RAMPEN IN TWINGSTE EEUW EN LATER

Er zijn veel rampen gebeurd in de vorige eeuw en tot nu toe in deze. Enkele van die onderwerpen komen al ter sprake op andere pagina's (met fragmenten waarbij ik voor het boek "We onderbreken deze uitzending" de inspreekstem was,  maar hierbij een overzicht van die rampen in beeld.  Het zal waarschijnlijk niet volledig zijn. Aanvullingen zijn welkom.

HINDENBURG 1935

Op 6 mei 1937 zou de Hindenburg aanleggen in de marineluchthaven Lakehurst. Op een afstand van circa 200 meter van de afmeermast werden de motoren stilgezet en kwam het luchtschip tot stilstand. Tussen de eerste explosie en de uiteindelijke ineenstorting van het gesmolten gloeiende geraamte lagen slechts 32 seconden. Van de 97 mensen aan boord kwamen er 35 om het leven (13 passagiers en 22 bemanningsleden), evenals een lid van het grondpersoneel.[1]  De ramp is ook gefilmd en dat leverde dramatische beelden op.
https://youtu.be/CgWHbpMVQ1U

TWEEDE WERELDOORLOG 1940-1945

Dat s de periode dat Nederland betrokken was bij de Tweede Wereldoorlog. In mei 1940 werd het door Duitsland aangevallen en veroverd en in mei 1945 door voornamelijk Amerikaanse, Britse en Canadese troepen bevrijd. De Nederlandse kolonie Nederlands-Indië werd in 1942 door Japan met militair geweld bezet. In augustus 1945 gaven de Japanners zich over. Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden bleven buiten de oorlog. Men kan grofweg voor Europees Nederland de Tweede Wereldoorlog in vier fasen onderscheiden:

  • 1 september 1939 tot 10 mei 1940, waarin Nederland neutraal was en trachtte te blijven;
  • 10 mei 1940 tot 22 juni 1941, de 'meevallende bezetting', waarbij Seyss-Inquart in zijn bestuur de 'fluwelen handschoen'-aanpak hanteerde en de economische uitbuiting nog beperkt bleef;
  • 22 juni 1941 tot 6 juni 1944, doordat de oorlog steeds minder in het voordeel van Duitsland verloopt, neemt de economische uitbuiting toe en wordt de bezetting grimmiger.
  • 6 juni 1944 tot 4 mei 1945, waarbij honger en gebrek hun toppunt bereiken tijdens de Hongerwinter en ook de Duitse bezetter meer en meer zijn greep verliest maar tevens steeds onberekenbaarder wordt. Enerzijds oefenen kopstukken matigende invloed uit, anderzijds worden nog vernielingen aangericht.

https://youtu.be/4eee2rX5uYg

ATOOMBOM 1945

De atoombomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki zijn twee luchtaanvallen met atoombommen die in 1945 door de Amerikaanse luchtmacht zijn uitgevoerd. Op 6 augustus werd de Japanse havenstad Hiroshima gebombardeerd en op 9 augustus de stad Nagasaki. Kort daarna capituleerde het Japans Keizerrijk onvoorwaardelijk. Hiermee kwam een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Tevens leidden de capitulatie van Japan tot de onafhankelijkheid van de Aziatische landen die Japan tijdens de oorlog had veroverd. Eind 1945 waren als gevolg van de aanvallen circa 250.000 mensen om het leven gekomen. Als gevolg van stralingsziekte en kanker zouden nog enige honderdduizenden slachtoffers zijn gevallen.
https://youtu.be/wn94krEl5Rg

WATERSNOOD 1953
De watersnood van 1953, meestal aangeduid als de Watersnoodramp of Februariramp en aanvankelijk ook wel als Sint-Ignatiusvloed of Beatrixvloed, voltrok zich in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953. De ramp werd veroorzaakt door een stormvloed in combinatie met springtij, waarbij het water in de trechtervormige zuidelijke Noordzee tot extreme hoogte steeg.
https://youtu.be/989FqRRNPws

AANSLAG OLYMPISCHE SPELEN MUNCHEN 1972
Atleten en officials van de Israëlische ploeg werden in de nacht van 4 op 5 september gegijzeld in hun appartement in het olympisch dorp door leden van de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September. Uiteindelijk vonden alle elf Israëliërs en een Duitse politieman de dood. Tijdens de pogingen de atleten te redden vonden vijf van de acht gijzelnemers eveneens de dood. De drie gijzelnemers die het bloedbad overleefden werden later door Duitsland vrijgelaten, na de kaping van een vliegtuig van Lufthansa. Op het bloedbad volgde een reeks van Israëlische wraakacties, waarbij twee van de drie ontsnapte gijzelnemers gedood werden.
https://youtu.be/tdimKT4Tsk0

TSUNAMI 2004
Op zondag 26 december 2004 vond een zeer zware zeebeving plaats in de Indische Oceaan, die een vloedgolf veroorzaakte die zich in verschillende richtingen over de Indische Oceaan verplaatste met ongeveer 230.000 doden als gevolg. De catastrofe wordt gezien als een van de ergste natuurrampen in de recente geschiedenis.
https://youtu.be/6PrpsB5AuN8

MH 17 2014

 Op 17 juli 2014 stortte een Boeing 777-200ER van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 neer bij het Oost-Oekraïense dorp Hrabove bij Donetsk, nadat het toestel geraakt was door een luchtdoelraket. Rondom Donetsk was op dat moment de Russisch-Oekraïense oorlog gaande. Aan boord waren 298 mensen: 283 passagiers en 15 bemanningsleden. 193 inzittenden hadden de Nederlandse nationaliteit,  Er waren geen overlevenden.[2]Het onderzoek op de plaats van de ramp en het bergen van lichamen en persoonlijke bezittingen verliepen moeizaam. De brokstukken lagen verspreid over een groot gebied waar pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger gewapende strijd leverden.De oorzaak van de ramp werd onderzocht door de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die concludeerde dat het vliegtuig op 10 kilometer hoogte neergehaald is door een raket van het type Buck. De VN-Veiligheidsraad was unaniem in zijn oordeel dat het vliegtuig was neergehaald, echter zonder een oorzaak of schuldige partij aan te wijzen. De actie werd veroordeeld in VN-Veiligheidsraadsresolutie 2166. In 2017 kozen de landen die gezamenlijk strafrechtelijk onderzoek deden in een Joint Investigation Team  voor vervolging en berechting in Nederland bij een reguliere rechtbank, naar Nederlands recht. Rusland maakte geen deel uit van dit JIT. Nederland rouwt massaal naar aanleiding van de ramp.

https://youtu.be/qDSwrIneh6A

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb