RUTTE ONDER VUUR, GEVACCINEERD, RUINERWOLD, KONINGSDAGSVIERING, TERRASSEN WEER OPEN

KRITIEK OP PREMIER RUTTE
De eerste dag van de maand april stond helemaal in het teken van de grote kabinetscrisis die eind maart was ontstaan. VVD-leider Mark Rutte wilde ondanks druk van de Tweede Kamer niet de bron prijsgeven die hem donderdagochtend 1 apri informatie gaf over het verslag dat was gemaakt over zijn gesprek met de oude verkenners. Alle andere partijen drongen er bij hem op aan dit toch te doen."Ik kreeg vanmorgen om half acht een niet gevraagd telefoontje van iemand die via via had gehoord dat ik Pieter Omtzigt toch had genoemd. Ik ga deze bron niet onthullen. Bij verdere vragen erover, zal ik niet nader ingaan op die bron", zei Rutte in het debat.  Zelf sprak hij  ook van een grote puinhoop  in de kabinetsformatie. Rutte werd  door PVV-leider Wilders verweten dat hij had gelogen.
https://youtu.be/WnWeTjQhZCc
Rutte overleefde in de Kamer een motie van wantrouwen, maar kreeg wel een motie van afkeuring aan de broek. Na het Paasweekeinde ging het verder met een informateur, Tjeenk Willink, een oude rot in de politiek die de verkenners verving.
In de politiek speelde deze maand ook de toeslaggenaffaire. Het kabinet heeft daarin doelbewust informatie achtergehouden voor het parlement. Volgens RTL is in besprekingen van het kabinet keer op keer geklaagd over kritische Kamerleden, onder wie CDA'er Omtzigt. In het kabinet zouden afspraken zijn gemaakt om het parlement niet alle inlichtingen te geven waarom het had gevraagd. Het ging hierbij vooral om de onrechtmatige stopzetting van toeslagen voor kinderopvang en wie hiervan op welk moment op de hoogte was. Het kabinet beloofde uiteindelijk alle gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire voor 1 mei 30.000 euro uit te keren. 

KWETSBAARHEID VOOR CORONA EN EINDELIJK DE VACCINATIES
Hoe kwetsbaar ben ik als 65-plusser voor het Coronavirus? De volgende waarschuwing is voor mij van belang. Daar is geen eenduidig antwoord op te geven dat voor iedereen geldt. Volgens Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), is het advies om het openbaar vervoer en bezoek te mijden in ieder geval bedoeld voor kwetsbare ouderen "die gedurende het leven enkele onderliggende medische condities hebben gekregen, die beperken wat ze aankunnen. De biologische leeftijd is belangrijker dan de kalenderleeftijd". Te denken valt aan mensen met hart- of longproblemen, mensen met bepaalde vormen van suikerziekte of nierpatiënten. "Elke graad temperatuursverhoging - of het nou bij griep is of bij het coronavirus - maakt dat de stofwisseling zo'n 10 procent sneller moet werken door de opwarming van het lichaam", legt Van Dissel uit. "Dat betekent dat het hart ongeveer tien slagen per minuut extra moet maken en de longen meer zuurstof moeten transporteren." 

Josje, mijn vrouw, was op 14 april aan de beurt voor een injectie tegen het coronavirus. Zij kreeg het middel Astrazenica.  En ik uiteindelijk ook. Op een dag dat ik vanwege een besmetting bij Boogh onder het personeel thuis moest blijven kreeg ik een telefoontje van de huisarts een paar uur later.  Ik kon , net als zij, in de Bethlehemkerk in Hilversum terecht. Josje's prik vond onder begeiding van een stemmig muziekje.  plaats(zie links hierboven) En daaronder het levend bewijs dat het voor mij ook eindelijk zover was. Eind juni volgen voor ons allebei de tweede prik plaats en dan zijn we eindelijk beschermd tegen dat verrekte virus COVD 19.
Op Facebook ging iedereen los over het moment waarop hij of zij aan de beurt was.  Er werden veel foto's gepost door mensen over hoe het spuiten bij hen allemaal verliep.Daaruit bleek wel dat er grote verschillen waren waren tussen de beleving van de injectie. Dat hing af van het middel, dat zou worden gebruikt.  Chaos was er ook voortdurend over zaken als trombose bij de injecties. Ondertussen worstelt het kabinet met een plan om voor de zomer weer versoepelingen in het openbare leven toe te staan.

KINDEREN VAN RUINERWOLD
In de maanden maart en april was er een documentaireserie op televisie over de kinderen van Ruinerwold.  Wereldnieuws als een verborgen boerderij wordt ontdekt, waar jarenlang een gezin in het geheim en ongeregistreerd leeft. Hier links vlakboven die boerderij. De 4 oudste kinderen doen eenmalig hun verhaal aan documentairemaker Jessica Villerius. Ze vertellen over hun verborgen bestaan, het geloof van hun vader en het vermeend misbruik binnen het gezin .  Een gezin waarvan Nederland tot 13 oktober 2019 het bestaan niet wist. Hieronder de laatste aflevering van dit vierluik op 14 april . Eerst zie je reclame.

https://www.npostart.nl/BV_101404941
In oktober kreeg de documentaire de Gouden  Televizierring  voor het beste televisieprogramma (zie daarvoor ook de maand oktober in dit jaaroverzicht)

KONINGSDAG

Op 27 april was het Koningsdag. Een echte Hollandse feestdag rond de Koninklijke familie die natuurjk aangepast was wegens corona, De Oranjes bezochten Eindhoven. Hiernaast links een beeld van hoe dat feest in de stad gevierd werd.  En daaronder het traditonele verkopen van  je oude spulletjes voor je eigen huis door de kinderen. Bijzonder was dat de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane een belangrijke rol speelden in het programma. Hieronder een verslag. 

TERRASSEN WEER OPEN

Een dag later gingen  de terrassen weer open. Eindelijk weer een drankje drinken en het weer hielp ook mee. Hierboven een beeld daarvan.

Reactie plaatsen

Reacties

Fanny Regtien
3 jaar geleden

Wat een bijzondere manier om zo je prik te krijgen ter bescherming tegen het corona virus onder begeleiding van een mooi piano optreden .

Dank lieverd, nu wachten op de tweede prik eind juni. Jij en Roald, Marinka en Jonathan zijn later ook aan de beurt.