegen de politie en vernielingen aanrichten mag nooit. Stop daarmee!" Rutte zegt aanstaande maandag in gesprek te gaan met "tal van maatschappelijke organisaties" over antisemitisme in Nederland. "Steeds vaker en met steeds hardere woorden wordt het geweld in Gaza in de schoenen geschoven van Joodse Nederlanders. Onterecht!", schrijft Rutte. Hij noemt het een vorm van antisemitisme die moet worden bestreden. "Niet zwijgen, niet wegkijken."
Ook andere partijleiders, zoals Jetten en Timmermans roepen op X demonstranten op om te stoppen met vernielingen en geweld. Zowel bij de UvA en de Universiteit Utrecht (UU) greep de politie in bij protestacties van zowel studenten als medewerkers. Medewerkers van de UvA spreken zich in een open brief uit tegen de "acties van het College van Bestuur" na politieacties bij verschillende Nederlandse universiteiten, gisteravond en vannacht. Volgens de schrijvers van de brief heeft het universiteitsbestuur blijk gegeven van kwade trouw door tijdens de onderhandelingen met studenten en medewerkers al te besluiten de bezetting met geweld te ontruimen.
"We zijn geschokt door de absolute minachting, het gebrek aan respect en de algemene onwil van het bestuur jegens haar studenten en personeel." De brief spreekt ook van "ongekend geweld" tegen de demonstranten. Dat trof volgens de medewerkers niet alleen de deelnemende studenten en medewerkers, maar ook omstanders. Hieronder een verslag van het protest en een NOS-artikel over de achtergronden,
https://nos.nl/artikel/2519765-wie-zijn-de-demonstranten-bij-de-uva-en-wat-willen-ze-krachtig-signaal-afgeven
https://nos.nl/l/2519759

SIERTUIN GOOILUST

DISKWALIFICATIE NEDERLAND OP SONGFESTIVAL

Joost Klein mocht  niet optreden in de finale van het Eurovisie Songfestival, omdat hij gediskwalificeerd werd na een klacht van een cameravrouw. Zij heeft hem herhaaldelijk lastiggevallen en voelde zich bedreigd toen de zanger daar boos over werd. De bewuste cameravrouw filmde Joost backstage na het zingen van zijn liedje Europapa. Dat nummer eindigt met een gevoelig eerbetoon aan zijn ouders, die beiden zijn overleden toen hij nog minderjarig was. "Vlak na zo’n slot is hij niet in de mood om achter de schermen een camera op zijn neus te krijgen, maar toch is dat herhaaldelijk gebeurd", zei songfestival Cornald Maas direct na de gebeurtenis. “Joost is meerdere malen door deze dame lastiggevallen met een draaiende camera en hij wilde juist niet dat dat gebeurde nadat hij het emotionele deel van zijn song had gezongen, waar hij elke keer helemaal in opgaat. Zo’n artiest is het. Hij herbeleeft het elke keer opnieuw. Joost gaat emotioneel gezien helemaal terug naar die lastige periode in zijn leven, Het kan voor andere artiesten anders zijn, maar voor hem is dat zo. Dan komt hij het podium af en er was van de week ook al zo’n moment geweest waarop hij heeft aangegeven dat hij níet wilde.” Hij vervolgt: “Er is gedoe over geweest en toch gebeurde het weer en nog een keer, dus hij heeft – voor zover ik weet – die camera of die telefoon geloof ik van haar naar beneden gedrukt en dat was het zo ongeveer.”  was." De finale werd overigens gewonnen door de transgender Nemo voor Zwitserland (met het nummer The Code) voor Frankrijk en Kroatie, Hieronder eerst  rechst het liedje waarmee Klein in de halve finale als tweede eindigde en daarmee de finale haalde voordat hij gediskwalificeerd werd. Links onder ernaast: het winnende liedje van Zwitserland(bron Jeugdjournaal). Daar weer rechtsonder een persiflage van Europapa in het TV-programma Even Tot Hier en linksonder zingt Getty Kaspers van de groep Teach-In het nummer DingDingadong waarmee Nederland in 1975 het Songfestival won. Met een aan de actualiteit aangepaste tekst.

Later bleek dat de camera op drie plaatsen  gebroken was en dat de politie binnen enkele weken met de uitslag van een  onderzoek naar het incident zou komen.

EINDELIJK REGEERAKKOORD PVV, NSC, VVD, BB

De formerende partijen in Den Haag zijn eruit. PVV, VVD, NSC en BBB hebben een voorlopig regeerakkoord gesloten. Dat zal nu worden voorgelegd aan de Tweede Kamerfracties van deze partijen. Pas als die het met de tekst eens zijn, is er sprake van een definitief akkoord, Over de beoogde formateur en beoogde minister-president was toen nog niets bekend. PVV-leider Wilders maakte het voorlopige resultaat bekend op een persconferentie op 16 mei.
https://youtu.be/wdzxo-cTRIc
Hieronder de tekst van het akkoord
https://www.kabinetsformatie2023.nl/documenten/publicaties/2024/05/16/hoofdlijnenakkoord-tussen-de-fracties-van-pvv-vvd-nsc-en-bbb

JOOST KLEIN: EERSTE OPTREDEN IN NEDERLAND

EERSTE WK-JUDOGOUD SINDS....

Eindelijk was weer eens judogoud op een WK.  Judoka Joanne van Lieshout heeft voor het eerst bij de senioren de wereldtitel veroverd in de klasse tot 63 kilogram. Bij de WK judo in Abu Dhabi versloeg de 21-jarige Brabantse in de finale de Poolse Angelika Szymanska met waza-ari. De laatste keer dat zoiets gebeurde esd 15 jaar geleden.
https://emea01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fnos.nl%2Fl%2F2521329&data=05%7C02%7C%7C81743ac227c24e62453b08dc79cad620%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C638519159276997868%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C0%7C%7C%7C&sdata=FLWCVh%2FoVcM6UNzDK%2B4ZjtDvodHJQXSMH5%2FgpS6N728%3D&reserved=0

ATALANTA SWINGT IN EUROPA LEAGUE

Atalanta heeft met groot machtsvertoon de Europa League gewonnen. De ploeg uit Bergamo was in een uitverkocht Aviva Stadion in Dublin met 3-0 te sterk voor Bayer Leverkusen. Ademola Lookman zorgde met drie doelpunten voor de eerste nederlaag van Leverkusen dit seizoen. Twee Nederlanders startten aan de aftrap. Aan de kant van Atalanta kreeg Teun Koopmeiners een basisplaats. Bij de Duits kampioen Leverkusen stond Jeremy Frimpong als rechtsback op zijn vertrouwde stek opgesteld.

REGISSEUR "TRANEN VAN MAXIMA" RUDOLF SPOOR OVERLEDEN

Televisieregisseur Rudolf Spoor is op 85-jarige leeftijd overleden.  Spoor maakte als regisseur voor de NOS veel tv-programma's van historische gebeurtenissen. De bekendste momenten deden zich voor aan het begin en het einde van zijn carrière, die ruim veertig jaar duurde: de maanlanding van de Apollo 11 in 1969 en de huwelijksvoltrekking van - toen nog - kroonprins Willem-Alexander en Máxima in de Nieuwe Kerk in Amsterdam in 2002, met daarin het beroemde shot van de traan van Máxima. Hieronder een necrologie
https://nos.nl/l/2521758

BETAALD VOETBALCOMPETITIE AFGESLOTEN

Met een zege van de Go Ahead Eagles tegen FC Utrecht  op zondag 26 mei kwam er bijna een einde aan het voetbal in de ere- en eerste divisie dit seizoen. 
Go Ahead Eagles was de winnaar van de Europese play-offs en gingen spelen in de Confefence League. In een thriller won het na verlenging bij FC Utrecht: 1-2. In De Galgenwaard trokken Utrecht en Go Ahead alle registers open. Utrecht kwam op 1-0:Viergever scoorde na een corner. Laat maar verdiend kwamen de Eagles op 1-Kamer bracht ze in extase. Pas twee keer eerder speelden de Deventenaren Europese duels. Hieronder de samenvatting

Andere beslissingen: Excelsior bleef in de eredivisie door ADO den Haag  uit de eerste divisie  te verpletteren. Volendam en Vitesse degradeerden uit die divisie.  Kampioen PS V, Feijenoord en Twente plaatsten zich in de Champions League en Ajax in de Europa League. In de Confrencde League was ook een plaatsje weggelegd voor AZ. NAC werd de tweede ploeg naast Willem II die nu nieuw zijn in de eredivisie. Dat werd begin juni duiudelijk.

NIEUWE PREMIER DICK SCHOOF IS GROTE ONBEKENDE

Beoogd premier Dick Schoof zegt een minister-president te willen zijn "voor alle Nederlanders".Hij wil een bijdrage leveren aan verbinding in Nederland en is niet bang dat hij aan de leiband zal lopen van PVV-leider Wilders. Tijdens zijn presentatie als kandidaat- premier, maandag  27 mei,  zei Schoof dat hij intensief heeft nagedacht over het verzoek van de vier formerende partijen PVV,VVD,NSC en BBB om beschikbaar te zijn als premier. "Ik sta hier vol overtuiging." Schoof zei verder dat hij partijloos is.In 2021 heeft hij zijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd omdat hij zich niet meer "verwant voelt".Hij zegt PVV- leiders Wilders "een beetje" te kennen. Schoof, opgeleid als planoloog, werkt al vrijwel zijn hele leven voor de overheid,met name op het terrein van justitie en veiligheid. Maar hij heeft als voormalig IND-directeur ook veel ervaring met migratie en asiel. In maart werd Schoof 67 jaar,maar hij kreeg dispensatie om nog drie jaar door te gaan als topambtenaar bij Justitie en Veiligheid,wat zijn droombaan was.
https://nos.nl/l/2522232
 In Den Haag liepen de reacties uiteen.De formerende partijen PVV,VVD,NSC en BBB roemen zijn ervaring en zien in hem een verbinder. Partijen in de oppositie reageren wisselend.

SELECTIE ORANJE VOOR EK VOETBAL IN DUITSLAND

Bondscoach Ronald Koeman gaf  op 29 mei een toelichting op de definitieve selectie van het Nederlands voetbalelftal voor het EK dat halverwege de maand erop van start zou gaan. 
https://nos.nl/l/2522368
Doel
:
Verbruggen (Brighton),Flekken (Brentford),Bijlow (Feyenoord); Verdediging: Van Dijk (Liverpool),Aké (Man City),Dumfries,De Vrij (Inter),De Ligt (Bayern),Blind (Girona),Frimpong (L'kusen),Geertruida (Feyenoord),v.d. Ven (Tottenham); Middenveld: De Jong (Barcelona),Veerman Schouten (PSV),Koopmeiners (Atalanta), Simons (Leipzig),Reijnders (AC Milan), Wijnaldum (Al-Ettifaq),Gravenberch (Liverpool); Aanval: Weghorst (Hoffenheim),Brobbey, Bergwijn (Ajax),Gakpo (Liverpool),Malen (Dortmund),Depay (Atlético).  Koeman maakte  ook op een orginele manier reclame voor Oranje.

GRIEKSE PRIMEUR IN EUROPEES VOETBAL

De finale van de Conference League, het derde Europese voetbaltoernooi naast de Champions League en de Europa League, was een enorme draak van een wedstrijd. Het Griekse Olympiakos en het Italiaanse Fiorentina speelden vooral om niet te verliezen. Dat  leidde tot een schaakvoetbalwedstrijd, die uiteindelijk door de Grieken met 1-0 werd gewonnen, doordat spits ....... . die de hele wedstijd aan de ketting van de Griekse verdediging had gelegen, in het tweede kwartier van de verlenging met een snoekduikkopbal het net trof. Hieronder de samenvatting.
https://www.espn.nl/video/clip/_/id/13723311
Daarmee verloor Fiorentina voor de tweede achtervolgende keer de finale van de Conference League.

DONALD TRUMP VOLLEDIG SCHULDIG BEVONDEN IN STRAFZAAK

Donald Trump is in de zwijggeldzaak tegen hem schuldig bevonden op alle aanklachten.De twaalfkoppige jury kwam na twee dagen beraad tot dat oordeel.Op 11 juli bepaalt een rechter de straf. De oud-president stond in New York terecht vanwege het vervalsen van zakelijke gegevens waaruit bleek dat hij pornoster Stormy Daniels 130.000 dollar zwijggeld had betaald.Zwijggeld betalen is niet strafbaar,maar fraude in de boekhouding wel. Trump is de eerste oud-president die schuldig is bevonden in een strafzaak. Zijn deelname aan de verkiezingen komt echter niet in gevaar.Er lopen nog drie andere strafzaken tegen hem.  Een verslag van NOS-correspondent Marieke Vries
https://nos.nl/l/2522565

Zijn deelname aan de verkiezingen begin november komt dus niet in gevaar,De advocaten van Trump zeggen in beroep te zullen gaan.

LIJSTTREKKERSDEBAT EUROPESE VERKIEZINGEN BIJ EO

Op de laatste dag van de maand, 31 mei, bezochten Josje en ik in het gebouw van de EO een lijsttrekkerdebat in verband met de Europese verkiezingen op aanstaande donderdag 6 juni. De  Evangelische Omroep was de werkgever van Marinka en zij deed op die dag de eindredactie van het radioprogramma "Dit is de dag". Hieronder wat foto's van die uitzending. Frans op de achtergond bij de Europese lijstrekker van NCS, Marieke aan het werk, Pieter Omzigt van NCSS  met Tijs van den Brink en Marieke die presentator Thijs van den Brink fotografeerde

AFSCHEID VAN LIEKE MARTENS

In het Rotterdamse Kasteel  Spangen nam Lieke Martens later die avond van het Nederlandse publiek afscheid met een 1-0 zege in EK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland.  Ze voetbalde 158 interlands, waarin de Nederlandse Leeuwin 62 keer scoorde. De dinsdag erna speelde ze in Tampere nog de uitwedstrijd bij de Finse vrouwen. Lieke Martens was begrip en een rolmodel voor veel meisjes. Absoluut hoogtepunt in haar rijke carriere was de Euopese  titel die ze in 2017 in eigen land veroverde. Hieronder  een samenvatting van Nederland-Finland en daar weer onder een overzicht van haar carriere,
https://nos.nl/l/2522707
https://nos.nl/l/2522584