WAT GEBEURDE ER MET MIJ


Een hartstilstand is een ingrijpende gebeurtenis in je leven. Het overkwam mij in de zomer van 2016, op straat terwijl mijn vrouw en ik op vakantie waren in Madrid. De foto hierboven links is vlak ervoor genomen. Mijn vrouw verleende meteen eerste hulp en dat is cruciaal in de eerste paar minuten. Ik ontwaakte later uit een coma in een Spaans ziekenhuis. Van de eerste periode na het ontwaken weet ik niets meer.  Van horen zeggen heb ik begrepen dat ik heel duidelijk reageerde op muziek. Met name  het nummer God Only Knows van de Beach  Boys, waar ik het al eerder over had op de pagina Jaren 50 en 60.  Het nummer, waarvan je hierboven rechts een clip een clip ziet, komt uit de feelgoodfilm Love Actually.  Ook op deze site, op de pagina SPEELFILMS de  volledige film. 

 

De eerste herinneringen na mijn hartstilstand kwamen langzaam op toen ik eerst in een Nederlands ziekenhuis en later in een verpleeghuis, Gooizicht, terechtkwam. Van de eerste twee maanden herinner ik me flarden. In Gooizicht leerde ik weer lopen en bewegen.
Leren schrijven was ook een proces van opnieuw leren leven, Hiernaast links een  voorbeeld.

Later kwam ik in het aanvankelijke revalividatieproces in de Trappenberg terecht. De herinneringen werden steeds scherper en vanaf de dag dat ik op schoot bij Sinterklaas zat weet ik ongeveer wat mijn dagritme was. Ik leerde mezelf aankleden, schoenen vastmaken, zelfstandig douchen, tandenpoetsen en mezelf weer scheren. Ik deed dagelijks oefeningen waarbij ik bezig was om plaatjes te herkennen en weer te leren om te rekenen. Ook veel wandelen, zowel binnen als buiten en 1 keer per week zwemmen in een speciaal zwembad. Ik kreeg ontbijt in een ontmoetingsruimte. Geleidelijk aan leerde ik zelf weer boterhammen smeren. Een proces dat enkele maanden duurde en waarbij ik langzaam maar zeker weer enigszins de oude werd. Lopen was nog altijd moeizaam en ’s avonds keek ik op mijn kamer televisie. Josje kwam dagelijks bij me op bezoek en soms ook mijn kinderen, familieleden en vrienden. Het werd, ongeveer een half jaar na de hartstilstand tijd om weer naar huis te gaan. Op de pagina  'Na de hartstilstand' lees je hoe het daarna verder ging met me.


 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Sarah
21 uur geleden

Wat een mooie Blog, Frans!
Groetjes, Sarah

Klaas Doornbos
een jaar geleden

Beste Frans,

In aansluiting op de mail van Willem Hekhuis van VGOmedia Magazine hier mijn vraag of je gelegenheid hebt voor een interview voor het eerstvolgende nummer van ons magazine. Ik kom graag vanuit Brabant naar Hilversum voor dit gesprek. Laat maar weten of dit schikt. Dan maken we een afspraak.

Groeten, Klaas Doornbos
Oud-NCRV

Dag Klaas, ik heb begrepen  dat je redacteur van het VGO Magazine bent en verder ook aktief voor  het programma  het KRO/NCRV televisieprogramma "Maak Morgen Mee".  Ik neem aan dat het interview daarover zal gaan, maar corrigeer me maar als dat niet zo is. Zou je wat verder wat informatie over jezelf kunnen geven, voor ons gesprek in Hilversum?  Voor mij zou dinsdag, woensdag of vrijdag uitkomen, vanaf 15.00 uur. Fijn dat je naar Hilversum wil komen, ik neem het gesprek dan op op mijn I-pad. Hartelijke groet, Frans.
OF: is het idee omgekeerd? Ga jij mij interviewen over mijn leven voor en na mijn hartstilstand?  Ik heb de mail van Willem Hekhuis niet gezien. In beide gevallen kunnen we informatie over onszelf uitwisselen.