JULI

ZIEKENHUIS: GAL EN BACTERIE

Zoals je al op de pagina over  juni kon lezen, ging de maand juli voor mij verder met medische problemen. Na hevige rugpijn was ik vorige maand in het nieuwe ziekenhuis Tergooi in Hilversum terechtgekomen en daar lag ik eindelijk zes dagen, omringd door verpleegsters en doctoren met ingewikkelde  en soms elkaar tegensprekende verhalen over wat mij was overkomen. Hieronder eerst wat foto's.

Van zondag 25 juni tot vrijdag 30 juni verbleef ik  eerst nog in dat ziekenhuis, dat een enorme verbouwing had ondergaan.  Ik kwam binnen via de eerste hulp en het duurde flink even voor ik een eenpersoonskamer had gekregen. De nachten waren een drama. Ik deed door de rugpijn, veroorzaakt door de gal, zo goed als geen oog dicht. En verder ontstond er een ritme van bloedprikken, bloeddrukmeten en koortsmetingen door de verpleegsters, die ook voor de maaltijden zorgden. Er was een ware stoet van artsen bij mijn bed, die er geleidelijk aan (met de nodige moeite!) achterkwamen wat er met mij aan de hand was. Hun verhalen spraken elkaar soms tegen of veranderden. Uiteindelijk was de conclusie in de loop van juli:  de gal moet eruit als er opnieuw klachten komen en anders zijn antibiotica voldoende.

DE ZOMERSTORM

Terwijl ik langzamerhand aan het aansterken was, raasde er buiten in Nederland ongekende zomerstorm. Storm Poly is een van de zwaarste zomerstormen in ruim vijftig jaar. In het hele land waarschuwde het KNMI woensdag 5 juli voor (zeer) zware windstoten. In Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied stond code rood uit. In Zuid-Holland, Groningen, Drenthe en Overijssel gold code oranje en in de rest van het land code geel. De storm trok van het zuidwesten naar het noordoosten over ons land. In Haarlem overleed een vrouw door een boom die op een auto viel. In het hele land was er veel schade en hinder. Op KNMI-weerstation IJmuiden is een windstoot van 146 km/uur gemeten. De waarnemingen laten daar windkracht 11 zien, dat is bijna orkaankracht. De hoogste windsnelheden worden in de regel langs de kust bereikt, waar de wind weinig geremd wordt door obstakels en wrijving met het aardoppervlak. Vooral in het midden en noorden viel plaatselijk veel regen. Hieronder beelden van de storm. Voor 50 tot 100 miljoen euro aan verzekerde schade veroorzaakt aan huizen, bedrijfsgebouwen en auto's, zeiden de verzekeraars.

KABINET RUTTE 4 VALT OVER ASIELWET, RUTTE UIT POLITEK

Kort na 20.00 uur vrijdagavond 7 juli kwam het nieuws naar buiten: de stekker gaat uit kabinet-Rutte IV. De maandenlange discussie over maatregelen om de asielinstroom te beperken was na dagen van crisisoverleg definitief geklapt.  Daarmee is na anderhalf jaar een einde gekomen aan het vierde kabinet onder leiding van Mark Rutte. Verschillende bronnen zeiden  dat de ChristenUnie het initiatief nam tot de kabinetsval, maar een woordvoerder van de kleinste regeringspartij noemde het "een gezamenlijk besluit".  Toch: Vooral de houding van premier Rutte, die de discussie woensdag verder onder druk zette door een deadline te stellen en desnoods aan te sturen op een stemming over de plannen in de ministerraad, zette kwaad bloed bij de coalitiepartners. Hij bood zijn excuses aan voor die powerplay, maar het vertrouwen was te veel geschaad, zeggen betrokkenen. Waarschijnlijk in november volgen er nieuwe verkiezingen. De coalitie van VVD,D66,ChristenUnie en CDA moest het hoofd bieden aan tal van lastige kwesties.Naast het asielbeleid waren dat klimaatverandering,stikstof en de gevolgen van de aardgaswinning in Groningen. Ook ontstond er een energiecrisis door de Russische oorlog tegen Oekraïne'

De maandag na de kabinetsval kondigde premier Mark Rutte aan p uit de politiek te stappen.  Hij is niet meer beschikbaar als lijsttrekker van de VVD, maar blijft wel beschikbaar, tot er een nieuw kabinet. Oppositiepartijen vonden het terecht dat Rutte de politiek verlaat, maar er klonk ook waardering voor hem.
Hij was de langstzittende premier die in 13 jaar vier kabinetten leidde. Ook internationaal werd hij gewaardeerd als daadkrachtig en creatief.  Zelf denkt hij er nu aan om te gaan lesgeven. Hieronder de aankondiging van Rutte van zijn vertrek en daar weer onder Nederlanders die reageren.
https://nos.nl/l/2482243
https://nos.nl/l/2482275

VERDERE POLITIEKE VERANDERINGEN

Dilan Yesilguz werd de nieuwe lijsttrekker van de VVD voor de verkiezingen in november. Zij was demissionair minister van Justitie en Veilgheid. De van komaf Turkse?Koerdische  zou mogelijk de eerste vrouwelijke premier van Nederland kunnen worden. Hieronder portret van haar.

https://www.rtlboulevard.nl/video/tv-fragmenten/video/5395910/dilan-yesilgoz-ik-denk-dat-ik-dit-land-beter-kan-maken

Sigrid Kaag van D66 kondigde totaal overwachts haar vertrek uit de politiek aan. Het werk viel haar te zwaar en trok ook te grote wissel op haar priveleven. Ook Carola Schouten van de Christen Unie stopt om die reden uit de politiek.  Rob Jetten stelt zich beschikbaar als lijsttrekker voor D66.J etten was demissionair minister voor Klimaat en Energie. Hieronder licht Kaag haar vertrek toe.

GroenLinks-leider Jesse Klaver werd lid van de PvdA. Hij wilde zo zijn "vastberadenheid over het samenwerkiningsverband tussen die twee partijen te laten slagen kracht bijzetten".

TENNIS- EN WIELRENSUCCESSEN

In het weekend van 16 en 17 juli b oekte Nederland twee sucessen op tennisgebied op Wimbledon en bij het wielrennen in de Tour der France. Tennisser Wesley Koolhof had als vierde Nederlander het dubbelspel op Wimbledon gewonnen. Samen met de Brit Neal Skupski was hij in de finale met 6-4 en 6-4 te sterk voor Marcel Granollers en Horacio Zeballos. Dankzij deze toernooiwinst treedt Koolhof in de voetsporen van drie landgenoten. Jacco Eltingh en Paul Haarhuis wonnen samen het mannendubbel op Wimbledon in 1998 en Jean-Julien Rojer deed dat in 2015 aan de zijde van de Roemeen Horia Tec─âu.

https://nos.nl/l/2482964

Eindelijk was er ook succes in de Tour de France. Op zondag won  Wout Poels de eerste etappe namens Nederland. De 35-jarige demarreerde al vroeg op de voorlaatste klim van de dag, op 12 kilometer van de finish, en kwam solo over de streep in Saint-Gervais Mont-Blanc. Voor Poels was dit de eerste etappezege in de Franse wielerronde.
https://nos.nl/l/2483064

TOUR DE FRANCE BESLIST

De strijd om het eindklassement van de Tour de France 2023 werd op 19 juli beslist,  vier dagen voor de afloop van de koers. De gevallen Tadej Pogacar kraakte volledig op de slotklim richting Col de la Loze, waar Jonas Vingegaard juist indrukwekkend omhoog reed. Felix Gall won de rit. Van tien seconden naar bijna twee minuten: dat was toch wel hét verhaal van de individuele tijdrit. eendag eerder, op dinsdag. Vingegaard reed alles kort en klein op zijn tijdritfiets, waardoor grote concurrent Pogacar en zijn ploeg UAE-Team Emirates woensdag toch wel alles uit de kast moesten halen om nog wat voor mekaar te krijgen. Dat lukte dus totaal niet. Integendeel . Vinegaard sprokkelde er enkele minuten bij en stond daarmee ongeveer 7 minuten  voor in het klassement. Hieronder eerst de tijdrit waarin Vinegaard de eerste slag toebracht. Eerst is er reclame. Daar weer onder de definitieve beslissing in de Tour.

WK VROUWENVOETBAL VAN START

Op 20 juli begon het WK vrouwenvoetbal. Beide gastlanden, Nieuw Zeeland en Australie, wonnen op de openingsdag hun wedstrijden. De winst van de Kiwi's was een regelrechte stunt. Nog nooit eerder was er een wedstrijd op een WK in een zege omgezet. Tegen een van de favorieten Noorwegen werd het 1-0 en de winst was dik verdiend. Australie klopte , ook met 1-0, Ierland. Hieronder beide samenvattingen. Eerst Nieuw Zeeland, daaronder Australie

Spanje heeft bij het WK voetbal een probleemloze ouverture beleefd in groep C. De outsider voor de titel won met 3-0 van het Midden-Amerikaanse Costa Rica, een score die al bij rust was bereikt. Zwitersland klopte de Filippijnen met 2-O en Canada kwam niet verder dan  0-0 tegen Nigeria. Van Spanje-Costa Rica hieronder eerst  de samenvatting en daaronder die van van Zwitserland-Filppijnen

Amerika begon met de verwachte overwinning op Vietnam(3-0). Japan had geen kind aan het zwakke Zambia en viel op door het fraaie snelle combinatiespel (5-0). Favoriet Engeland had het heel moeilijk tegen Kleinduimpje Haiti en kon alleen winnen door een benutte penalty (1-0). Denemarke-China was een wedstrijd waarin eigenlijk niets gebeurde. Het venijn zat hem uiteindelijk in de staart: Denemarken klopt de Chinezen door een goal in de 90ste minuut. Hieronder de samenvattingen van deze vier wedstrijden

Nederland was goed begonnen aan het WK. Cruciaal was de winst tegen Portugal en die kwam er door een goal na een klein kwartier. Het was een kopbal van Stefanie van der Gragt, die van grote afstand de verre hoek vond. Daarna kwamen de Leeuwinnen niet meer echt in de problemen. Hieronder de samenvatting van deze wedstrijd, voorafgegaan door reclam

Andere wedstijden waren die dag Zweden-Zuid Afrika (2-1) en Frankrijk-Jamaica(0-0). De Zuidafikaansen weerden zich taai tegen de nummer 3 van de wereld. Ze namen zelfs een voorsprong met een rommelgoal. Pas in de 90ste minuut werd de Zweedse overwinning veiliggested. Hieronder de samenvatting van Frankrijk-Jamaica. Het gelijke spel was de verrassing van de dag. Eerst is er reclame.

Duitsland en Brazilie, twee favorieten voor de eindzege, maakten hun status duidelijk waar. Duitsland rolde Marokko met liefst 6-0 op en Brazilie overklaste Panama met 4-0. Italie won door een treffer kort voor tijd met 1-0 van Argentinie. Van de wedstrijden hieronder de samenvattingen. Eerst Duisland, daaronder Italie en daar weer onder Brazilie.

GRIEKENLAND GETEISTERD DOOR BOSBRANDEN, TOERISTEN GETROFFEN

Terwijl het WK Vrouwenvoetbal aan de gang was werden veel Griekse eilanden , waaronder Rhodos, getroffen door enorme bosbranden. In hartje zomervakantie betekende dat ellende voor veel buitenlandse toeristen. Hieronder beelden gemaakt door Nederlanders op vakantie.

VERVOLG WK VROUWENVOETBAL

In de groep waarin Noorwegen verrassend verloor van Nieuw Zeeland was er een regelrechte sensatie door de winst van de Filippijnen op de Kiwi's 0-1). Door die zege is in de poule nog van alles mogelijk. Iedereen kan zich nog plaatsen voor de volgende ronde. Noorwegen kon namelijk ook niet winnen van Zwitserland. Die wedstrijd eindige in 0-0. In de groep van Duitsland won Colombia met 2-0 van Zuid Korea. Hieronder de samenvattingen, te beginnen bij de eerste zege van een debutant op het WK, de Filippijnen dus.

Japan en Spanje hadden  op het WK ook hun tweede groepsduel gewonnen en beide landen zijn nu al zeker van de achtste finales. Japan versloeg Costa Rica (2-0) en Spanje rekende af met Zambia (5-0). Japan domineerde stapelde kans op kans, maar benutte er maar twee. Enkele uren later was het in Auckland ook eenrichtingsverkeer.  Spanje was snel klaar met de Afrikanen. Abelleira vond prachtig de kruising en Hermoso knikte raak. Na rust scoorde invaller Redondo twee keer na een actie en Hermoso was trefzeker uit de rebound na een bal op de paal. Canada klopte Ierland met 2-1. Hieronder de samenvattingen.

In de groep waar Nederland in speelde werd gelijkgespeeld door de Leeuwinnen tegen de regerend wereldkampioen de Verenigde Staten(1-1). Na de eerdere winst tegen Portugal kan Oranje plaatsing voor de laatste 16 in feite niet meer ontgaan. Winst tegen het zwak geachte Vietnam is daarvoor genoeg. Oranje speelde een prima eerste helft en kwam verdiend op voorsprong door een schuiver in de verste hoek van Jill Roord. Na rust ging het minder met de ploeg van Andries Jonker. De USA kwam op gelijke hoogte door een rake kopbal van Lindsay Horan. Hieronder een uitgebreide samenvatting

Portugal won, zoals verwacht, van Vietnam (2-0) en ging nu met de VS uitmaken wie naar de volgende ronde ging. Op die dag werd ook het tot dan toe meest spectaluaire duel gespeeld. Gastheer Australie verloor  na een spannend scoreverloop met 3-2 van Nigeria.

Zuid-Afrika leek hard op weg naar de eerste zege ooit op een WK voor vrouwen, maar twee Argentijnse doelpunten binnen vijf minuten zorgden ervoor dat dat duel in 2-2was  geëindigd.

Engeland klopte Denemaken met 1-0 door de vroege fraaie goal van James en stond daardoor op de rand van kwalificatie voor de volgende ronde. China kwam op tien speelsters te staan tegen Haiti, maar won, ook met 1-0, door een strafschop. Hieronder samenvatting van Engeland-Denemarken.
https://nos.nl/l/2484577

WATERPOLODAMES NA 32 JAAR WERELDKAMPIOEN

Tussendoor even een uitstapje naar het WK Waterpolo in Japan. De Nederlandse dames pakten na 32 jaar  eindelijk weer eens de titel. Oranje hoort al jaren  tot de  wereldtop, maar deze prijs was al heel lang niet gewonnen. Dat gebeurde na een bloedstollende finale tegen Spanje. Na een 12-12 eindstand werd de strafworpenserie met 5-4 gewonnen. Daarvoor was het steed om en om als het ging om het scoreverloop. Hieronder een samenvatting van die wedstrijd.
https://nos.nl/l/2484580

Terug naar het WK vrouwenvoetbal. Zweden werd zeker van de achtste finales door Italie fors over de knie te leggen. De Azzuri waren alleen in het begin gevaarlijkmaar waren in het vervolg erg kwetsbaar in het strafschopgebied bij kopbalsituaties. Het werd liefst 5-0. Frankrijk won van Brazilie met 2-1. onder meer door kopgoals van Le Sommer en Renard. Tenslotte moest Panama het toernooi verlaten na een 1-0 nderlaag tegen Jamaica. Hieronder de samenvattingen

In de poule van Nieuw  Zeeland zijn de kaarten definitief geschud. Dit mede-gastland speelde 0-0 gelijk, waar het had moeten winnen van Zwitserland. Noorwegen, dat als favoriet zo slecht was begonnen in deze poulefase, poetste in de laatste wedstrijd die uitgangspositie helemaal weg, door de Fillipijnen met 6-0 te verpletteren. Hieronder de samenvatting

In de poule van de vooraf als grote favoriet voor de wereldtitel geldende Duitstand verloor die "Frauschaft" verrassend met 2-1 van Colombia. In de andere wedstrijd klopte Marokko  Zuid-Korea met 1-0. Hieronder  de samenvatting  van Duitsland-Colombia.

DEMI VOLLERING WINT TOUR DE FEMMES

Nederlands succes op sportgebied was er in het weekend van 29 en 30 juli volop. Om te beginnen won Demi Vollering met groots machtsvertoon de vrouwelijke evenknie van de Tour de France. Eerst reed ze zaterdag solo naar de ritoverwinnimg op de bergreus de Tourmalet. In de afsluitende tijdrit over 22,6 verdedigde ze haar leidende positie met verve. Verder won  tennister Aranxta Rus een toernooi. Tenslotte boekte Max Verstappen zijn tiende zege in twaalf races in de Formule 1 (autoracen). Het is maar een kwestie van korte tijd voordat hij voor het tweede achtereenvolgende jaar wereldkampioen wordt. De coureur van Red Bull was veel sterker dan de rest van het deelnemersveld.  Hieronder wat successen. Eerst de beslissing op de Tourmalet en daaronder het succes van Aranxta Rus op het WTA-toernooi in Hamburg.
https://nos.nl/l/2484763

Dan weer het WK vrouwenvoetbal. Australië heeft voor een stunt gezorgd door Canada naar huis te sturen. Op de laatste speeldag in groep B was Australië de olympisch kampioen met maar liefst 4-0 de baas en omdat Ierland-Nigeria in 0-0 eindigde, gaan Australië en Nigeria door naar de achtste finales. Japan heeft op het WK groep C winnend afgesloten. Met dodelijke counters liet het Spanje (2de) verbluft achter: 4-0. De wedstrijd tussen Zambia   en  Costa Rica was van geen belang meer. Zambia won met 3-1. Hieronder samenvattingen van Australie-Canada en Japan-Spanje.

Maak jouw eigen website met JouwWeb