SEPTEMBER

MAX EN DE VOLLEYBALDAMES

De maand begon weer met sportsuccessen. Max Verstappen boekte zijn tiende achtereenvolgende GP Formule 1 overwinning  op het autoracecircuit van het Italiaanse Monza en de Nederlands volleybaldames  veroverden brons op het EK.  Hieronder reageert de baas van Red Bull , Max Horner , op  de prestatie van de coureur uit zijn racestal. En hieronder ook eerst een samenvatting van het gevecht om het brons van de volleybalsters.

Turkije dat Servie na een spannend duel met 3-2 versloeg, werd Europees kampioen. Servie had in de halve finale Nederland verslagen

WARMSTE ZOMER OOIT

De eerste week van september was het in Nederland en de ons omringde landen bloedheet. En: Afgelopen zomer was wereldwijd "met afstand" de warmste ooit gemeten, melden de Wereld Meteorologische Organisatie en Copernicus, het klimaatbureau van de Europese Unie. De temperatuur op aarde was in de maanden juni, juli en augustus gemiddeld 16,77 graden en dat is 0,66 graden hoger dan het gemiddeld in de jaren 1991 tot en met 2020 was. Wereldwijd noemen wetenschappers de verbranding van onder meer steenkool, olie en aardgas en El Niño, een tijdelijke opwarming van delen van de Stille Oceaan, als belangrijkste oorzaken van de temperatuurstijging. Copernicus-bestuurder Samantha Burgess wijst in een reactie op de cijfers nog eens op het "overweldigende wetenschappelijke bewijs" voor klimaatverandering. "We zullen klimaatrecords en een toename van extreme weersverschijnselen blijven zien, die een impact hebben op de samenleving en op ecosystemen, totdat we stoppen met het uitstoten van broeikasgassen", waarschuwt ze. Ook klimaatexpert Peter Siegmund van het KNMI is bezorgd over de nieuwste cijfers. "Deze drie maanden steken er met kop en schouders bovenuit. Ook zonder het effect van El Niño stijgt de gemiddelde temperatuur wereldwijd. Opmerkelijk is ook dat de warmste maand ooit gemeten afgelopen juli was. En augustus was de op een na warmste maand."

THE ROLLING STONES STILL GOING STRONG

The Rolling Stones brengen op 20 oktober hun nieuwe album Hackney Diamonds uit. Het is de eerste plaat met nieuw werk van de band sinds 2005. De groep bracht woensdag 6 septemermeteen de nieuwe single Angry uit. De afgelopen weken werd al flink gespeculeerd over nieuwe muziek van The Rolling Stones. Met een uitgebreide campagne met advertenties in kranten en de projectie van het logo op gebouwen werd toegewerkt naar de aankondiging van een nieuwe plaat. Even leek het erop dat het album woensdag al zou verschijnen. Mick Jagger, Ron Wood en Keith Richards presenteerden hun plannen tijdens een evenement met talkshowhost Jimmy Fallon. Daarbij lieten ze ook de nieuwe single Angry al horen. Een echte Stoneshit.

De Nederlandse basketbalbalsters bij de wedstrijden, waarbij 3 speelster tegen elkaar speelden, goud gewonnen door in de finale Spanje met met 21-19 te verslaan.  Nog niet eerder veroverde Oranje goud in deze teamsport. Hiernaast rechts een korte samenvatting.

GOUD VOOR NEDERLAND BIJ EK 3 MAAL 3 BASKETBAL
https://nos.nl/l/2489621

ORANJE OP WEG NAAR EK

Het Nederlands elftal heeft in het derde EK-kwalificatieduel zijn tweede overwinning geboekt. Griekenland werd in Eindhoven met gemak verslagen: 3-0. Coach Koeman week af van zijn bekende 4-3-3-opstelling en koos voor 3-4-3, al vond hij daarin wel een plek voor zijn vertrouwelingen Blind, Weghorst en De Roon. Oranje had even nodig om op gang te komen,maar kwam na een kwartier op 1-0: De Roon schoot heel beheerst zijn eerste interlandgoal binnen. Vanaf dat moment begon het te lopen bij Nederland. Simons pingelde erop los en zorgde voor veel gevaar. Gakpo liep vaak vrij en schoot op aangeven van de sterk spelende Dumfries de 2-0 in het net. Niet veel later was het 3-0 en de treffer was er een uit het boekje. Gakpo zette de aanval op, Dumfries legde de bal panklaar op het hoofd van Weghorst en de aanvaller kopte tegendraads raak.  In de tweede helft gebeurde er weinig meer, Hieronder de samenvatting

Drie dagen later moest het Nederland voetbalelftal naar Ierland. Winst zou de ploeg van Ronald Koeman dicht bij de eindronde van het Europees kampioenschap brengen.  Oranje deed in Dublin goede zaken in de strijd om een EK-ticket. Het klopte Ierland met 2-1 en behield daardoor plek twee in groep B. Het ging niet gemakkelijk. Al na een paar minuten was er een achterstand, maar nog voor de  pauze werd het 1-1. Uiteindelijk werd er gewonnen door fraaie aanval, afgerond door Weghorst. Hieronder de samenvatting.

MEER DAN 10.000 DODEN DOOR NATUURGEWELD IN NOORD-AFRIKA

Een verwoestende aardbeving heeft in Marokko  vrijdag 15 september duizenden mensenlevens gekost. Het episch centrum van de beving van 6.8  lag in het Atlasgebergte.  Internationaal zijn meerdere hulpacties gestart. Nederland heeft ook meteen 5 miloen euro gedoneerd. Op giro 6868  van het Rode Kruis werd grif doneerd. Marokkanen in Nederland  reageerden geschokt. Hieronder ook beelden van de beving.

Marokko accepteerde maar mondjasmaat hulp uit het bultenland. Het land wilde graag de regie van de hulp in de hand houden
NOG MEER NATUURGEWELD DOOR STORM DANIEL IN LIBIE
In de Libische kustplaats Derna zijn meer dan duizend lichamen geborgen als gevolg van storm Daniel. Dat hebben de autoriteiten in het oosten van het land bekendgemaakt. Sommigge berichten spreken over 5300, anderen zelf over 7000. dammen in het oosten van het land zijn ingestort door de storm. Daardoor is de stad Derna voor een groot deel overstroomd. Door de oorlog in het land is het lastig om mensen goed te kunnen helpen.Een groot deel van de slachtoffers viel in Derna, dat zo'n 125.000 inwoners telt. Nadat twee dammen waren doorgebroken, kreeg het water vrij spel in de stad. Sommige wijken zijn volledig weggevaagd. Het Internationale Rode Kruis denkt dat het dodental in de getroffen regio zeker nog verder zal oplopen.Het Rode Kruis in Nederland heeft gironummer 7447 geopend voor de slachtoffers van de overstromingen. De organisatie liet weten dat er dringend medische hulp nodig is. Ook zijn hygiëneproducten van belang. 
https://nos.nl/l/2490250

NEDERLAND GOUDDELVER BIJ EK ROEIEN

Vijf keer goud. Tot afgelopen weekend pakte Nederland bij een WK roeien nooit meer dan één gouden medaille op een olympische discipline. Dit weekend werd dat aantal in Belgrado ruimschoots overtroffen. Ook werd er nog drie keer zilver veroverd. "Soms is er een moment dat alles samenkomt. Dat hebben we dit weekend gezien. We zijn nu het beste roeiland ter wereld", keek bondscoach Eelco Meenhorst terug. En dat allemaal een jaar voor de Olympische Spelen in Parijs.  Een  voorbeeld hieronder, voorafgegaan door reclame. Imkje Clevering en Veronique Meester werden wereldkampioen in de twee-zonder.

NASLEEP KUSINCIDENT SPAANSE VOETBALVROUWEN

De complete Spaanse selectie die deze zomer de wereldtitel veroverde, stelt zich voorlopig niet beschikbaar voor de nationale ploeg en mist de Nations League-duels met Zweden en Zwitserland. De speelsters voeren als reden aan de onveranderde cultuur bij de bond sinds de affaire rond de ongewenste kus van de Spaanse voorzitter Luis Rubiales aan speelster Jennifer Hermoso op het WK. De wereldkampioenes lieten eerder weten niet in actie te komen totdat Rubiales uit zijn functie was gezet. Rubiales is inmiddels afgetreden en ook de eerder in opspraak geraakte coach Jorge Vilda is opgestapt. De speelsters eisen echter structurele veranderingen bij de bond. Hieronder de kus waar het om ging

TROONREDE EN ALEXIA IN DE KOETS

Het demissionaire kabinet trekt twee miljard euro uit om de koopkracht van "kwetsbare huishoudens" te verbeteren. Dat blijkt uit de Miljoenennota, de financiële plannen voor volgend jaar, die minister Kaag van Financiën heeft aangeboden aan de Tweede Kamer. Het kabinet zegt dat het ondanks de demissionaire status een verantwoordelijkheid heeft om te streven naar een goed bestaan voor iedereen. "Daarom hebben we een evenwichtig pakket samengesteld met oog voor de kwetsbare mensen in de samenleving." Zoals de afgelopen tijd al was uitgelekt, gaat het grootste deel van het geld voor armoedebestrijding naar een verhoging van het kindgebonden budget (voor het eerste kind met maximaal 750 euro per jaar en voor de volgende kinderen met andere bedragen). Verder stijgt de huurtoeslag met maximaal 416 euro per jaar en gaat de arbeidskorting in de inkomstenbelasting met 115 euro omhoog. Het Tijdelijk Noodfonds Energie wordt deze winter weer opengesteld. Tot en met maart kunnen mensen die hun energierekening niet kunnen betalen er een beroep op doen. Door alle maatregelen moet het percentage Nederlanders dat in armoede leeft ongeveer gelijk blijven (4,8 procent) en niet stijgen naar 5,7 procent (bijna 1 miljoen), zoals het Centraal Planbureau vorige maand nog verwachtte. Het aantal kinderen dat in armoede opgroeit, daalt. De koopkracht stijgt volgend jaar met gemiddeld 1,8 procent; het begrotingstekort loopt op tot 2,9 procent (net onder de Europese norm) en de staatsschuld daalt naar 47,3 procent. De maatregelen worden voor een deel betaald door financiële meevallers, maar ook onder meer door het verhogen van de belastingen op alcohol en tabak en door de hoogste inkomens eerder in het hoogste tarief voor de inkomensbelasting te laten vallen (49,5 procent). Twee bezuinigingen in de ouderenzorg (van totaal 225 miljoen euro) gaan niet door: een plan om te besparen door zorgaanbieders en zorgkantoren meerjarige afspraken te laten maken wordt geschrapt en de verplichte norm van twee verzorgenden op acht bewoners in verpleeghuizen blijft in stand, versoepeling van die norm gaat niet door.Het kabinet verwacht dat de premie voor de basisverzekering tegen zorgkosten volgend jaar ongeveer 12 euro per maand omhoog gaat. De zorgpremie wordt daarmee gemiddeld 149 euro. De verzekeraars stellen de uiteindelijke premies later dit jaar vast.

De koning zei dat niet iedereen zich gehoord en gezien voelt. "Er is nog altijd discriminatie en racistische uitsluiting in de samenleving." En daarom is het belangrijk dat de herdenking van het slavernijverleden "hoog op de agenda" blijft staan. Het "maatschappelijk weefsel dat de samenleving bij elkaar houdt" verdient bescherming, zei koning Willem-Alexander ook aan het begin van zijn rede. "Verbinding ontstaat waar mensen bij elkaar komen. Dat is niet vanzelfsprekend, maar vraagt blijvende aandacht en inzet van ons allemaal." Het onderhoud van de democratie is volgens de koning niet alleen een taak van de overheid, maar een opdracht voor iedereen. "Democratie is veel meer dan je stem uitbrengen. Het is een houding. Het is de bereidheid te luisteren, begrip op te brengen voor andere standpunten en een zorgvuldige afweging van belangen te maken." Hieronder het beeld van prinses Alexia in de koets en blik op de traditionele hoedjesparade

WISSELEND SUCCES NEDERLANDSE VOETBALCLUBS IN EUROPA

In de verschillende Europese voetbaltoernooien zijn de groepsfases begonnen met wisselend succes voor de Nederlandse deelnemers. Feijenoord klopte in de Kuip het Schotse Glasgow Rangers met 2-0  in de Champions League en dat was natuurlijk een goede start. Een dag later ging PSV hard onderuit bij Arsenal, dat vooraf als de sterkste tegenstander in de poule van 4 werd gezien. In de Europa League behaalde Ajax een 3-3 gelijkspel in de eigen Arena tegen het ook sterker geachte Olympique Marseille, in een ware tombola van gemiste kansen aan beide kanten. AZ ging tenslotte hard onderuit bij Zrinjski Mostar uit Bosnie, In de eerste helft heersten de Alkmaarders en kwamen ze met 0-3 aan de leiding maar na rust was er een wonderbaarlijke wederopstanding van de tegenstander (4-3). Hieronder de samenvattingen (soms zonder geluid) , met ook reclames.

EK WIELRENNEN VROUWEN VERRASSENDE WINST MISCHA BREDERODE

‘Ik wilde met mijn aanval vooral een goede situatie creëren voor onze kopvrouwen, Lorena Wiebes en Demi Vollering’, zei de 23-jarige Bredewold na afloop. ‘Maar toen ik de laatste klim naar de finish opreed, dacht ik: nog even alles uit de kast en dan heb ik hem.’  Mischa Brederode won na een demarrage het goud op het EK wielrennen, dat in Drenthe werd gehouden. Zilver was voor een van de  beoogde winnaars, Lorena Wiebes.  De Belgische favoriet Lotte Kopecki won brons. Bij de mannen was er verrassende Franse winnaar.  Het brons was voor de  Nederlander Olav Kooij won brons. Hieronder die bloedstollende ontknoping en daar weer onder de zege van Brederode, voorafgegaan door reclame.

VOETBALKLASSIEKER AJAX-FEIJNOORD GESTAAKT NA VUURWERK

Na de gestaakte wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord  ( bij de stand 0-3 ) waren ongereldheden bij de Johan Cruijff Arena uitgebroken. Er werd vuurwerk op het veld gegooid en daarna liep het volledig uit de hand. De ME zette traangas in toen hooligans de hoofdingang van de Arena bestormden. De relschoppers riepen leuzen en eisten het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat en die werd ook meteen ontslagen. De KVN besloot de wedstrijd de woensdag erop in een leeg stadion uit te spelen. Feijenoord scoorde in dat restant nog een keer waardoor de definitieve eindstand 0-4 werd. Hieronder de wedstrijd met het vuurwerk en daar weer onder de nasleep van het duel.
https://youtu.be/j3H7_okBxo8?si=nI1nUvcEDXRNRcrK
https://nos.nl/l/2492032
Hieronder beelden van de rellen na afloop.
https://youtu.be/WhV3Gi7wwfo

LEEUWINNEN KLOPPEN ENGELAND

Twee dagen na het drama in de Arena was er eindelijk goed nieuws voor de voetbalfans en dat was weer enkele dagen na het onverwachte verlies van het Nerderlands vrouwenelftal tegen het veel langer ingeschatte Belgie. Bij de zuiderburen ging het ondanks een 0-1 voorsprong alsnog fout. Het werd 2-1, mede door een enorme blunder van keeper Weimar die in de allerlaatste seconden de bal in haar eigen doel sloeg. Maar Oranje nam wraak toen het thuis voor de Nations League tegen het sterke Engeland van de Nederlandse coach Sarina Wiegman met 2-1 won. Ook daar viel de beslissing in blessuretijd, toen Renate Jansen heel knap raak poeierde. Hieronder die samenvatting van de wedstrijd tegen de Engelse vrouwen en daar weer onder een sfeerinmpressie rond de wedstrijd.

Omdat Schotland gelijkspeelde, thuis tegen Belgie ( 1-1 ) zijn de perspectieven voor een ticket voor de Olympische Spelen in Parijs voor Oranje verbeterd.

ROTTERDAM: DRIE DODEN BIJ SCHIETPARTIJ OP TWEE PLAATSEN

Bij  schietincidenten in Rotterdam zijn drie mensen omgekomen, een vrouw van 39, haar dochter van 14 en een man van 43. De politie heeft een 32-jarige verdachte uit Rotterdam aangehouden bij het Erasmus Medisch Centrum. De verdachte, Fouad L., is een student aan de Erasmus Universiteit De vrouw . Marlous, kwam om het leven aan het Heiman Dullaertplein, waar ze woonde. Haar 14-jarige dochter werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht en is daar overleden. Daarna begaf de dader zich naar het Erasmus Medisch Centrum en liep daar een leslokaal binnen, waar hij een man neerschoot. Het ging om docent Jurgen Damen, verbonden aan het Erasmus MC, die ook op een gezondheidscentrum op Katendrecht in Rotterdam-Zuid werkte. 
https://nos.nl/l/2492181

De 39-jarige Marlous was een buurvrouw van verdachte Faoud L.. Marlous zou volgens de vriendin de politie hebben gebeld toen ze zag dat Faoud L. zijn konijnen en later een puppy mishandelde. De man is een bekende van de politie. Hij is eerder vervolgd en veroordeeld voor dierenmishandeling. Hij blijkt in dronken toestand een konijn te hebben mishandeld. Hij kreeg daarvoor een taakstraf van 40 uur.  Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het Erasmus MC eerder dit jaar gewaarschuwd voor L. Niet alleen zijn veroordeling voor dierenmishandeling, maar ook "zorgwekkend gedrag" van L. kwam in de mail ter sprake. Het ging onder meer om "psychotisch gedrag". Verder vond het OM beelden op zijn telefoon waarop mensen "met messteken om het leven worden gebracht".  Fouad L. stond op het punt om arts te worden, maar moest nog een psychologisch onderzoek afronden voordat hij zijn bul in ontvangst kon nemen. 

SPRINTKAMPIOENE OP DE ATLETIEK DAFNE SCHIPPERS STOPT

In 2015 werd Dafne Schippers wereldkampioene op de 200 m in een Europees record van 21,63 .  Op de 100 m werd zij tweede in de nationale recordtijd van 10,81. Een jaar later won ze op de Olympische Spelen zilver op de 200 m. In 2014 werd ze Europees kampioene op de 100 en 200 m. In 2016 prolongeerde zij haar Europese titel op de 100 m, gevolgd door prolongatie van haar wereldtitel op de 200 m in 2017 in Londen.
Ze zet nu een punt achter haar carriere. Waarom?

"Als atleet weet je altijd dat deze dag zal komen, dat je carrière een moment in de tijd zal zijn - een verzameling herinneringen en hopelijk medailles", schrijft Schippers. "Vandaag heb ik besloten om mijn leven een andere wending te geven." Hieronder een overzicht van haar carriere

https://nos.nl/l/2491918

VAKANTIEWEEK VOL MET MUSEA IN GELDERLAND

De laatste week van de maand vierden Josje en ik vakantie in het Gelderse Oldebroek, in een bungalowpark. Die was vooral gevuld met bezoeken aan musea, zoals het Anton Pieckmuseum en het Joods Museum in Hattem en de dr.A. Vogeltuin in Oldenbroek zelf.

Maak jouw eigen website met JouwWeb