FEBRUARI

GOUD GOUD GOUD

In het eerste weekend van de maand blonk het goud voor Nederland, Bij de WK mountainbiken  in Tsjechie waren Mattieu van der Poel  en Fem van Empel veel sterker dan de rest van het veld. Er waren was ook  zilver en brons bij zowel de mannen als de vrouwen. Op de WK langeafstandswetten in Doha tikte Sharon van Rouwendaal op de 10 kilometer net iets eerder aan dan de concurrentes. Vier dazgen later won zij ook de 5 kilometer. Bij de wereldbeker schaatsen was er goud voor Femke Kok (500 meter), Patrick  Roest (5000 meter), Joy Beune (3000 meter) en Irene Schouten op de 5000 meter. Tenslotte bereikten de Nederlandse Daviscupploeg (tennis) de laatste 8 van dit toernooi door Zwitserland in een bloedstollende finale voor eigen publiek te verslaan. Hieronder beelden van deze successen.
https://nos.nl/l/2507579
https://nos.nl/l/2507287
https://nos.nl/l/2507589
https://nos.nl/l/2507323
https://nos.nl/l/2507512
https://nos.nl/l/2507452

UITJES

De maand begon o.a. met twee voorstellingen in theater 't Spant in Bussum, Op 7 februari ging ik met mijn maat Marius Zwaal naar cabaretier Hans Dorresteijn. Hij vertelde over zijn voorstelling "Het houdt een keer op" in het programma "Op 1".  Enkele dagen later naar het hilarische toneelstuk "De Ongeplukte Zusters, met o.a. Ilse Warringa, die ook speelde in de televisieserie "De Luizenmoeder" als juf Ank op een basisschool. Ook met Plien van Bennekom, Rop Verheijen, Wart Kamp en Bart Rijnink. 
https://youtu.be/jHMjoL0BWIA
https://youtu.be/EWO92eDNBQk?t=1
https://youtu.be/fkt4DeLtniU

ONGEWENST GEDRAG IN DE MEDIA: HET VERVOLG

Bijna 1500 medewerkers van de NPO hebben aan de commissie-Van Rijn verklaard het afgelopen jaar slachtoffer of getuige te zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag. Dat deden ze na een oproep van de commissie die is ingesteld nadat de Volkskrant in november 2022 onthulde dat er sprake was van grove misstanden op de werkvloer bij DWDD. Oud-staatssecretaris Van Rijn, voorzitter van de commissie Gedrag en Cultuur Omroepen, verklaarde bij de presentatie van het onderzoeksrapport in het Instituut voor Beeld & Geluid  (op donderdag 1 februari) geschrokken te zijn van de ernst en omvang van het grensoverschrijdend gedrag. Medewerkers die er slachtoffer van zijn geweest hebben daar vaak nog lange tijd las t van, mede omdat ze nergens met hun klachten terecht konden dan wel zich niet gehoord voelden.

De commissie heeft geen onderzoek gedaan naar personen, dus niet naar de vraag wie de daders zijn. De onderzoekers wilden achterhalen waardoor het grensoverschrijdend gedrag zo hardnekkig kon zijn. Van Rijn wijst de hevige concurrentie die op alle terreinen speelt, tussen omroepen, commercie en publiek, en medewerkers onderling, als een van de oorzaken aan. Volgens Van Rijn is er door de wirwar van structuren ook vaak onduidelijk wie verantwoordelijk is voor het personeel. “Een onveilige werkomgeving ontstaat niet alleen door ongewenst gedrag van collega's, maar ook door een omgeving die toekijkt, een leidinggevende die het toelaat, een werkgever die niet ingrijpt en het toezicht dat faalt.” "De kwaliteit van leiderschapsgedrag en de manier van aansturing zijn de grootste risico's op grensoverschrijdend gedrag en het voortduren daarvan. De aanpak van grensoverschrijdend gedrag start dan ook met het aanpakken van leiderschapsgedrag," stelt de commissie in een reeks aanbevelingen. 

Vlak voor een  uitzending van Sofie en Jeroen op NPO 1 publiceerde de Volkskrant een interview met BNNVARA-directeur Suzanne Kunzeler, waarin ze reageert op het rapport Tijdens de uitzending ontving BNN/VARA de reactie hierop van Matthijs van Nieuwkerk, die presentator Jeroen Pauw hierop  voorleest en waar BNNVARA-directeur Suzanne Kunkeler op reageert.

https://youtu.be/9nA-aGK_wH
Het rapport was vervolgens dagenlang onderwerp van allerlei talkshows op de televisie. Hieronder een uitgebreide bijdrage van Nieuwsuur.
https://nos.nl/l/2507138
Een kritische bijdrage van mijn oud-collega Ton Verlind, destijds in de jaren 80, mijn eindredacteur van KRO- Brandpunt,
https://www.spreekbuis.nl/blog-ton-verlind-npo-bemoeide-zich-met-de-bedrijfsvoering-van-dwdd/

KABINETSFORMATIE IN ZWAAR WEER

NSC is dinsdag 6 februari met de formatiebesprekingen (voorlopig)  gestopt. Voor de partij van Pieter Omtzigt is deze formatieronde nu ten einde.NSC houdt de mogelijkheid open van een minderheidskabinet of een ander kabinet met brede steun in de Kamer. NSC zegt dat een meerderheidskabinet met PVV,VVD en BBB er niet komt.V olgens Omtzigt heeft dat voor een groot deel te maken met financiële tegenvallers die pas vandaag ter tafel kwamen.Hij wil geen loze beloftes doen,zei hij. Omtzigt verwijt informateur Plasterk dat hij de brieven over de zorgelijke staat van de financiën weken op zijn bureau heeft laten.

Een week later werd Kim Putters benoemd als nieuwe formateur, de opvolger van Ronald Plasterk. Hieronder een bijdrage van Nieuwsuur, voorafgegaan door reclameboodschappen.
https://nos.nl/l/2508892

MARKANTE OUD-POLITICUS DRIES VAN AGT OVERLEDEN

Oud-premier Dries van Agt is maandag in zijn woonplaats Nijmegen overleden, meldt kenniscentrum The Rights Forum namens de familie. Van Agt overleed op een zelfgekozen moment samen met zijn vrouw Eugenie van Agt-Krekelberg. De begrafenis heeft in besloten kring plaatsgevonden. Van Agt kampte al langere tijd met een broze gezondheid. Dat gold ook voor zijn vrouw was in slechte staat.Na meer dan zeventig jaar samen is het echtpaar hand in hand gestorven, schrijft The Rights Forum. Beiden waren 93 jaar.

De oud-CDA'er was minister-president van 1977 tot eind 1982.  Als erevoorzitter en oprichter van The Rights Forum op het gebied van Israël en de Palestijnen, maakte hij zich de laatste jaren hard voor de mensenrechten en de Palestijnse zaak. Van Agt was vicepremier in het kabinet van PvdA-leider Den Uyl, met wie hij een moeizame relatie had. Na de verkiezingen van 1977 leek er door de grote verkiezingsoverwinning van de PvdA een tweede kabinet-Den Uyl te komen, maar uiteindelijk was er te weinig vertrouwen en ging Van Agt in zee met VVD-leider Wiegel. Van Agt leidde als premier tussen 1977 en 1982 drie kabinetten: het kabinet-Van Agt I met Wiegel als vicepremier, het kabinet-Van Agt II, met als vicepremiers PvdA-leider Den Uyl en D66-leider Terlouw, dat al na enkele maanden viel en werd opgevolgd door het rompkabinet-Van Agt III, met alleen D66.

Bij de verkiezingen van 1982 was hij voor de derde keer lijsttrekker van het CDA, maar hij was vermoeid en had geen zin meer in de Nederlandse politiek. Onverwacht maakte hij na de verkiezingen bekend dat hij zich terugtrok uit de politiek. Ruud Lubbers werd zijn opvolger. Als premier en leider van het CDA gold hij als een conservatief man. Veel later, toen hij de politiek had verlaten, werd hij veel linkser, zozeer zelfs dat op bijeenkomsten van de vroegere bewindslieden van het kabinet-Den Uyl werd gegrapt dat hij de meest linkse van allemaal was geworden. Nadat hij al jarenlang vervreemd was geraakt van het CDA en zelfs had gezegd dat hij GroenLinks stemde, zegde hij uiteindelijk zijn lidmaatschap op.

https://nos.nl/l/2508149

Demissionair premier Mark Rutte sprak vol lof over Van Agt. "Dries van Agt is zijn hele leven volkomen authentiek gebleven. (...) Met zijn bloemrijke en unieke taalgebruik, zijn heldere overtuigingen en zijn markante presentatie gaf Dries van Agt kleur én inhoud aan de Nederlandse politiek in een tijd van polarisatie en partijvernieuwing.", schrijft hij op X. Het Koninklijk Huis heeft namens koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix medeleven betuigd: "Met groot respect gedenken wij Dries van Agt. Hij nam bestuurlijke verantwoordelijkheid in een turbulente tijd en wist met zijn markante persoonlijkheid en kleurrijke stijl velen te inspireren. Zijn inzet voor ons land en voor het behoud van verbindingen in onze samenleving verdient grote waardering."

AFRIKA-CUP VOOR IVOORKUST

Het jaarlijkse voetbaltoernooi van Afrika, de Afrika-Cup, vergelijkbaar met het EK voor Europa, werd op zondag 11 februari afgesloten met de finalewedstrijd, die door gastheer Ivoorkust met 2-1 werd gewonnen van de titelfavoriet Nigeria. Er werden  maar weinig doelpunten gemaakt, maar veel wedstrijden eindigden  in blessuretijd of na verlenging en strafschoppen, Ex-Ajaxied Haller scoorde in die finale  de winnende treffer. Hieronder de samenvatting, eerst is er reclame.

WERELD HOUDT POETIN VERANTWOORDELIJK VOOR DOOD CRITICUS 

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny (47) is overleden. Dat meldden de autoriteiten van de gevangenis waar hij zat opgesloten op vrijdag 16 februari. Hij was een van de belangrijkste Russische oppositieleden en tegenstanders van president Vladimir Poetin. Op zijn dood werd  geschokt gereageerd door premier Rutte na afloop van de ministerraad.
https://nos.nl/l/2509107
https://nos.nl/l/2509115

Ook in de andere westerse landen werd de Russische president verantwoordelijk gehouden voor de dood van Navalny. Volgens de officele lezing werd hij onwel tijdens een wandeling, maar iemand gelooft dat, "De grootste, bekendste en krachtigste oppositieleider is overleden. Hij is vermoord. We waren er bang voor, maar we hebben nooit willen geloven dat het mogelijk zou zijn", zei  een woordvoerder van de belangenroep Free Russia NL. Die groep ondersteunt en behartigt de belangen van Russisch sprekende mensen in Nederland.

IRENE SCHOUTEN STOPT,WERELDRECORD FEMKE BOL,GOUD ZWEMMEN

Op de eerste  dag van het WK schaatsen  in Calgary werd het Wilhelmus gespeeld voor Irene Schouten (eindelijk wereldkampioen op de 3000 meter)) en Patrick Roest op de  5 km.  Zie hierboven. Zilver was er voor de teamsprintende mannen Jenning de Boo, Tim Prins en Janno Botman. Even hadden ze een wereldrecord in handen, maar Canada bleek daarna 2 duizendsten van een seconde sneller.
Op de tweede dag was voor de tweede achtervolgende keer goud voor Femke Kok op de 500 meter. Ook de titel bij de ploegachtervolging was er voor de Nederlandse vrouwen (Irene Schouten, Joy Beune en  Marijke Groenewoud. Hieronder te zien, voorafgegaan door reclame.
https://nos.nl/l/2509196
https://nos.nl/l/2509189
Op dag drie was er twee keer brons op de 1000 meter, voor Jutta Leerdam en Kjeld Nuis. Leerdam moest het afleggen tegen haar vaste rivaal MioTagaki uit Japan. Nuis had te maken met de Amerikaan Jordan Stolz, die bij iedere afstand en dus ook hier, veel sneller dan de rest van het deelnemersveld was. En uiteindelijk was er ook weer goud voor Irene Schouten, dit keer op de massastart. Sensationeel, na een valpartij in het begin van de race, waardoor het vervolg een enorme inspanning vergde om bij de voorsten te komen. Marijke Groenewoud won brons. Hieronder het verslag en daarna haar reactie voorafgegaan  door reclame.
https://nos.nl/l/2509339
https://nos.nl/l/2509335
De laatste dag was er verrassend goud voor Joy Beune nopo de 5000 meter. De gedoodverfde favoriete Irene Schouten kwam niet merder dan zilver. Er waren ook nog twee bronzen medailles op de 1500 meter. Een voor alweer Joy Beune en een voor Kjeld Nuis. Hieronder eerst
reclame en dan het verslag over de gouden race van Joy Beune, met daarvoor in de baan Irene Schouten.
https://nos.nl/l/2509484
Een dag na het WK maakte Schouten bekend dat ze definitie stopt met de schaatssport. Hieronder eerst reclame. dan het interview met haar en daar weer onder een overzicht van haar carriere.
https://nos.nl/l/2509484
https://youtu.be/5DgwAtsHgsE
In het weekend daarna nam Schouten  in een bomvol Thialf-stadion in Heerenveen afscheid van haar publiek.Vrienden, familie en haar man Dirkjan Mak waren van de partij in Thialf, waar de overgrote meerderheid van de fans was blijven zitten op het NK allround om haar te huldigen. Onder een staande ovatie kwam ze even na 18:00 uur het speciaal met tulpen ingerichte middenterrein op. Later mocht ze in Thialf 'iets' onthullen, zo vertelde ze zelf. Het bleek een plek op de erering van Thialf. Irene Schouten (31) bedankt haar ouders voor haar opvoeding waarin haar duidelijk werd gemaakt dat ze hard moest werken. "We zijn een hecht gezin en sinds het met mijn moeder gebeurde, zijn we nog hechter geworden." De moeder van Schouten kreeg een hersenbloeding en werd niet meer de oude.Schouten kreeg van de KNSB de Gouden Speld, een onderscheiding die grote schaatsers krijgen als hun carrière erop zit. Veel vrienden, rivalen, collega's en haar familie hadden een videoboodschap voor Schouten opgenomen en tussen die boodschappen door waren haar prachtige overwinningen gemonteerd.
https://emea01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fshare%2Fr%2FCMvrz2ZJ5xzYybsT%2F&data=05%7C02%7C%7C0b28926549524992fba008dc361a4a1a%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C638444733732856557%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C0%7C%7C%7C&sdata=ZFLil5HrE4LbBPWnPFgACzViwUw4B2CVHd%2FasEuWoI8%3D&reserved=0
Thomas Krol zette enkele dagen later ook  een punt achter zijn schaatscarrière. De 31-jarige olympisch kampioen op de 1.000 m heeft besloten om een opleiding te volgen voor piloot. Hieronder licht hij zijn beslissing toe.
https://nos.nl/l/2510092

Ook bij de WK Zemmen in  Doha was er volop goud dat blonk. Bijvoorbeeld op het koningsnummer 100 meter vrije slag waarin Marit Steenbergen excelleerde. En Tes Schouten was een klasse apart op de   200 meter schoolslag
https://nos.nl/l/2509147
https://nos.nl/l/2509168
En tenslotte in dat overvolle weekend vol sportsucessen het wereldrecord van Femke Bol op de 400 meter indoor in Apeldoorn bij het NK. Ze liep tweehonderdse snelle dan de oude toptijd en finishte in in 49.24.
https://youtu.be/zMA35-u43F4

JOSJE BIJ TERRE DES HOMMES

AJAX EUROPEES DOOR, FEIJENOORD NIET

Voetbalclub Ajax heeft de laatste 16 bereikt in de Europese Conference League. Op miraculeuze wijze: het klopte in Noorwegen Bodo/Glimt met 1-2 na verlenging. In de Arena hadden de Amsterdammes met 2-2 gelijkgespeeld, door in blessuretijd  twee goals te maken. Hieronder na de reclame eerst de wedstrijd bij de Noorse poolcirkel  en daaronder de thuiswedstrijd van een week geleden

Feijenoord haalde de achtste finales niet, Voor de derde achtereenvolgende keer  verloor het bij AS Roma in de Europa League, na 1-1, verlengingen  en strafschoppen. De Rotterdammers hadden in de Kuip de week daarvoor ook met 1-1 gelijkgespeeld.
https://www.espn.nl/video/clip?id=13271640

LEVENSLANG VOOR RIDOUAN TAGHI

Ridouan Taghi moet levenslang de gevangenis in. Dat heeft de rechtbank Amsterdam bepaald in het veelbesproken Marengo-proces. Naast Taghi hebben nog twee verdachten levenslang gekregen: Saïd R. en Mario R. De rechter deed vandaag uitspraak na een proces van bijna zes jaar en 142 zittingsdagen. De zaak gaat over zes moorden, gepleegd tussen 2015 en 2017, vier pogingen tot moord en voorbereidingen voor nog meer liquidaties. Er stonden zeventien verdachten terecht in het Marengo-proces, met Ridouan Taghi als hoofdverdachte. Het Openbaar Ministerie (OM) had levenslang tegen hem geëist. De rechtbank kwam tot de conclusie dat Taghi de "onbetwiste leider" was van een criminele organisatie. Hij gebruikte volgens de rechter "extreem geweld om mensen angst aan te jagen". En die "door hem uitgeoefende terreur" was effectief, stelde de rechter. Het is volgens de rechter aannemelijk dat Taghi opnieuw moorden zal laten uitvoeren als hij vrij zou komen. "Ter vergelding en beveiliging van de maatschappij is alleen levenslang passend." Het OM had ook levenslang geëist tegen Mohamed R., Mao R. en Achraf B. Die laatste moet ruim 29 jaar de gevangenis in. Mohamed R. krijgt 27 jaar en Mao R. 15 jaar. Hieronder de toelichting de rechter

Het Openbaar Ministerie wil advocaat Inez Weski, voorheen de advocaat van Ridouan Taghi, vervolgen voor deelname aan een criminele organisatie. Dat zegt hoofdofficier Janneke de Smet in Nieuwsuur. Weski wordt ervan verdacht dat ze informatie van Taghi vanuit de gevangenis met de buitenwereld heeft gedeeld. Dat zou betekenen dat ze haar positie als advocaat misbruikte. Ze was al geschorst als advocaat. Vanwege het onderzoek naar de verdenkingen haWeski een tijdlang vastgezeten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.