SEPTEMBER

Op 1 september namen we bij Boogh Baarn afscheid van mijn trajectbegeleider Marte Lommers. Bij die gelegenheid sprak ik namens de clienten van Boogh haar toe. Hierboven een foto van haar afscheid en daarnaast een foto van haar Amerikareis.  Hieronder een deel van de tekst

.Je gaat weg bij Boogh Baarn!  Dat was even behoorlijk schrikken. Wat zullen we je missen!  Je had hart voor de zaak, hield goed praktische zaken in de gaten. Zoals opruimen en zo. Je was het vaste boegbeeld in het kantoortje en bij de groepen clienten die overal bezig waren. En je was mooi. Wat zal Boogh , dat nu Interaktcontour heet, je missen. Ik moet erg aan die naam wennen, wat dat betreft was Boogh veel simpeler.  Je gaat je vleugels uitspreiden, eerst letterlijk naar Amerika en daarna naar een nieuwe baas. Wie dat dan ook wordt, hij of zij mag zich in zijn of haar handen dichtknijpen. Het ga je goed!

Ze maakte haar periode bij Boogh dus een reis door Amerika. Afgezien van haar betekenis voor Boogh hadden  we nog iets gemeen: onze liefde voor toneelspelen. Dat ze daarna onder meer (tijdelijk) trainingsacteur werd sprak me erg aan, omdat ik een opleiding voor trainingsacteur heb gevolgd  en zelf 35 jaar amateurtoneel heb gespeeld.

TOPFOTOGRAAF WILLIAM RUTTEN IN MUSEUM HILVERSUM

Met mijn dochter Fanny ging ik zaterdag 4 september naar een expositie van de bijzondere fotograaf William Rutten, die deze zomer en ook in september  in Museum Hilversum te zien was. Hierboven van linksboven naar rechtsbeneden: Tina Turner, de Spice Girls, Paul McCartney, Chantal Janzen, Ernst Jansz en Hennie Vrienten,  Bernie Taupin en Elton John, Britt Dekker, mezelf bij Kurt Cobain en Youp van 't Hek.

MAX WINT IN ZANDVOORT

Ruim 2,1 miljoen mensen hebben zondag 4 september op NPO1 gezien hoe Max Verstappen er met de winst vandoor ging bij de Grand Prix van Nederland in de Formule 1. Daarmee was de race het best bekeken programma van de dag, meldt Stichting KijkOnderzoek (SKO). De coureur van Red Bull won de race in Zandvoort voor het tweede jaar op rij. De wereldkampioen was de Britse Mercedes-coureur George Russell (tweede) en de Monegask Charles Leclerc van Ferrari (derde) te snel af. Het was voor Verstappen de tiende zege van het seizoen. Hieronder links reacties van zijn fans en rechts ook en beelden een samenvatting van de race, De eindoverwinning in he tweede Formule 1-seizoen op een rij kan hem nauwelijks meer ontgaan.

LEZING BOOGH AMERSFOORT

Ik had al eerder dit jaar, in maart,  een lezing voor de Booghkring in Baarn gehouden. Nu deed ik dat weer op maandag 5 september bij Boogh Amersfoort over mijn leven voor en na mijn hartstilstand. Vooral over de journalistiek in zijn algemeenheid en in het bijzonder over mijn nieuwe manier om mijn oud vak toch weer op te pakken, namelijk door de mijn podcast Hersenspinsels op Spotify te onderhouden. De tekst op de pagina Lezing Booghkring werd dus voor Amersfoort met gegevens over die podcast sindsdien geactualiseerd.    Het interview met Journaalpresentator Rob Trip liet ik horen. Het publiek daar op 5 september: hersenletselpatienten, mantelzorgers en medewerkers van Boogh.  Er waren ongeveer 25 toehoorders. Er werden veel vragen gesteld en ook ervaringen over hersenletsel uitgewisseld.

ORANJELEEUWINNEN NAAR WK

De Nederlandse voetbalsters hebben zich geplaatst voor het WK in Australië en Nieuw-Zeeland .Oranje won in Utrecht op de valreep met 1-0 van IJsland en werd zo eerste in groep C. Een voorzet van Esmee Brugts plofte in blessure in het doel, nadat een hele groot reeks kansen (paal en lat) waren gemist, De nieuwe bondscoach Andries Jonker heeft nu rustig de tijd om op te bouwen voor het toernooi dat in de zomer van 2023 wordt gehouden.Hieronder links de samenvatting van het NOS-Jeugdjournaal en rechts een foto vande maker van de goal.

AJAX MAAKT GEHAKT VAN RANGERS

In de eerste wedstrijd van de groepsfase van de Champions League liet Ajax in de Amsterdam Arena tegen het Schotse Rangers van Giovanni van Bronkhorst(4-0). Het was een show waarin Ajax de bezoekers alle hoeken van het veld liet zien door voortdurend spelers op verschillende plekken over de grasmat liet paraderen. Goals waren er van Alvarez, Berghuis, Kuduz en Bergwijn. Vooral het doelpunt van Kuduz was fraai. In dezelfde poule won Napoli verassend thuis met 4-1 an Liverpool,  hier linksonder na de reclame. Rechts zie je de show van Ajax. 

In de Europa League en Conference League waren de avond erna Feijenoord, PSV en AZ actief met wisselend succes.  Feyenoord en PSV stelden allebei behoorlijk teleur tegen respectievelijk Lazio (4-2) en Bodø/Glimt (1-1). AZ hield de Nederlandse eer in de Conference League hoog, al was de 0-1 uitzege tegen  Dnipro 1 uit Oekraine.meer zakelijk dan goed. 

QUEEN MUM OVERLEDEN

Op 96-jarige leeft tijd is op 8 september de Britse Queen Elisabeth overleden. Rouw was er in de hele wereld. De Amerikaanse  president Joe Biden noemde haar "meer dan een monarch". De Frans president Macron noemde haar een "vriendin van Frankrijk". Ook het Nederlandse koningshuis herdacht haar. Haar zoon Charles volgde haar op. Hieronder  links een overzicht van haar leven, gemaakt door de NOS. Rechts reacties verzameld door het Jeugdjournaal.

Ze werd koningin nadat haar vader, koning George VI,in 1952 op 56-jarige leeftijd was overleden.Elizabeth zelf was toen 25.Ze was toen al moeder van twee kinderen,Charles en Anne.Later kwamen daar Andrew en Edward bij. Haar leven als vorstin werd gekenmerkt door plichtsbetrachting,stoïcijnse toewijding aan de Britse Kroon en onkreukbaarheid. Onder haar dienden 15 premiers,van Churchill tot Liz Truss.

OPEN MUSEUM DAG SOEST EN AMERSFOORT

Op zondag 11 september gingen Josje en ik achtereenvolgens naar Soest (museum St.Jozef) en Amersfoort (kuiperij en Geologiemuseum). Door heel Nederland waren museum open, maar dat leidde er wel toe dat je vaak moest reserveren voor een bezoek. Dat gold gelukkig voor ons niet. Van linksboven tot rechtsonder: het St. Jozefmuseum, de Soester Courant van vroeger, een afbeelding van een kuiperij en het Geologiemuseum in Amersfoort.

AJAX VERLIEST VAN LIVERPOOL, FEYENOORD EN AZ WINNEN

Ajax weet voor de verandering weer eens wat verliezen is. In een kolkende Anfield ging het op dinsdag 14 september met 2-1 onderuit bij Liverpool in de tweede wedstrijd van de groepsfase van de Champions League. Hieronder rechts  de samenvatting voorafgegaan door reclame. Links een van de twee andere Nederlandse die deze week actief waren op de Europese voetbalvelden. Feijenoord maakte er in de Kuip een doelpuntenfestijn van (6-0) en nam daarmee revanche voor de nederlaag bij Napoli in de Europa League. Eerst is er ook reclame. Tenslotte kwam AZ in actie thuis tegen  Vaduz uit Liechtenstein. Pas in de slotfase werd het verschil gemaakt(4-1).

TENNISSERS  VERSLAAN BRITTEN IN DAVIS CUP

De Nederlandse tennissers hebben in de voorrondes voor de Davis Cup voor een grote verrassing gezorgd. Ze versloegen de Engelsen in Glasgow met 2-1 en zijn daarsdoor geplaatst voor dit belangrijke tennishoernooi. Nadat Tallon Griekspoor zijn eerste partij had verloren, maakte Botic van der Zandschulp gelijk. In het spannende dubbelspel tot slot versloegen Koolhof en Middelkoop Andy Murray en Joe Salisbury.  Het team onder leiding van captain Paul Haarhuia komt nu in november uit in de kwartfinales. Omdat Oranje ook in de derde  wedstrijd  winnaar werd(  tegen de Verenigde Staten )mag het daarin tegen een nummer 2 uit de 3 andere poules uitkomen.

Het is zorgwekkend dat mensen het vertrouwen verliezen in het oplossend vermogen van het bestuur,zei koning Willem-Alexander in de Troonrede die hij uitsprak namens de regering.Hij noemde de huidige tijd er eentje van tegenstrijdigheid en onzekerheden. Hij noemde het tegenstrijdig dat de bestaanszekerheid van mensen onder druk staat ten tijde van economische groei en lage werkloosheid."Het is pijnlijk dat mensen hun rekeningen niet meer kunnen betalen",aldus de koning. De koning zei ook dat "onze huidige manier van leven stuit op economische, sociale en ecologische grenzen".

TROONREDE: ZEER SOMBER

Het is zorgwekkend dat mensen het vertrouwen verliezen in het oplossend vermogen van het bestuur, zei koning Willem-Alexander in de Troonrede die hij uitsprak op 20 september namens de regering. Hij noemde de huidige tijd er eentje van tegenstrijdigheid en onzekerheden. "Het is tegenstrijdig dat de bestaanszekerheid van mensen onder druk staat ten tijde van economische groei en lage werkloosheid.  Het is pijnlijk dat mensen hun rekeningen niet meer kunnen betalen", aldus de koning. De koning zei ook dat "onze huidige manier van leven stuit op economische, sociale en ecologische grenzen".
Het vertrouwen in de politiek was de laatste jaren nog nooit zo laag als nu. Dat blijkt uit een onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS. Zeven op de tien ondervraagden geven aan weinig of heel weinig vertrouwen te hebben in de landelijke politiek.Het vertrouwen in het kabinet en in premier Rutte is navenant laag. De afgelopen jaren is het vertrouwen gestaag afgenomen. De nieuwe dip heeft te maken met het ontstaan van nieuwe crises,terwijl oude problemen niet worden opgelost. Als voorbeeld noemen de ondervraagden de manier waarop het kabinet omgaat met de energiecrisis. De Tweede Kamer was zeer kritisch in haar reacties. Ook was er veel boegeroep langs de route van de rijtoer en protest van boeren. Hieronder troonrede en protest van boeren.

POETIN KONDIGT GEDEELTELIJKE MOBILISATIE AF

De Russische president Poetin heeft een gedeeltelijke militaire mobilisatie aangekondigd.In een eerste tv-toespraak sinds de inval in Oekraïne zei hij dat reservisten met ervaring en bepaalde specialismen worden opgeroepen.Het zou gaan om 300.000 man. Het doel is,in de woorden van Poetin,om de Donbas te bevrijden.Hij had het over "nucleaire chantage" en zei dat het Westen probeert Rusland te vernietigen. Uit verschillende landen komt kritiek op het Russische besluit om reservisten te mobiliseren vanwege de oorlog in Oekraïne.NAVO-chef Stoltenberg noemt de escalatie door Rusland "gevaarlijke en roekeloze retoriek." Stoltenberg zegt dat de NAVO overlegt met de wapenindustrie over het opvoeren van de productie van wapens en munitie. De Duitse bondskanselier Scholz ziet in de Russische aankondiging het teken dat Rusland de oorlog niet kan winnen. Ook Oekraïne en de VS spreken van een signaal van zwakte.China roept op tot een dialoog. Poetin waagt zich aan een riskante nucleaire gok,zegt de EU. Ook premier Rutte liet zich in dergelijke bewoordingen uit. Hieronder het NOS-journaal van 21 september(links) en reacties daarop(rechts).

BAUDET BOTST MET KABINET OM KAAG

Tijdens de Algemene Beschouwingen, de dagen na Prinsjesdag en de aanbieding van de Miljoenennota was er een opvallende forse aanvaring tussen Thierry Baudet en het kabinet. Het voltallige kabinet liep de vergaderzaal uit tijdens het betoog van Baudet,  De leider van Forum voor Democratie  merkte in het debat op dat D66-bewindsvrouw Sigrid Kaag heeft gestudeerd aan het St. Antony’s College in Oxford. Volgens Baudet ‘weet iedereen’ dat dit een universiteit is waar spionnen ‘worden gerekruteerd’. Hij sprak van een ‘spy college’. Hieronder links het incident en het langdurige vervolg in de discussie die daarop volgde en rechts de reactie van Kaag.

ORANJE NAAR LAATSTE VIER NATIONS LEAGUE

Het Nederlands voetbalelftal heeft zich geplaatst voor de eindronde van de Nations League. Het keurkorps van Louis van Gaal plaatste zich daarvoor door een dikverdiende 0-2 zege in WarschauCody Gakbo en Steven Bergwijn zorgen met fraaie goals na vloeiende aanvallen ervoor dat ze er in de zomer van 2023, als die wedstrijden plaatsvinden, bij zullen zijn. In de laatste wedsstrijd tegen Belgie, in eigen huis. konden onze zuiderburen  Oranje alleen nog passeren door met vier goals verschil te winnen. Maar het werd uiteindelijk 1-0 in de Amsterdam Arena. Het spel was niet geweldig, maar de winnende goal (een snoeiharde kopbal van Virgil van Dijk) was fraai.
Hieronder links het succes tegen de ploeg rond de gevreesde Robert Lewandowski en Adam Milik  die niets gevaarlijks konden uitrichten en rechts Holland =Belgie met eerst reclame. Naast Oranje plaatsten zich ook Italie, Spanje en Kroatie voor de Final Four

ANNEMIEK VAN VLEUTEN SPORTVROUW VAN HET JAAR?

Het moet wel heel gek lopen wil Annemiek van Vleuten niet de Nederlandse sportvrouw van het jaar 2022 worden, Eerst was het twijfelachtig of de wielrenster aan de start zou komen op het WK in Australie, na haar valpartij eerder in de week tijdens de gemengde ploegentijdrit , maar ze besloot hert WK individueel toch te rijden in dienst van Marianne Vos, ondanks  haar geblutste elleboog. Door een fenomenale vluchtpoging in de laatste kilometer in een kopgroep van 5 pakte ze totaal verrassend de wereldtitel. Hieronder links  een verslag van het Jeugdjournaal over hoe ze haar achtervolgers op de streep in de wegwedstijd bij de vrouwen net voorbleef en rechtsonder de reactie van de winnares bij omroep Gelderland waarin ze onder meer verwees naar de manier waarop ze haar eerdere wereldtitel oppakte. Van Vleuten won in dit sportjaar ook  alle 3 de grote wielerrondes ( de Giro, de Tour de France en de Vuelta ) 

De wegwedstrijd voor mannen werd de volgende dag een prooi voor de Belg Evenepoel, die  solo over de meet kwam. De Nederlanders speelde geen rol van betekenis, Bauke Mollema werd 25ste. De koers werd overschaduwd door een incident waar de nationale troef Mattieu van der Poel bij betrokken was. Hij moest de nacht voorafgaand aan de race in een politiecel doorbrengen omdat hij twee meisjes in het hotel had aangevallen. De renner startte nog wel , maar gaf na 30 kilometer op.