TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN

Op 15, 16 en 17 maart werden de verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer gehouden. Op 3 dagen dus en dat had alles met Corona te maken. Omdat Nederland nog altijd in de greep van COVID 19 was, moesten die verkiezingen dusdanig georganiseerd worden dat de drukte beperkt bleef en daarvoor kon de gang naar de stembus het beste verspreid worden over meerdere dagen. Voorafgaand switchte ik nogal in de partij van mijn keuze. Zo dacht ik (en dat is opmerkelijk voor een van oudsher linkse jongen ) aan het CDA, omdat de gehandicapte Lucille Werner op een verkiesbare plaats stond. De keus was voor iemand die zich dus inzette voor mensen met een beperking. Eigenlijk had ik daarvoor eerst Rick Brink in gedachten ( de scheidende minister van Gehandicaptenzaken ) maar die trok zich terug  en Werner was niet een goede keuze voor mij, als het gaat om beleid maken voor gehandicapten. De ouderenpartij 50 Plus(hoewel mijn doelgroep) viel ook af vanwege geruzie in de partijtop over het  AOW-beleid. En dus werd het toch weer links en dan Lilian Marijnissen van de SP. Haar standpunten over de zorg (een belangrijk issue voor mij)  spraken me zeer aan.  En ik koos principieel voor een vrouw in de politiek. Maar de grote winnaar van de verkiezingen werd Sigrid Kaag voor D66. overigens ook een vrouw die ook mijn sympathie heeft. Hieronder Kaag  die een dansje op de tafel maakt en daaar weer onder Marijnissen. De winnaars van de verkiezingen waren de VVD en  D66, de grote verliezers de meeste linkse partijen. Opmerkelijk was het resultaat van de Europese beweging Volt, een winst van van 0 naar 3 (of 4 )zetels.

Het BNN-VARA televisieprogramma Even tot Hier met Jeroen Woe en Niels van der Laan begon het nieuwe seizoen met ijzersterk nummer over de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen: een nieuwe versie van het Smurfenlied starring Mark Rutte. Ruim een week later was de vorming van een nieuw kabinet weer in het nieuws. Daarover straks.

MATTHIJS FELICITEERT HERMAN VAN VEEN

In zijn programma Mattthijs draait door interviewt Matthijs van  Nieuwkerk bijzondere gasten. Op zaterdag 13 maart  was Herman Veen te gast. Hij vierde die dag zijn 76 ste verjaardag en deed dat met het lied dat heel Nederland van hem kent.  Hier is een bijzondere versie van Opzij Opzij Opzij, waarin hij wordt geholpen door een aantal zijndere muzikale gasten. Net als de muzikale bijdrage in februari, toen iedereen hoopte (tegen beter weten in) op een Elfstedentocht, hieronder de link naar dit meesterwerkje. Kik eerst op de groene link en daarondere de blauwe.

CORONA
Deze maand werd het toedienen van het AstraZenica-coronavaccin  enkele weken stopgezet na meldingen van enkele zeldzame klachten. Het vaccin werd door de geneesmiddelenautoriteit EMA onderzocht na meldingen over trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes. Het vaccin wordt miljoenen keren toegediend. Ik wacht nog altijd op mijn vaccinatie, hoewel ik hoor tot een risicogroep als hartpatient. Uiteindelijk bleek het de volgende maand zover te zijn.
In Urk en Krimpen aan de IJssel waren er rellen rond journalisten die verslag wilden doen van een kerkdienst waar honderden mensen bij aanwezig waren. De journalisten werden belaagd door kerkgangers. Hieronder twee foto's daarvan.

VAR

De doellijntechnologie in het hedendaagse voetbal zorgt voor heel veel discusse. Hier is een voorbeeld van eind maart: De VAR , die ervoor moet zorgen dat spelsituaties bij het terugkijken door de scheidsrechter opnieuw beoordeeld kunnen worden, was NIET aanwezig bij het afkeuren van een goal van Ronaldo namens Portugal tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Servie. Daardoor bleef het 2-2. Maar onderstaand fragment toont aan dat de bal wel degelijk over de achterlijn is geweest. Een arbitrale blunder van de Nederlandse scheidsrechter Makkelie. Als de VAR er wel was geweest, was de beslissing ongetwijfeld anders uitgepakt.
https://www.voetbalprimeur.be/videos/973384/ronaldo-scoort-maar-scheidsrechter-keurt-onbegrijpelijk-af-portugees-is-woest.html?campname=highlighted-content&camplink=onderaan

BIBIAN MENTEL OVERLEDEN

Bibian Mentel is maandagmiddag 29 maar op 48-jarige leeftijd overleden. Begin maart werd bekend dat artsen uitzaaiingen in de hersenen van de paralympisch snowboardkampioen troffen. Behandeling was niet meer mogelijk. Bibian was met haar positiviteit en vechtersmentaliteit een voorbeeld voor velen. Ondanks alle operaties en bestralingen die de snowboardkampioen onderging, weigerde Bibian om die rotziekte alles te laten bepalen en bleef ze positief.Bibian leefde al meer dan twintig jaar met kanker en kreeg herhaaldelijk te horen dat de ziekte was teruggekeerd. De sportvrouw onderging veel operaties en bestralingen, maar bleef positief. Een paar weken voor haar overlijden had Humberto Tan een gesprek met haar.
https://www.gids.tv/video/312446/humberto-terugkijken-bijzonder-gesprek-met-bibian-mentel-over-het-leven

 

VERKENNERS KABINETSFORMATIE ONDER VUUR

Het venijn van de maand zat hem uiteindelijk hemaal in de staart. Het ging om de kabinetsformatie, een kwestie voor de verkenners Ollogren e Jorritsma.  Politiek en Haag trilde op zijn grondvesten toen  een foto openbaar werd over de toekomsige positie van CDA-kamerlid Omtzigt.  Onaanvaardbaar dat dat uitlekte, vond de Tweede Kamer. Bij de beediging van de nieuwe Tweede Kamer woensdag  was Omzigt in de wandelgangen  aanwezig om zijn ongenoegen over de gang van zaken toe te lichten. Hij toonde zich geemotioneerd over het  uitlekken van van de stand van zaken rond de kabinetsformatie. De Tweede Kamer wilde eerst álle stukken rond de formatie toegestuurd krijgen en daardoor werd een debat een dag uitgesteld. En dat gebeurdan op laatste dag van de maand die een absoluu warmterecord voormaart was. In Arcen  (Limburg) werd het 26.1 graden.

Reactie plaatsen

Reacties

Els Davies
3 jaar geleden

Herman van Veen en interviews Bibian Mentel
Heel indrukwekkend en goed verwoord!

Dank je wel Els!