SPREEKBUIS

Spreekbuis.nl  is een internetuitgave , het vervolg van het omroepblad Spreekbuis',nl  dat in 2014 werd opgeheven. Het is bedoeld  voor mediaprofessional. Sinds juli 2021 schrijf ik daar weer voor, ik heb dat voor mijn hartstilstand ook gedaan.  Mijn eerste bijdrage was een interview met oud-collega Tjeerd van Leeuwen van de Wereldomroep, die per 1 augustus buschauffeur in het Zuid-Duitse Burghausen werd. Een opmerkelijke carriereswitch. Hieronder de link naar dat verhaal.|
https://www.spreekbuis.nl/radiodier-wordt-duitse-buschauffeur/

Hieronder  is het complete nummer van Spreekbuis, waarin dit interview verscheen
https://www.spreekbuis.nl/

Het tweede deel van deze serie over switchen naar totaal andere beroepen ging over Edvard Niessing, voormalig KRO-omroeper en RTL-Nieuwspresentator, die later trambestuurder en dierenambulancemedewerker werd.
https://www.spreekbuis.nl/de-cirkel-is-rond-van-omroepman-naar-trambestuurder/

Bijdragen van mij uit het verleden van Spreekbuis
https://www.spreekbuis.nl/?s=Frans+regtien

Een link naar de webpagina van Aether, bedoeld voor oud-medewerkers bij de omroep
https://kwartaalbladaether.wordpress.com/

De website voor gepensioneerde omroepmedewerkers
https://www.vgomedia.nl/

 

Deel 3 van de serie is het verhaal van Rene van der Veer. Hij was mijn collega bij de KRO-radio in de jaren 80 bij de actualiteitenrubriek Echo en werkte later bij NPO-radio. Totdat zijn bezichtsvermogen steeds slechter werd en hij verhuisde naar Voren waar hij nu een Bed&Breakfast runt. Bijzonder aan zijn verhaal is dat hij langzamerhand blind aan het worden is. Op het interview dat ik met hem had is veel door omroepcollega's gereageerd, zoals je kunt zien. Daaronder is het interview te lezen.

 1. Juul schreef:24 OKTOBER 2021 OM 10:43

  Mooi stuk. Ik heb gewerkt met Renee en hij was een kundig en vooral aardig mens.
  Jammer dat het zo loopt met z’n ogen.

 2. Philip Smet schreef:24 OKTOBER 2021 OM 15:20

  Goede herinneringen aan onze tijd bij KRO’s Echo. Sterkte met de ziekte, geluk gewenst, groet, Philip Smet

  BEANTWOORDEN
 3. Judit Neurink schreef:24 OKTOBER 2021 OM 18:04

  Mooi om dit te lezen. Ik heb vele jaren fijn met Rene gewerkt, Kro-radio, Vara-radio en Radio1Journaal. Een fijn men

 4. Frans Regtien schreef:24 OKTOBER 2021 OM 20:45

  Dank voor jullie aardige reactie

 5. Robert Sterk schreef:24 OKTOBER 2021 OM 21:38

  Ik heb avondschool gedaan met René, toen hij plugger was, en kwam hem later weer tegen als radiomaker toen ik op de Fonotheek werkte. Een leuke vent en ik hoop dat hij nog lang mag genieten van zijn B&B in Vorden. En dat Vorden moet iets hebben, want volgens mij is hij niet de enige radiomaker die zich daar gevestigd heeft.

  • Frans Regtien schreef:26 OKTOBER 2021 OM 15:11

   Hoi Robert, ik ben benieuwd wie er dan nog meer van de radio zich daar heeft gevestigd

  • DirkJan Vos schreef:26 OKTOBER 2021 OM 23:02

   In Vorden (de Acherhoek) ligt de Amerikaanse soulzanger Arthur Conley begraven. Hij was de protégé van Otis Redding en werd bekend in de jaren zestig door zijn wereldhit Sweet soul music. Op mijn website heb ik een pagina geweid aan zijn bijzondere graf en meer:

   http://www.dejongenskamer.nl/conley.htm

   Niet veel mensen weten dat Arthur lang in Nederland woonde en in Vorden ligt begraven, maar er zijn ook fans die zijn graf meerdere malen hebben bezocht en dat blijven doen.

   René: Besteed publicitaire aandacht aan zn graf, want dat kan dan nog leuk uitpakken voor je B&B.
   Muziekliefhebbers: Ga een keer naar Vorden en bezoek t graf van Arthur ‘Sweet soul Music’ Conley

 6. edwin (breda) schreef:26 OKTOBER 2021 OM 12:33

  Fijne tijd toen Rene o.a. het nachtprogramma Niemandsland presenteerde voor de KRO.
  Muziekkenner pur sang, oprecht en eerli

 7. eddy keur schreef:26 OKTOBER 2021 OM 22:31

  Veerbaas is 1 van mijn allerbeste vrienden, al sinds 1983. Bijzonder mens. Lief, soms tikkie korzelig, maar goed hart en heel erg trouw. Weet heel veel van radio, nemen elke dag ook nog es de kijkcijfers door. Hebben veel radio samen gemaakt voor de KRO. Bellen nog steeds elke dag. Veel lachen, veel goeie gesprekken. Praat iets te veel over ecologische voetafdrukken haha word ik soms gek van, maar al met al een 9.5 als vriend. Love him!

 8. René van der Veer schreef:27 OKTOBER 2021 OM 16:29

  Dank allemaal voor de leuke reacties. En dat van Arthur Conley zal ik zeker gebruiken.

  • DirkJan Vos schreef:27 OKTOBER 2021 OM 20:17

   Ja, een bezoek aan t graf van Arthur Conley is bijzonder en op de begraafplaats liggen ook nog de 18/19e-eeuwse dichter A.C.W. Staring en Riek Schagen die we allemaal kennen als Saartje uit Swiebertje.

 9. Dick Klees schreef:27 OKTOBER 2021 OM 17:03

  René was en is een betrokken man. Bij het Radiocafé van Avro Radiojournaal had hij als de vaste regisseur alles in de hand. Bij het Radio 1 Journaal regisseerde hij mij ook altijd prettig. Zijn move naar het oosten heb ik ook gevolgd, goed besluit van hem. Ik besef nu dat ik Hans Galjaard ooit heb bezocht voor een interview, leuk dat René er nu woont.

 10. Jacques Klöters schreef:27 OKTOBER 2021 OM 17:08

  Fijne herinneringen heb ik aan Rene met wie ik een kleine tien jaar het programma Podium van de Nederlandse Lichte Muziek deed. Wekelijks uit het Muziekpaviljoen en maandelijks met het combo van Cor Bakker en een keur van Nederlandse artiesten uit De Boerderij in Huizen. Een geweldige producer en beminnelijk mens. Zijn B&B in Vorden ligt aan het Pieterspad, ik ben er geweest, het is er bloedmooi.

 11. Tom Blomberg schreef:27 OKTOBER 2021 OM 17:31

  Mede aan René hebben we te danken dat Tell Me Your Plans van The Shirts (1978) zo’n hit is geworden. Niemand in Hilversum zag deze geweldige single aanvankelijk zitten, maar René bleef wekenlang aandringen bij alle DJ’s / producers. En ineens, na zo’n twee maanden, werd iedereen wakker en vielen de schellen van de oren en werd het SteunPlaat in De Avondspits en Alarmschijf bij De Stichting Nederlandse Top 40. René geloofde erin, van meet af aan, en gaf niet op. Et voilà…! Ook o.a. Fischer Z, Kate Bush, Sheena Easton, Kim Wilde en Bob Seger werden door hem hartstochtelijk gepromoot – met alle gevolgen van dien! Bette Davis Eyes van Kim Carnes is er ook één die René meteen zag zitten. Onder vele, vele andere. Geno van Dexy’s Midnight Runners was, helaas in mijn oren, dan weer niet aan René besteed. Ook geen hit geworden in Nederland…

 12. DirkJan Vos schreef:27 OKTOBER 2021 OM 20:17

  Ja, een bezoek aan t graf van Arthur Conley is bijzonder en op de begraafplaats liggen ook nog de 18/19e-eeuwse dichter A.C.W. Staring en Riek Schagen die we allemaal kennen als Saartje uit Swiebertje.

  En dan zit ik net aan m’n laatste kopjen koffie van vandaag en De MAX! op Radio 5 begon vanavond om zes uur met Sweet soul music. Toeval bestaat niet.

  Succes Rene

 13. Michel Vrouenraets schreef:28 OKTOBER 2021 OM 19:58

  De Veerbaas heeft na zijn omvangrijke carrière bij de omroep meer publiciteit gehad dan tijdens en terecht ! Hij was destijds de regisseur die het eerste Radio 1-Journaal voor zijn rekening nam en ook daar is bij een of ander jubileum een mooie repo van gemaakt. Ben René nog altijd dankbaar omdat hij mij in het zadel heeft geholpen bij de professionele omroep en tot op de dag van vandaag hebben we contact. Ben erg slecht in het onderhouden van vriendschappen, maar met René probeer ik toch regelmatig af te spreken. Heel knap hoe hij ondanks zijn lichamelijke ongemakken ‘in the middle of nowhere’ blijft wonen en de B&B runt. Diep respect voor zijn doorzettingsvermogen en humor, want die is gelukkig gebleven. Het meeste in het artikel was dus geen verrassing voor mij, maar toch heel fijn dat er op deze manier nog steeds belangstelling is. Zijn B&B is een aanrader in het fijne Vorden !

 14. Herman van der Velden schreef:29 OKTOBER 2021 OM 14:57

  Renée van der Veer !!! Wat ’n aardige, fijne , lieve Zuipschuit . Jarenlang kwam hij minstens 1 X per week ouwebeppen. Ik naar het Oog en hij hield het thuisfront gezelschap , daarna werd het makkelijk 3 , 4 uur. Onze gezamenlijke liefde voor Feyenoord, muziek en het betere Nederlandstalige lied zorgde voor ’n hardnekkige band die nu al zo’n 40jaar ons verbindt. En zijn humor .Het gaat je goed Veertje, blijf zoals je bent en wij jou kennen. Kus terug ,,Rijka en Herman


https://www.spreekbuis.nl/?s=Rene+van+der+Veer

Hieronder een overzicht van de Top 50 van de podcasts, die in Spreekbuis te beluisteren zijn via Apple.
https://www.spreekbuis.nl/podcast-top-50/

Spreekbuis is nu ook als magazine verschenen.
https://www.spreekbuis.nl/spreekbuis-lanceert-magazine/

ROB TRIP

Een interview dat ook op de pagina NAH-radio te lezen is: NOS-journaallezer Rob Trip die ruim 20 jaar geleden een herseninfarct kreeg.

SMARTPHONE

Een gesprek met o.a. Marjolein Stoop over de opkomst van de smartphone als middel om in de media te gebruiken.

RADIOMAKER BERND DE BOER HEEFT AFASIE

Hij moest het juist van zijn stem hebben, maar radiomaker Bernd der Boer kreeg een herseninfarct
https://www.spreekbuis.nl/146190-2/

10 JAAR NA OPHEFFEN WERELDOMROEP

In de maand mei van 2022 het feit herdacht dat 10 jaar daarvoor de Wereldomroep ophield met bestaan vanwege de bezuinigingsdrift van de overheid. Er werd een reunie voor 250 oud-medewerkers georganiseerd.
https://www.spreekbuis.nl/warme-ontmoetingen-op-reunie-wereldomroep/

 

Uitvaartverzorger Sandra Korstjens was eerder RTL-correspondent

In de serie opmerkelijke carrieswitchen van mensen die bij de media werkten: RTL-correspondent Sandra Korstjens werd uitvaarverzorger. Hieronder ook  andere delen uit die serie.
https://www.spreekbuis.nl/sandra-korstjens-van-correspondent-tot-uitvaartverzorger/


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.