AUGUSTUS

LEEUWINNEN BIJ DE LAATSTE ZESTIEN

Het WK vrouwenvoetbal in Australie en Nieuw Zeeland raakte in de beslissende fase. Nederland werd groepswinnaar door een klinkende 7-0 overwinning op Vietnam. Amerika werd op het nippertje tweede door een 0-0 gelijkspel tegen Portugal. Het spel was oogstrelend en de doelpunten wonderschoon. Vooral de manier waarop Esmee Brugts vrijwel identiek 2 keer de bal in de verre bovenhoek krulde, Bij de Leeuwinnen maakte de 17-jarige Wieke Kaptein haar debuut. Hieronder het verslag. Eerst is er reclame.

Door de eindstand in de poule ontliep Oranje in ieder geval het sterke Zweden( derde op de FIFA-wereldranglijst ) in de achtste finales. Hieronder het verslag van de VS tegen Portugal, dat in de slotfase op een haar na een plaats in de volgende ronde miste. Hieronder, ook weer na de reclame.

https://nos.nl/l/2485085

Engeland en Denemarken hebben zich ook geplaatst voor de volgende ronde. De Britse ploeg, onder leiding van de Nederlandse coach Sarina Wiegman,  rolde tegenstander China met maar liefst 6-1 op.  Bij Denemarken tegen Haiti ging het wat minder makkelijk(2-0 winst).Hieronder Engeland-China na de reclame.

Nederland moet in de achtste finales opnemen tegen Zuid-Afrika dat verrassend Italie uitschakelde(3-2). Een andere onverwachtse uitslag was de 0-0 van Jamaica tegen Brazilie, dat hiermee voor het eerst de groepsfase tijdens een WK niet overleefde. Frankrijk won met een korfbalscore van Panama (6-3) en Zweden versloeg Argentinie met 2-0. Hieronder de samenvattingen van Zuid-Afrika-Italie en Brazilie-Jamaica.

In de laatste twee poulewedstrijden voltrok zich een stunt  die zijn weerga niet kent. Duitsland , een van de titelfavorieten werd uitgeschakeld doordat  het met 1-1 gelijkspeelde tegen Zuid-Korea en tegelijkertijd plaatste Marokko zich door een 1-0 overwinning tegen Colombia. Hieronder beide samenvattingen,. voorafgegaan door reclame.
https://nos.nl/l/2485288

En daarmee zit de poulefase vol verrassingen er op. Senstationeel waren de uitschakelingen van Duitsland en Brazilie. Nederland had wat moeite op gang te komen, maar vooral tegen Vietnam lieten de Leeuwinnen oogstrelend voetbal zien. Dat leidde tot de volgende duels bij de achtste finales. 
Za 5 augustus Zwitserland-Spanje, Japan-Noorwegen. Zo 6 augustus Nederland-Zuid-Afrika, Zweden-Verenigde Staten. Ma7 augustus  Engeland-Nigeria, Australië-Denemarken. Di 8 augustus  Colombia-Jamaica, Frankrijk-Marokko.


Spanje was de eerste die zich makkelijk plaatste voor de kwartfinales door met 5-1 te winnen. Het tikkie-takka voetbal was de Zwitser vrouwen veel te machtig. Japan was duidelijk te sterk voor Noorwegen. Hieronder de samenvattingen.
https://nos.nl/l/2485517

https://nos.nl/l/2485495

Nederland plaatste zich voor de kwartfinales door een 2-0 zege op Zuid Afrika en moet het nu opnemen tegen het gevaarlijke Spanje. De doelpunten waren van Jill Roord en Lineth Beerensteyn.  Uitblinker Daphne van Domselaar was verantwoordelijk lijk voor het schoonhouden van het Nederlandse doel. Tegenvaller was het uitvallen van  van spelmaker Danielle van der Donk, die nu  de kwarffinale moet missen vanwege een tweede gele kaart. Hieronder de lange samenvatting, voorafgegaan door reclame.

Zweden is op het WK ten koste van de Verenigde Staten tot de kwartfinales doorgedrongen. Na 120 minuten zonder treffers werd de titelhouder vanaf de penaltystip geklopt in Melbourne: 5-4. In de spannende penaltyreeks keek goalieMusovic, die al in de reguliere speeltijd uit had geblonken, bij de missers van Rapinoe (over),Smith (naast) en O'Hara (paal) slechts toe. Voor Zweden misten Bjorn en Blomqvist. Op 4-4 leek de keeper in twee instanties, ook de inzet van Hurtig te keren, maar na het bekijken van de beelden bleek de bal net over de lijn te zijn geweest. Hieronder de bloedstollende ontknoping, eerst is er de reclame.
https://nos.nl/l/2485669

NA 38 JAAR  WEER NEDERLANDSE WERELDKAMPIOEN WIELRENNEN

Weer even een uitstapje naar een andere sport. Matthieu van der Poel trad 38 jaar in de voetsporen van Joop Zoetemelk als wereldkampioen wielrennen  op de weg,  In Schotland, op 6 augustus. Een fenomenale prestatie, vooral ook  door een valpartij toen hij net van zijn concurrenten was weggereden. Met een mankement aan zijn schoeisel en een gescheurd shirt breidde hij zijn voorsprong alleen maar uit, om triomfantelijk met ruime voorsprong over de streep te komen. Hieronder het verslag, voorafgegaan door reclame.
https://nos.nl/l/2485690

Sarina Wiegman is met haar ploeg ontsnapt aan uitschakeling in de achtste finales van het wereldkampioenschap voetbal. In Brisbane moest Engeland tegen Nigeria vlak voor het einde van de reguliere speeltijd na een rode kaart voor Lauren James verder met tien speelsters. Na 120 minuten voetbal, waarin niet werd gescoord (0-0)moesten strafschoppen de beslissing brengen en die namen de Engelsen duidelijk beter. Eerst de reclame.
https://nos.nl/l/2485752

De voetbalsters van Australië zijn doorgedrongen tot de kwartfinales van het WK. Het gastland was in Sydney met 2-0 te sterk voor Denemarken. Dat had gedurende de openingsfase het beste van het spel, maar Australië bleek effectiever. Na een fraaie dieptepass van Mary Fowler opende Caitlin Foord na een half uur de score. Op aangeven van Emily Van Egmond tekende Hayley Raso zo'n 20 minuten voor tijd voor de 2-0. Bij het gastland maakte Sam Kerr, de topscorer aller tijden van Australië, haar eerste minuten van het toernooi na een kuitblessure. Hieronder de samenvatting, eerst is er reclame

Het duel tussen Colombia en Jamaica, de twee outsiders in de achtste finales. was een bar slechte wedstrijd waarin voor rust nauwelijks kansen waren te zien. Colomobia was de minst slechte van de twee en won met 1-0, Hieronder de samenvatting, met eerst de reclame.

https://nos.nl/l/2485873

Frankrijk plaatste  zich als laatste land. Dankzij een ijzersterke start wonnen 'Les Bleues' overtuigend van de verrassende debutant Marokko: 4-0. Na 23 minuten stond het al 3-0.Kadidiatou Diani opende na een kwartier de score door in vrijstaande positie raak te koppen uit een voorzet van Sakina Karchaoui. Vijf minuten later was Diani ook betrokken bij de 2-0. Ditmaal gaf de aanvaller voor op Kenza Dali, die het doel vond met een schot in de linkerhoek. Kort daarna breidde Frankrijk de voorsprong verder uit en wederom leverde Diani de assist. Na geklungel van Nesryne El Chad op de achterlijn kreeg ze de bal tegen zich aan geschoten, waarna Eugénie Le Sommer trefzeker was. Daarmee was de wedstrijd al vroegtijdig beslist, waardoor het vervolg weinig spektakel meer opleverde. Een kleine twintig minuten voor tijd zorgde Le Sommer nog wel voor de 4-0.  Hieronder een korte samenvatting met eerst reclame.

Daarmee waren de volgende kwartfinales duidelijk geworden: Frankrijk-Australie, Spanje-Nederland, Japan-Zweden, Engeland-Colombia.

Nederland werd na verlenging in de kwartfinales tegen Spanje uitgeschakeld. Tegen de goed voetballende Spaanse vrouwen kreeg Oranje voor rust weinig voor elkaar. Ondanks een wat sterkere tweede helft en verlenging waarin Oranje veel grote kansen kreeg, verloor Nederland met 2-1. Voor Stefanie van de Gragt was het een gedenkwaardig laatste duel in Oranje. De ervaren centrale verdediger veroorzaakte de penalty waaruit Spanje op voorsprong kwam en maakte haar eigen fout goed door in blessuretijd Oranje te redden met de 1-1. In de verlenging kreeg Oranje grote kansen op de zege. Lineth Beerensteyn had twee keer de winnende op de wreef, maar direct nadat zij de grootste kans miste, counterde Spanje naar de 2-1 en de halve finales. Hieronder de uitgebreide samenvatting, eerst de reclame.  Daarmee zat het toermooi voor het team van Andries Jonker er op. Het doel, de kwarfinale bereiken, werd gehaald, maar het was wel seu voor de Leeuwinnen dat ze de laatste 4 niet haalden. want ze waren er heel dichtbij.

https://nos.nl/l/2486211

Na Spanje, dat eerder op de dag Nederland na verlenging uit het toernooi stootte, bereikte ook Zweden de laatste vier. De nummer drie van de wereldranglijst, en na de uitschakeling van Amerika (eerste) en Duitsland (tweede) ook de hoogst geklasseerde ploeg in de kwartfinales, was in Auckland met 2-1 te sterk voor Japan. Hieronder de samenvatting en eerst de reclame

De Australische voetbalsters bereikten voor het eerst een have finale door favoriet Frankrijk na 0-0 , verlengingen en s trafschoppen te verslaan. De serie penalty's was bloedstollend spannend. Hieronder samenvatting en de strafschoppen, en eerst reclame.

Engeland plaatste zich  voor de derde keer op rij in de halve finales op een WK.  De ploeg van de Nederlandse coach Sarina Wiegman worstelde zich moeizaam langs Colombia, dat debuteerde in de kwartfinales. Hieronder de samenvatting en eerst reclame

De Spaanse voetbalsters bleven op het WK geschiedenis schrijven. Met een 2-1 zege op Zweden haalden de Spanjaarden voor het eerst de finale van een groot toernooi .Voorheen kwamen ze nooit voorbij de kwartfinales van een EK en de achtste finales van een WK. De drie doelpunten in de eerste halve finale vielen allemaal in een wervelende slotfase, vanaf de 80ste minuut. Hieronder de samenvatting.
https://nos.nl/l/2486712

In de andere halve finale speelde het verrassende thuisland Australie tegen titelfavoriet Engeland. De ploeg van Sarina Wiegman schreef historie door met 3-1 voor het eerst de finale van een WK bereiken. Net als dus Spanje. Hieronder de samenvatting.
https://nos.nl/l/248683

 Zweden is voor de vierde keer derde geworden op het WK. In Brisbane was het in zijn vierde troostfinale een klasse beter dan Australië (2-0). Hunt stond in de eerste helft op de hak van Blackstenius, waarop Rolfö vanaf de stip voor Zwedende 1-0 maakte. Bij Australië, tot dit WK nooit verder gekomen dan de kwartfinales, leek het beste er na rust wel af. Zweden wachtte zijn kans rustig af en deelde na een uur de genadeklap uit met een bekeken schot zorgde Asllani voor de tweede goal. Hieronder de samenvatting. Eerst reclame.
https://nos.nl/l/2487157In de finale was het snelle combinatiespel van Spanje duidelijk te sterk voor het hardwerkende Engeland ( 1-0 )van ne Nederlandse coach van Sarina Wiegman, die hiermee voor de tweede achtervolgende keer een WK-finale verloor. In 2019 met Nederland tegen de VS en nu dus weer. In 201won ze met Engeland in 2022 de europese titel. De Spaanse Carmona trof de verre benedenhoek en het land miste daarna nog een strafschop. Hieronder een korte samenvatting

https://nos.nl/l/2487329

Waarmee  het succesvolle en ondanks de tijdsverschillen met Europa goed bekeken Werereldkampioenschap voetbal voor vrouwen erop zat. Met een verdiende winnaar, een enorme verassing met de uitschakeling in de groepsfase van Duitsland, het naast de Marokkaanse mannen(vorig jaar) ook nu de verrassende Marokkaanse vrouwen en de ietwat teurstellende Nederlandse uitschakeling in de kwartfinales

PRIGOSJIN OMGEKOMEN
De leider van de Wagnergroep is bij een vliegtuigongeluk om het leven gekomen. Twee maanden na de snelle opmars van huurlingenleger Wagner richting Moskou kwam Jevgeni Prigozjin aan zijn einde bij Tver, een stad op 165 kilometer ten noordoosten van Moskou. Ook al ontbreekt de officiële bevestiging voor zijn dood nog, eigenlijk gaat niemand er nog vanuit dat de Wagnerbaas zich niet aan boord bevond van het gecrashte vliegtuig. Hieronder Rusland kenner Derk Sauer in het NPO-programma Op 1
https://youtu.be/bWOQSVvsn4A?si=mONw9bwCZqKmrXpW

WK ATLETIEK BEGON MET NEDERLANDS DRAMA

Het WK atletiek in Boedapest begon met enorme domper op de verwachting van van veel medailles. Zowel Sifan Hassan als de Nederlandse gemengde aflossingsploeg leken op goud af te stevenen., maar vielen met de streep in handbereik. Hassan werd uiteinlijk elfde, maar Femke Bol als slotloopster gediskwalificeerd.  Hieronder beide ontknopingen,ook met reclame.

De dag erna was er brons op zevenkamp voor Anouk Vetter. Maar twee dagen later was er dan eindelijk goud voor Nederland. En hoe! Femke Bol maakte  haar favorietenrol op de 400 meter horden volledig waar. De 23-jarige atlete liep t op superieure wijze naar de wereldtitel op haar favoriete onderdeel. De ster van de Nederlandse atletiek zegevierde in 51,70, haar op één na beste tijd ooit. Bol is na polsstokhoogspringer Rens Blom (2005), sprintster Dafne Schippers (200 meter in 2015 en 2017) en Sifan Hassan (op de 1.500 en 10.000 meter in 2019) de vierde atleet in de Nederlandse atletiek met een wereldtitel op zak. Hieronder de race en ook de reactie van Femke Bol zelf.

Sifan Hassan haalde in de loop van de week nog wel twee medailles. Brons op de 1500 meter en zilver op de 5000 meter. Hieronder eerst de race naar het zilver op de 5000 meter achter Kipeyegon en daaronder het brons op de 1500 meter

Abdi Nageeye kon geen hoofdrol spelen  op de marathon. Hij moest de kopgroep na 25 km laten gaan en gaf op vanwege zware benen. Maar het toetje van dit WK van onverwachte en grote klasse.  De vrouwenestafetteploeg 4 maal 400 meter behaalde op de slotdag een gouden medaille. De ploeg bestond uit Eveline Saalberg,  Lieke Klaver, Catelijn Peeters en Femke Bol  die als laatste van de top 3 het rechte eind voor de finish uitkwam.  Ze kaapte op de eindstreep het goud af van Jamaica en Groot Britannie. Hieronder en daar weer onder het slot van de race met Brits commentaar ( eerst reclame ).

https://nos.nl/l/2488283
https://youtu.be/svwhAu9oDKU

Waarmee Nederland het WK afsloot met 2 keer goud, 1 keer zilver en 2 keer brons. Een prima oogst van 5 medailles. De beste prestatie  zelf tot nu toe op een WK.

SUCCES HOCKEYPLOEGEN

In dit weekend was er verder volop succes voor Nederlandse sporters. Zowel bij de vrouwen als bij de heren werd ons land Europees kampioen in Munchengladbach De vrouwenhockeyploeg won met 3-1 van de Belgie.  De mannen deden het , met meer moeite , een dag later dunnetjes over tegen de Engelsen (2-1). Hieronder de samenvattingen met reclame.

MAX VERSTAPPEN WINT IN ZANDVOORT

In een race die onderbroken werd door plensbuien won Formule I-coureur Max Verstappen voor de zoveelste keer dit seizoen. Dit keer op zijn "thuisbasis", het circuit van Zandvoort.  Hieronder een verslag van de NOS over de manier waarop de supporters volop feestvierden.

PSV ALS TWEEDE NEDERLANDSE CLUB IN CHAMPIONS LEAGUE

Na Feijenoord mag ook PSV deelnemen aan de groepsfase van het Europese elite voetbalkampioenschap na een eclatante 5-1 zege op Glasgow Rangers. Vorige werd in Ibroxpark met 2-2 gelijkgespeeld. In Eindhoven op 30 augustus werden de Schotten na een stroef begin volledig overklast. Hierboven de samenvatting, met eerst reclameboodschappen. De volledige poules van de twee Nederlandse deelnemers zien er zo uit: PSV zit in bij Sevilla, Arsenal en RC Lens en Feijenoord bij Atletico Madrid, Lazio Roma en Celtic. De eerste speelronde is op 19 en 20 september. Het lijkt er op dat de Nederlandse clubs een redelijke kans hebben om Europees te leven, in de Champions League zelf of anders in de Europa League als nummer 3 in de poule.

JAN JONGBLOED OVERLEDEN

Voormalig voetbalkeeper Jan Jongbloed is op 82-jarige leeftijd overleden. Hij stond namens Nederland onder de lat in twee WK-finales, in 1974 en 1978. Hij  keepte voor DWS, FC Amsterdam, Roda JC, en Go Ahead Eagles en was al enige tijd ziek.  Jongbloed stond bekend om het "meevoetballen". Hij stopte pas op 44-jarige leeftijd met voetballen, nadat hijtijdens een wedstrijd een hartinfarct had gekregen.

AZ EN AJAX DOOR, TWENTE UITGESCHAKELD

AZ heeft na strafschoppen de groepsfase van de Conference League. Na 1-1 tegen het Noorse Brann Bergen in Alkmaar werd het in de uitwedstrijd 3-3, waarna AZ de strafschoppen beter nam. Hieronder de bloedstollende samenvatting, voorafgegaan door reclame.

Ajax bereikte ook de groepsfase van de Europa League, maar wel na een wanvertoning in de Amsterdam Arena tegen Ludogorets. In de uitwedstrijd was het allemaal al beslist (1-4), mede door een briljant optreden van Kudus), maar thuis werd met 0-1 verloren. FC Twente werd in de Conference League uitgeschakeld door het sterke Fenerbace uit Turkije, Uit kreeg het met 5-1 op de broek, waardoor de thuiswedstrijd een formaliteit was, Die werd ook verloren, met 0-1.

SARINA WIEGMAN EERT SPAANSE VOETBALSTERS

Tijdens de uitreiking van de prijs voor de beste voetbalcoach van Europa brak Sarina Wiegman een lans voor de Spaanse voetbalsters. Er was ophef ontstaan binnen  Spanje over een kus die de voorzitter van de voetbalbond aan speelster Hermoso gaf, bij de uitreiking van de WK-titel voor de Spaanse vrouwen eerder deze maand. Hieronder het dankwoord van Wiegman.
https://nos.nl/l/2488752