OKTOBER

WEER WISSELEND SUCCES NEDERLANDS VOETBAL IN EUROPA

EEN BEZOEK AAN HET VERNIEUWDE BEELD EN GELUID

Het museumbezoek start in de Tune in. Hier download de bezoeker de Mediamuseum app en maakt hij of zij in een paar minuten een eigen Mediaprofiel aan. Daarna ontvangt de bezoeker in de app spelresultaten en filmpjes die hij of zij maakt. En als dat gewenst is wordt na het bezoek de resultaten, souvenirs en Mediaprofiel naar iemands e-mailadres. Ik bezocht op 4 oktober met Josje en enkele vrienden het sinds vorig jaar vernieuwde mediamuseum. Ik had daar in het verleden gewerkt als vrijwilliger die bezoekende scholieren begeleidde bij het zelf maken van filmpjes in het gebouw. Ik zag hoe sindsdien Beeld en Geluid op het Mediapark enorm was vernieuwd. Hieronder een foto-impressie

MARIANNE VOS WERELDKAMPIOENE GRAVEL

Marianne Vos werd in Belgie wereldkampioene gravelrijden door haar aartsrivale Lotte Kopecki in de eindsprint duidelijk te verslaan. De 37-jarige Nederlands wielrenster en de Belgische waren een klasse apart in het deelnemersveld. Lorena Wiebes veroverde het brons. Hieronder de ontknoping.
https://nos.nl/l/2539705
Een dag later was het de beurt aan de mannelijke gravelbijter Mathieu van dere Poel. Hij won na een solo en was weer eens ongenaakbaar. De Belgen Florian Vermeersch en Gianni Vermeersch pakten zilver en brons.
https://nos.nl/l/253982

JOHAN NEESKENS OVERLEDEN ( 73 )

Johan Neeskens is overleden tijdens een trainingsprogramma in Algerije. De oud- speler van onder andere Ajax,Barcelona en New York Cosmos,die 49 interlands speelde,is 73 jaar oud geworden. 'De Nees' was een van de grote spelers van de jaren 70.Met Ajax veroverde hij drie keer de Europa Cup I,een keer de wereldbeker en twee keer de Europese Supercup.Met FC Barcelona won hij de Europa Cup II en met Oranje speelde hij in 1974 en 1978 de WK-finale. De middenvelder stond bekend om zijn hardheid;hij kon zowel uitdelen als incasseren.Zijn beroemdste actie is de penalty (hard door het midden) waarmee hij Oranje in de WK-finale van 1974 al in de tweede minuut op 1-0 zette. 
https://www.facebook.com/share/v/u12y9dhwQfk6VPnU/

Bondscoach Ronald Koeman zei te zijn geschrokken van het plotse overlijden van Johan Neeskens."Toen ik een klein mannetje was,was hij mijn idool. We hebben tegen elkaar gespeeld en samen de trainerscursus gedaan.Toen ik als klein jongetje op straat voetbalde, wilde ik Johan Neeskens zijn. Zijn stijl van spelen sprak me aan,met name zijn strijd,zijn slidings."

EEN JAAR NA HET BLOEDBAD TUSSEN ISRAEL EN DE PALESTIJNEN

Op 7 oktober werden de duizenden doden herdacht, die precies een jaar geleden bij de escalatie van het conflict in het Midden Oosten vielen. De terreuraanslag in Israël en de oorlog in Gaza houdt nog altijd veel mensen bezig. Ook direct betrokkenen in Nederland. De Joodse Rachel Meijler en de Gazaanse Yasmine Bashir blikken hieronder terug.
https://nos.nl/l/2539779

Op de Dam in Amsterdam waren enkele honderden mensen bijeen voor een pro- Israël-manifestatie.Er zwaren toespraken en er werd een enorme Israëlische vlag uitgerold. Tegelijk was er een tegendemonstratie door pro-Palestijnse activisten.V an de gemeente mochten zij niet op de Dam zelf actievoeren, maar een deel van de betogers probeerde dat toch. Daarop besloot burgemeester Halsema de tegendemonstratie te beëindigen.
https://www.hartvannederland.nl/politiek/demonstratie/videos/pro-palestijnse-demonstranten-aangehouden-in-amsterdam
Op verschillende plekken in Israël en daarbuiten woerden de terreuraanslag van Hamas,precies 1 jaar geleden,herdacht. Veel Israëliërs gingennaar ceremonies, begraafplaatsen en herdenkingsplaatsen in het hele land,ter nagedachtenis aan de circa 1200 doden en tientallen gijzelaars die nog steeds niet zijn bevrijd.Zo was er een herdenking gehouden op de plek van het Supernova- muziekfestival.
https://nos.nl/l/2539924

NATIONS LEAGUE: GELIJKSPEL EN VERLIES ORANJE

Op 11 en 14 oktober speelde het Nederlands voetbalelftal weer twee wedstrijden voor de Nations League. De eerste, in Boedapest, werd een 1-1 gelijkspel.  De hele match had Oranje een enorm overwicht, maar na een rode kaart voor Virgil van Dijk leek de ontmoeting op verlies uit te draaien, totdat Denzel Dumphries 7 minuten voor tijd toesloeg met een fraaie kopbal.
https://nos.nl/l/2540469
Bij Duitsland leed Nederland een 1-0 nederlaag. Het keurkorps van Ronald Koeman was niet opgewassen tegen Die Mannschaft., die de beste kansen had en uiteindelijk verdiend won. Nederland speelde flets  enn ongeinspireerd. Hieronder de samenvatting.
https://nos.nl/l/2540791

"GEHANNES" OVER NIEUWE ASIELWET

PVV-leider Wilders en Van Vroonhoven van NSC spraken dinsdag op uitnodiging van premier Schoof met elkaar over de asielwetgeving en alternatieven voor het noodrecht. Yesilgöz zei  op vragen van journalisten dat zij niet beledigd is dat zij niet was uitgenodigd. Ze begreep dat, omdat die twee partijen wat betreft het inzetten van het noodrecht tegenover elkaar staan. "Ik ga niet over het proces", zegt Yesilgöz. "Ik weet niet waar het over gaat, ik weet net zo veel als u." De VVD-leider zei wel dat ze het "raar" zou vinden als een van de partijen op dit onderwerp het kabinet zou laten vallen, omdat er op zich overeenstemming is over een strenger asielbeleid. En Yesilgöz noemde hoe het nu verloopt "gehannes".

https://nos.nl/l/2540867 

AANGRIJPEND BETOOG ZUSSEN IN RECHTSZAAK MOORDENAAR GINO

https://nos.nl/l/2540871
Op 15 oktober was het woord in de rechtszaak tegen Donny M., die het jongetje Gino op brute wijze had vermoord, aan de twee zussen van hem. Hierboven is te zien wat ze gezegd hebben. Hieronder vertelt Donny M. wat er volgens hem was gebeurd.
https://www.ad.nl/binnenland/donny-m-misbruikte-gino-in-badkamer-zodat-buren-het-niet-zouden-horen~a93144da/
Gino verdween op 1 juni 2022 toen hij op een veldje in Kerkrade aan het voetballen was. Drie dagen later werd Donny M. in zijn woning in Geleen van zijn bed gelicht. Hij leidde de politie uiteindelijk naar het levenloze lichaam van Gino, dat op een steenworp afstand achter een schutting verborgen lag. Later die week deed de rechter uitspraak...