OKTOBER

STADIONRAMP INDONESIE

Het dodental bij voetbalrellen in een stadion in Indonesië op 2 oktober is naar beneden bijgesteld. Eerder meldde de vicegourverneur van Oost-Java dat er 174 doden waren, nu spreken autoriteiten van 125 dodelijke slachtoffers. Het aantal gewonden is juist fors gestegen, van 180 naar 323.Het drama in het Kanjuruhan-stadion behoort nog steeds tot de grootste stadionrampen ooit. Onder de slachtoffers zijn ook politieagenten. De rellen ontstonden na afloop van een wedstrijd tussen de aartsrivalen Arema FC uit Malang en Persebaya Surabaya uit Soerabaja. De clubs spelen op het hoogste niveau in het Indonesische voetbal. Na afloop van de wedstrijd, die de club uit Malang met 2-3 verloor, bestormden duizenden supporters het veld. De politie zette traangas in om de fans te verdrijven. Volgens de politie kwamen tientallen mensen om in het gedrang op het veld. De anderen overleden later in ziekenhuizen. De meesten zouden zijn gestorven door zuurstofgebrek. Linksboven het  verslag van het NOS-jeugdjournaal en rechtsboven de herdenking op de Nederlandse voetbalvelden.

REUNIE KRO

Ook op 2 oktober: de reune van enkele tientallen oud-werknemers van de KRO in cafe De Eendracht, voorheen het omroepcafe de Jonge Haan aan de Hilversumse 's Gravelandse weg. Links hierboven van ilnks af :  ik, Frans Stultiens, Bert Bakker en Marga Miltenburg. Wij werkten bij de radiorubriek Echo. Rechtsboven Marie Laurence, Marga en Elly.

AFGANG AJAX TEGEN NAPOLI: 1-6

Ajax heeft dinsdagavond 4 oktober in de Champions League een ontluisterende nederlaag geleden tegen Napoli. De Amsterdammers kwamen dankzij een treffer van Mohammed Kudus nog wel op voorsprong, maar na de gelijkmaker van de bezoekers stortte de defensie van Ajax in als een kaartenhuis: 1-6. Nog nooit kreeg Ajax 6 tegengoals in de Champions League of in een Europese thuiswedstrijd. Tegelijkertijd was Liverpool met 2-0 te sterk voor Rangers in het andere duel in Groep A. Hierboven een samenvatting met Engels commentaar van de wedstrijd van Ajax, met eerst reclame.

LEONIE  SAZIAS OVERLEDEN

Op 65-jarige leeftijd is deze week oud-presentatrice en politica Leonie Sazias overleden aan de gevolgen van darmkanker.  Ze was een multitalent, want zowel parlementslid als beeldend kunstenares en tv-presentatrice. Haar carrière begon in 1980 als omroepster bij Veronica. Later ging ze ook aan de slag voor AVRO, TROS, RTL 4 en FOX. In 2006 maakte ze haar debuut in de politiek met een eenpersoonsfractie in de Hilversumse gemeenteraad. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 werd ze op een tweede plek van de lijst 50PLUS geplaatst en met een opvallend groot aantal voorkeurstemmen (ruim 51.000) in de Tweede Kamer gekozen. Een inmemorium hieronder, gemaakt door het NOS-journaal.

COR0NA: OOK WIJ

De dag waarvan  je vreesde dat ie zou komen was in de eerste week van oktober een feit. Bij mij werd door een positieve zelftest donderdag  corona vastgesteld. Op woensdag begon ik al heftig te hoesten en was ik snotverkouden. Een dag later wees een dergelijke test ook uit dat Josje was besmet door COVID 19. Nou daar zaten we dan vervolgens allebei  in isolatie ziek te zijn. Jos was misselijk, koortsig  en behoorlijk ziek.  Ik hoeste stevig en sliep slecht. Hoe lang het duurde en hoe het ondertussen met ons ging? Of we ons verveelden in huis? Dat vertel ik later.  In ieder geval ging ik voorlopig niet naar Boogh.

MAX VOOR TWEEDE KEER WERELDKAMPIOEN FORMULE 1

Zondag 9 oktober vierde Nederland feest. Max Verstappen was voor de tweede achtereenvolgende wereldkampioen in de Formule 1 geworden. Op een kletsnat circuit in Japan won hij met overtuiging zijn race, waardoor hij niet langer door de concurrentie achterhaald kan worden. Aanvankelijk was onduidelijk of het volle aantal punten zou worden uitgekeerd. De race werd te gevaarlijk, waardoor de rode vlaggen al na 1 ronde  gezwaaid werden. De FIA benoemde hem vervolgens tot wereldkampioen, terwijl hij er zelf van overtuigd was dat nog niet te zijn. Na afloop van de race was er grote onduidelijkheid over de puntentelling. Volgens de telling van de één had Verstappen net niet gewonnen, omdat hij slecht 75 procent van de behaalde punten zou krijgen. De internationale autosportfederatie FIA besloot de Nederlandse racer, gebaseerd op een detail in de regels, wél volledige punten toe te kennen — waardoor Verstappen toch wel genoeg over had voor het kampioenschap. Het duurde een tijdje voordat hij daar zelf ook van overtuigd was. De volgende ochtend besteedde WNL uiteraard veel aandacht aan zijn overwinning en de reacties daarop.
https://youtu.be/8nR7v7b9qrM

WISSELEND SUCCES  VOOR NEDERLANDSE VOETBALCLUBS IN EUROPA
Half oktober  kwamen de andere Nederlandse clubs weer in actie. Ajax werd, zoals verwacht, in Napels opnieuw geklopt door Napoli (4-2). PSV was als eerste zeker van Europees overwinteren door ook thuis makkelijk van FC Zurich te winnen(5-0). Eerst was het uit een dikke 5-1 zege. Feijenoord speelde in de Kuip weer gelijk tegen net als vorige weekMidtjylland. AZ won en verloor. Thuis moeizame winst tegen Apollon Limasol (3-2) en tegen diezelfde tegenstand op Cyprus een 1-0 nederlaag, Hieronder een samenvatting van de 5-0 thuiszege van PSV
https://youtu.be/y9DFKcmvok0

BRITSE PREMIER TREEDT RAZENDSNEL AL  AF

De Britse premier Liz Truss trad deze maand af als partijleider van de Conservatieve Partij. Ze blijft premier van het Verenigd Koninkrijk tot een opvolger is gekozen. Dat maakte ze bekend in een toespraak voor Downing Street 10. Ze was pas anderhalve maand premier van het Verenigd Koninkrijk en volgens de BBC de kortst zittende premier die het Verenigd Koninkrijk ooit gehad heeft.
https://nos.nl/l/2449117

De Britten zagen het al lang aankomen.
https://nos.nl/l/2449157

Haar Conservatieve partij kelderde sinds het aantreden van Truss enorm in de peilingen.  Ze volgde op 6 september van dit jaar Boris Johnson op als premier. In de zeer korte tijd dat ze aan de macht was,  zes weken , leek alles wat ze had gedaan mis te gaan. In de zeer korte tijd dat Truss aan de macht was(zes weken) leek alles wat ze deed mis te gaan. Haar ‘minibegroting’, het economische plan dat ze voorstelde  werd een fiasco. Hiermee  kwam ze haar verkiezingsbeloftes na om de belastingen te verlagen voor de hoogste inkomens. Maar ze had duidelijk niet verwacht dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Bank of England (de Britse nationale bank) zich tegen haar begrotingsplannen zouden verzetten. Rishi Sunak wordt de nieuwe premier.

NEDERLANDSE VOETBALCLUBS IN EUROPA EIND OKTOBER
De Europese groepsfases zijn bijna ten einde, wat betekent dat steeds meer clubs weten waar ze aan toe zijn.  Voor Ajax is de derde plek in Groep A het hoogst haalbare. De Amsterdammers mogen de laatste groepswedstrijd tegen Rangers FC, volgende week in Glasgow, met maximaal vier doelpunten verschil verliezen.  Ajax kan PSV niet treffen in de tussenronde. De Amsterdammers verloren met 1-3 thuis tegen Liverpool. PSV is na de 2-0 overwinning op Arsenal zeker van overwintering in de Europa League.  De groep van Feyenoord,  dat met 1-0 verloor bij Sturm Graz, ligt nog helemaal open. Wanneer de Rotterdammers thuis winnen van SS Lazio en Sturm Graz verliest op bezoek bij FC Midtjylland, eindigen alle ploegen op acht punten. Onderling resultaat kan in dat geval geen uitkomst bieden, waardoor er naar het doelsaldo gekeken wordt.  AZ is in de Conference League zeker van overwintering, al kan de ploeg van Pascal Jansen nog tweede worden. De Alkmaarders hebben in de laatste thuiswedstrijd tegen SC Dnipro-1 aan een punt genoeg om zich te verzekeren van groepswinst en dus de achtste finales. Verliest AZ, dan wacht de ploeg een tweeluik tegen een nummer drie uit de Europa League. Hieronder de tweede goal van PSV door Luuk de Jong, na de reclame. 
 
 
 
 
 
 
 

 


 
 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.