MEI

VAKANTIE RONDOM DORDRECHT

In de eerste week van mei hadden Josje en ik een korte vakantie. We verbleven in een Stay Okay-hotel in Dordrecht, drie dagen lang. Uiteraard vulden we onze dagen met een bezoek aan het prachtige natuurgebied de Bieschbosch en het nabijgelegen Rotterdam.  Je ziet o.a. de Erasmusbrug en de beroemde kubuswoningen in de Maasstad. Hieronder  een fotocollage.

FEIJENOORD IN FINALE CONFERENCE LEAGUE

Voor het eerst in twintig jaar staat Feijenoord weer in een Europese voetbalfinale. De Rotterdamse club klopte favoriet Olympique Marseille. Nadat het in de Kuip met 3-2 had gewonnen van de Fransen hield de het team van Arne Slot stand door in Marseille 0-0 gelijk te spelen. Hieronder links een samenvatting van de wedstrijd in Rotterdam. Rechtsonder de apotheose in de Franse havenstad op 5 mei. Een extra mooie feestdag in Nederland.

 Olympique nam in de tweede wedstrijd in een hoog tempo meteen het initiatief. In het slotkwartier gooide het nog alles extra in de strijd. Het werd 'vrouwen en kinderen eerst' voor Feyenoord,dat zelf de bal niet lang kon vasthouden en een paar keer ontsnapte.   Op 25 mei is AS Roma,dat Leicester City klopte, in Tirana de tegenstander in de finale van de nieuwe Conference League.

GERARD KLAASEN OVERLEDEN

Op 8 mei overleed Gerard Klaasen op 71-jarige leeftijd. Hij was jarenlang mijn collega bij de KRO-radio (Echo). Een groot verlies. Zijn bulderende lach en zijn vakmanschap waren typerend voor hem. Ik herinner me hem vooral als de verslaggever met wie ik als bureauredactreur in de jaren 80 veel contact had,
Klaasen werkte verder mee aan tal van andere KRO-radioprogramma’s zoals Kruispunt, Kerk in Meervoud, 1opdeMiddag, Emmastraat 54 en De Nachtspiegel. Voor de televisie-actualiteitenprogramma’s Kenmerk en Brandpunt maakte hij halverwege de jaren negentig een aantal reportages. Hij volgde veel pausreizen. Oud- collega en vriend Ton Verlind schrijft  op social media:  "Tot een paar jaar geleden was hij actief voor de KRO. Dat zijn werkzame leven erop zat kon hij maar moeilijk verkroppen. Dat zijn gezondheid hem in de steek liet maakte hem chagrijnig. Maar hij leefde op als we afspraken en het hedendaagse televisie-tableau doornamen. Wie van de huidige presentatoren vind je goed en met wie heb je niks? Het was het standaardspel dat we speelden. We vergeleken onze lijstjes en deelden dezelfde smaak. Wanneer spreken we weer eens af in De Admiraal?, vroeg hij met regelmaat. Hij bedoelde ons lievelingsetablissement De Generaal in Baarn maar achtte het hogere admiraal gezien zijn waardering een betere betiteling. Zoals collega Mieke Lamers die me zojuist over zijn overlijden informeerde terecht constateerde: met Gerard verliest ons vriendenclubje een symbool. In journalistiek opzicht verdwijnt een icoon met een passie voor de maatschappelijke betekenis van de roomse boodschap. Het eind van een tijdperk. Goede reis, mijn vriend! Onze gesprekken tijdens je leven bij de KRO en ook de tijd daarna waren immer aangenaam, wijs en constructief en onze laatste maaltijd was de beste die we ooit genoten.’

ONTKNOPING EREDIVSIE

Het zal er aan een tijdje aan te komen, maar woensdag 11 mei was het zover: voetbalclub Ajax werd  kampioen van de eredivisie door Heerenveen met 5-0 te verslaan. Ajax moest de laatste twee wedstrijden verliezen wilde PSV nog een kans maken, maar dat onwaarschijnlijke scenario bleef uit. Ajax werd wel kampioen op zijn tandvlees, want  hoewel het voortdurend op kop op stond, had  het de laatste weken erg moeilijk om zijn wedstrijden te winnen. Het traditionele feest op het Museumplein mocht geen doorgang vinden omdat er te weinig politiemensen op de been gebracht konden worden. Wel werd op verschillende plaatsen in Amsterdam feest gevierd. Hieronder een samenvatting van de kampioenswedstrijd en het feest na afloop in de Arena.

OEKRAINE WINT SONGFESTIVAL, NEDERLAND ELFDE

Iedereen had het al verwacht: Oekraine won op 14 mei in Turijn het Eurovisie Songfestival. De televoters gaven de doorslag door massaal de punten aan het land dat in een oorlog is verwikkeld met Rusland te geven. Nederland eindigde in het jaarlijkse Europese liedjesfeest als elfde, met S10, de zangeres met het nummer "De Diepte".  Het kreeg meer punten van de jury dan van de kijkers thuis.

LAATSTE SPEELRONDE EREDIVISIE

Op zondag 15 mei werden alle wedstrijden in de eredivisie tegelijkertijd gespeeld en dus was het vanaf dat moment uitkijken naar wat de playoffs rond promotie en degradatie van eredivisie/Keukenkampioendivisie. Vreugde en verdriet alom rond die voetbalontknopingen. Hieronder links zie je hoe Sparta het vege lijf redde door bij Heracles met 1-3 te winnen, wat meteen betekende dat de ploeg uit Almelo nacompetitie moest spelen voor promotie/degradatie. Ernaast rechts het verdriet van Willem II dat ondanks een dikke 3-0 overwinning op Utrecht degradeerde.

De rest van de beslissingen in de eredivisie op een rijtje: Heerenveen strijdt nu  met AZ, Vitesse en FC Utrecht om een Europees ticket .De Friezen klopten Go Ahead Eagles met 3-1 en namen daarmee de 8ste plaats over van NEC, dat boog voor Fortuna Sittard ( 0-1 dat meteen met die uitslag zelf het vege lijf redde. AZ verloor thuis met 1-3 van RKC,  Feijenoord van Twente ( 1-2 ), Groningen met 2-3 van Cambuur en Ajax, dat om des keizers baard voetbalden. speelde in Arnhem met 2-2 gelijk. PSV won bij PEC ( 1-2 ). Hierbij de eindstand:  Ajax 1, PSV 2, Feijenoord 3, Twente 4. AZ 5, Vitesse 6, Utrecht 7,  Heerenveen 9, Cambuur 10, RKC 11, NEC 12,  Groningen 13, Go Ahead Eagles 13, Sparta 14, Fortuna Sittard 15, Heracles 16, Willem II 17.

10 JAAR EINDE WERELDOMROEP

Op 21 mei vierden we, alle collega's van de Wereldomroep , het feit dat die WO  in deze maand stopte met uitzendingen, 10 jaar geleden. Noodgedwongen destijds vanwege de bezuinigingsdrift van de overheid. Het feest vond plaats in het gebouw van de Wereldomroep van destijds, dat door de huidige eigenaar(AVRO/TROS) ter beschikking was gesteld. We waren met zijn 250-en. Warme ontmoetingen, hartelijke gesprekken en een perfecte organisatie onder leiding van de toenmalige chef van de Nederlandstalige redactie Peter Veenendaal.  Ik sprak er met veel oud-collega's en maakte en passant ook een verhaal over voor Spreekbuis, dat je ook op deze site kunt lezen. Hieronder rechts ben ik met mijn collega van de bulletinredactie Jady Petovic. Ook zie je linksonder mijn oude chef aan de slag achter de schermen.  De Hilversumse radiozender Dudok Radio maakte een speciale uitzending over de festiviteiten. Die is hieronder te horen
https://www.mixcloud.com/DudokRadio/rnw-10-jaar-later-dudok-radio-26-mei-22/

FEIJNOORD VERLIEST FINALE CONFERENCE LEAGUE

Helaas het mocht niet zo zijn. Feijenoord verloor op 25 mei de finale van de Conference League in Tirana van het AS Roma , geleid door de doortrapte trainer Jose Mourinho. Met 1-0. Na rust kregen de Rotterdammers nog enkele kansen, maar uiteindelijk keerden ze met lege handen terug. Dat leidde in de Maasstad tot enkele rellen, waarover WNL (hieronder links) berichtte. Rechtsonder de reactie van aanvoerder Jens Toornstra. 

WILLIBRORD FREQUIN OVERLEDEN

Op Hemelvaartsdag 26 mei(hoe toepasselijk) kwam het bericht dat mijn oud-collega Willibrord Frequin van de KRO was overleden, Hij leed aan de ziekte van Parkinson en werd 80 jaar oud. Hij was bourgondisch en zo brutaal als de beul in zijn TV-interviews voor Brandpunt. Spraakmakend was het gesprek met Prins Bernhard over zijn rol in de Lockheedaffaire. Hieronder het interview dat Jeroen 2 jaar geleden alvast had gemaakt voor zijn dood. Zoals mijn en zijn collega Fons de Poel het uitdrukte: "zo hield hij de regie over alles wat hij deed in zijn leven".  Ik had weinig met hem te maken, hij was er ook nooit op redactievergaderingen, maar hij drukte heel erg zijn stempel  op Brandpunt.  Hieronder het gesprek met Frequin. Eerst de groene link volgen en vervolgens de blauwe eronder aanklikken. Daarna moet je link starten.  Eerst is reclame te zien.
https://www.npostart.nl/VPWON_1330249

Hieronder een ander voorbeeld van hoe hij brutaal hoogwaardigheidsbekleders het hemd van de lijf vroeg. De Paus kwam naar Nederland en Frequin schoot hem in het vliegtuig aan.

REAL MADRID WINT CHAMPIONS LEAGUE

Real Madrid won op 29 mei de finale van de Champions League door Liverpool in Parijs met 1-0 te verslaan. Vinicius maakte de enige goal. Daarmee was het wat mij betreft de tweede ploeg deze week die een Europese hoofdprijs won met verdedigend voetbal. Eerder deed AS Roma dat al tegen Feijenoord. De wedstrijd tussen Liverpool en Real Madrid begon overigens ruim een half uur later, omdat Engelse fans zonder kaartje het stadion binnen waren gkomen. Van beide zaken hieronder beelden. Links een uitgebreide samenvatting van de wedstrijd en rechts de chaos rond de supporters.

BIZARRE ONTKNOPING

De promotie/degradatiewedstrijd in de eredivisie tussen ADO Den Haag en Excelsior kende een krankzinnige ontknoping. ADO kwam  op een 3-0 voorsprong en toek leek de wedstrijd gespeeld. Maar vanaf de 70ste minuut (Excelsior stond toen al met 10 man) kwam de ommekeer, die culmineerde in de gelijkmaker in blessuretijd. In de verlenging kwam ADO eerst op voorsprong, maar uiteindelijk werd het 4-4 en toen moesten er strafschoppen worden genomen. Die serie was zenuwslopend en uiteindelijk trokken de Rotterdamse bezoekers aan het langste eind. Dat leidde tot grote rellen, veroorzaakt door woedendse Haagse supprters. Hiernaast links de samenvatting .Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb