WK VOETBAL QATAR 2022

GROEPSFASE

Ecuador heeft in het openingsduel van het WK met 2-0 gewonnen van Qatar. Het is voor het eerst dat de gastheer van het WK zijn eerste wedstrijd verliest. Valencia zag eerst een treffer wegens buitenspel afgekeurd worden,maar kon na een kwartier alsnog juichen. De spits werd gevloerd door doelman Al-Sheeb en benutte de penalty. Na een half uur kopte Valencia, die in 2014 ook de laatste drie WK-goals van Ecuador maakte, fraai de 2-0 binnen. In de tweede helft werd niet meer gescoord. Qatar stelde erg teleur. Daarmee is het toernooi geopend. Oranje behoort niet echt tot de favorieten  , maar het keurkorps van trainer Louis van Gaal wordt wel gezien als een van de outsiders.  Echte favorieten zijn Brazilie, Agentinie en Frankrijk. Hieronder samenvattingen  van beide wedstrijden in de poule van Nederland. Nederland  zelf won met 2-0 van Senegal door twee late goals van Gakbo en Klaassen. Oranje speelde niet goed en had veel te danken aan de debuterende keeper Noppert. Hieronder de samenvattingen . Eerst Equador-Qatar en daaronder Nederland-Senegal

Engeland opende sterk door een ruimte 6-2 zege op Iran, dat weinig tot niets in te brengen had. In die poule versloeg Amerika Wales met 1-0. Van beide wedstrijden hieronder de samenvattingen.

Vervolgens kende het toernooi de eerste regelrechte sensatie.  Argentinie, een van de favorieten met Lionel Messi in de gelederen, werd met 2-1 verassend geklopt door Saoedie-Arabie. Messi opende nog wel de score door een penalty te benutten. Maar na rust werd alles anders. De Saoedi's zochten na rust zelf de aanval en de eerste keer was het direct raak. Na een uitstekende aanval schoot Al-Shehri de bal in de verre hoek. Argentinië wist niet wat het overkwam en was een aantal minuten totaal de weg kwijt. Al-Dawsari profiteerde van de chaos. Hieronder  de samenvatting. De andere wedstijd in de poule eindigde in 0-0,  tussen Mexico en Polen. Robert Lewandowki miste een penalty.

Denemarken is er niet in geslaagd om in zijn eerste poulewedstrijd te winnen van Tunesië. De Noord-Afrikanen hielden  onverwachts de Denen in Doha op 0-0 en onverdiend was die remise zeker niet te noemen. Frankrijk en Australie speelden ook: het werd 4-1 voor de Fransen, die eerst achter kwamen maar in de loop van de wedstrijd zich herstelden. Hieronder de samenvatting

De dag erop was er een tweede regelrechte sensatie. Nadat Marokko en Kroatie in een teleurstellende wedstrijd gelijkspeelden (0-0) verloor uitgesproken titelfavoriet Duitsland, zeer verassend met 2-1 van Japan. Nadat Gundogan in de eerste helft voor de Duitsers een penalty had benut en de Mannschaft diverse kansen onbenut had gelaten, bogen de Japanners de stand om, in het laatste kwartier. Hieronder de samenvatting van die wedstrijd

Spanje heeft  tijdens zijn eerste WK-wedstrijd vervolgens bewezen dat het een ploeg is om serieus rekening mee te houden. Na een wervelende eerste helft stonden de Spanjaarden al met 3-0 voor tegen het kansloze Costa Rica, dat er ook in de tweede helft niet aan te pas kwam en uiteindelijk nóg vier tegentreffers moest slikken. Zo boekte Spanje meteen een overtuigende 7-0 overwinning, waarmee het volop heeft geprofiteerd van de misstap van Duitsland tegen Japan.  Hieronder de samenvatting

Belgie opende met WK moeizaam met een 1-0 zege op Canada door een goal van Batshuayi, kort voor rust. Daarvoor had keeper Tibo Courtois onze zuiderburen gered door een penalty te stoppen, Canada was in de eerste helft beter maar wist de kansen niet te benutten. Hieronder de gestopte penalty.

Weer een dag later: Zwitserland won in een matige wedstrijd met 1-0 van Kameroen en Uruguay en speelden in een draak van een match met 0-0 gelijk. Leuker was het bij Portugal-Ghana ( 3- 2) en  Brazilie-Servie (  2-0  ). Hieronder samenvattingen van die duels. Links o.a. een scorende Ronaldo en rechts een wereldgoal van Braziliaan Richardson

Daarmee zit de eerste ronde van de groepsfase er op. Titelfavorieten zijn (huizenhoog) Brazilie en ook Spanje.

Het venijn in de tweede wedstrijd uit de groepsfase van dit WK zat hem in de staart. Iran klopte Wales met 2-0 door doelpunten in de blessuretijd. De Iraniers waren de hele wedstrijd al beter en creerden toen Che volop kansen.  Maar Cesmi en Rezaeian vonden het net na de 90ste minuut. Hieronder de samenvatting, na eerst de reclame.

Daarna was het de beurt aan Senegal en Qatar.  De Senegalezen herstelden zich met een verdiende 3-1 zege van de nederlaag tegen Nederland. Oranje zelf stelde zwaar teleur door met 1-1 gelijk te spelen. tegen Ecuador. Het kende een droomstart met een hard schot van Cody Gakbo , die fraai doel trof. Maar in het verloop van de wedstrijd was Ecuador de beter ploeg. Vlak voor rust scoorde het de gelijkmaker maar die werd afgekeurd wegens buitenspel. Snel in de tweede helft maakte Valencia alsnog  de treffer voor de Zuidamerikanen. Daarna gebeurde er weinig meer. Nederland speelde in een laag tempo en kreeg  geen enkele kans meer. De ploeg moet  nu hoogstwaarschijnlijk de laatste wedstrijd tegen  Qatar met ruim verschil winnen om eerste in de poule te worden en daarmee, ook hoogstwaarschijnlijk Engeland in de achtste finales te ontlopen. Hieronder eerst de samenvatting van de wedstrijd tegen Ecuador, voorafgegaan door reclame.Daarna de samenvatting van Qatar-Senegal.

In de groep van Engeland was de avondwedstrijd van de Engelsen tegen de VS. Dat werd een telurstellende 0-0.

Dan de poule van Frankrijk. Daar boekte Australie zijn eerste zege op een WK sinds 2012 door Tunesie met 1-0 te kloppen. Hieronder de samenvatting van die wedstrijd, na de reclame.

Saoedie Arabie dat zo verraste in de eerste wedstrijd, heeft onverdiend in het stof gebeten tegen Polen dat won door goals van Ziekinski en Lewandowski, die nu dus wel scoorde na een enorme blunder van een verdediger.

Frankrijk heeft zich als eerste land zich geplaatst bij de laatste 16 door een 2-1 zege op Denemarken. Mbappe was bij de Haantjes de grote man door twee keer te scoren. Hieronder de samenvatting.

Argentinie had de eerste wedstrijd verrassend verloren en moest nu tegen Mexico orde op zaken stellen.  Dat lukte uiteindelijk na rust door twee hele fraaie goals van Messi en Fernandez, Hieronder de tweede helft met eerst reclame.

Daarna weer een verrassing. Japan, dat zo totaal onverwacht Duitsland had verslagen verloor nu van Costa Rica (0-1) dat met 7-0 op de broek had gekregen. Vervolgens kreeg Belgie met 2-0 klop van Marokko. De Rode Duivels moeten nu alles op alles zetten tegen Kroatie om niet uitgeschakeld te worden. Wat dat land won vervolgens ruim met 4-1 van Canada.  Eerst linksonder Japan-Costa Rica,  hiernaast Marokko-Belgie ( https://nos.nl/l/2454157) en dan  de wedstrijd van de Kroaten tegen de Canadezen.

De wedstrijd van het toernooi tot nu toe was Spanje-Duitsland. Omdat eerder op de dag Japan had verloren van Costa Rica werden de perspectieven voor de Mannschaft ineens een stuk beter.  Het werd een echt spektalstuk en eindige in 1-1 geoed voetbal van beide kant. Door de resultaten in deze poule heeft iedereen nog kans om naar de achtste finales te gaan, maar Spanje en Duitsland hebben de beste papieren. Hieronder de samenvatting

Een dag later viel er in de eesrste twee wee wedstijden veel doelpunten te genieten. Kameroen-Servie (3-3) was een amusante remise waarin het spelbeeld voortdurend wisselde. Kameroen maakte uiteindelijk een 1-3 achterstand  ongedaan. Ajaxied Kudus scoorde voor Ghana dat met 3-2 won van Zuid-Korea. Hieronder samenvattingen van beide wedstrijden.

Brazilie heeft in de tweede wedstrijd weer niet overtuigd, maar won wel, nu met 1-0 tegen Zwitserland. door een doelpunt in de laatste tien minuten van Casemiro. Daardoor plaatste de titelfavoriet als tweede land zich voor de achtste finales, na Frankrijk. Hieronder de tweede helft van de wedstrijd, eerst zie je reclame.

De laatste wedstrijd van de dag: Portugal won met 2-0 van Uruguay, door 2 goals van Fernandez (de 2de, in de laatste minuut van de blessuretijd) Even leek het erop  dat  Ronaldo het eerste doelpunt had gescoord maar hij had, na intensieve bestudering van de beelden, de bal niet zijn kruin beroerd. Hieronder die goal.

Nederland heeft zich als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales. Oranje won zuinigjes met 2-0  van Qatar door goals van Cody Gakbo (zijn derde doelpunt in dit toernooi) en Frenkie de Jong die de bal op aangeven van Mephis Depay van dichtbij binnengleed. Hieronder de samenvatting.
Met Nederland plaatste zich Senegal bij de laatste 16 door met 2-1 van Equador te winnen. Hierbij de samenvatting,

En een paar uur later werd duidelijk dat Amerika de pittige tegenstander is in de volgende ronde. De VS plaatsen zich door een 1-0 zege op Iran. Pulisic maakte de enige goal en het was verdiend. Hieronder weer de samenvatting.

Daarmee ontliep Nederland Engeland als mogelijk zware tegenstander, maar gezien het spel van Oranje en de VS tot nu toe is het maar de vraag of dat komende zaterdag een vordeel. De Britten waren veel sterker dan Wales (3-0). Kort na rust maakten Rushford(2x) en Foden de winnende goals. Hieronder wordt die wedstrijd weer samengevat, na een korte reclameEngeland ontmoet nu Senegal dat tweede werd in de poule van Nederland.

Australie is nu toe de grote verrassing op dit WK. De socceroos wonnen twee wedstrijden en kwamen daardoor een ronde verder. Dat ging ten koste van het veel hoger ingeschatte Denemarken door een doelpunt van Leckie.  In deze groep met ook Frankrijk en Tunesie wisselden in de laatste wedstrijden voortdurend de kansen. Frankrijk, dat er van uitging  dat het eerste zou worden (dat gebeurde uiteindelijk ook) leek  eerst te verllezen van Tunesie tot de Haantjes in blessuretijd gelijkmaakte. Maar de treffer werd geannuleerd wegens buitenspel. De winst (1-0) was uiteindelijk dus zeer verrassend voor de Tunesiers, die alleen wel met lege handen bleven staan, door de winst van Australie op Denemarken. Hieronder beide bloedstollende ontknopingen, ook met reclame ertussendoor. Eerst Australie-Denemarken. En daar weer onder Frankrijk-Tunesie

Nog spannender was de avondontknoping van die wedstrijddag. Het duurde tot na het tweede duel was afgelopen  tot de 4 landen wisten  waar ze aan toe waren .
Argentinie klopte Polen met 2-0, ondanks het feit dat Messi een penalty miste die razendknap door de Poolse keeper Scnezy  uit zijn doel werd geranseld. Mexico won weliswaar met 2-1 van Saoedie-Arabie, maar werd door de zege van Argentinie  uiteindelijk na veel het geplus en gemin in de eindrangschikking derde en was dus uitgeschakeld. Hieronder de twee samenvattingen, de tweede wordt vooraf gegaan door reclame.

Niemand had het verwacht maar Belgie is in de groepsfase uitgeschakeld en Marokko werd de onverwachte winnaar met het volle pond uit de 3 wedstrijden. Marokko won met 2-1 van Canada en Belgie, dat had moeten winnen, speelde 0-0 gelijk tegen Kroatie Daarmee was een roemloze snelle aftocht op dit WK een feit. Marokko vierde feest in Nederland , maar dat werd ontsierd door rellen.
Hieronder  beide wedstrijden eerst Canada-Marokko

De  afloop van de poule met Duitsland en Spanje was een ongekende thriller met voortdurende wisselendse kansen in de  beide wedstrijden die tegelijk werden gespeeld.  Duitsland heeft uiteindelijk de groepsfase niet overleefd. Ondanks een forse overwinning op Costa Rica moest het ,na een wonderbaarlijke avond voetbal ,Japan en Spanje voor zich dulden in groep E.  Op aangeven van Raum kopte Gnabry kundig binnen. Toch zag het er mede door de 1-0 stand bij Spanje-Japan bij de rust goed uit voor Duitsland. In het kwartier na rust ging echter de hele poule op zijn kop.Japan scoorde twee keer en Costa Rica counterde naar 1-2 tegen Duitsland. Het was nu alle hens aan dek voor de Duitsers en binnen luttele minuten werd drie keer de paal geraakt. De chaos in groep E werd nog groter,want door een eigen doelpunt van Neuer was naast Duitsland nu ook Spanje plots de klos. Havertz schoot Spanje te hulp met twee goals en ook Füllkrug scoorde,waarmee Costa Rica was uitgeschakeld. Maar de uiteindelijke zege was niet genoeg voor de Duitsers. Japan nam het met een knappe 2-1 zege de eerste plek over van Spanje, dat met een beter doelsaldo Duitsland voorbleef. Een Japans waarschuwingsschot van Ito in het zijnet vormde het startsein voor het bekende combinatiespel van Spanje. Japan moest plaatsnemen in de Spaanse draaimolen en stapte in de rust pas weer uit. Op aangeven van Azpilicueta kopte Morata zijn derde WK-goal binnen. Zes minuten na de rust zag de wereld er echter heel anders uit: de Japanners kwamen ontketend uit de kleedkamer en bogen razendsnel de achterstand om. Invaller Doan (ex-FC Groningen,ex-PSV) schoot na defensief gepruts van Spanje van afstand raak en Tanaka frommelde op de doellijn de 2-1 binnen. Vervolgens keerde het spelbeeld van de eerste helft terug. Japan verdedigde nu echter een voorsprong en die bezorgde de Samurai Blue vleugels. Spanje flirtte met uitschakeling, maar Costa Rica hield de voorsprong tegen Duitsland niet vast en verloor met 5-2 van de Duitsers en dus mochten ook de Spanjaarden verder, net als groepswinnaar Japan. Volg je het nog? Hieronder samenvattingen van beide wedstrijden. Eerst Duitsland-Costa Rica. daaronder Japan-Spanje. Beide wedstrijden worden voorafgegaan door reclam

Aan de zenuwslopende aflopen van wedstrijden op dit WK kwam maar geen einde. Zuid-Korea won zelf met 2-1 van Portugal dat al geplaatst was en schaarde zich daarmee totaal onverwachts bij de laatste 16. Uruguay , ondanks de  2-0 overwinning op Ghana en datzelfde Ghana werden het kind van de rekening. Voor Zuid-Korea werd het een wedstrijd van de kerende kansen. Het moest sowieso winnen om kans te houden op de volgende ronde,maar Portugal scoorde al na vijf minuten: Pepe vond Dalot met een lange bal en die bood na een actie buitenom Horta een nauwelijks te missen kans. Toen Kim Young-won echter scoorde uit een corner en Uruguay met 2-0 voor kwam tegen Ghana, had Korea ineens weer zicht op de achtste finales. Wel had het nog altijd een treffer nodig. Omdat er van een slotoffensief amper sprake was, konden de Koreanen alleen nog hopen op een wonder. Dat voltrok zich in blessuretijd: Son Heung-Min liep in zijn eentje op drie verdedigers af en speelde precies op het juiste moment de bal in de voeten van Hwang Hee-Chan. Vervolgens moesten de Koreanen op de middenstip in grote zenuwen wachten  op de afloop van de andere wedstrijd, maar het liep dus voor hen goed af. Uruguay had nog een keer moeten scoren, maar deed dat niet en dat was drama voor sterspeler Luis Suarez, die een vrolijker afscheid was toegewenst Hieronder de samenvattingen .

In de laatste groep won Zwitserland van Servie(3-2), waardoor de Zwitsers doorgingen en de Serviers uitgeschakeld werden. Kameroen verrassend met 1-0 van Brazilie, dat een B-ploeg opstelde, omdat het er van uit ging dat het in feite al geplaatst had, maar dat was alleen theorie. In de eerste helft van Zwitserland-Servie vielen 4 goals, verdeeld over beide teams. Kort na rust nam Zwitserland weer de leiding, maar omdat een verdere genadeklap uitbleef kon Servië nog hoop koesteren op een goede afloop. Wel moest het nog wel twee keer scoren in een half uur tijd. Bij hen doofde het vuur stukje bij beetje en de tijd verstreek zonder noemenswaardige kansen.  Hieronder samenvattingen van beide duels.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ACHTSTE FINALES

Nederland trapte af bij de laatste 16 en bereikte als eerste de kwartfinales door de Verenigde Staten met 3-1 te verslaan. Orjane speelde niet beter dan in de poulefase, maar was veel effectiever dan de USA. Nederland,dat met hetzelfde basisteam aantrad als tegen Qatar, werd direct onder druk gezet en al na twee minuten kreeg de VS een dot van een kans,maar Pulisic vond Noppert op zijn weg. In het vervolg van de eerste helft had de VS het meeste balbezit,maar alleen Weah (opnieuw redding Noppert) werd nog gevaarlijk.Oranje loerde op de counter en bleek daarin dodelijk. Na een fraaie aanval (met twintig passes) bediende Dumfries Depay,die koel afrondde. Kort voor rust kon Daley  Blind zijn vader, assistent-bondscoach Danny, in de armen sluiten omdat hij de 2-0 had gescoord. Amerika kwam terug doordat de Amerikanen na rust iets meer risico namen en Nederland kwam er wat vaker uit. Wright bracht met een briljante hakbal de spanning terug. Dat bleek van korte duur,want even later schoot Dumfries de 3-1 binnen.Oranje,met Simons nog als debutant,bleef daarna simpel overeind.

Vervolgens werd duidelijk datOranje Lionel Messi  zou tegenkomen. In de avondwedstrijd won Argentinie moeizaam met 2-1 van Australie. Een verwachte zege, maar niet zonder bloed, zweet en tranen. Het was wachten op de bevlieging van de Argentijnen die de wedstrijd zou openbreken.Die kwam na 35 minuten van de grootmeester zelf: Messi had in zijn duizendste wedstrijd op het hoogste niveau aan een piepklein gaatje genoeg om Ryan te passeren. Dat was ook het enige schot in de eerste helft. Ryan verspeelde direct na rust met gepruts vlak voor zijn doel de bal aan Álvarez. Die schoof de 2-0 in het lege doel. Australië stormde nu vol overgave naar voren, maar aanvallend speelde het niet veel klaar.Toch werd het , toen een bal van Goodwin via Fernández' rug in het doel ketste, nog onverwacht spannend. Maar de Soccoroos konden het niet redden, ondanks een enorme kans nog in blessuretijd. Eerst hieronder reclame

Frankrijk was nu de topfavoriet voor de eindzege. Het kwam wat stroef op gang tegen Polen, maar was veel beter en toen kort voor rust Giroud de 1-0 scoorde, begon na de hervatting de Mbpappe-show. Met twee puntgave kogels, hard en hoog in het doel, maakte de sterspeler definitief het verschil. In blessuretijd mocht Robert Lewandowki de eer redden (3-1). Hieronder na de reclame de samenvatting van deze achtste finale.

Tegenstander van Frankrijk werd Engeland. De ploeg van trainer Southgate won afgetekend met 3-0 van Senegal. Engeland had het bijna een helft lang lastig met de tegenstander, maar kwam enkele minuten voor rust op voorsprong via Jordan Henderson. Vlak voor de onderbreking maakte Harry Kane de 2-0 en vroeg in de tweede helft breidde Bukayo Saka de marge verder uit. Hieronder de samenvatting, eerst is er reclame.

De vicewereldkampioen van vier jaar geleden versloeg de revelatie van het toernooi pas na penalty's, nadat het duel na 120 minuten in 1-1 was geëindigd.mDaizen Maeda opende op slag van rust de score voor Japan door uit een variant van een hoekschop de 1-0 binnen te tikken. Kroatië domineerde de wedstrijd en kreeg vlak na de onderbreking loon naar werken: Ivan Perisic kopte schitterend binnen. Kroatië en Japan waren ook in de slotfase aan elkaar gewaagd, waardoor de eerste verlenging van dit WK onvermijdelijk was. Daarin werd er niet gescoord en dus volgde een penaltyserie. Japan miste maar liefst drie penalty's en Kroatië faalde slechts één keer vanaf 11 meter, waardoor de Kroaten als winnaar uit de strijd kwamen. Hieronder de samenvatting, voorafgegaan door reclame

Brazilië heeft met gemak de kwartfinales  bereikt. De vijfvoudig wereldkampioen rekende af met Zuid-Korea (4-1) in een wedstrijd die al heel snel beslist was. In de zevende minuut zette Vinícius Júnior de ontketende Brazilianen al op 1-0. De aanvaller van Real Madrid bleef koel toen hij de bal voor zijn voeten kreeg nadat de Koreaanse verdediging uit elkaar was gespeeld. Nog binnen het kwartier verdubbelde Neymar de score door een penalty te benutten.  Richarlison en Lucas Paquetá - allebei het eindstation van een schitterende aanval - zorgden voor een 4-0-ruststand namens de veel sterkere Brazilianen, die elk doelpunt vierden met een gezamenlijk dansje. De gezapige tweede helft had veel weg van een oefenpotje; Brazilië spaarde de krachten. Alisson voorkwam met een paar knappe reflexen een Koreaanse eretreffer, die er in de slotfase alsnog kwam. Paik Seung-ho knalde mooi raak. Hieronder de samenvatting

Marokko zorgde voor de grootste verassing door 120 minuten lang iSpanje in bedwang te houden(0-0) en de strafschoppenserie met liefst 3-0 te winnen,Hieronder de samenvatting na de reclame.

Later op die dag werd de laatste deelnemer aanm de actste finales bekend. Portugal maakte gehakt van Zwitserland, Hieronder de samenvatting.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------KWARTFINALES

De eerste kwartfinale werd een megaverrassing, De grote titelfavoriet Brazilie werd uitgeschakeld door Kroatie, dat in dit toernooi al een abonnement had op gelijke spelen, Ook nu werd het weer 0-0. Hieronder de samenvatting, voorafgegaan door reclame.

En toen was het de beurt aan Nederland dat een andere grote titelfavoriet moest bestrijden: het Argentinie , dat is opgebouwd rond superster Lionel Messi.  Oranje werd uitgeschakeld. Het kwam op een 0-2 achterstand, maar sleepte er door een 2-2 gelijkspel toch nog een verlenging uit.  Dat had het te danken aan  invaller Wout Weghorst die twee keer scoorde. De laatste treffer viel diep in de extra tijd die maar liefst 10 minuten in beslag nam. In de verlenging werd niet gescoord, waardoor er een strafschoppenreeks aan te pas kwam. Nederland miste de eerste twee penalty’s en dat werd de ploeg fataal. Argentinië won de reeks met 2-4.  Van Dijk en Berghuis misten.  De wedstrijd werd geleid door de Spanjaard Lahoz die zwak floot en maar liefst 12 gele kaarten trok (7 voor Argentinie en 5 voor Nederland).  Hieronder eerst de uitgebreide samenvatting van de wedstrijd en daar weer onder de totstandkoming en de reacties na de gelijkmaker van Weghorst.

De derde kwartfinale was bij voorbaat een beladen wedstrijd. Marokko, met Hakim Ziech en Nordin Ambratish.  speelde tegen Portugal.  Bij vorige duels van de Marokkanen liep het feestvieren na afloop flink uit de hand. Maar na de 1-0 zege was er geen wanklank. Voor het eerst plaatste een Afrikaans land zich voor de halve finales van een WK. Hieronder zie je het feest op het Amsterdamse Mercatorplein en daar weer onder de samenvatting van de wedstrijd. Het doelpunt werd gemaakt door Youssef En-Nesyri

De laatste wedstrijd in de kwartinale was het topaffiche Frankrijk-Engeland ( 2-1 ). Engeland was bij vlagen beter,maar liep desondanks tegen een nederlaag aan tegen de regerend wereldkampioen. Frankrijk zat al vlot gebeiteld na een uitbraak waarbij sterspeler Mbappé was betrokken en Tchouaméni ongehinderd kon uithalen.  De 1-1 viel  na rust toen Tchouaméni Saka neerhaalde en Kane de penalty benutte. Tegen de verhoudingen in maakte Giroud de 2-1 na een lekkere voorzet van Griezmann.   Hernandez bracht Frankrijk nog onnodig in de problemen met een bodycheck op Mount. Dit keer schoot Kane de penalty hoog over.Hieronder de samenvatting, voorafgegaan door reclame.

HALVE FINALES

Argentinië staat , na de winst op Nederland, in de finale, na een 3-0 zege op Kroatië. Hij was DE ster van de wedstrijd. Dat hij toonde vooral bij de 3-0. Dribbelend vanuit een ongevaarlijke positie aan de zijlijn en tot twee keer toe wegdraaiend bij zijn mandekker, bediende hij Álvarez voor de beslissende goal.  Alvarez had al eerder met een frommelgoal gescoord en Messi had keihard hard en hoog een penalty binnengeknald. Hieronder de samenvatting van de wedstrijd, oorafgegaan door reclame.

De tweede finalist kwam uit de wedstrijd tussen ook een topfavoriet, Frankrijk, en de grote sensatie van dit WK, Marokko. Frankrijk was te sterk voor de stuntploeg van dit WK. De leeuwen van de Atlas verweerden zich kranig, kregen ook kansen,  maar verloren uiteindelijk met 2-0 door Franse goals van...... Hieronder na de reclame de samenvatting van de wedstrijd.

FINALES

Kroatië is op het WK,door Marokko  met 2-1 te verslaan, als derde geëindigd.  Vier jaar geleden verloor het in de finale van Frankrijk. Al snel was het raak: uit een van a tot z ingestudeerde vrije trap kopte Gvardiol fraai raak. Marokko antwoordde pijlsnel. Nu was het Dari die uit een door Majer onbedoeld verlengde vrije trap van dichtbij raak kopte:1-1. Orsic zette Kroatië met een fraai schot in de kruising nog voor rust op 2-1. Zo levendig als voor rust werd het in de tweede helft niet meer, al ontstond er door het wegvloeien van de krachten wel regelmatig een lang speelveld. Marokko probeerde van alles, maar mede door wissels en overtredingen kwam er maar geen schwung in. Eén kansje kreeg het nog:En-Nesyri kopte in de allerlaatste minuut over het doel. De leeuwen van  de atlas konden een fantastisch toernooi niet bekronen met een bronzenmedaille. Hieronder de samenvattin

Argentinië heeft voor de derde keer de wereldtitel in de wacht gesleept. De Argentijnen gaven tegen Frankrijk een 2-0 voorsprong en in de verlenging, een 3-2 voorsprong weg .Mbappé maakte er met zijn derde treffer 3-3 van,maar het was Argentinië dat de penaltyserie won. Een slordig Frankrijk werd 80 minuten lang van het veld geblazen .Het werd op alle fronten afgetroefd door het felle Argentinië,dat bij rust met 2-0 leidde. Nadat Álvarez,De Paul en Di María al kansen hadden gemist benutte Messi de penaltty benutteDi María bekroonde een fenomenale counter met de 2-0. Pas na ruim een uur liet Frankrijk zich zien en na een tweetal kansen was het Mbappé zelf die de Messi-show omboog in de Mbappé-show: hij benutte een penalty  en volleyde anderhalve minuut  later prachtig raak na een fraaie één-twee met Thuram.  Daarmee kregen de liefhebbers waarop ze hadden gehoopt :een zinderende finale en een hoofdrol van de twee absolute vedetten van dit toernooi. In blessuretijd roken Mbappé,Rabiot en Messi aan de 3-2,maar die viel niet. In de verlenging oogden de Argentijnen wat moedeloos,tot Lautaro Martínez inviel. Hij miste kans op kans,maar een door Lloris gekeerd schot leidde wel tot de doeltreffende rebound van Messi:3-2. Messi leek het goudhaantje, tot Montiel hands maakte en Mbappé vanaf elf meter gelijkmaakte. In de penaltyserie schoten Messi en Mbappé nogmaals raak en misten Coman en Tchouameni.Zo veroverde Messi op zijn laatste WK dan toch de titel Hieronder eerst het moment waarop Lionel Messi de wereldbeker in ontvangst nam en daaronder de samenvatting van de zinderende finale, vooraf gegaan door reclame.

NABESCHOUWING

Lionel Messi was de onbetwiste koning van dit WK. De Argentijnse dibbelaar was gedurende dit hele toernooi ongrijpbaar. Marokko was DE verassing met zijn 4de plaats. Nooit eerder haalde een Afrikaans land de laatste vier. En Oranje? Het stelde enigzins teleur. Het werd wel eerste in de groepsfase en schakelde in de achtste finales de Verenigde Staten uit (3-1), waardoor er hooggespannen verwachtingen ontstonden. Die werden de grond ingeboord door de latere kampioen Argentinie, die net als in 2014 in de halve finale toen vanaf de penaltystip Nederland versloeg,  ondanks een wonderbaarlijke goal van Wout Weghorst in de tiende minuut van de blessuretijd (2-2) waardoor een verlenging werd afgedwongen. De ploeg van Louis van Gaal kon weinig domineren potten breken. Het ternooi stond bol cvan de dubieuze beslissingen, waarbij de VAR (als extra hulp voor de scheidsrechter) een rol speelde. Verrassingen waren er ook: zo werden Belgie en Duitsland in de groepsfase al uitgeschakeld.