JUNI

Het eerste weekend van deze maand was het Pinksterweekend.  Op vrijdag speelde Oranje de eerste voetbalwedstrijd voor de Nations League bij onze zuiderburen, de nummer 1 van de FIFA-ranglijst tot dan toe. Het werd een afstraffing voor Belgie(1-4).  Uitblinkers waren Memphis Depay, die ook 2 keer scoorde, Steven Bergwijn en Frenkie de Jong.  Het leek erop of de Belgen dit toernooi, als opwarmertje voor het WK in Qatar eind november,  niet al te serieus namen. Hiernaast links de uitgebreide samenvatting. Nederland overheerste op alle fronten.

Dat weekend vierde ook Marius, mijn maatje bij Boogh Baarn en de vaste columnist in mijn podcast, zijn 65-ste verjaardag.

VERVOLG NEDERLAND IN NATIONS LEAGUE

In de daaropvolgende dagen in deze maand vervolgde het Nederlands voetbalelftal met achtereenvolgens wedstrijden tegen Wales (uit) ,  Polen in  de Kuip en weer Wales ook in de Kuip. Tegen Wales uit speelde Oranje een beroerde wedstrijd, maar won het toch  met 1-2 door eerst Teun Koopmeiners en  in blessuretijd een fantastische vliegende kopbal van Weghorst. Thuis tegen Polen werd het 2-2 na een 0-2 achterstand en een gemiste penalty van Memphis Depay.  Daarna won Nederland met 3-2 van Wales en nu scoorde Depay wel.  Daardoor heeft het keurkorps van Louis van Gaal na 4 wedstrijden (en nog 2 te gaan) een  flinke voorsprong opgebouwd. Hieronder de samenvattingen van die wedstrijden. Eerst links Nederland-Polen in het midden Wales-Nederland en  rechts Nederland-Wales.

STUNT TIM VAN RIJNHOVEN

Voor het eerst in 19 jaar heeft een Nederlander het ATP-tennistournooi van  den Bosch gewonnen. Tim van Rijthoven begon als de mondiale 209 op het Brabantse gras en steeg 99 plaatsen. Hij won van de nummer 1 van de wereld, Daniel Medvedev, met 6-4 en 6-1. Van Rijthoven. tot dan toe totaal onbekend.  was de sensatie van het toernooi. Hierboven het verslag met Engels commentaar.

I-TOON: KUNST EN FOTO'S VAN FANNY IN HET RAADHUIS

Zaterdag 18 juni was het Raadhuis van Hilversum opengesteld voor kunst uit de Mediastad. Er was ook een foto-exposite te zien met werk van mijn dochter Fanny, die lid is van een groep enthousiaste amateurfotografen. Hieronder wat werk van Fanny en een een portret van  burgemeester Pieter Broertjes , die begin dit jaar met pensioen moest gaan. Van hem en alle andere burgemeesters van de stad hingen foto's,  schilderijen en portretten in de gang van het Raadhuis . Ook is hieronder te zien wat Fanny als fotograaf had gemaakt

HERSENSPINSELS 4

Aan het eind van juni kwam weer een podcast van mij voor en over mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH) uit. Dit keer over de dagbesteding bij Boogh in Baarn en een follow-up van deel I uit Hersenspinsels uit de serie: over de Smartwatch, die nu ook beschikbaar komt voor de doelgroep. Op de pagina Podcast is hij  te lezen en te zien.

PAUL MCCARTNEY OP GLASTONBURY

Hoog bezoek tijdens het optreden van Paul McCartney op Glastonbury 2022. Richting het einde van de show verwelkomde hij twee heel speciale gasten op het podium: Dave Grohl en Bruce Springsteen. Het optreden van de 80-jarige ex-Beatle op 25 juni duurde ruim 2 en half uur. Hieronder  een verslag van de BBC en rechts een foto die Peter Schavemaker op Facebook zette.

BOERENPROTEST STEEDS HEFTIGER

Aan het eind van juni werd het boerenprotest tegen het stikstofbeleid van de landelijke overheid steeds heftiger. Tweede Kamervoorzitter zei dat Kamerleden  en ministers zich steeds onveiliger voelden en  steeds vaker te maken krijgen met acties bij de woningen van de politici. Landbouw- en stikstofwoordvoerders kregen veiligheidsinstructies. De politie hield hun woonadressen in de gaten. Hieronder de berichtgeving in de ontbijtshow Goedemorgen Nederland.

Maak jouw eigen website met JouwWeb