WK VOETBAL QATAR 2022

Ecuador heeft in het openingsduel van het WK met 2-0 gewonnen van Qatar. Het is voor het eerst dat de gastheer van het WK zijn eerste wedstrijd verliest. Valencia zag eerst een treffer wegens buitenspel afgekeurd worden,maar kon na een kwartier alsnog juichen. De spits werd gevloerd door doelman Al-Sheeb en benutte de penalty. Na een half uur kopte Valencia, die in 2014 ook de laatste drie WK-goals van Ecuador maakte, fraai de 2-0 binnen. In de tweede helft werd niet meer gescoord. Qatar stelde erg teleur. Daarmee is het toernooi geopend. Oranje behoort niet echt tot de favorieten  , maar het keurkorps van trainer Louis van Gaal wordt wel gezien als een van de outsiders.  Echte favorieten zijn Brazilie, Agentinie en Frankrijk. Hieronder samenvattingen  van beide wedstrijden in de poule van Nederland. Nederland  zelf won met 2-0 van Senegal door twee late goals van Gakbo en Klaassen. Oranje speelde niet goed en had veel te danken aan de debuterende keeper Noppert. Hieronder de samenvattingen . Eerst Equador-Qatar en daaronder Nederland-Senegal

Engeland opende sterk door een ruimte 6-2 zege op Iran, dat weinig tot niets in te brengen had. In die poule versloeg Amerika Wales met 1-0. Van beide wedstrijden hieronder de samenvattingen.
https://nos.nl/l/2453358
https://nos.nl/l/2453301

Vervolgens kende het toernooi de eerste regelrechte sensatie.  Argentinie, een van de favorieten met Lionel Messi in de gelederen, werd met 2-1 verassend geklopt door Saoedie-Arabie. Messi opende nog wel de score door een penalty te benutten. Maar na rust werd alles anders. De Saoedi's zochten na rust zelf de aanval en de eerste keer was het direct raak. Na een uitstekende aanval schoot Al-Shehri de bal in de verre hoek. Argentinië wist niet wat het overkwam en was een aantal minuten totaal de weg kwijt. Al-Dawsari profiteerde van de chaos. Hieronder  de samenvatting. De andere wedstijd in de poule eindigde in 0-0,  tussen Mexico en Polen. Robert Lewandowki miste een penalty.

Denemarken is er niet in geslaagd om in zijn eerste poulewedstrijd te winnen van Tunesië. De Noord-Afrikanen hielden  onverwachts de Denen in Doha op 0-0 en onverdiend was die remise zeker niet te noemen. Frankrijk en Australie speelden ook: het werd 4-1 voor de Fransen, die eerst achter kwamen maar in de loop van de wedstrijd zich herstelden. Hieronder de samenvatting

De dag erop was er een tweede regelrechte sensatie. Nadat Marokko en Kroatie in een teleurstellende wedstrijd gelijkspeelden (0-0) verloor uitgesproken titelfavoriet Duitsland, zeer verassend met 2-1 van Japan. Nadat Gundogan in de eerste helft voor de Duitsers een penalty had benut en de Mannschaft diverse kansen onbenut had gelaten, bogen de Japanners de stand om, in het laatste kwartier. Hieronder de samenvatting van die wedstrijd
https://emea01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fyoutu.be%2FyxX4jKLpHJ0&data=05%7C01%7C%7C27959fbc826d4824fec008dacd7452b3%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C638048196723971400%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C3000%7C%7C%7C&sdata=XRy9VG4Z%2FiLZOh5q%2F8v6UT2jcIQH%2FN32AS9cFihJmx8%3D&reserved=0

 Spanje heeft  tijdens zijn eerste WK-wedstrijd vervolgens bewezen dat het een ploeg is om serieus rekening mee te houden. Na een wervelende eerste helft stonden de Spanjaarden al met 3-0 voor tegen het kansloze Costa Rica, dat er ook in de tweede helft niet aan te pas kwam en uiteindelijk nóg vier tegentreffers moest slikken. Zo boekte Spanje meteen een overtuigende 7-0 overwinning, waarmee het volop heeft geprofiteerd van de misstap van Duitsland tegen Japan.  Hieronder de samenvatting
https://nos.nl/l/245362

Belgie opende met WK moeizaam met een 1-0 zege op Canada door een goal van Batshuayi, kort voor rust. Daarvoor had keeper Tibo Courtois onze zuiderburen gered door een penalty te stoppen, Canada was in de eerste helft beter maar wist de kansen niet te benutten. Hieronder de gestopte penalty.

Weer een dag later: Zwitserland won in een matige wedstrijd met 1-0 van Kameroen en Uruguay en speelden in een draak van een match met 0-0 gelijk. Leuker was het bij Portugal-Ghana ( 3- 2) en  Brazilie-Servie (  2-0  ). Hieronder samenvattingen van die duels. Links o.a. een scorende Ronaldo en rechts een wereldgoal van Braziliaan Richardson

Daarmee zit de eerste ronde van de groepsfase er op. Titelfavorieten zijn (huizenhoog) Brazilie en ook Spanje. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het venijn in de tweede wedstrijd uit de groepsfase van dit WK zat hem in de staart. Iran klopte Wales met 2-0 door doelpunten in de blessuretijd. De Iraniers waren de hele wedstrijd al beter en creerden toen Che volop kansen.  Maar Cesmi en Rezaeian vonden het net na de 90ste minuut. Hieronder de samenvatting, na eerst de reclame.
https://nos.nl/l/2453877

Daarna was het de beurt aan Senegal en Qatar.  De Senegalezen herstelden zich met een verdiende 3-1 zege van de nederlaag tegen Nederland. Oranje zelf stelde zwaar teleur door met 1-1 gelijk te spelen. tegen Ecuador. Het kende een droomstart met een hard schot van Cody Gakbo , die fraai doel trof. Maar in het verloop van de wedstrijd was Ecuador de beter ploeg. Vlak voor rust scoorde het de gelijkmaker maar die werd afgekeurd wegens buitenspel. Snel in de tweede helft maakte Valencia alsnog  de treffer voor de Zuidamerikanen. Daarna gebeurde er weinig meer. Nederland speelde in een laag tempo en kreeg  geen enkele kans meer. De ploeg moet  nu hoogstwaarschijnlijk de laatste wedstrijd tegen  Qatar met ruim verschil winnen om eerste in de poule te worden en daarmee, ook hoogstwaarschijnlijk Engeland in de achtste finales te ontlopen. Hieronder eerst de samenvatting van de wedstrijd tegen Ecuador, voorafgegaan door reclame.Daarna de samenvatting van Qatar-Senegal.

In de groep van Engeland was de avondwedstrijd van de Engelsen tegen de VS. Dat werd een telurstellende 0-0.

Dan de poule van Frankrijk. Daar boekte Australie zijn eerste zege op een WK sinds 2012 door Tunesie met 1-0 te kloppen. Hieronder de samenvatting van die wedstrijd, na de reclame.

Saoedie Arabie dat zo verraste in de eerste wedstrijd, heeft onverdiend in het stof gebeten tegen Polen dat won door goals van Ziekinski en Lewandowski, die nu dus wel scoorde na een enorme blunder van een verdediger.

Frankrijk heeft zich als eerste land zich geplaatst bij de laatste 16 door een 2-1 zege op Denemarken. Mbappe was bij de Haantjes de grote man door twee keer te scoren. Hieronder de samenvatting.

Argentinie had de eerste wedstrijd verrassend verloren en moest nu tegen Mexico orde op zaken stellen.  Dat lukte uiteindelijk na rust door twee hele fraaie goals van Messi en Fernandez, Hieronder de tweede helft met eerst reclame.
https://www.npostart.nl/POW_05500430

Daarna weer een verrassing. Japan, dat zo totaal onverwacht Duitsland had verslagen verloor nu van Costa Rica (0-1) dat met 7-0 op de broek had gekregen. Vervolgens kreeg Belgie met 2-0 klop van Marokko. De Rode Duivels moeten nu alles op alles zetten tegen Kroatie om niet uitgeschakeld te worden. Wat dat land won vervolgens ruim met 4-1 van Canada.  Eerst linksonder Japan-Costa Rica,  hiernaast Marokko-Belgie ( https://nos.nl/l/2454157) en dan  de wedstrijd van de Kroaten tegen de Canadezen.

De wedstrijd van het toernooi tot nu toe was Spanje-Duitsland. Omdat eerder op de dag Japan had verloren van Costa Rica werden de perspectieven voor de Mannschaft ineens een stuk beter.  Het werd een echt spektalstuk en eindige in 1-1 geoed voetbal van beide kant. Door de resultaten in deze poule heeft iedereen nog kans om naar de achtste finales te gaan, maar Spanje en Duitsland hebben de beste papieren. Hieronder de samenvatting

Een dag later viel er in de eesrste twee wee wedstijden veel doelpunten te genieten. Kameroen-Servie (3-3) was een amusante remise waarin het spelbeeld voortdurend wisselde. Kameroen maakte uiteindelijk een 1-3 achterstand  ongedaan. Ajaxied Kudus scoorde voor Ghana dat met 3-2 won van Zuid-Korea. Hieronder samenvattingen van beide wedstrijden.
https://nos.nl/l/2454276

Brazilie heeft in de tweede wedstrijd weer niet overtuigd, maar won wel, nu met 1-0 tegen Zwitserland. door een doelpunt in de laatste tien minuten van Casemiro. Daardoor plaatste de titelfavoriet als tweede land zich voor de achtste finales, na Frankrijk. Hieronder de tweede helft van de wedstrijd, eerst zie je reclame.

De laatste wedstrijd van de dag: Portugal won met 2-0 van Uruguay, door 2 goals van Fernandez (de 2de, in de laatste minuut van de blessuretijd) Even leek het erop  dat  Ronaldo het eerste doelpunt had gescoord maar hij had, na intensieve bestudering van de beelden, de bal niet zijn kruin beroerd. Hieronder die goal.

Nederland heeft zich als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales. Oranje won zuinigjes met 2-0  van Qatar door goals van Cody Gakbo (zijn derde doelpunt in dit toernooi) en Frenkie de Jong die de bal op aangeven van Mephis Depay van dichtbij binnengleed. Hieronder de samenvatting.
https://youtu.be/xmgKQYVG0Vg
Met Nederland plaatste zich Senegal bij de laatste 16 door met 2-1 van Equador te winnen. Hierbij de samenvatting,

En een paar uur later werd duidelijk dat Amerika de pittige tegenstander is in de volgende ronde. De VS plaatsen zich door een 1-0 zege op Iran. Pulisic maakte de enige goal en het was verdiend. Hieronder weer de samenvatting.

Daarmee ontliep Nederland Engeland als mogelijk zware tegenstander, maar gezien het spel van Oranje en de VS tot nu toe is het maar de vraag of dat komende zaterdag een vordeel. De Britten waren veel sterker dan Wales (3-0). Kort na rust maakten Rushford(2x) en Foden de winnende goals. Hieronder wordt die wedstrijd weer samengevat, na een korte reclameEngeland ontmoet nu Senegal dat tweede werd in de poule van Nederland.

Australie is nu toe de grote verrassing op dit WK. De socceroos wonnen twee wedstrijden en kwamen daardoor een ronde verder. Dat ging ten koste van het veel hoger ingeschatte Denemarken door een doelpunt van Leckie.  In deze groep met ook Frankrijk en Tunesie wisselden in de laatste wedstrijden voortdurend de kansen. Frankrijk, dat er van uitging  dat het eerste zou worden (dat gebeurde uiteindelijk ook) leek  eerst te verllezen van Tunesie tot de Haantjes in blessuretijd gelijkmaakte. Maar de treffer werd geannuleerd wegens buitenspel. De winst (1-0) was uiteindelijk dus zeer verrassend voor de Tunesiers, die alleen wel met lege handen bleven staan, door de winst van Australie op Denemarken. Hieronder beide bloedstollende ontknopingen, ook met reclame ertussendoor. Eerst Australie-Denemarken. En daar weer onder Frankrijk-Tunesie

Nog spannender was de avondontknoping van die wedstrijddag. Het duurde tot na het tweede duel was afgelopen  tot de 4 landen wisten  waar ze aan toe waren .
Argentinie klopte Polen met 2-0, ondanks het feit dat Messi een penalty miste die razendknap door de Poolse keeper Scnezy  uit zijn doel werd geranseld. Mexico won weliswaar met 2-1 van Saoedie-Arabie, maar werd door de zege van Argentinie  uiteindelijk na veel het geplus en gemin in de eindrangschikking derde en was dus uitgeschakeld. Hieronder de twee samenvattingen, de tweede wordt vooraf gegaan door reclame.

Niemand had het verwacht maar Belgie is in de groepsfase uitgeschakeld en Marokko werd de onverwachte winnaar met het volle pond uit de 3 wedstrijden. Marokko won met 2-1 van Canada en Belgie, dat had moeten winnen, speelde 0-0 gelijk tegen Kroatie Daarmee was een roemloze snelle aftocht op dit WK een feit. Marokko vierde feest in Nederland , maar dat werd ontsierd door rellen.
Hieronder  beide wedstrijden eerst Canada-Marokko

De  afloop van de poule met Duitsland en Spanje was een ongekende thriller met voortdurende wisselendse kansen in de  beide wedstrijden die tegelijk werden gespeeld.  Duitsland heeft uiteindelijk de groepsfase niet overleefd. Ondanks een forse overwinning op Costa Rica moest het ,na een wonderbaarlijke avond voetbal ,Japan en Spanje voor zich dulden in groep E.  Op aangeven van Raum kopte Gnabry kundig binnen. Toch zag het er mede door de 1-0 stand bij Spanje-Japan bij de rust goed uit voor Duitsland. In het kwartier na rust ging echter de hele poule op zijn kop.Japan scoorde twee keer en Costa Rica counterde naar 1-2 tegen Duitsland. Het was nu alle hens aan dek voor de Duitsers en binnen luttele minuten werd drie keer de paal geraakt. De chaos in groep E werd nog groter,want door een eigen doelpunt van Neuer was naast Duitsland nu ook Spanje plots de klos. Havertz schoot Spanje te hulp met twee goals en ook Füllkrug scoorde,waarmee Costa Rica was uitgeschakeld. Maar de uiteindelijke zege was niet genoeg voor de Duitsers. Japan nam het met een knappe 2-1 zege de eerste plek over van Spanje, dat met een beter doelsaldo Duitsland voorbleef. Een Japans waarschuwingsschot van Ito in het zijnet vormde het startsein voor het bekende combinatiespel van Spanje. Japan moest plaatsnemen in de Spaanse draaimolen en stapte in de rust pas weer uit. Op aangeven van Azpilicueta kopte Morata zijn derde WK-goal binnen. Zes minuten na de rust zag de wereld er echter heel anders uit: de Japanners kwamen ontketend uit de kleedkamer en bogen razendsnel de achterstand om. Invaller Doan (ex-FC Groningen,ex-PSV) schoot na defensief gepruts van Spanje van afstand raak en Tanaka frommelde op de doellijn de 2-1 binnen. Vervolgens keerde het spelbeeld van de eerste helft terug. Japan verdedigde nu echter een voorsprong en die bezorgde de Samurai Blue vleugels. Spanje flirtte met uitschakeling, maar Costa Rica hield de voorsprong tegen Duitsland niet vast en verloor met 5-2 van de Duitsers en dus mochten ook de Spanjaarden verder, net als groepswinnaar Japan. Volg je het nog? Hieronder samenvattingen van beide wedstrijden. Eerst Duitsland-Costa Rica. daaronder Japan-Spanje. Beide wedstrijden worden voorafgegaan door reclam
https://nos.nl/l/2454782

Aan de zenuwslopende aflopen van wedstrijden op dit WK kwam maar geen einde. Zuid-Korea won zelf met 2-1 van Portugal dat al geplaatst was en schaarde zich daarmee totaal onverwachts bij de laatste 16. Uruguay , ondanks de  2-0 overwinning op Ghana en datzelfde Ghana werden het kind van de rekening. Voor Zuid-Korea werd het een wedstrijd van de kerende kansen. Het moest sowieso winnen om kans te houden op de volgende ronde,maar Portugal scoorde al na vijf minuten: Pepe vond Dalot met een lange bal en die bood na een actie buitenom Horta een nauwelijks te missen kans. Toen Kim Young-won echter scoorde uit een corner en Uruguay met 2-0 voor kwam tegen Ghana, had Korea ineens weer zicht op de achtste finales. Wel had het nog altijd een treffer nodig. Omdat er van een slotoffensief amper sprake was, konden de Koreanen alleen nog hopen op een wonder. Dat voltrok zich in blessuretijd: Son Heung-Min liep in zijn eentje op drie verdedigers af en speelde precies op het juiste moment de bal in de voeten van Hwang Hee-Chan. Vervolgens moesten de Koreanen op de middenstip in grote zenuwen wachten  op de afloop van de andere wedstrijd, maar het liep dus voor hen goed af. Uruguay had nog een keer moeten scoren, maar deed dat niet. Hieronder eerst een samenvatting van dat duel en daar weeronder de tranen van sterspeler Suarez van Uruguay na de uitschakeling.

Maak jouw eigen website met JouwWeb