FEBRUARI

NIEUWE DAGBESTEDING

 De maand begon, na herdenking van de watersnood uit 1953, met een nieuwe dagbesteding voor mij als NAH-er, iemand met niet aangeboren hersenletsel. Ik had afscheid genomen van Boogh in Baarn en bezocht voortaan het Jan Ligtharthuis in Bussum, van de organisatie Sherpa. Ik kon daar aan sport en spel doen en ook mijn tijd aan journalistiek werk besteden. zowel voor de krant van het huis als voor mijn podcast. Ik was ook blij dat ik van de problemen rond het taxivervoer tussen Hilversum en Baarn af was.De eerste dag was heel fijn. Aardige mensen met wie ik heb gedart. Ik ga daar twee dagen in de week aan de slag.  Hieronder links zie je het hoofdgebouw en rechts de ontmoetingsruimte. Daaronder ben ik links bezig met mozaiken (een hele klus omdat je kleine stukjes moet maken en daar kan ik nauwelijks kracht voor zetten). Rechts het resultaat.

EMOTIE EN SPANNING BIJ SCHAATSEN EN WIELRENNEN

Het eerste sportweekend van februari stond bol van emotie, spektakel, spanning en sensatie. Emotie was er vooral bij Irene Schouten, voor wie de spanning bij het NK afstanden bij het schaatsen teveel werd.

Uiteindelijk won ze 2 keer goud, op de 5 kilometer en de massastart. Spanning was er ook op het WK veldrijden in Hoogerheide, waar de aloude rivalen Mathieu van der Poel en Wout van Aert zorgden voor een bloedstollende ontknoping.

Tumultueus was ook de voetbaltopper Feijenoord-PSV in een kolkende Kuip in Rotterdam , die in 2-2 eindigde door een doelpunt namens de Rotterdammers diep in belessuretijd. Hieronder de samenvatting, voorafgegaan door reclame.is eerst reclame te zien.

AARDBEVINGSRAMP IN TURKIJE

In Turkije is het dodental  na zeer grote aardbevingsramp tot meer enkele tiemduizend Ook buurland Syrie werd hevig getroffen. President Erdogan sprak van de zwaarste bevingen sinds 1939. De eerste had een kracht van 7.8 op de schaal van Richter. Vorig jaar werden in Turkije meer dan 22.000 bevingen geregistreerd. Het land ligt op geologische breuklijnen, waar aardplaten aan elkaar grenzen. Als die verschuiven, kan een beving ontstaan. Er is al jaren kritiek dat steden niet bestand zijn tegen aardbevingen. Enkele dagen na de ramp werden nog steeds mensen levend uit het puin gehaald.De hulporganisatie Rode Kruis opende Giro 555 om geld in te zamelen voor slachtoffers in Turkije en Syrië.  Hieronder links een verslag uit het rampgebied met schokkende beelden en hieronder rechts een foto die wereldwijd viral  ging van een vader die in de puinhopen de hand van zijn omgekomen dochter vasthoudt. Vier dagen na de ramp was het ddental opgelopen tot 22.000

RENOVATIEWERK AAN HET HUIS

Onlangs hadden we in ons huis te lijden overvloedige wateroverlast na een periode van heel veel regen. Bij inspectie van de schade kregen we te maken met forse schade aan de voorgevelvoegen. Die loopt nu zeker in de 6000 euro. Gisteren, op 6 februari, zijn de herstelwerkzaamheden begonnen. Dat betekent twee weken geboor door werklieden.Hieronder een beeld daarvan, van links binnenuit en rechts aan de buitenkant. 

BURT BACHARACH OVERLEDEN

Op 94-jarige leeftijd overleed componist Burt Bacharach. Hij was een Amerikaans componistpianistarrangeur en muziekproducer. 73 van zijn liedjes kwamen in de Billboard Hot 100 en hadden ook buiten de Verenigde Staten veel succes. Hieronder links een overzicht met zijn grootste hits en rechts het nummer "Raindrops keep falling on my head" uit de succevolle film Butch Cassidy and the Sundance Kid".

BIJZONDERE TENTOONSTELLING FOLKERT DE JONG IN AMERSFOORT

Josje en ik gingen zondag 12 februari naar de Kunsthal Kade Amersfoort voor een tentoonstelling van Folkert de Jong die Ministery of Fear Foam heet. Levensgrote beeldengroepen gemaakt van Styrofoam en polyurethaan-schuim vormen de kern van het 25-jarige oeuvre van de nu 50-jarige Folkert de Jong. Het is materiaal dat normaal gesproken wordt gebruikt in de bouw, de architectuur en de decorbouw. Met deze middelen schept De Jong complexe tableaux vivants van groteske werelden, die macht, geweld, rampspoed en de ongemakkelijke kanten van de menselijke conditie tot onderwerp hebben. Geïntrigeerd door de krochten van de ziel, sleurt de kunstenaar de kijker mee in zijn persoonlijke wereld, waarin het bizarre en het kwetsbare samenkomen. In de kabinetten en achterzalen van Kunsthal KAdE wordt een ruime selectie uit het hele oeuvre van Folkert de Jong in een ‘open opstelling’ getoond. Hier zitten diverse werken tussen die nog nooit in Nederland te zien zijn geweest. In de grote zaal van de kunsthal wordt een grote steigerconstructie gebouwd, waar de bezoeker van bovenaf op stapt om vervolgens via verschillende platforms af te dalen naar de vloer. Op deze platforms - en tussen de steigerconstructie - komen werken die speciaal voor de tentoonstelling zijn gemaakt. Het is voor het eerst dat de grote zaal van Kunsthal KAdE op deze manier wordt gebruikt. Hieronder een foto-impressie

 

MOZAIKEN BIJ JAN LIGTHART

Een van de dagbestedingen die ik bij Hersenletselcentrum Jan Ligthart in Bussum doe is mozaiken. Mijn eerste product waar ik nu mee bezig ben is een zeepaardje. Een monnikkenwerk met al die elementen ( glas) die nodig zijn ).

INZAMELINGSAKTIE VOOR SLACHTOFFERS AARDBEVING TURKIJE

De voorlopige eindstand van de actiedag van Giro 555 bedroeg bijna 89 miljoen euro. Verschillende radio- en televisiezenders deden woensdag 15 februari mee aan de actiedag mee om geld op te halen voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië en het kabinet besloot 10 miljoen euro extra vrij te maken voor hulp.  Vorige week maandag werd het grensgebied van Syrië en Turkije getroffen door zware aardbevingen.  Honderdduizenden mensen hebben dringend behoefte aan hulp. Het dodental was 3 dagen na de actiedag opgelopen tot ruim 45.000 mensen. Hieronder beelden uit het rampgebied, waar drie dagen na de actiedag nog enkele mensen levend uit de puinhopen werden gehaald. Daar weer onder: de inzamelingsactie (eerst reclame).

WERELDRECORD  FEMKE BOL OP 400 METER

Femke Bol heeft bij de NK indoor het wereldrecord op de 400 meter verbeterd tot 49,26 seconden. Het oude record stond op 49,59 van Jarmila Kratochvilova. Dat liep de Tsjechische in 1982, ruim veertig jaar geleden. Bol, Europees kampioene op de 400 meter indoor en outdoor, had eerder deze maand voor het eerst indoor onder de 50 seconden gelopen. In Metz kwam ze tot 49,96.

EEN JAAR NA DE RUSSISCHE INVAL IN OEKRAINE

Over de hele wereld werd dit herdacht.

MEGA BEKERSTUNT SPAKENBURG

Op  de laatste dag van februari zorgde Spakenburg in de kwartfinales in het toernooi van de KNVB-voetbalbeker voor een enorme verrassing. De tweedeklas-amateurploeg schakelde, op bezoek in de Utrechtse Galgewaard de thuisploeg uit de eredivsie met liefst 1-4 uit. De 2000 meegereisde supporters uit het palingdorp konden hun lol niet op. Hieronder de samenvatting en het feest na afloop.