DE 5 BESTE MUZIKALE B'S  IN DE POPMUZIEK

BEACH BOYS

Muziek speelde een belangrijk deel in mijn leven in de jaren zestig en zeventig. Reden om deze pagina samen te stellen over de 5 Bs.  Dat zijn de Beach Boys, (zie ook de pagina jaren 60) maar ook de Beatles, The Band, Bob Dylan en de Byrds. Hier vind je een ode aan deze pareltjes in de popmuziek. Om te beginnen de Beach Boys. Op de jaren 60 pagina was al Wouldn't it be nice te vinden, hieronder links een ander schitterend hummer van het legendarische album Pet Sounds en dat is Good Vibrations. Rechtsonder een hit die me doet denken aan de Californische zon, het strand en de gebruinde schoohheden met hun surkflanten. California Girls.

De Beach Boys werden bekend als het Amerikaanse antwoord op de Beatles vanwege de briljante muzikalteit van hun werk. Meerstemmige zang van hoog nieveau van Brian Wilson ( de leider en belagrijkste componist ), zijn broers Carl en Dennis Wilson, zijn heef Al Jardine en ook vriend Mike Love. Later kwamen daar nog meer musici  en zangers bij.
https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Beach_Boys

BOB DYLAN

Bob Dylan, geboren alsRobert Allen Zimmermann  in 1941, is een Amerikaansen  singer/songwriter en kunstenaar. Hij wordt beschouwd als een van de grootste op zijn gebied van de Verenigde Staten in de twintigste eeuw. Op 13 oktober 2016 werd hem de Nobelprijs voor de literatuur toegekend omdat hij "de grootse Amerikaanse liedtraditie met nieuwe dichterlijke expressiemogelijkheden heeft uitgebreid". Aan Dylan wordt volgens Wikipedia de verdienste toegekend dat hij de popuziek "hersenen"heeft gegeven. Eerst gaf hij vooral politiek en sociaal commentaar, later maakte hij vooral gebruik van beeldspraak om het complexe gevoelsleven van de mens weer te geven.  Voorbeelden zijn The times they are-achanging" en "Like a rolling stone" hieronder. Het eerste nummer begint hieronder links na ongeveer 0.45. Rechtsonder de andere, in een LIVE-versie.

THE BAND

The Band was een Canadees-Amerikaanse rockband, die onder die naam bestond van 1968 tot 1976 en daarna in gewijzigde samenstelling van 1983 tot 1999. Ze maakten voor het eerst naam in de tweede helft van de jaren zestig als begeleidingsgroep van Bob Dylan. Ze werden later op eigen kracht zeer invloedrijk als vertolkers van Americana en zorgden mede voor het opnieuw populair worden van diverse vormen van Amerikaanse traditionele muziek. In hun muziek versmolt country met folk, blues en rock-'n-roll. Gitarist Robbie Robertson zorgde voor de teksten en een belangrijke zanger was drummer Levon Helm, De oorspronlijke groep bestond verder uit Garth Hudson, Richard Manuel en Rick Danko. Hier linksonder een live-uitvoering van "The night they drove old dixie down" gezongen door Levon Helm. Rechtsonder "The Weight", hun bekendste nummer.

Van hun definitieve afscheid is een veelbekroonde doumentaire gemaakt, "The last waltz", geregisseerd door Martin Scorcese. Hieronder zie je de trailer ervan. De film kwam in 1978 uit. Het slotconcert werd gegeven op 25 november 1976.. Klik op de groene link en daaronder op de blauwe. Eerst zie reclame.j

THE BYRDS

The Byrds wilden een Amerikaanse tegenhanger vormen van The Beatles en The Rolling Stones, net als de Beach Boys. De muziek kenmerkt zich door verschillende stromingen die samengebracht worden, vooral folk en rock, hetgeen folkrock opleverde. Veel van de nummers die de band uitbracht waren dan ook oorspronkelijk van folkartiesten als Pete Seeger en vooral Bob Dylan. De sound van The Byrds is voornamelijk geïnspireerd door de verfijnde samenzang en de typische 12-snarige gitaarsound van de Britse groep The Searchers. Er zijn heel wat bezettingen van The Byrds geweest. O.a. Roger McGuinn, Gene Clark, David Crosby, Chris Hillman, Gram Parsons, Gene Parsons hebben in de groep gespeeld. "Turn Turn Turn""  en "Mr, Tambourine Man zijn hieronder twee grote hits.

BEATLES

Tot besluit de Beatles. De enige "B"uit Engeland dus.  John Lennon, Paul Mccartney, Ringo Starr en George Harrison vormden de beroemste popgroep ooit ter wereld in de twintigste eeuw.  De groep was actief van 1960 tot 1970  en kwam uit Liverpool. Een voorbeeld van een van de talloze hits was "Here comes the sun", hieronder rechts te zien.  Ze hebben tussen 1963 en 1970 ongeveer 15 albums uitgebracht. De beroemste plaat was "Sergeant Pepper's lonely hearts club band".  De Beatles bezochten ook Nederland. Hieronder ook(links) een verslag daarvan.  Nadat ze uit elkaar gingen hebben ze enkele solo-albums gemaakt. Paul Mccartney werd bekend met zijn groep Wings.  Van John Lennon valt te vermelden dat hij in 1980 voor zijn appartement in New York werd doodgeschoten. Van hem hieronder rechtsonder het nummer "Woman", waarbij ook zijn vrouw Yoko Ono is te zien. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb