OKTOBER

EUROPEES VOETBAL NEDERLANDSE CLUBS

In de eerste week van deze maand kreeg de Nederlandse deelname aan Champions League, Europa League en Conference League een vervolg. Ook nu met wisselend succes. PSV haalde na de zeperd bij Arsenal het eerste punt binnen in het Philipsstadion tegen het ook al sterke Olympique Marseille. De Fransen leken te winnen totdat de Eindhovenaren in blessuretijd  het net vonden. Feijenoord ging op bezoek bij Atletico Madrid en leed een onterechte 3-2 nederlaag. De Rotterdammers waren veel beter, kwamen ook tot twee keer toe aan de leiding, maar trokken uiteindelijk toch aan het kortste eind. Ajax speelde in de Griekse hel bij AEK Athene met 1-1 gelijk, mede dankzij een benutte penalty van Brobby, die raakschoot ondanks de laserpennen die op zijn ogen werden gericht door het thuispubliek. AZ zorgde er thuis met 1-0 tegen Legia Warschau voor, dat het weer helemaal meedeed in de poule waarin nu alle 4 ploegen 3 punten hebben. Overigens hielden de Poolse supporters en twee gearresteerde spelers flink huis in de Alkmaarderhout.  Polen riep de Nederlandse ambassadeur in Warschau op het matje in verband met de gang van zaken  Met name de arrestatie van twee spelers van de Poolse club had in Polen tot politieke verontwaardiging geleid. Hieronder de samenvattingen, voorafgegaan door reclames

BEWIJS: PRINS BERNARD WAS LID VAN DE NSDAP

Hierboven de reactie van Koning Willem Alexander , die begreep dat er ophef was ontstaan over een opgedoken legitimatiekaart, waaruit blijkt dat zijn grootvader, Prins Bernard. lid is geweest van de dubieuze NDSAP ten tijde van de Tweede Wereldoog. Hieronder  die kaart

Bernhard zelf heeft tot zijn dood ontkend lid te zijn geweest van de NSDAP of gesympathiseerd te hebben met het Hitler-regime. Dat zei hij nog in een serie gesprekken die de prins kort voor zijn dood hield met de Volkskrant. ''Ik kan met de hand op de Bijbel verklaren: Ik was nooit een nazi'', liet hij optekenen.

 

ESCALATIE CONFLICT ISRAEL HAMAS

Hamas kondigde zaterdagochtend  7 oktober vroeg een ‘militaire operatie’ tegen Israël aan om ‘een einde te maken aan de Israëlische bezettingsmisdaden’. Sindsdien werden vanuit Gaza duizenden  raketten afgevuurd richting Israël. Gewapende Palestijnen zouden ook via land, zee en lucht Israël zijn binnengedrongen en volgens het Israëlische leger vonden  er op diverse plekken in Israël grondgevechten plaats met Palestijnse militanten.. Bij de gevechten zijn duizenden doden gevallen.   De Israëlische premier Netanyahu verklaarde na de aanval van Hamas de Palestijnse organisatie de oorlog. "Ze gaan een prijs betalen. Dit is geen operatie, maar een oorlog." Vrij snel daarna voerde Israël een luchtaanval uit op Gaza-stad. Zo ging het over en weer. Aan beide zijden vielen duizenden doden. De eerste dagen stonden verder in het teken van het voorbereiden van een grondoorlog door Israel. Hieronder beelden van aanvallen van beide kanten en van een bloedbad van een festival door een Palestijnse aanval. Volgens persbureau AP is de huidige oorlog inmiddels de dodelijkste voor de Palestijnen sinds 2005. In dat jaar trok Israël zich terug uit de Gazastrook en sindsdien waren er meerdere oorlogen.
In Amsterdam deden volgens de gemeente op zondag 15 oktober meer dan 10.000 mensen mee aan een pro- Palestina-demonstratie. Ze verzamelden zich op de Dam en liepen daarna door de binnenstad naar het Westerpark. Veel demonstranten hebben Palestijnse vlaggen bij zich. Ze riepen leuzen als "Free Palestine",maar ook leuzen in het Arabisch waarin Allah wordt geprezen. De deelnemers zeggen dat Israël in Gaza mensenrechtenschendingen begaat. In diverse landen zijn steunbetuigingen aan de Palestijnen afgelopen week niet toegestaan. In Amsterdam geldt geen verbod. De gemeente wil de vrijheid van meningsuiting faciliteren.
Anderhalve week later werd een ziekenhuis in Gaza Stad gebombardeerd. Daarbij vielen tientallen tot honderden doden. Volstrek onduidelijk bleef er achter de aanslag zat: Israel of de Palestijnen. Beide partijen ontkenden verantwoordelijk te zijn. Als laatste video hieronder onbevestigde beelden van de actie en de gevolgen. Aan het eind van deze maand was de grondoorlog van Israel in de Gazastrook in volle gang
https://nos.nl/l/2493303

https://www.telegraaf.nl/video/951777989/heftige-beelden-israel-verwoest-hamas-doelwitten

https://nos.nl/l/2493394

https://cdn.jwplayer.com/previews/FtYVlTLI

SIFAN HASSAN WINT MARATHON VAN CHICAGO
https://nos.nl/l/2493365

Sifan Hassan heeft ook de tweede marathon gewonnen die ze in haar carrière heeft gelopen. De 30-jarige Nederlandse snelde in Chicago naar de winst in een tijd van 2.13.38, dat is de op een na snelste marathon ooit gelopen bij de vrouwen.

VERSTAPPEN WINT VOOR DERDE KEER WERELDTITEL FORMULE 1

De eerste titel volgde op een zenuwslopende ontknoping, de tweede behaalde hij vrij soeverein na een moeizame start. Wereldtitel drie voor Max Verstappen is de wereldtitel van de overmacht. Na een tweede plaats in de sprintrace van Qatar was dat al duidelijk. Uiteindelijk won hij de echte race op zondag ook met overmacht. Het had allemaal weinig om het lijf, dat ererondje,. Met de 3 titels nestelde Verstappen zich naast Jack Brabham Niki Lauda, Nelson Piquet, Jackie Stewart en Ayton Senna. Michael Schumacher (7), Juan Manuel Fangio(5), Sebastian Vettel en Alain Prost(4) staan nog voor hem, maar Verstappen kennende gaat hij proberen nog hoger in de ranglijst te komen.

ORANJE RICHTING EK VOETBAL, TERREUR IN BELGIE

Eerst was er in deze maand de thuiswedstrijd tegen Frankrijk , die werd met 1-2 imn de Amsterdam Arena met 1-2 verloren. Niettemin speelde Nederland een stuk beter dan in Parijs toen met 4-0 door de Fransen was afgedroogd. Sterspeler Mbappe scoorde twee keer voor de Haantjes, en vooral de tweede was een beauty. Hij kruldee bal fantastisch in de verste bovenhoek. Debutant Hartman  scoorde namens Oranje nog tegen, maar het kon niet langszij komen. Hieronder de samenvatting.
https://youtu.be/oPqNZtDPeD4

Drie dagen later zette Oranje een heel belangrijke stap richting de eindronde van de EK door in in Athene met 0-1 van Griekenland te winnen. Nederland kreeg in die wedstrijd twee penalty's. De eerste werd gemist door Wout Weghorst, de tweede (in blessuretijd) werd benut door Virgil van Dijk. Oranje heeft nu in de laatste twee wedstrijden in de poule aan een punt genoeg om dat doel te bereiken. Hieronder de samenvatting.
https://nos.nl/l/2494351

Twerwijl de Nederlandse voetbalfans feestvierden was er een drama bij een andere WK kwalificatiewedstrijd. Een terrorist doodde twee Zweedse voetbalfans, die in Brussel onderweg waren naar Belgie-Zweden. De dader kwam uiteindelijk om het leven, maar lang was er  (weer na een aanslag met die keer 25 doden in 2016)) de hoogste veilgheidsparaatheid in Brussel. Op onderstaand filmpje is de schietpartij te zien.

VERDER NEDERLANDS VOETBAL IN EUROPA: WISSELEND SUCCES

Aan het eind van de maand kwamen  Nederlandse teams in de Champions League, de Europa League en  de Conference League in actie. Ook het Nederlands vrouwenelftal speelde voor de Nations League. Twee keer moesten de Leeuwinnen tegen Schotland uitkomen. Er waren hoogtepunten en dieptepunten te noteren. RC Lens ontving in de Champions League PSV. Het werd 1-1, waarmee de Eindhovenaren in het vervolg van het toernooi nog flink aan de bak moeten. Feijenoord deed het stuk beter in dat toernooi: in de Kuip werd een masterclass tegen Lazio Roma gegeven, waardoor de Rotterdammers in ieder geval Europees kunnen overwinteren en zeer waarschijnlijk. Hieronder links  samenvattingen van de wedstrijd van Feijenoord en rechts die van PSV, voorafgegaan door reclame,

Met het eigen land zo kwakkelende Ajax (staat 18de in de eredivisie) gaat het, met de nieuwe coach Hedwiges Maduro (die Maurice Steijn opvolgde) gaat het ook in Europa niet zo goed. Na de nederlaag van 2-0 bij Brighton and Howe staat het laatste in de poule en wordt het een hele kuif om de volgende ronde in de Europa League  te halen. Ook AZ trof een Britse opponent. Aston Villa overklaste de Alkmaarders in eigen huis met liefst 0-4

 

De Leeuwinnen  troffen thuis en uit de Schotse vrouwen. Eerst de thuiswedstrijd. De Nederlandse vrouwen verpletterden de tegenstander heen (4-0. Met 2 goals van Lisette Beerensteijn en een van Danielle van der Donk en van Esmee Brugts. Hieronder links. En rechtsonder  de wedstrijd in Schotland die drie dagen later werd gespeeld. De Leeuwinnen wonn en met 0-1, dankzij een prachtige krul in de verrre bovenhoek van weer  Esmee Brugts. Dat waren wedstrijden voor de Nations League waarin Nederland hard op weg lijkt te zijn om groepswinnaar te worden. Dat geeft een kans op een ticket voor deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Parijs.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

THIERRY BAUDET OP HET HOOFD GESLAGEN

Baudet was donderdagavond te gast bij een conservatieve studentenvereniging aan de Universiteit van Gent om een lezing te geven. Toen hij het pand binnenliep werd hij belaagd door een 33-jarige Oekraïner die hem met een ingevouwen, oranje paraplu op zijn hoofd sloeg. De man riep ook slogans tegen Rusland en fascisme. Volgens de NOS riep hij in het Oekraïens ‘nee tegen fascisme, nee tegen Poetinisme’. De partij van Baudet, Forum voor Democratie, neemt in de Tweede Kamer en op social media pro-Russische standpunten in. Het incident vondplaats op het moment dat de Nederlandse politieke partijen volop met elkaar in de slag  zijn met het oog op de Tweede Kamerkiezingen van22 november

Maak jouw eigen website met JouwWeb