AJAX KAMPIOEN,DODENHERDENKING,VAKANTIE BERGEIJK, MAXIMA 50, SONGFESTIVAL,  EINDE LOCKDOWN, NIEUWE COMPUTER

 

De maand mei begon met het kampioenschap van Ajax. Door een zege van 4-0 op Emmen kon de Amsterdamse voetbalploeg niet meer achterhaald worden door de concurrentie.  Een van de dijvende krachten was Davy Klaassen.  Hij scoorde ook regelmatig, zoals hierboven op de foto is te zien. Davy was overigens op de lagere school in Hilversum een leerling van Josje. 12000 fans kwamen bij de Amsterdam Arena, de thuishaven van Ajax bij elkaar om feest te vieren. Tot verdriet van het gemeentebestuur dat toch had besloten dat het feestje door kon gaan om rellen te voorkomen. En besmettingen, want het is natuurlijk nog altijd Coronatijd. Hieronder een impressie en verderop op deze pagina meer over de ontknoping van dit seizoen van de eredivisie.

Natuurlijk waren er in mei de Dodenherdenking  en Bevrijdingsdag. Gebeurtenissen die aangepast werden, omdat ze anders massaal beleefd worden en dat nis vanwege Corona niet mogelijk. Voor het oog van bijna drie en een half mijjoen televisiekijkers maakte Andre van Duin grote indruk met zijn toespraak tijdens de dodenherdeking in Amsterdam bij de Dam. Hieronder links te zien en te horen. De komiek sprak geroerd over het feit dat we nu  76 jaar na de Tweede Wereldoorog in vrijheid kunnen leven.  En dat is niet vanzelfsprekend, voegde hij daaraan toe. Van Duin herdenkt in andere jaren de doden bij het homonument op de Westermakrt in Amsterdam. De speech werd met groot enthousiasme en veel emoties ontvangen. Ook de kushand aan het einde ervan zorgde ervoor dat veel mensen gingen huilen.
Een dag later, op Bevrijdingsdag 5 mei, bedanke de Duitse bondskanslier Angela Merkel Nederland voor de verzoening na de oorlog.Ze deed dat in Berlijn omdat ze vanwege de coronapandemie niet naar Nederland kon komen. "De gepleegde misdaden zullen niet verjaren". Het verleden kan niet ongedaan worden gemaakt. Kampslachtoffer Eva sprak Merkel aan.  Na de toespraak was er een ontmoeting met Nederlandse studenten, die vragen konden stellen aan de bondskanselier. Premier Rutte gaf aan dat 5 mei voortaan waarschijnlijk ieder jaar een verplichte vrije dag zal zijn. Nu is dat nog om de 5 jaar. Hieronder links de speech van Merkel en daarna de discussie met de studenten. Hieronderlinks eerst de herdenking op de Dam en rechts de speech van Merkel en de ontmoeting met de studenten. 

In de week van de Dodenherdenking en de viering van Bevrijdinsdag  beleefden we weekje vakantie . We verbleven in een vrij luxeus vakantiehuisje in Bergeijk, vlakbij de Belgische grens. Helas was het koud, winderig en nat.Toch hebben we veel gewandeld in een bosrijke omgeving.  In Bergeijk zelf bezochten we enkele objecten van de beroemde architect , Gerrit Rietveld, zoals bijvoorbeeld de fabriek De Ploeg. Ook wandelden we langs de abdij van Postel. Hieronder een foto-impressie van ons bezoek.

Na deze vakantie werd het tijd om een nieuwe tuin aan te laten leggen. Door de bamboegroei was de voortuin een enorme puinhoop geworden. De klus was in enkele dagen geklaard en we waren erg blij met het resultaat hiernaast.

 

MAXIMA 50 JAAR
Koningin Maxima werd op 17 mei 50 jaar oud. De vorstin is nog altijd immens populair onder de Nederlandse bevolking.Op de televisie werd ze geinterviewd door Matthijs van Nieuwkerk. Hieronder  een samenvatting van ongeveer 10 minuten.
Koningin Máxima zegt daarin"pijn in het hart" te hebben van de vakantie naar Griekenland van vorig jaar." We dachten:het kan nogsteeds",zei Máxima in een interview op NPO  Achteraf was dat een inschattingsfout, erkende ze. De reis leidde tot ophef. Het koninklijk gezin besloot op hetvliegtuig te stappen nadat het kabinet had opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven vanwege de coronacrisis. Ook ging ze in op kritiek op het kopenvan een speedboot van 2 mln euro voor de koning." Hoge bomen vangen veel wind",zei ze."Het is iets wat mijn man graag wilde hebben.Ik gun het hem wel." Ze stak de loftrompet over hem. Máxima sprak  geëmotioneerd  over haar zus Ines, die door zelfdoding om het leven kwam. 'Het heeft me een paar jaar gekost', zei ze met betraande ogen, 'maar ik denk aan haar met een grote glimlach'.  En dan haar echtenoot.

"Los van de vader van mijn kinderen, is hij mijn anker. Hij houdt mij scherp en prikkelt mij om mijn werk te doen, maar tegelijkertijd houdt hij me vast. Die combinatie vind ik fantastisch." Klik eerst op de groene link en daaronder op de blauwe.

https://www.facebook.com/watch/?v=2169195709878203

BUURTKRANT BE BLOEMBAK: EVEN VOORSTELLEN
In mijn speurtocht naar journalistieke bezigheden vanaf de maand september, als ik uitbehandeld ben bij het afasiecentrum van Boogh in Amersfoort, stuitte ik op de krant voor de Bloemenbuurt waar ik aan de Diependaalselaan woon. De uitgave heet de Bloembak. De redactie had niet meteen de behoefte aan nieuwe schrijvers, maar vond mijn situatie wel interssant genoeg om  mij te vragen mijzelf voor te stellen aan de bewoners in die buurt.

Mijn naam is Frans Regtien en ik woon aan de Diependaalselaan. Ik ben 66 jaar oud, getrouwd en heb twee kinderen. In 2016 kreeg ik tijdens mijn vakantie in Madrid op straat een hartstilstand. Mijn vrouw had een BHV-cursus gedaan en daar heb ik mijn leven aan te danken. Sindsdien revalideer ik in het afasiecentrum van Boogh Amersfoort. In september stopt mijn behandeling. Ik ben 40 jaar actief geweest in de journalistiek, eerst bij lokale kranten en later bij de KRO radio en televisie, de Wereldomroep, Omroep Brabant en de lokale omroep RTi Hilversum. Ook na mijn hartstilstand ben ik actief gebleven in mijn oude vak. Ik
maakte onder andere columns en schreef interviews invakbladen over wat mij is overkomen. Over mijn leven voor en na mijn hartstilstand in 2016 onderhoud ik verder een website: www.fransregtien.nl. Die site is een rode draad over wat ik heb beleefd als persoon, in mijn werk, welke hobby’s ik had en over mijn toekomstplannen. Je vindt daar pagina’s over de jaren 60 tot nu. Stukken over mijn gezin, de journalistieke productenvan mijn hand en een overzicht van tientallen jaren actief amateurtoneelspelen. Een bijzonder journalistiek hoogtepunt was het interview dat ik in 1989 via de telefoon had met Nelson Mandela, de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsheld, die toen net wasvrijgelaten. Ik was de eerste Nederlandse journalist die hemsprak. Ik stikte van de zenuwen want ik had geen vragen paraat en het gesprek moest meteen plaatsvinden. Ik kon in ieder geval het nieuws brengen dat Mandela zei graag naar Nederland te komen. Voor mij is het werken aan de site een manier om teverwerken van wat mij is overkomen en hoe ik daarmee leer om te gaan. Het leven stopt niet na een hartstilstand. Er zijn genoeg mogelijkheden om betekenisvol te zijn. Tenslotte: ikwoon met plezier in de Bloemenbuurt. Vlakbij het bos en opeen plek waar je je veilig voelt om te wandelen.

EUROVISIESONGFESTIVAL
Dan was in de maand mei de grootste songcontest ter wereld. Het feest vond van 18 tot met 22 mei in Rotterdam plaats en dat wilden we weten ook.  De Nederlandse televisie puilde uit van de programma's erover. Hieronder  de bijdragen van winnaar Italie (rechts, een hardrockummer) en van Nederland, dat met Jeangu Macrooij een teleurstellende 23ste plaats haalde(links) De organisatie was perfect. de presentatie (van  Chantal Jansen, Edsilia Rombley, Jan Smit en Nikki de Jager was uitstekend en de uitzending verliep vlekkeloos. Op een andere pagina een algemeen overzicht van het fenomeen Songfestival, met o.a de Nederlandse winnaars door de jaren heen,

WANDELINGEN
Ondanks het wa mindere mooie weer hebben we deze maand ook veel gewandeld. Op mooie plekke, zoals tussen de rododendrons in 's Graveland met Josje, Roald en zijn vriendin Marinka (foto rechts hieronder). En bij Eemnes met Fanny , die daar fotografeerde ( zie foto linksonder ) en Josje.

EINDE LOCKDOWN AANGEKONDIGD

Op vrijdag  28 mei, aan het eind van deze maand verschenen premier Mark Rutte (hieronder links )en Minister Hugo de Jong (hieronder rechts )met tussen hen in een doventolk op weer een persconferentie van het kabinet om de massaal toegestroomde pers mee te delen dat per 5 juni er een einde komt aan de lockdown in Nederland

Alle culturele instellingen, winkels, sportclubs, horeca en attractie- en natuurparken kunnen dan weer open, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Demissionair premier Rutte vindt het een groot moment. "Feitelijk is dit het einde van de lockdown. Alle coronaregels hakken er enorm in. Dat er nu versoepeld kan worden, dat doet me wat." De afgelopen maanden waren veel winkels, restaurants en culturele instellingen gesloten en dat wordt nu anders. "Het wordt van gesloten tenzij, naar open tenzij. Dat is echt een groot verschil", aldus Rutte.   Het kabinet benadrukt dat de basisregels wel strikt gehandhaafd moeten blijven. Dus de mondkapjesplicht, de anderhalve meter afstand en het thuiswerken blijven vooralsnog nodig. Werknemers moeten voorlopig liefst zo weinig mogelijk naar kantoor gaan. "We zijn er nog niet", aldus Rutte. Het kabinet heeft niet alleen besloten om vanaf 5 juni alles onder voorwaarden te openen, maar kondigde ook alvast aan dat er vanaf 30 juni nog meer mogelijk is. Rutte sprak over rap dalende cijfers, zowel in de ziekenhuisopnames en het aantal besmettingen. 

BOOGH AFASIECENTRUM IN DE PRAKTIJK
Al op andere pagina´s heb ik een beeld gegeven van de praktijk binnen het Boogh afasiecentrum in Amersfoort. Hieronder is een filmpje  van cliente Greet Bonestroo gemaakt door fysiotherapeute Mirjam Vermeulen, eind mei 2021. Je ziet hoe Greet boodschappen en speltraining doet en op haar aangepaste fiets over straat  rijdt(rechts). Ernaast links een poster van  de bijeenkomst waar het filmpje van Greet is vertoond.

NIEUWE COMPUTER

Tot besluit van deze maand de aanschaf van een nieuwe computer, Na 5 jaar was het er wel eens tijd voor. Bij de Mediamarkt gekocht en ik ben hem inmiddels volop aan het gebruiken. Heerlijk als alles online weer makkelijk en supersonisch snel kan. Hieronder een foto van Oud en Nieuw. Links zie je het verouderde apparaat en rechts het nieuwe bakbeest. 

Reactie plaatsen

Reacties

Fanny Regtien
3 jaar geleden

De toespraak tijdens de dodenherdenking van meneer van Duin gaf mij tranen in mijn ogen zo mooi gesproken . En wat mooi luxe huisje hadden jullie in zo heerlijke bosrijke omgeving echt even genieten zo en tot rust komen met een paar dagen vakantie .