2024 JULI

KETI KOTI IN AMSTERDAM MET OPVALLENDE AFWEZIGE

Op verschillende plekken in Nederland werd op 1 juli stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij. De Nationale Herdenking Slavernijverleden was in het Oosterpark in Amsterdam. Het vieren van de 'verbroken ketenen' stondcentraal op het Keti Koti Festival op het Museumplein. Honderden mensen waren op de nationale herdenking afgekomen. Tien leden van het demissionaire kabinet Rutte IV waren vandaag aanwezig bij de herdenking in Amsterdam. Opvallende afwezige was Kamervoorzitter Martin Bosma van de PVV.  Bosma zou namens de Tweede Kamer een krans leggen, maar voorzitter Linda Nooitmeer van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) trok na een gesprek met Bosma de uitnodiging aan hem in. Bosma sprak in het verleden van "slavernijgedram", "anti-blank racisme", en "propaganda en indoctrinatie" ten aanzien van het slavernijverleden. Nooitmeer wilde dat Bosma reflectie zou tonen over zijn uitspraken en excuses zou maken, alvorens bij de herdenking aanwezig te zijn. Ook was het NiNsee bang voor demonstraties die de herdenking in het Oosterpark zouden kunnen verstoren. Bosma was niet van plan zijn uitspraken terug te nemen. Hij deed deze als PVV-Kamerlid en niet als Kamervoorzitter, zei hij Een vervanger had  hij niet aangewezen, zodat er nu niemand namens de Tweede Kamer een krans kwam leggen. Vorig jaar was het 160 jaar geleden dat Nederland een wet aannam die de afschaffing van de slavernij regelde. Na een overgangsperiode van tien jaar kwam de slavernij in 1873 echt ten einde. Hieronder een impressie.
https://nos.nl/l/2526958

NIEUW KABINET BEEDIGD

DEBAT REGERINGSVERLARING LIEP UIT DE HAND

Het debat over de regeringsverklaring is donderdagmiddag 4 juli uitgelopen op boze verwijten van de oppositie, maar ook van de regeringspartijen onderling. Aanleiding was een X-bericht over hoofddoeken dat vicepremier Agema (PVV) stuurde tijdens het debat. Het kwam haar op een openbare terechtwijzing te staan van premier Schoof, omdat er onduidelijkheid ontstond over de eenheid van het kabinetsbeleid. Toen VVD-leider Yesilgöz suggereerde dat haar PVV-collega Wilders achter de tweet van Agema zat, reageerde Wilders weer als door een wesp gestoken. "Een valse, vuile beschuldiging", zei hij. De kwestie over de religieuze hoofddoeken kwam de hele dag al geregeld terug in het debat. De linkse oppositiepartijen en D66 vonden dat Schoof duidelijk afstand moest nemen van recente uitspraken van de PVV-ministers Agema en Faber over hoofdoeken. Ze hebben gezegd dat ze daar geen voorstander van zijn en zouden willen dat vrouwen ze afdoen om de vrijheid te ervaren. De nieuwe premier wilde daar alleen over zeggen dat zijn kabinet niemand uitsluit, ook niet vrouwen die om religieuze redenen een hoofddoek dragen. Kamerlid Lahlah (GroenLinks-PvdA) zei  in het debat het haar eigen vrije keuze is om een hoofddoek te dragen. Ze stak vrouwen die dezelfde keus maken een hart onder de riem.

Hieronder een overzicht van het bewogen kamerdebat.
https://nos.nl/l/2527462

DYLAN GROENWEGEN SPRINT NAAR TOURZEGE

https://nos.nl/l/2527439
Dylan Groenewegen heeft de zesde rit in de Tour de France gewonnen. De Amsterdammer van Jayco (31) bleef Girmay en Gaviria na 163,5 kilometer voor in de sprint. Hierboven de zege in Dyon.

"LANDSLIDE" OVERWINNING LABOUR BRITSEPARLEMENTSVERZIEZINGEN

De aanstaande Britse premier Keir Starmer had in zijn overwinningsspeecch na de Britse parlementsverkiezingen gezegd dat het land heeft gestemd voor verandering. "Nu is het voor ons tijd om te leveren. Mensen hier en in het hele land hebben gesproken en ze zijn klaar voor verandering en voor het einde van de politiek voor de bühne", zei de Labourleider die vrijdag 5 juli meteen zijn intrek nam  in de ambtswoning Downing Street 10 in London. De radicaal-rechts Reform UK-partij deed het verder verrassend goed, De conversatieve partij leed een dramatisch grote nederlaan. De opkomst was niet eerder zo laag sinds de invoering van het algemeen lkiesrecht, Hieronder de speech van de Labourleider Starmer.
https://nos.nl/l/2527488

CAROLA SCHOUTEN "BURGERMOEDER" VAN ROTTERDAM

https://nos.nl/l/2527491
In oktober dit jaar zal de 46-jarige politicus Carola Schouten  aan haar nieuwe baan beginnen. Ze volgt burgemeester Ahmed Aboutaleb op. De PvdA'er zwaait na vijftien jaar af als burgemeester van de Maasstad. De 46-jarige Schouten was tot het aantreden van kabinet-Schoof minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen in kabinet-Rutte IV. Daarvoor was ze van 2017 tot 2022 minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in kabinet-Rutte III. In beide kabinetten was ze ook vicepremier.

TAYLOR SWIFT MANIA IN AMSTERDAM

https://youtu.be/kytFyk2G_LM?si=XVolQsw7vGV5ukp7
Hier het verslag van het NOS-Jeugdjournaal van de optredens van zangeres Taylor Swift in Amsterdam deze week. Vooral een jeugdig publiek was dolenthousiast in de Johan Cruyff-Arena, Ze is nu de grootste muziekster van de wereld en kreeg het publiek moeiteloos plat met een marathonshows van allure.  Ze werden oor de SWIFTIES, een voornamelijk vrouwelijk leger van jonge devote fans bij voorbaat een enorm succes. Er waren overweldigende "visuals" te zien op een megascherm.

JOE BIDEN BLUNDERT: NOEMT POETIN ZELINSKI

De Amerikaanse president Biden heeft zijn Oekraïense ambtsgenoot Zelensky tijdens een toespraak aan het einde van de NAVO-top in Washington aangesproken als 'president Poetin'. Hij herstelde zijn fout daarna snel, en zei dat Zelensky juist "president Poetin zal verslaan". Hij verklaarde zijn vergissing grappend door te zeggen: "Ik ben zó gefocust op Poetin verslaan." Zelensky maakte een grapje van de verspreking door te zeggen: "Ik ben beter dan Poetin.
https://nos.nl/l/2528539

Biden maakte de verspreking vlak voor een persconferentie naar aanleiding van de NAVO-top, het eerste moment in lange tijd waarop de president vragen van de pers beantwoordde. Een belangrijk moment, omdat steeds meer Democraten van mening zijn dat Biden te oud en te verward is om later dit jaar Donald Trump te verslaan. Tijdens de persconferentie kwam Biden er nog even op terug dat hij soms namen door elkaar haalt. Een tweede voorbeeld daarvan kwam ook langs, toen hem een vraag werd gesteld over vicepresident Kamala Harris. Is zij volgens Biden geschikt om als president te dienen, mocht die situatie ontstaan? "Kijk, ik zou vicepresident Trump niet gekozen hebben als ik niet zou geloven dat zij een goede president zou zijn", zo gaf Biden als antwoord. Aan het einde van de persconferentie wees een journalist Biden op deze verspreking, waarna hij als weerwoord gaf: "Het is maar een naam." 

AANSLAG OP TRUMP: GEWOND AAN OOR

De Amerikaanse oud-president en huidig presidentskandidaat Donald Trump is gewond geraakt aan zijn rechteroor toen op 13 juli een man het vuur op hem opende bij een campagnebijeenkomst in Pennsylvania op 1Volgens de FBI gaat het om een moordaanslag. Een Trump-aanhanger kwam door de schoten om het leven. Twee anderen raakten zwaargewond. De schutter opende volgens de geheime dienst het vuur op Trump vanaf een hoog punt buiten het terrein van de bijeenkomst. Een scherpschutter kon de dader vrijwel direct na de aanslag doodschieten. De dader is de 20-jarige Thomas Matthew Crooks, meldt de FBI. Hieronder het moment van de aanslag.
https://nos.nl/l/2528790

De dader stond ingeschreven als Republikein. Hij vuurde meerdere schoten af op Trump en gebruikte voor de aanslag een semi-automatisch geweer van het type AR-15, dat in de VS relatief makkelijk verkrijgbaar is. President Biden zei in een eerste reactie op de schoten op Trump dat hij dankbaar is dat het goed met hem ging. PVV-leider Wilders zei op X dat wat in de VS is gebeurd, ook in Nederland kan gebeuren. "Onderschat het niet. De haat jegens rechtse politici is ook bij ons ongekend groot. Hun beveiliging dient waar nodig fors te worden opgeschroefd."

ZELF 70 JAAR GEWORDEN

Op 3 juli was het zover: ik werd 70 jaar oud. Op verschillende manieren en op verschillende momenten en plaatsen werd het gevierd: De kinderen kwam, met vrienden gingen we uit eten en  zowel bij de fysio als de dagbesteding trakteerde ik. In het restaurant Kievitsdal vierden we de verjaardag met een etentje met mijn familie, op zondag 14 juli. 

MONUMENT PETER R. DE VRIES ONTHULD

Tegen alle stromen in. Zo heet het kunstwerk dat op 15 juli n Amsterdam op het Leidseplein iwerd onthuld ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries. De onthulling volgt precies drie jaar na de dood van de misdaadverslaggever. De Vries werd op 6 juli 2021 bij een moordaanslag neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat na een uitzending van RTL Boulevard, hij overleed negen dagen later. Het monument bestaat uit twee grote blauwe handen waarvan de ene de andere vasthoudt. Over het hele kunstwerk staan in 41 talen boodschappen van De Vries aan zijn kinderen, zoals "blijf wie je bent", "houd je rug recht" en "kom op voor zwakkeren en minderheden". De keuze voor de locatie viel op het Leidseplein omdat dat de plek is waar hij volgens zijn familie en de gemeente Amsterdam het beste herinnerd kon worden; midden in de maatschappij op een plek waar alles en iedereen samenkomt. Het is ook om de hoek bij de plek waar de aanslag plaatsvond.
https://youtu.be/umIsw-zEbsc

MIEDEMA REDT LEEUWINNEN

Het Nederlands elftal heeft zich geplaatst voor het Europees kampioenschap voetbal van volgende zomer in Zwitserland. De Oranjevrouwen hadden  tegen Noorwegen genoeg aan een gelijkspel en behaalden dat ternauwernood, 1-1. Vivianne Miedema maakte tien minuten voor tijd de gelijkmaker in Bergen. Het wordt de vijfde keer op rij dat de Oranje erbij is op een EK. Kijk naar de samenvatting en de reacties van Miedema en Sharina Spitse
https://nos.nl/l/2529151
https://nos.nl/l/2529157

WIETEKE VAN DORDT (LATE LIEN) OVERLEDEN

Actrice en zangeres Wieteke van Dort is op 81-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats Den Haag. Dat heeft haar familie bevestigd aan persbureau ANP. Een week eerder stierf haar echtgenoot Theo Moody, met wie ze 55 jaar was getrouwd. Twee maanden geleden werd bekendgemaakt dat ze ernstig ziek was en uitgezaaide kanker had. Van Dort is misschien wel het bekendst van haar alter ego Tante Lien. Deze oude Indische dame begroette het publiek steevast met "lieve luitjes" en was direct een groot succes. Van Dort had ook veel succes als Deftige Dame in De Stratemakeropzeeshow en als Titia Konijn in J.J. De Bom, voorheen kindervriend. Hieronder een fragment uit de Stratemaker Op Zees-show met Joost Prinsen en Aart Staartjes.

https://youtu.be/4JptxkR5CAQ

NATIONALE HERDENKING VLIEGRAMP MH17 10 JAAR GELEDEN

In Vijfhuizen hebben ongeveer 1300 mensen de eerste openbare nationale herdenking bij het Nationaal Monument MH17 bijgewoond. Het was op 1juli  tien jaar geleden dat een Russische raket boven Oekraïens grondgebied een passagiersvliegtuig trof dat onderweg was naar Maleisië. Geen van de 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, overleefde de daaropvolgende crash. Bij de herdenking waren naast nabestaanden uit binnen- en buitenland ook premier Schoof, koning Willem-Alexander en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. Nabestaanden lazen de namen voor van alle overledenen. Ook werd er stilgestaan bij de lange juridische nasleep van de ramp. Een van de sprekers was de nieuwe premier Dick Schoof.
https://nos.nl/l/2529240
https://nos.nl/l/2529273

JOE BIDEN TREKT ZICH TERUG ALS  PRESIDENTSKANDIDAAT

De Amerikaanse president Biden is geen kandidaat meer voor de presidentsverkiezingen in november. Dat maakte hij zondag21 juli bekend in een brief op X. Hij sprak zijn steun uit aan vicepresident Kamala Harris als nieuwe presidentskandidaat namens de Democraten. Biden blijft wel aan als president tot het einde van zijn termijn. "Hoewel het mijn intentie was om me opnieuw te kandideren, geloof ik dat het in het belang van mijn partij en het land is om terug te treden en mij helemaal te focussen op mijn verantwoordelijkheden als president voor de rest van mijn termijn." Biden zegt dat het "de grootste eer van mijn leven geweest is te dienen als uw president". Sinds het dramatisch verlopen debat met Trump nam de druk op Biden steeds meer toe om zich terug te trekken als presidentskandidaat. Er waren twijfels over zijn geschiktheid vanwege zijn hoge leeftijd en gezondheid. Zelf bleef Biden steeds nadrukkelijker herhalen dat hij ondanks zijn hoge leeftijd presidentskandidaat zou blijven. Maar meerdere Congresleden riepen hem op te stoppen, partijprominenten uitten twijfels en ook zijn achterban was niet overtuigd. Een portret van Biden.
https://nos.nl/l/2529810
Biden zelf ziet Kamala Harris, zijn "running mate' , als de belangijkste kandidaat voor het vice-presidentsschap. Eem portet van haar hieronder.
https://nos.nl/l/2529813
De maand erna zou duidelijk worden wie de nieuwe vice- presidentskandidaat wordt,

POCACAR ONAANTASTBAAR IN DE TOUR DE FRANCE

https://nos.nl/l/2529806

De 111de Tour de France is de grote Pogi-show geworden. Op de slotdag zette eindwinnaar Tadej Pogacar zijn aanspraak op de eretitel 'beste wielrenner aller tijden' nog wat meer in de verf door ook de slottijdrit te winnen. Daarmee kwam het aantal ritzeges van de 25-jarige Sloveen deze editie op zes, net zoveel als eerder dit jaar in de Giro d'Italia. Voor Pogacar is het na 2020 en 2021 zijn derde eindzege in de Tour. In de afsluitende tijdrit werden de verhoudingen in het klassement gerespecteerd. Pogacar was in de zware (klim)tijdrit van Monaco naar Nice liefst 1.03 minuut sneller dan nummer twee Jonas Vingegaard. Remco Evenepoel, winnaar van de eerste tijdrit deze Tour, werd derde op 1.14. De drie vormen ook het podium van het eindklassement. Dylan Groenewegen behaalde voor Nederland 1 (sprint) zege. Bese Nederlander in het eindklassement was Wilco Kelderman. Hij werd 21 ste

VERSTAPPEN BEKRISTISEERDE BAAS IN CHAOTISCHE GRAND PRIX VAN HONGAIJE

Oscar Piastri heeft in Hongarije zijn eerste grand prix-zege in de Formule 1 geboekt. Na een race die bol stond van onderlinge irritaties eindigde de Australiër voor zijn McLaren-teamgenoot Lando Norris en Mercedes-coureur Lewis Hamilton. Max Verstappen reed een moeizame race, waarin hij weinig controle over zijn auto had. De Red Bull-coureur eindigde als vijfde. In de WK-stand staat de regerend kampioen nog altijd ruim voor zijn concurrenten. Na afloop had hij felle kritiek op Red Bull.