Olympische Spelen
Voordat de Spelen officeel werden geopend, twee dagen eerder, speelde het Nederlands vrouwenvoetbalelftal al tegen Zambia. Het werd een monsterscore van liefst 10-3. Vianne Miedema was op schot, ze scoorde 4 keer. De verdediging van de Afrikaanse vrouwen bleek een geitenkaas te zijn. De andere doelpunten waren van Lieke Martens, Shanice van der Sanden, Jill Roord, Lisette Beerensteijn en Victoria Pelova. De Zambiaanse doelpunten kwamen allemaal van Barbra Banda. Hieronder links de samenvatting en rechts een samenvatting van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Die worden voor de 29ste keer gehouden en er nemen nemen 206 landen aan deel. De plechtigheid was stijlvol en ingetogen. De Japanse tennister Naomi Osaka ontstak het Olympisch vuur.
Na de monsteroverwinning op Zambia moesten de Leeuwinnen aantreden tegen Brazilie. En dat was heel andere koek. Hoewel Vivanne Miedema weer doel trof ( 2 keer) zorgde Debinha voor de gelijkmaker en kwamen de Braziliaansen zelfs op voorsprong door Lumila. Uiteindelijk werd het 3-3 in deze spectaculaire wedstrijd door een prachtige vrije trap van Renate Jansen, die je hieronder ziet.
Op de eerste dag van de Spelen won Nederland haar eerste medaille (zilver) en wel bij het gemengd handboogschieten. Gabriella Schlosser en Steve Wijler zorgden daarvoor. In de finale bleek Zuid-Korea met 5-3 te sterk.
https://nos.nl/tokyo2020/video/2390601-handboogschutters-pakken-olympisch-zilver-in-gemengd-toernooi
Alle ogen waren op de tweede dag gericht op de Nederlandse wielrensters, voor wie geheid van te voren goud was voorspeld. Maar het liep anders. De Oostenrijkse Anna Kieshofer was 1 van de 5 koplopers die vanaf de start meteen ervandoor gingen. Kieshofer bleef gedurende de 137 kilometer rijden als enige over, Annemiek van Vleuten veroverde zilver en dat was heel knappe prestatie. Ze viel eerst, kwam terug in het peleton en sprintte daaruit weg in de slotfase van de race. Hieronder een samenvatting van die wegwedstrijd voor de vrouwen. De tragiek van dit alles: van Vleuten dacht dat ze had gewonnen. Dat kwam door miscommunicatie onder de groep Nederlandse rensters. Hieronder een gesprek met de onfortuinlijke van Vleuten en ernaast een foto van hoe ze juichend over de finish kwam.
Andere prestaties van de Nederlanders op deze dag: de estafettezwemsters op de 4 maal 100 meter vrije slag misten het brons, de mannenhockeyers maakten een grote achterstand tegen Zuid-Afrika goed ( van 0-3 naar 5-3) en de handbaldames openden het toernooi met een zege tegen Japan (32-21). De Nederlandse hockeydames boekten een gemakkelijke 4-0 overwinning op Ierland.
Voor de Nederlandse Olympische ploeg begon de derde dag van de Spelen in mineur. Kanshebber op het goud bij het moutainbiken Mattieu van der Poel viel al na 10 minuten. Een plankje deed hem de das om. Dat was weggehaald, maar hij dacht dat het er nog lag. Milan Vader werd 10de. Beter nieuws was er bij het zwemmen: Arno Kamminga werd tweede op de 100 meter schoolslag. . Hieronder het verlies van van der Poel(links) en het zilver voor Kamminga(rechts)
Rachel Klamer won net geen medaille op de triathlon. Anne Terpstra werd 5de bij het mountainbiken. Juul Franssen verloor de strijd om het brons bij het judo in de klasse tot 63 kilo. De Nederlandse dressuurrijders werden 5de bij de landenwedstrijd. De 3x3 basketballers werden uitgeschakeld door Rusland. De handbalvrouwen wonnen met 43-36 van Zuid-Korea en de voetbalsters met 8-2 van China. Van beide wedstrijden hieronder een samenvatting. Links de voetbalsters. rechts de handbalvrouwen.
Eindelijk goud op de volgende dag van de Spelen! Liefst 2 keer. Bij elkaar 8 medailles op 1 dag en dat is een Olympisch record. Het eerste goud was voor de mannendubbelvier bij het roeien en dat ondanks een mispeer kort na de start. Met overmacht waren ze vervolgens de rest van het veld de baas. En ook nog eens 2 keer zilver en 1 keer brons. Melvin Twellaar en Stef Broenink wonnen zilver in de dubbeltwee, omdat hun eindsprint naar de Fransen toe net te laat kwam. De vrouwendubbelvier zonder stuurvrouw eindigen als tweede, vlak achter Australie. De dubbeltwee bij de vrouwen , Roos de Jong en Lisa Scheenaard, veroverde brons.
En dan was er Annemiek van van Vleuten , onbetwist de snelste vrouw in de wielertijdrit. Anna van den Breggen werd 3de en kwam zo ook namens Nederland op het podium. Bij de mannen was er in die race tegen de klok de wonderbaarlijke opstanding van Tom Dumoulin, die van ver was gekomen en eigenlijk wilde stoppen met wielrennen. Tenslotte judoka Sanne van Dijke: ook zij won brons. Het kon niet op voor de Oranjeafvaardiging die in 1 klap in het medailleklassement de top 10 binnenkwam. Ander Olympisch nieuws: Ranomi Kromowidjo stelde teleur op de 100 meter vrije slag zwemmen. Ze haalde de halve finale niet, in tegenstelling tot Femke Heemskerk. Hieronder beelden van de Oranjesuccessen bij het roeien, de tijdritten en het judo. Van linksaf naar rechtsonder de dubbelvier, Annemiek van Vleuten, Tom Dumoulin en Sanne van Dijke
Zwemmer Arno Kamminga haalde zijn tweede zilveren medaille, dit keer op de 200 meter schoolslag. Hij is hieronder te zien, juichend na zijn race. Voor de roeisters Marieke Keijser en Inge Paulis was er brons in de dubbeltweefinale. Nederland verloor door een mispeer op de laatste meters het goud daarbij.
Op vrijdag verloren de Oranjeleeuwinnen in de kwartfinale na 2-2 en strafschoppen van angstgegner de Verengde Staten. Miedema scoorde wel weer en bracht daarmee haar eindscore op 10 treffers. De Amerikaansen waren uiterst trefzeker in het nemen van de penalty's. Oranje deed dat beduidend minder goed. 8 minuten voor tijd na 90 minuten voetbal had Lieke Martens Nederland op winst kunnen brengen, maar ook zij faalde vanaf de stip. Hieronder een samenvatting van die zenuwslopende wedstrijd. Maar er was ook goed nieuws: BMX-er Niek Kimman won met overmacht een gouden medaille. Je ziet hier rechts onderin dat hij botste tegen een official, maar daarna kwam het nog allemaal goed. Voor Merel Smulders was er in deze gemotoriseerde sport brons. De andere sporten met Nederlanders op vrijdag: de Nederlandse waterpolodames bereikten een Olympisch record tegen Zuid-Afrika (33-1). Judoka Henk Grol lag er al heel snel uit en dat was een grote teleurstelling. Op zaterdag was er een tweede : met het gemengde team verloor hij de strijd om het brons. De hockeysters wonnen van Duitsland met 3-1 en werden poulewinnaar. Femke Heemskerk werd zesde op de 100 meter vrije slag zwemmen en de roeiploeg Holland Acht vijfde.
De eerste zaterdag was de dag waarop windsurfer Kiran Badloe alleen maar hoefde te finishen om goud te veroveren. Hieronder links beelden daarvan. Het was op deze dag, zoals wel vaker op deze Olympische Spelen net niet voor Nederland: de vreselijke vierde plaats. Dat gold voor de 4x400 meter atletiek voor gemengde teams (Liemarvin Bonevacia, Lieke Klaver, Femke Bol en Ramsey Angela) en voor de judoka's bij de gemengde teams, voor het eerst op het programma van de Olympische Spelen Er werd in de troostfinale met 4-2 verloren van Duitsland. In die wedstrijd nam Henk Grol overigens wel in stijl wel afscheid met een zege. Hier rechtsonder Grol in actie tegen een Oezbeekse tegenstander die hij twee keer in dit toernooi tegenkwam met desastreuze gevolgen: na 19 en 25 seconden was het over en uit. Je ziet dat hier rechtsonder.
Weer veel net niet op de volgende dag. Ranomi Kromowidjojo eindigde als vierde op de 50 meter vrije slag en de Nederlandse hockeyers werden in de kwartfinales uitgeschakeld door Australie na 2-2 en strafballen. Lichtpuntje was het brons voor zeilster Marit Bouwmeester. Je ziet hier links haar race,
De Nederlandse waterpolosters wonnen met 16-12 van Canada en verzekerden zich daardoor van de tweede plaats in de poule en van de kwartfinale. Schoonspringster Inge Jansen werd knap vijfde op de 3 meter . Hieronder een radiobijdrage daarover.
https://content.omroep.nl/arla/p/npo/visualradio/nporadio1_vsr/2021/8/1/nporadio1_vsr-20210801-084150-0032mo.mp4
Op de tweede maandag van de Spelen was er een bijzonder race van Sifan Hassan tijdens de series 1500 meter atletiek. Hieronder zie je hoe ze valt bij het ingaan van de laatste ronde en alsnog wint.
https://twitter.com/i/status/1422012135480119299
Later op de dag won ze goud op de 5000 meter op een imposante manier. Pas bij het ingaan van de laatste ronde sloot ze aan bij de kopgroep. Vervolgens rekende ze af met wereldkampioene Hellen Obiri. Waarmee ze eerste Nederlandse Olympisch kampioen werd sinds Ellen van Langen op de 800 meter. Links hieronder het slot van haar race en rechts hieronder een interview (in het Engels), na afloop.
Atlete Daphne Schippers strandde in halve finale van de 200 meter. Ze werd zesde, was intens teleurgesteld door dat resultaat en weet dat aan rugklachten.
Nadine Visser eindigde als vijfde in de finale van de 100 meter horden. Liemarvin Bonevacia plaatste zich als eerste Nederlander in de historie voor de finale van de 400 meter. Femke Bol deed dat ook op de 400 meter horen. Baanwielrensters Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen verloren de strijd om het brons tegen twee Russinnen. De hockeyvrouwen hebben gemak de halve finales gehaald door met 3-0 van Nieuw Zeeland te winnen en stuiten nu op Groot-Britannie, van wie in de poule al met 2-0 was gewonnen. De handbalvrouwen wonnen nipt met 30-29 van Montenegro,
Het zesde goud voor Team NL was binnen op de tweede dinsdag van de Spelen. Toen wonnen de baanwielrenners in de teamsprint goud door Groot-Britannie in de finale met ruim verschil te verslaan. Je ziet ze hiernaast linksmet hun plakken. Van links af: Harry Lavreijssen, Roy van den Berg, Jeffrey Hoogland en Matthijs Buchli. Ze waren de huizenhoge favoriet en ook enkele sconden sneller dan de Britten. Hieronder hun race, eerst de reclame.
Bij het zeilen was er een bronzen medaille voor Annette Duetz en Annemiek Bekkering in de 49erFX-klasse. Hiernaast links een verslag, Nicolas Heiner werd overgens vierde in de Finn-klasse.
Andere prestaties van Nederland op die dag: de waterpolodames werden in de kwartfinales uitgeschakeld door Hongarije (13-11 ). Atleet Taymir Burnet kon zich niet plaatsen voor de finale 200 meter mannen. Mike Foppen hield het in zijn serie van de 5000 meter na 3 kilometer voor gezien, Polsstokhoogspringer Menno Vloon faalde 3 keer op 5 meter 70 en werd daarmee uiteindelijk dertiende.
De tweede woensdag begon met het zilver van Sharon van Rouwendaal op de 10 kilometer openwaterzwemmen. In 2016 won ze goud, nu was de Braziliaanse Ana Marcela Cunha sneller. Van Rouwendaal kon leven met zilver. Het was, vond ze, het maximaal haalbare. Je ziet haar hier rechtsonder, Femke Bol pakte brons om de 400 meter horden omdat ze de twee Amerikaansen Sydney McLaughlin (goud) en Dalilah Muhammad (zilver) moest laten voorgaan. Ze was met 52.03 seconde sneller dan ooit tevoren. "Ik ging zo hard als ik kon". Je ziet haar linksonder.
Aan het eind van de dag was er nog een bronzen medaille voor springruiter Maikel van der Velden , hij reed op Beauville. Andere prestaties: de hockeysters zijn voor de vijfde achtervolgende keer doorgedrongen tot de finale. Groot-Britannie werd overtuigend met 5-1 verslagen. In de groepsfase was dat land al met 1-0 geklopt. Sifan Hassan bereikte de finale op de 1500 meter atletiek door haar race makkelijk te winnen. Baansprinters Roy Lavrijssen en Jeffrey Hoogland gingen door naar de kwartfinales in het Velodrome en bereikten ook later de laatste vier. De Nederlandse handbaldames werden in hun kwartfinale uitgeschakeld door Frankrijk (32-22). Ze waren volmaakt kanloos en stonden al heel snel in de wedstrijd met tien goals achter. En: Gewichtheffer Enzo Kuworge werd 6de.
Op de laatste donderdag van de Spelen was er een gouden medaille bij het keirin (baanwielrennen) met een opmerkelijk verhaal. Shanne Braspenningcx was verrassend de sterkste van de 6 deelnemers. Zij is de vriendin van Jeffrey Hoogland die woensdag al goud had gewonnen namens de teamsprinters op de baan. In 2015 had Shanne een hartinfarct gekregen, Een lange en moeizame weg naar herstel volgde en in 2021 werd ze deelnemer in Tokyo. Hieronder de race(in stilte helaas) en een emotionele viering van het succes door de vorige winnaar van het goud bij het keirin in Rio, Ellis Ligtlee (ook in stilte, maar wel ondertiteld).
https://twitter.com/i/status/1423208656473104384
https://twitter.com/i/status/1423242881645506562
Ander succes was er op die dag bij de zevenkamp, atletiek bij de vrouwen dus. Anouk Vetter en Emma Oosterwegel wonnen zilver en brons bij dit zware onderdeel, bestaande uit 100 m horden, hoogspringen, kogelstoten. 200 meter, verspringen, speerwerpen en de 800 meter. Na de eerste dag stond Anouk Vetter zelfs op goud, maar uiteindelijk moesten beide Nederlandse atletes met de andere medailles genoegen nemen. Toch een mooie prestatie. Hieronder zie je een link met het verhaal van de twee en ook het slot van de afsluitende loopafstand.
https://www.nu.nl/olympische-spelen/6149920/vetter-dankt-vader-en-oosterwegel-na-zilver-we-lagen-er-helemaal-af.html?jwsource=cl
De andere sport van die dag: Liemarvin Bonivacia werd 8ste en laatste in de finale 400 meter, baanwielrenner Jan Willem van Schip verspeelde op het slotonderdeel van het omnium een medaillekans en werd uiteindelijk 6de en de Nederlandse estafettevrouwen op de 4x400 meter atletiek plaatsten zich met een Nederlands record voor de finale.
Op de laatste drie dagen van de Spelen begon de strijd om het goud met een Nederlands onderonsje. Harry Lavreysen en Jeffrey Hoogland stonden in de individuele finale bij de sprint van de baanwielrenners. Bij de teamsprint hadden ze al samen het hoogst haalbare bereikt. Met kop en schouders stonden ze nu, ook in dit toernooi, boven de rest van het deelnemersveld uit. Ze hadden er drie ritten voor nodig om uit te maken wie van de twee de sterkste was. Dat werd uiteindelijk Harry Lavreysen. Je ziet hem rechts. Links Hoogland. Daaronder de race tussen de twee.
De hockeydames pakten overtuigend het goud door een 3-1 zege op Argentinie. Tot toe waren ze in het toernooi oppermachtig geweest en dat gold ook voor de finale. Vijf strafcorners leverden 3 doelpunten op. De eerste was van van Geffen en daarna volgden er 2 van van Maasakker. Argentinie deed, ook uit een strafcorner, in de eerste helft iets terug, maar in de rest van de wedstrijd kwam Oranje nooit meer in gevaar. Hier links een samenvatting,
Dan Sifan Hassan op de 1500 meter in het atletiekstadion. Ze won brons op de 1500 meter en dat was haar tweede medaille na het goud op de 5000 meter.
Tenslotte waren ook wat teleurstellingen op deze dag: bokster Nouchka Fontijn haalde finale niet door van haar eeuwige rivale Lauren Price uit Wales te verliezen en moet het nu met gedeeld brons doen. En Kirsten Wild en Amy Pieters werden 4de op het baanwielrenonderdeel Madison, ofwel de koppelkoers. Lichtpuntje was wel het optreden van de Nederlandse estafettemannen, die de finale bij de atletiek op de 4x400 meter haalden. In een recordtijd plaatsten zich als 5de voor de eindstrijd. De estaffettevrouwen op de 4x100 meter atletiek werden in de finale
De voorlaatste dag, een bijzondere. Die begon met de marathon voor vrouwen, die door Peres Jepchirchir uit Kenia werd gewonnen. Tweede was haar landgenote Brigid Kosgwei en de Amerikaanse Molly Seidel, voor wie dit haar derde marathon was, veroverde brons. Een Belgische deelneemster reageerde met ongeloof toen een verslaggever haar met haar eindklassering confronteerde. Hieronder zie je die reactie.
https://fb.watch/7eGS31F3rB/
De Nederlandse Andrea Deelstra werd 44ste en haar landgenote Jill Holterman finishte als 63ste. En waren er de successen voor TeamNL. Goud voor Sifan Hassan op de 10 kilometer atletiek en onverwachts zilver, ook in het atletiekstadion. voor de 4x400 meter estafetteherenploeg Liemarvin Bonevacia, Terrence Agard, Tony van Diepen en Ramsey Angela. Door een bloedstollende eindsprint hield Hassan Kalkidan Gezahegne uit Brunei net achter zich (29.55.32 om 29.56.128). Opmerkelijk was dat achteraf bleek dat ze sinds haar 1500 meter eerder dit toernooi met pijn had rondgelopen wegens een blessure
.De estafetteploeg had op brons gerekend, maar het werd een treetje hoger op het ereschavot doordat Nederland op het allerlaatste moment Botswana passeerde. Amerika was zoals verwacht te sterk. Hieronder een samenvatting van beide races. Eerst die van Hassan en daaronder van de estafetteploeg. Daaronder weer een filmpje van de feestende Oranjeploeg ( mannen, vrouwen en Sifan Hassan ) na het zilver in de estaffetterace,
https://youtu.be/I0WaP-VAXiQ
https://youtu.be/-RyeUHSuoTE
https://www.facebook.com/watch/?v=1910119492489917&extid=NS-UNK-UNK-UNK-AN_GK0T-GK1C
De prestaties van de andere Nederlanders op deze dag waren wisselend. De springruiters grepen in de landenwedstrijd net naast het brons. De estafettevrouwen op de 4x400 meter atletiek werde 6de. Anne van Dam heeft het Olympisch golftoernooi afgesloten met een 57ste plaats. Shanne Braspennincx sneuvelde in de kwartfinale van het sprinttoernooi baanwielrennen en in in die Velodrome plaatste zich bij de keirin Harry Lavreysen voor de volgende ronde. Matthijs Buchli lukte dat niet. De waterpolodames sloten de Spelen af met een dikke 14-7 nederlaag tegen Australie en eindigden daardoor als 6de
Op de laatste dag van de Olympische Spelen was er voor Nederland een enorme verrassing. Na nog 2x brons bij het baanwielrennen ( Harry Lavreijsen op de Keirin, brons na eerder al 2 keer goud EN de 38-jarige Kirstin Wild bij het Omnium, veroverde Abdi Nageeye achter de gedoodverfde favoriet , de Keniaan Eliud Kipchoge, het zilver. De eerste zilveren medaille op dit doodzware atletiekonderdeel ( ruim 42 kilometer hardlopen) sinds Gerard Nijboer in 1980. Nageeye was op 6-jarige leeftijd van Somalie naar Nederland gevlucht. Hij sleepte zijn trainingsmaatje, de Belg Bashir, mee naar het brons. Linksonder de omhelzing met de winnaar van het goud, rechtsonder het slot van de race. Rechtsonder de sluitingsceremonie van de Spelen.
Nederland heeft met een 7de plaats bij de Olympische Spelen in Tokio de hoogste eindklassering ooit genoteerd in de medaillespiegel bij een Zomerspelen. Tot dusver was de 8de plaats de beste prestatie ooit van de Oranje-equipe. Met tien gouden medailles heeft Nederland in Tokio net zo veel olympische titels veroverd als Frankrijk, Duitsland en Italië. Maar 'Team NL' greep meer zilveren medailles (twaalf) dan Duitsland (elf) en Italië (tien) en houdt Frankrijk achter zich op basis van het aantal bronzen plakken (veertien om elf). Tot dusver was de achtste plaats op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam en de Spelen van 2000 in Sydney de beste eindnotering van Nederland in het medailleklassement. Nederland brak zijn eigen medaillerecord door in Tokio 36 plakken te veroveren, 10 keer goud, 12 keer zilver en 14 keer brons. Het oude record stond op 25 medailles, dat werd behaald tijdens de Spelen in Sydney. De Verenigde Staten mogen zich voor de derde keer op rij het beste land op de Olympische Zomerspelen noemen. De Spelen waren dus een succes voor Nederland. Vooral de atletiek was een succesonderdeel, met o.a 2 keer goud en 1 keer brons voor Sifan Hassan. Bij het baanwielrennen behaalde Harry Lavreijssen ook die score, Bij de teamsporten was er alleen goud voor de hockeydames. Andere gouden medailles waren er voor Niek Kimman (BMX), Kiran Badloe (windsurfen), Annemiek van Vleuten (tijdrit wielrennen), de mannendubbelvier bij het roeien, de teamsprinters en Keirinbaanwielrenster Shanne Braspennicx. Voor zwemmer Arno Kamminga was er 2 keer zilver, ook nog een 2de zilveren medaille bij de wielrenwegstrijd voor Annemiek van Vleuten. Zilver was er voor het gemengde team van de handboogschutters. zevenkampster Anouk Vetter, baanwielrenner Jeffrey Hoogland, tijdrijder Tom Dumoulin en enkele roeiteams. Veertien keer was er een derde plaats voor ons land. Daarmee werden 2 weken vol sport afgesloten. Ze waren succesvol voor Nederland na een stroeve start in de eerste 2 dagen. De Spelen verliepen zonder grote incidenten en leden gelukkig weinig onder de coronapandemie, Hieronder nog het totaaloverzicht van de medailles die door de deelnemende landen zijn behaald.
Reactie plaatsen
Reacties