SEPTEMBER

Op 1 september namen we bij Boogh Baarn afscheid van mijn trajectbegeleider Marte Lommers. Bij die gelegenheid sprak ik namens de clienten van Boogh haar toe. Hierboven waf foto's daarvan en hieronder een deel van de tekst

.Je gaat weg bij Boogh Baarn!  Dat was even behoorlijk schrikken. Wat zullen we je missen!  Je had hart voor de zaak, hield goed praktische zaken in de gaten. Zoals opruimen en zo. Je was het vaste boegbeeld in het kantoortje en bij de groepen clienten die overal bezig waren. En je was mooi. Wat zal Boogh , dat nu Interaktcontour heet, je missen. Ik moet erg aan die naam wennen, wat dat betreft was Boogh veel simpeler.  Je gaat je vleugels uitspreiden, eerst letterlijk naar Amerika en daarna naar een nieuwe baas. Wie dat dan ook wordt, hij of zij mag zich in zijn of haar handen dichtknijpen. Het ga je goed!

TOPFOTOGRAAF WILLIAM RUTTEN IN MUSEUM HILVERSUM

Met mijn dochter Fanny ging ik zaterdag 4 september naar een expositie van de bijzondere fotograaf William Rutten, die deze zomer en ook in september  in Museum Hilversum te zien was. Hierboven van linksboven naar rechtsbeneden: Tina Turner, de Spice Girls, Paul McCartney, Chantal Janzen, Ernst Jansz en Hennie Vrienten,  Bernie Taupin en Elton John, Britt Dekker, mezelf bij Kurt Cobain en Youp van 't Hek.

MAX WINT IN ZANDVOORT

Ruim 2,1 miljoen mensen hebben zondag 4 september op NPO1 gezien hoe Max Verstappen er met de winst vandoor ging bij de Grand Prix van Nederland in de Formule 1. Daarmee was de race het best bekeken programma van de dag, meldt Stichting KijkOnderzoek (SKO). De coureur van Red Bull won de race in Zandvoort voor het tweede jaar op rij. De wereldkampioen was de Britse Mercedes-coureur George Russell (tweede) en de Monegask Charles Leclerc van Ferrari (derde) te snel af. Het was voor Verstappen de tiende zege van het seizoen. Hieronder links reacties van zijn fans en rechts ook en beelden een samenvatting van de race, De eindoverwinning in he tweede Formule 1-seizoen op een rij kan hem nauwelijks meer ontgaan.

LEZING BOOGH AMERSFOORT

Ik had al eerder dit jaar, in maart,  een lezing voor de Booghkring in Baarn gehouden. Nu deed ik dat weer op maandag 5 september bij Boogh Amersfoort over mijn leven voor en na mijn hartstilstand. Vooral over de journalistiek in zijn algemeenheid en in het bijzonder over mijn nieuwe manier om mijn oud vak toch weer op te pakken, namelijk door de mijn podcast Hersenspinsels op Spotify te onderhouden. De tekst op de pagina Lezing Booghkring werd dus voor Amersfoort met gegevens over die podcast sindsdien geactualiseerd.    Het interview met Journaalpresentator Rob Trip liet ik horen. Het publiek daar op 5 september: hersenletselpatienten, mantelzorgers en medewerkers van Boogh.  Er waren ongeveer 25 toehoorders. Er werden veel vragen gesteld en ook ervaringen over hersenletsel uitgewisseld.

ORANJELEEUWINNEN NAAR WK

De Nederlandse voetbalsters hebben zich geplaatst voor het WK in Australië en Nieuw-Zeeland .Oranje won in Utrecht op de valreep met 1-0 van IJsland en werd zo eerste in groep C. Een voorzet van Esmee Brugts plofte in blessure in het doel, nadat een hele groot reeks kansen (paal en lat) waren gemist, De nieuwe bondscoach Andries Jonker heeft nu rustig de tijd om op te bouwen voor het toernooi dat in de zomer van 2023 wordt gehouden.Hieronder links de samenvatting van het NOS-Jeugdjournaal en rechts een foto vande maker van de goal.

AJAX MAAKT GEHAKT VAN RANGERS

In de eerste wedstrijd van de groepsfase van de Champions League liet Ajax in de Amsterdam Arena tegen het Schotse Rangers van Giovanni van Bronkhorst(4-0). Het was een show waarin Ajax de bezoekers alle hoeken van het veld liet zien door voortdurend spelers op verschillende plekken over de grasmat liet paraderen. Goals waren er van Alvarez, Berghuis, Kuduz en Bergwijn. Vooral het doelpunt van Kuduz was fraai. In dezelfde poule won Napoli verassend thuis met 4-1 an Liverpool,  hier linksonder na de reclame. Rechts zie je de show van Ajax. 

In de Europa League en Conference League waren de avond erna Feijenoord, PSV en AZ actief met wisselend succes.  Feyenoord en PSV stelden allebei behoorlijk teleur tegen respectievelijk Lazio (4-2) en Bodø/Glimt (1-1). AZ hield de Nederlandse eer in de Conference League hoog, al was de 0-1 uitzege tegen  Dnipro 1 uit Oekraine.meer zakelijk dan goed. 

QUEEN MUM OVERLEDEN

Op 96-jarige leeft tijd is op 8 september de Britse Queen Elisabeth overleden. Rouw was er in de hele wereld. De Amerikaanse  president Joe Biden noemde haar "meer dan een monarch". De Frans president Macron noemde haar een "vriendin van Frankrijk". Ook het Nederlandse koningshuis herdacht haar. Haar zoon Charles volgde haar op. Hieronder  links een overzicht van haar leven, gemaakt door de NOS. Rechts reacties verzameld door het Jeugdjournaal.

Ze werd koningin nadat haar vader, koning George VI,in 1952 op 56-jarige leeftijd was overleden.Elizabeth zelf was toen 25.Ze was toen al moeder van twee kinderen,Charles en Anne.Later kwamen daar Andrew en Edward bij. Haar leven als vorstin werd gekenmerkt door plichtsbetrachting,stoïcijnse toewijding aan de Britse Kroon en onkreukbaarheid. Onder haar dienden 15 premiers,van Churchill tot Liz Truss.

OPEN MUSEUM DAG SOEST EN AMERSFOORT

Op zondag 11 september gingen Josje en ik achtereenvolgens naar Soest (museum St.Jozef) en Amersfoort (kuiperij en Geologiemuseum). Door heel Nederland waren museum open, maar dat leidde er wel toe dat je vaak moest reserveren voor een bezoek. Dat gold gelukkig voor ons niet. Van linksboven tot rechtsonder: het St. Jozefmuseum, de Soester Courant van vroeger, een afbeelding van een kuiperij en het Geologiemuseum in Amersfoort.