HET JAAR 2020


Het jaar 2020 was niet alleen voor mij maar voor de hele wereld een keerpunt in ons bestaan. Het coronavirus sloeg genadeloos toe en dat had jarenlang grote gevolgen voor ons leven. Eerst was er trouwens in dat jaar het tragische nieuws van het overlijden van onze bevriende overbuurvrouw Inge Pekelharing aan de gevolgen van longkanker(zie ook de pagina over de Jaren 90, Zij heeft corona  niet meegemaakt. Het virus begon met berichten aan het eind van 2019 en in de eerste maanden van dit jaar. Een virus dat dodelijk kan zijn verspreidde zich geleidelijk over de hele wereld. Naar schatting kreeg 25 procent van de besmette mensen ernstiger klachten, volgens het RIVM. Denk aan luchtwegklachten, koorts, hoesten en benauwdheid. In sommige gevallen kon  de infectie een longontsteking veroorzaken met ernstige benauwdheid, nierfalen en tenslotte overlijden.


In Nederland steeg het dodental  verder gestaag. Nederland nam, net als alle andere landen waar het virus was vastgesteld(en dat was overal ter wereld)volop maatregelen. In de loop van maart gingen de scholen dicht  en was het advies geen contact met anderen te hebben die zich minder dan anderhalve meter van je af bevonden. Je moest zoveel mogelijk binnen blijven en zeker niet naar plekken gaan waar veel mensen bij elkaar komen, zoals bijvoorbeeld cafe's en restaurants. Later dat jaar werden de maatregelen verscherpt, Zo werden  mondkapjes in openbare ruimtes verplicht en gingen de cafe's vroeg dicht. Wat ik ernstig miste is het fysiek menselijk contact, de knuffels en de handen die ik niet kan schudden. En waar ik naar snakte was het vaccin tegen  corona.

Voor mij en Josje betekende de uitbraak van het coronavirus ook veel veranderingen in ons leven. Ik kon eerst niet meer naar Boogh Amersfoort (later geleidelijk wel). Maar dan wel met allerlei beperkingen. Zo moesten we onze handen wassen, deden mondkapjes op in de taxi en hadden een soort anderhalve meter cultuur, waarbij we die afstand in acht moesten nemen.  Hieronder een filmpje  van hoe dat was in de therapieruimte. Op deze pagina hiernaast een foto van Fanny die ook een mondkapje droeg op haar werk, waarbij ze dementerende bejaarden verzorgde.

Dan waren er ook veranderingen in mijn journalistieke werk. Eerst werkte ik op de redactie van Boogh Magazine.  Een tijdschrift voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel(NAH) waar ook mensen met een handicap aan werkten.  Op een andere pagina een overzicht van mijn werk daar en ook van mijn columns in Markant.  Daarna, vanaf 2021 ging ik aan de slag bij de Nieuwsbrief van de Hersenletselstichting als eindredacteur. Over het werk van de Nieuwsbrief en ook andere linkjes die interessant zijn heb ik dus ook een aparte pagina op deze website gemaakt, gevuld  met diverse bijdragen.

In de Coronatijd waren de mogelijkheden om op vakantie te gaan beperkter geworden. We zijn in 2020 twee keer een weekje weg geweest. In juli in Den Ham in Overijssel en in oktober in De Peel bij het plaatsje Nederweert. Hier linksonder een  ooievaarsnest op de camping waar we verbleven.  En daar weer onder een plaggenhut in de Peel.

In het jaar 2020 sprongen behalve Corona twee zaken in het oog. De politieke ondergang van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij moest het bij de verkiezingen  begin november afleggen tegen de democraat Joe Biden. Trump zal altijd herinnerd blijven als een olifant die door de porceleinkast tekeer ging en vooral in Europa daar geen vrienden mee maakte. Hier linksonder  een spotprent van hem. Later die maand overleed op 60 jarige leeftijd 's werelds beroemdste voetballer Diego Maradona aan een hartstilstand. Na een leven vol drank en drugs. De Argentijn  werd vooral bekend vanwege zijn trucjes met de bal en het doelpunt van de eeuw dat hij in 1986 tijdens het WK tegen Engeland maakte, Hieronder fllmpjes van beide voorbeelden van zijn fenomenale kwaliteiten. Klik eerst op de groene links en dan op de blauwe eronder voor het balgoochelfilmpje. Daar weer onder de beroemde, duidelijk zichtbare, handsbal in dezelfde wedstrijd, die daarna door de scheidsrechter als geldige goal werd beoordeeld.

https://youtu.be/s7ZjU-6iSwk

 

Josje had het verder door de coronaproblemen extra druk gekregen op school en gaf eerst op afstand les aan de kinderen en dat was een heel gedoe. Op deze pagina  zie je vlak hieronder hoe ze  zo bezig was met de kids. Ik kreeg ondertussen verder huiswerk van Boogh en daarbij hoorden ook oefeningen die ik thuis voor de computer kon doen. zoals YouTube filmpjes om fit te blijven. Ook dat zie je hieronder op deze pagina. En verder op  deze pagina voorbeelden van mijn werk bij Beeldende Therapie. De Sterrennacht van Vincent van Gogh en bovenaan  de pagina een zelfgeschilderde papagaai.

Ik kreeg huiswerkopdrachten op taalgebied enen bewegingsoefeningen. Ik zat dagelijks op de hometrainer. Voor de invulling van mijn dagelijkse bezigheden bedacht ik een structuur, waartoe ook veel wandelingen in de buitenlucht behoorden. Op gepaste afstand van anderen, samen met Josje.  
Ook bedacht ik een familiekrant om iedereen in die familie op de hoogte te brengen van wetenswaardigheden binnen die familie, met bijdragen van o.a mijn zussen, mijn neef Marco(zoon van Ton) , mijn broer Herman en mijn nichtje Heidi. Die ging snek ter ziele,  Zowel Els en Geoff, Ans en Wil wonen in Amsterdam. Fanny woont  dus samen met Jonathan en komt af toe langs met Jonathan en de hond Sunny. Roald woonde sinds eind maart 2020 in Amsterdam, vlakbij het Amstelstation met zijn vriendin Marinka. Ze hadden elkaar ontmoet bij MSN, gevestigd in Berlijn. Een mooie stad die we vaak bezocht hebben aan het eind van de jaren 10. Later, in 2022 verhuisden ze naar Hilversum. Marinka werkte vanaf dat moment op het Mediapark en Roald bij het ANP in den Haag.
Tenslotte ontwierp ik zelf dit jaar deze website. Een monnikenwerk, maar leuk om te doen. En ik hoop nu lang nog te leven om daaraan te werken. En dat kan ik ook dankzij de onvermoeibare hulp van Josje, mijn steun en toeverlaat en 24-uurs mantelzorger. Je ziet haar nog eens hiernaast rechts.
In oktober werd er in ons huis een nieuwe badkamer  geinstalleerd. 

Het duurde twee weken voordat de klus geklaard was, Een periode waarin we moesten improviseren tijdens het douchen. Zo werd er naast de schuurdeur een nooddouche aangelegd, die we via de keukendeur konden bereiken. Maar we hadden het er graag voor over want het resultaat was prachtig. Dat zie je hieronder.

Het jaar 2020 eindigde in mineur vanwege corona. . Er begon een totale lockdown vanaf 15 decemer tot half januari 2021. Dat betekende dat alle niet essentiele winkels dicht gingen. Alleen de supermarkten bleven open. Scholen gingen ook op slot, net als musea en bioscopen. Premier Rutte hield een toespraak die LIVE op de televisie werd uitgezonden. De toespraak begint hieronder op ongeveer 4.50

Vlak voor Kerst was er een weer een ontwikkeling rond de Coronapandemie. Vanuit Engeland ontstond een nieuwe variant van het virus. Zeer besmettelijk maar gelukkig wat minder gevaarlijk. Europa reageerde meteen en er ontstond een kettingreactie van maatregelen die neerkwamen op het weren van contacten met het Verenigd Koninkrijk. Engeland werd overigens niet alleen getroffen door Corona, maar ook door het eindeloos onderhandelen over het stappen uit de Europese Unie. Tijdens de jaarwisseling met 2021 was dat nog steeds niet een feit.

Reactie plaatsen

Reacties

Els Davies
3 jaar geleden

Nog even het jaar 2020 bekeken.!!!
DANK JE WEL!🎬🖥🎥👏