JANUARI

LONG COVID ZIT TUSSEN DE OREN

Long covid heeft een lichamelijke oorzaak. Dat hebben onderzoekers van het Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit aangetoond door spierweefsel van mensen met en zonder long covid te bestuderen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Nature Communications en zijn een belangrijke stap in het beter begrijpen van het nog altijd mysterieuze ziektebeeld. De Amsterdamse onderzoekers namen monsters van spierweefsel van mensen met en zonder long covid, voor en na een inspanningstest op de fiets. Daarmee konden ze zien dat wanneer mensen met long covid fysiek te actief zijn, de schade in het spierweefsel bij hen groter is. 

HANS HOOGENDOORN STOPT

Het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen moet op zoek naar nieuwe stem, Hans Hoogendoorn, die sinds 1976 te horen was. Hij werd bekend als de stem van de jingles en de begintune. De nieuwe stem via een wedstrijd gekozen worden. Via een speciale tool kunnen mensen zelf de tune  inspreken. Een vakjury onder leiding van NOS-journaalpresentator Rob Trip gaan de inzendingen beoordelen.

REUNIE VRIENDEN UIT AMSTERDAM NOORD

Op vrijdag 5 januari was er een bijzonder leuke reunie van een vriendengroep uit de jaren 70. In cafe Het Sluisje aan de Nieuwendammerdijk in Amsterdam Noord ontmoetten Rene Snel, Robert Kops, Anneke van Baarsen, Jeannie Hemelaar, Josje en ik elkaar. Een gezamenlijke lunch in het cafe waar we elkaar vaak ontmoetten. Er werden  heel wat hilarische herinneringen opgehaald. Hieronder wat foto's.

MARIJKE GROENEWOUD GOUDDELVER OP EK SCHAATSEN

Het EK schaatsen in de bomvolle Nederlandse schaatstempel Thialf werd uiteraard een Oranjefeestje met enkele gasten ( vooral Noorwegen Polen en verder Estland, Italie, Belgie. Oostenrijk,  Duitsland  en Zwitserland)/ Maar  Nederland was de gouddelver. 10 keer klonk het Wilhelmus en bij elkaar werden 22 medailles veroverd. Hofleverancier was Marijke Groenewoud  met 3 keer goud en 1 keer zilver. De hoogste podiumplaats was ook voor de jonge 500 meter sprinterJenning de Boo en verder voor Femke Kok, Jutta Leerdam, Patrick Roest, Kjeld Nuis, Marijke Schouten en een teamsprintploeg en achtervolgingsploeg bij zowel de mannen als vrouwen.  Vooral Joy Beune was  succesvol op verschillende afstanden. Kjeld Nuis redde het ook een keer  net niet, hij moest het op de 1500 meter afleggen tegen de Noor Peter Kongshaug.  Nuis won wel de 1000 meter, die een volledig Nederlands podium had met Jenning de Boo(zilver) en Tim Prins(brons). Hieronder enkele samenvattingen.

DER KAISER OVERLEDEN

Op 78-jarige leeftijd kwam er  op  7 januari een einde aan het leven van de Duitse voetballegende Franz Bekenbauer. Hij groeide uit tot de beste Duitse voetballer aller tijden. Zijn grootste prijs als speler won hij in 1974; als aanvoerder leidde hij het West-Duitse elftal naar de wereldtitel door in de WK-finale het Nederland van Johan Cruijff en co met 2-1 te verslaan.

Beckenbaur gold in de jaren zeventig als spelbepaler van die Mannschaft.  Als speler van Bayern München won hij driemaal de Europacup  Later werd hij ook coach van de Zuidduitsers.Hieronder links is hij samen net Johan Cruijff te zien en rechts (in het midden) is hij in actie voor hetv West-Duitse   team.

DARMONDERZOEK

In januari werd in het ziekenhuis een kijkoperatie uitgevoerd naar mijn darmen. Bij een reguliere controle was bij mij bloed in mijn ontlasting gevonden, vandaar dit vervolg, Gelukkig bleek er niets ernstigs aan de hand, dus bijvoorbeeld geen poliepen die weggehaald moeten worden of de vaststelling dat ik darmkanker had. De voorbereiding op  de ingreep was in zoverre wel vervelend, omdat ik een streng dieet in de dagen ervoor moest volgen en een bepaald erg vies drankje innemen waardoor de  ontlasting dun uit de broek liep. Maar de opluchting in huize Regtien was groot. 

BATTLE VAN DE STONES EN DE BEATLES IN 'T SPANT

https://youtu.be/l6hOtni2btA

Je was in de jaren ‘60 fan van de Rolling Stones óf van de Beatles. In dit concert,  een jaar geleden opgenomen in De Molenberg in Delfzijlkomt deze ‘concurrentiestrijd’ aan bod, maar de beste songs van deze iconen uit de popmuziek voeren natuurlijk de boventoon. De muziekvete werd opnieuw gevoerd in het theater 't Spant in Bussum  op zaterdag 13 januari en ik en ik was erbij, samen met Ike, Anke en Leny, leden van de cultuurkring van de seniorenvereniging SENVER. De cast bestond o.a. uit meestergitarist Harry Sacksioni, Manny Angeletti (Manny McCartney), internationaal Paul McCartney’s bekendste vertolker en castlid van de West End productie Let it Be, en Edward Reekers, Hubert Heeringa, Peter Krako, Maarten Molema én Syb van der Ploeg. En waar sta ik in die "battle" ? Hoewel ik de Stones ook zeer waardeer, kies ik uiteindelijk voor de Beatles. Hoogtepunten van het optreden waren de samenvloeiing van twee nummers van beide bands (Something en You can't  always get what you want" EN de manier waarop Harry Saksioni "While my guitar gently weeps" op de gitaar uitvoerde, Het publiek brulde veel nummers (soms bijna volledig) mee.

EK SUCCESSEN IN 3 SPORTEN

In het weekend van 12 t/m 14 januari was er veel goud voor Nederland in 3 Europese kampioenschappen. Om te beginnen voor de waterpolosters, die Spanje  klopten met 8-7 in een spannende wedstrijd in eigenland. Zeven seconden voordat er strafworpen zouden moeten komen, maakten de Oranjevrouwen  de winnende treffer. Hieronder een impressie van die finale.
https://youtu.be/rPgaLxRI2NQ
De shorttrackers zorgen in het Poolse Gdanks ervoor dat het Wilhelmus veelvuldig klonk. Hieronder de bloedstollende ontknoping van de gemengde aflossing.
https://nos.nl/l/2504900
Ook de vrouwenaflossingsploeg was de beste.  Xandra Velzeboer won op de 500 meter voor Selma Poulsen en bij de mannen was er zilver voor Friso Emons en brons voor Ytzat de Laat op de 1500 meter. Op de 500 meter voor mannen won Teun de Boer zilver.
En dan Harry Lavrijsen bij het baanwielrennen. Liefst drie keer stond hij  in Apeldoorn op de hoogste plek van het podium. Bij de teamsprint, de individuele sprint en (met een straatlengte) bij het keirin.
https://nos.nl/l/2504928
Verder was er een onverwachte zilveren medaille op de 1 km-tijdrit voor Daan Kool en brons bij de teamsprint vrouwen

NET GEEN BEKERSENSATIE QUICK BOYS

Het bekersprookje van Quick Boys was uit. De voetbalclub uit Katwijk, verantwoordelijk voor de uitschakeling van de profs van  NAC Breda en De Graafschap, lag  nu zelf uit het KNVB-bekertoernooi na een nederlaag bij AZ. De amateurs waren langere tijd de betere, maar AZ boog een 0-1 achterstand om in een 2-1 voorsprong, om vervolgens Quick Boys er toch nog een verlenging uit te zien slepen. Daarin scoorde beide teams nog eenmaal (3-3). Uiteindelijk ging AZ door naar de kwartfinales door de strafschoppen beter te nemen. Hiernaast links een samenvatting van de intens spannende achtste finale in het KNVB-bekertoernooi.  De dag erop ontsloeg de Alkmaarse eredivisionist zijn trainer Pascal Jansen

AANNAME SPREIDINGWET ZORGDE VOOR FORMATIEPROBLEMEN

Marleen van Rooij legde de kijkers van het NOS-Jeugdjournaal hieronder eerst  nog even uit wat die spreidingswet inhield.  Volgens PVV-leider Geert Wilders zorgde de aanname ervan door de Eerste Kamer voor een probleem bij de vorming van een nieuw kabinet.

Een week later, 20 januari, was er in 't Spant cabaret. Ook dit keer bezocht ik het theater namens de Cultuurkring  SENVER. Uit de persinformatie: Diederik  van Vleuten was bijna 8 jaar toen de eerste mensen landden op de maan. De korrelige beelden van astronauten in witte pakken maakten een onuitwisbare indruk. Net als de beelden en geluiden van Vietnam en Cambodja. Zijn wereldbeeld werd mede gevormd Asterix. En misschien is dat nog wel steeds zo. De kracht en betekenis van herinnering. Daarover gaat de vijfde van Van Vleuten. Het jongetje van toen kijkt naar de wereld van nu. En andersom. Een halve eeuw terug in de tijd is voor meesterverteller Van Vleuten maar een kleine stap. Wat die kleine stap betekent voor de mensheid weten we na afloop.  

DRIE DODEN BIJ GASXEXPLOSIE IN ROTTERDAM

Het duurden enkelen dagen voordat de menselijke resten van alle slachtoffers gevonden waren. Op maandagavond 29 januari vond de explosie plaats in een appartementencomplex in Rotterdam Zuid. De zoektocht duurde ook langere tijd vanwege het onderzoek naar de oorzaak. De eerste dode werd door de familie zelf gevonden. Vanwege instortinsgevaar duurde het vervolgens enkele dagen voordat de politie aan de slag kon gaan met de berging. Hieronder beelden van een man die 1 van de slachtoffers die het overleefde kon helpen.
https://nos.nl/l/2506818

VOETBALVROUWEN AJAX SCHRIJVEN GESCHIEDENIS

Ajax heeft in de Champions League voor het vrouwenvoetbal geschiedenis geschreven door de kwartfinales te bereiken. Waar eerder daarvoor steeds de Nederlandse clubs in een eerder stadium strandden, won Ajax in de Amsterdam Arena met 2-1 van AS Roma, waardoor de vrouwen bij de beste 8 van Europa zijn geplaatst. Hieronder de samenvatting.
https://nos.nl/l/2506909

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb