DECEMBER

NAH-RADIO

In deze maand begon ik aan een nieuw avontuur met een oude liefde, de radio. Waarmee ik de week aardig gevuld had. Twee dagen dagbesteding bij Boogh in Baarn, een dagdeel fysio in de Egelantier op vijf minuten lopen en dus twee dagen journalistiek werk. Naast het schrijven voor het omroepblad Spreekbuis (wat ik blijf doen ) ben ik begonnen met het werken voor een radioprogramma dat bestemd is voor mensen met niet aangeboren hersenletsel. Dat kan ik gewoon thuis achter de computer doen, met mijn Ipad als hulpmiddel. Samen met Lieky van der Velden, Marly van Wijk en ook enkele andere medewerkers ben ik aan de slag gegaan. Op deze website vind je een speciale pagina van NAH-radio, met een overzicht van mijn werk.

NEDERLANDSE VOETBALSUCCESSEN IN EUROPA

Waar we een paar jaar geleden onze meerdere zelfs in Belgische, Turkse en Oostenrijkse clubs moesten erkennen, is er nu sprake van glorietocht over de velden. In de slipstream van de CL-successen van Ajax, boekten ook Feyenoord, , AZ en Vitesse mooie resultaten. Ze mogen, zoals dat heet, overwinteren in Europese competities.  Voor PSV is dat op dit moment nog onzeker. Ze werden derde in hun poule in de Europa League en moeten nu beslissingswedstrijden spelen om in de competitie te blijven. Ajax eindigde fier bovenaan in hun groep met Sporting Portugal, Borrussia Dortmund en Besiktas. Zes wedstrijden werden er gespeeld en alles zes werden ze gewonnen.  In de Arena werd het op 7 december 4-2 tegen de Portugezen. Hieronder links een samenvatting van die wedstrijd en rechtsonder een foto van Feijenoord tegen Union Berlin.

MAX FLIKT HET

Max Verstappen werd de eerste Nederlandse wereldkampioen in de Formule 1 autosport op zondag 12 december/.De Nederlander van Red Bull Racing lag bijna de hele race in Abu Dhabi tweede. In de laatste ronde passeerde de 24-jarige Limburger zijn grote concurrent Lewis Hamilton. Beide coureurs stonden voor aanvang van de laatste grand prix van het seizoen precies gelijk in het kampioenschap. Het lukte Verstappen in een ultiem moment de zevenvoudig wereldkampioen te verschalken. Verstappen heeft hiermee zijn eerste titel binnen in de Formule 1. Hij won in het seizoen 2021 10 van de 22 races. Hamilton was 8 keer de beste. Hieronder in het midden  de ontknoping van de race  na reclame te zien via Youtube en linksonder uitzinnige Oranjefans.  Rechtsonder emotie bij Max en zijn vader Jos, die ook Formule 1 coureur was.

Alom was er in binnen/ buitenland lof over de prestatie van Max Verstappen. Zijn moed werd geprezen en ook zijn doorzettingsvermogen. Felicitaties waren er onder ander van premier Mark Rutte en de koninklijke familie. 

EINDELIJK KABINETSAKKOORD

Een dag later was er nog een feest maar dan van een heel andere orde. Je zou kunnen zeggen, dubbele pret voor Mark Rutte. Hij kon na 271 dagen nder zijn leiding een kabinetsakkoord. presenteren. Het was de langste formatie ooit in de Nederlandse geschiedenis en werd bereikt na heel veel getouwtrek. Onderlinge blokkades waren aan de orde van de dag tussen VVD, D66, CDA en de ChristenUnie,  maar maandag 13 december was het officieel zover.   De mededelingen na afloop van het beraad waren uiterst summer en voorzichtig. Een overzicht van de totstandkoming van de regering links.

De belangrijkste punten uit het akkoord. Voor zover bekend, lijkt het erop dat het kabinet Rutte IV behoorlijk de portemonnee gaat trekken. Zo moeten er miljarden euro’s naar het bestrijden van klimaatverandering gaan. Ook lijkt het erop dat rekeningrijden op de lange termijn ingevoerd gaat worden. Daarnaast moet de kinderopvang grotendeels gratis worden. De kinderopvangtoeslag moet hiervoor verdwijnen of veranderen. Daarnaast moet ook het leenstelsel voor het onderwijs weer op de schop. Ten slotte zijn er ook afspraken gemaakt over woningbouw en stikstofregels.  Onder het overzicht van de kabinetsformatie geeft Rutte op deze foto een toelichting op het Binnenhof in kerstsfeer.

 

OMIKRONVARIANT

De coronamaatregelen worden verlengd tot en met ieder geval vrijdag 14 januari 2022. Dat werd dinsdagavond 14 december bekendgemaakt tijdens de persconferentie van de regering. Het basisonderwijs en speciaal onderwijs gaan vanaf maandag dicht gaan. Voor noodopvang van kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met een cruciaal beroep blijven de scholen wel open. Scholen hoeven tot de kerstvakantie geen afstandsonderwijs te geven. Het basisonderwijs start weer op maandag 10 januari. Vanwege de omikronvariant van het coronavirus krijgt elke 18-plusser uiterlijk in de tweede helft van januari een booster aangeboden. De booster wordt gegeven na drie maanden in plaats van na zes maanden na de laatste vaccinatie of coronabesmetting. In totaal krijgen er dan nog 8,5 miljoen volwassenen een boosteprik aangeboden. Voor het eind van het jaar krijgen bijna alle 60-plussers een uitnodiging voor een booster.

Zaterdagavond 18 december, drie dagen later, volgde snel een tweede persconferentie, omdat de omikrovariant razensnel om zich heen aan het grijpen was. Een totale lockdown in Nederland tot 14 januari 2022 was de belangrijkste mededeling. Premier Rutte geeft hier linksboven een overzicht van de lockdownmaatregelen. Daaronder een beeld van hoe het buitenland onze [plannen ziet. Het verslag is van Sky News. Voor mij was de mededeling over het omikronvirus aanleiding om tot donderdag 23 december niet niet naar Boogh Amersfoort te gaan. Die dag kreeg ik mijn boosterprik voor de definitieve bescherming (daar wordt van  uitgegaan) tegen COVID 19. 

Toen kwamen de kerstdagen, De eerste dag  brachten we met  onze kinderen en hun aanhang (het verplichte maximum van 4) door en de tweede dag gingen we naar mijn schoonzus en naar man. Verder was het vooral thuis genieten van de Top 2000.   Hieronder de lijst. Op een andere pagina van deze website mijn favoriete popsongs, die niet allemaal in de lijst hoeven te staan.
https://www.top2000nl.com/lijst-2021

HET JAAR IN HET KORT
Tot besluit: Hoe was 2021 in een notedop? Corona beheerste natuurlijk ieders leven en de wetenschap dat deze ellende voorlopig niet afgelopen is, stemt niet bepaald hoopgevend.  Er waren diverse lockdowns ( waarbij al het openbare leven in Nederland op slot ging) . Steeds waren er signalen dat het de goede kant op , maar vervolgens waren er berichten dat het aantal besmettingen fors toenam.

Verder kwam er aan het eind van het jaar eindelijk een akkoord over nieuw kabinet. Eerst waren er Tweede Kamerverkiezingen  geweest.  Toen nam VVD-leider Mark Rutte het voortouw voor uiteindelijk een coalitie van  VVD, D66, CDA en Christen Unie.  Dat gebeurde na een ellenlang getouwtrek tussen de partijen.  Er was ook  de toeslagenaffaire, het hoogwater in Limburg in juli,  de tragische dood van Peter R. de Vries en Max Verstappen die wereldkampioen in de Formule 1 autoracen werd. 

Het was het jaar van de inauguratie van de democraat Joe Biden als nieuwe Amerikaanse president. Van de geboorte van het achterkleinkind van mijn  oudste zus Wil, die later dit jaar de gezegende leeftijd van 80 jaar bereikte. De tante van mijn vrouw,Jos Dresken, overleed. Ze was achterin de 80. Mijn zwager Jan de Heer kreeg een herseninfarct. Mijn zoon Roald, die met zijn vriendin Marinka ( werkzaam bij WNL )in Amsterdam Oost woont, ging werken bij het ANP, het algemeen nederlands persbureau.

Het Eurovisiesongfestival  dat in Rotterdam in mei werd georganiseerd was een groot succes, Nederland behaalde geen groot succes op het EK-voetbal, er was wel een recordregen aan medailles op de Olympische Spelen in Tokyo  en in Zandvoort was er op het circuit daar voor het eerst sinds de jaren 80 een formule 1-race. Oranje ging wel naar het WK dat volgend jaar in Qatar wordt gehouden. Ajax boekte successen in de Champions League

Tot besluit: wat betekende het jaar 2021 voor mij zelf? Natuurlijk leed ik onder corona. Ieder kuchje of niesje betekende  voor mij: het zal toch niet? Maar mijn algemene gezondheid was  goed. Ik nam afscheid na 5 jaar Boogh Amersfoort bezoeken. Links iets hierboven  zie je hoe ik uitzwaaide met de groep. waar ik veel mee werkte. vulde in de loop van het jaar mijn structuur van de week geleidelijk anders in. Daar hoorde bijvoorbeeld dagbesteding bij Boogh in Baarn bij. Structuur hoort nu eenmaal bij me.

Ik kreeg een nieuwe computer en leerde omgaan met een Ipad. Ik begon het jaar als eindredacteur van de Nieuwsbrief van de Hersenletselstichting en schreef  verhalen over mensen met niet aangeboren hersenletsel. Voor het omroepplatform Spreekbuis interviewde ik oud-comroepcollega's om het ook journalistiek te hebben over iets anders dan NAH. En tenslotte werd ik radiomaker. Het leven  lacht me redelijk toe,  ondanks corona. Ook met mijn rikketik is alles in orde, zo bleek na  de doorsmeerbeurt bij de hartspecialist. Laat 2022 maar komen!