THEATERGROEP 0

Tussen 2007 en 2016 speelde ik met heel veel plezier bij de oudste amateurvereniging van Amsterdam, theatergroepgroep 0. Ik had het al eerder over mijn passie voor amateurtoneel. Hierbij een overzicht in woord en beeld van de stukken waar ik in meedeed. O deed veel zang en dans in haar stukken en had een hoog niveau qua spel. De  video's, foto's en teksten zijn van de website van de groep. https://www.theatergroep-o.nl/
Daar kun je ook nog veel meer informatie over O vinden. Hierbij  (in tekst) een overzicht van de stukken waarin ik meedeed.


Op hoop van zegen
(2007)
Een klassiek stuk uit de Nederlandse toneelgeschiedenis, geschreven in 1900. De vissersweduwe Kniertje en de tekst “ De vis wordt duur betaald” zijn legendarisch. De bewoners van het vissersdorp moeten overleven. Vaak ten koste van hun eigen leven. Heijermans richtte zich met dit stuk tegen de bezittende klasse. Dit drama over leven en dood en menselijke conflicten is van alle tijden en blijft ook na 100 jaar duidelijk herkenbaar en invoelbaar. Theatergroep ‘O’ geeft een eigen invulling aan het stuk maar laat de fundamenten van Heijermans’ meesterwerk overeind.  Bovenaan de pagina de volledige cast met mij als vierde van rechts. Eronder Fred Zurel  en ik als Kobus. We zijn twee gepensioneerde vissermannetjes. Eronder ben ik met Esther Visser.
Spel: Jeroen van Ammers, Désirée Cools, Tinky Danner, Wil Eys, Jorn Hogeweg, Coos Kater, Frans van de Laar, John Langridge, Hans Leenknegt, Bas Meijer, Frans Regtien, Tineke Ruijl, Hansje Straatman, Ester Visscher, Fred Zurel Regie: Bert Wagenaar van Kreveld Muziek: Hans Leenknegt/John Langridge.  Licht: Jeroen Smith

Bezoek van een oude dame(2009)
Ik(de mannelijke hoofdrol) word hier links geschoren door Erik Kila Op de foto ook Hans van der Velden. Eronder heb ik een scene met Tinky Danner. De bewoners van het kleine stadje Güllen maken zich op voor de aankomst van Claire Zachanassian. Als jonge vrouw is zij jaren geleden uit Güllen weggejaagd omdat zij ongetrouwd zwanger werd van Alfred Jil(mij dus). Vandaag keert zij terug. De inwoners van Güllen zijn arm en de stad is geruineerd en vervallen. Claire is inmiddels de allerrijkste vrouw van de hele wereld. De Gullenaren doen dus erg hun best om haar zo warm mogelijk te onthalen want wie weet kan zij de stad er weer bovenop helpen. Claire is bereid om de stad 1 miljard te schenken maar slechts op een voorwaarde; Jil, ik dus, moet worden vermoord! 
Rolverdeling: Ik speel Alfred Jil en Tinky Danner Claire Zachanassian. Verdere rollen: Hans Eenhoorn,  Fred Zurel,  Guido Broer, René Tames , Kaj Madsen,  Mathilde, Jil's vrouw, Tineke Ruijl. Ottilie, zijn dochter Annemarie Wennekes, Karl, zijn zoon Jorn Hogeweg .Burgemeester Hans Leenknegt Dominee Hans van der Velden Rector Bas Meijer Dokter Erick Kila,  Brigadier Pim Kuyper,  Burgers/bomen Wil Eys Coos Kater Hansje Straatman Tineke Ruijl ( d) Schilder John Langdridge Stationschef Pim Kuyper ( d),  Klanten van Jil Wil Eys ( d) Coos Kater ( d) Hansje Straatman ( d) Erick Kila ( d) Turner Jorn Hogeweg , Frans van de Laar Journalist/radioreporter. Regie: Edo van Dijken. Licht: Jeroen Smith.

Niet dit en niet dat (Liedje op locatie 2009)

Een repetitie op straat van een liedje uit dit stuk. Het menselijk bestaan is zinloos; ons onvermogen om te communiceren is er een bewijs van. Eugène Ionesco (1912-1994) nam dit persoonlijke inzicht als uitgangspunt voor zijn absurdistische theater. In De Kale Zangeres (première 1950, dat is de oorspronkelijke titel)ontregelt hij het publiek op onverbiddelijke wijze. . Daarom onderzoeken regisseur Ilgin Abeln en Theatergroep ‘O’ de Zangeres en improviseren zij op het absurdistische thema. Ik speel een brandweerman die onverwachts opduikt(zie de foto links hier vlak links op de pagina en eronder de volledige cast. Daaronder weer ben ik met mijn liefje Tineke Ruijl.  
Tekst: Eugène Ionesco
Regie en bewerking: Ilgin Abeln
Muziek: Hans Leenknegt en John Langridge
Spel: Jeroen van Ammers, Désirée Cools, Tinky Danner, Wil Eijs, Jorn Hogeweg, Coos Kater, Erick Kila, Pim Kuyper, Frans van de Laar, Frans Regtien, Tineke Ruijl, Hansje Straatman, Hans van der Velden, Ester Visscher, Annemarie Wennekes. Eind september 2021 hebben we het stuk nog eens gespeeld. Tenminste: "0" deed dat. Ik zat toen als toeschouwer in de zaal.

Dagboek van een deugniet(2010)

Roddels, intriges, op macht beluste nietsnutten en jeugdig opportunisme kenmerken deze tamelijk onbekende komedie van de 19de-eeuwse Russische toneelschrijver Alexander Ostrovsky (1823 – 1886). Het stuk speelt zich af in het Moskou van 1870 en laat zien hoe de hypocrisie van de bourgeoisie gebruikt kan worden door gehaaide gelukzoekers. . Links hieronder ben ik te zien als een van de notabele rijken, samen met Erick Kila. Links hieronder een zangscene  uit het stuk. En daar weer onder  ben ik samen met Bas Meijer.
Regie en bewerking: Ralph Verhoef. Muziek: John Langridge, Huub Brugman ,Hans Leenknegt, Jeroen van Ammers. Choreografie dans: Coos Kater. Kostuum: Anna Bouwman. Vormgeving: Anna Bouwman, Pim Kuyper en Ralph Verhoef. Affiche: John Langridge en Fred Zurel

Sweet Bird of youth(2011)Tennessee Williams
Verlies van jeugd en onschuld. Dat is het centrale thema van “Zoete vogel van de jeugd” van Tennessee Williams, dat Theatergroep “O” dit seizoen op de planken brengt. De foto links hier iets verder onder toont Bart Hettinga en mij.  Ik speel de advocaat van Chance Wayne eb ben daaronder alleen te zien. De personages in “Zoete vogel van de jeugd” willen jong blijven, maar ondervinden dat hun jeugd en onschuld hen ontglipt.

Spel: Tineke Ruijl, Bart Hettinga, Pim Kuyper, Nelleke Klop, Frans Regtien, Jeroen van Ammers, Jorn Hogeweg, Désirée Cools, Wil Eijs, Coos Kater , Frans van de Laar, Hans Leenknegt, Hansje Straatman, Erick Kila, Fred Zurel.
Muziek Hans Leenknegt, John Langridge, Désirée Cools.


Burgemeester maken(2012)

Tekst en regie Jan de Groot.
met : Wil Eijs, Tinky Danner, Joris Blaauw, Tineke Ruijl, Patrick van der Meer, Lotte Backus, Frans van der Laar, Daphne Oosterbaan, Annemarie Wennekes, Frans Regtien, Jeroen van Ammers, Bart Hettinga, Pim Kuyper, Coos Kater, Hansje Straatman, Fred Zurel.
In de zestiger jaren wordt een boerenzoon, die zich door zelfstudie binnen de politiek heeft opgewerkt, benoemd tot burgemeester van een kleine gemeente in Groningen. Na successen komt de jenever op tafel en een verslaving is geboren. Uiteindelijk functioneert de burgemeester zo slecht dat hij oneervol wordt ontslagen. Jaren later wil de jongste zoon de waarheid weten. Ik ben een van de bejaarden in het tehuis waar dit stuk zich in afspeelt(bejaarde 7) heet ik in het stuk dast door onze regissuer  Links iets verder onder twee  foto's van de oudjes. Ik sta in beide gevallen helemaal links. Daaronder de cast van het stuk met regisseur Jan de Groot.

De Jossen (2013)
Een rollercoaster van emoties” . Dit fragment hieronder is een monoloog van mij in De in De Jossen, O voert eind maart en begin april 2013 in het Polanentheater in Amsterdam-West onder regie van Jessica Dijkman 7 keer het stuk op. Het is van de Vlaming Tom Lanoye, o.a. schrijver van het Boekenweekgeschenk “Heldere hemel”.  Jessica Dijkman: "Het gaat mij om het menselijke, het zeer herkenbare verlangen om uit een te hecht verband los te breken. Het tragische is echter dat daarmee ook de wereld uiteenspat van mensen die zich altijd hebben weggecijferd voor het collectief. Wat doet dat met hen? En wat doet de groep?’
Jessica Dijkman zegt het stuk graag met theatergroep ‘O’ te willen spelen, omdat de acteurs in haar ogen allemaal iets eigens hebben dat heel goed in het verhaal tot zijn recht komt. ‘Hierboven een fragment uit het stuk waarbij ik een van de Jossen speel die een speech houdt bij de  begrafenis van een andere Jos.  Hier links nog twee foto's van De Jossen in actie. Jessica zelf is op een foto bijna onderaan de pagina te zien.

Rebecca (2014
Na de dood van zin vrouw Rebecca zoekt Maxim de Winter rust en afleiding in Monte Carlo. Daar ontmoet hij een jonge, verlegen vrouw met wie hij in het huwelijk treedt. Op zijn landgoed Manderley in Engeland blijkt Rebecca nog steeds voelbaar aanwezig te zijn. Weet de ‘”nieuwe”mevrouw De Winter haar plaats te veroveren? En wat is de waarheid over het leven en de dood van Rebecca? Onderaan deze pagina de voltallige cast van Rebecca. Op de foto's hier vlak hieronder  links sta ik met eerst met de vroegere mevrouw De Winter(Annemarie Wennekes) en daaronder met mijn huidige echtgenote in het stuk(Daphne Oosterbaan).Regisseur van het stuk was Kees Neefjes. Spelers waren ik als Maxim de Winter, Annemarie Wennekes, Daphne Oosterbaan, Pim Kuijper, Wil Eijs, Jeroen van Ammers, Jorn Hogeweg, Coos Kater, Tineke Ruijl, Tinky Danner, Patrick van der Meer, Fred Zurel, Bart Hettinga. De muziek was o.a. van John Langridge.ng geworden.

Apocalypso(2015)

Een technisch moeilijk stuk door de enorme hoeveelheid toneelwisselingen. Maar daar waren allerlei leuke oplossingen voor bedacht. Het stuk ging over aspecten van de teloorgang van de mensheid. Je zou zeggen een serieuze aangelegenheid. Dat is het natuurlijk ook, maar via Jibbe Willems komen we in een heel bijzondere wereld terecht. Soms komisch en vergelijkbaar met Monty Python maar ook hard en direct zoals in films van Lars von Trier. Hier links iets onder  de volledige cast, met bovenaan o.a.  regisseur Jessica Dijkman.  Daar weer onder ik in de rol van een gekruisigde(samen met Pim Kuijper en ook met Patrick van der Meer). Jibbe Willems zegt over het stuk: "ApoCalypso speelt zich af in het armageddon van de straat. De Dag des Oordeels nadert en junkies, hoeren, pooiers en paupers staan erbij en kijken ernaar". De regie was (weer) in handen van Jessica Dijkman. Spel van o.a. Hans Leenknegt, Tineke Ruijl, Hansje Straatman, Annemarie Wennekes, Bart Hettinga, Coos Kater, Jorn Hogeweg, Daphne Oosterbaan, Fred Zurel, Wil Eijs, Pim Kuijper, Frans Regtien. Van regisseur Jessica Dijkman( van wie ik me altijd heb afgevraagd waarom zijzelf niet  op toneel is gaan staan) is bijna onderaan rechts op  deze pagina een aparte foto te zien.

Lang en gelukkig(2016) 
https://www.npostart.nl/AT_2107609

Wat je hierboven kunt zien is de NPO-televisiefilm ( uit 2010 ) die wij dus later gespeeld hebben. Eerst is er reclame.

Wie kent nou niet de sprookjes van Roodkapje en de Wolf de Zeven geitjes of van Assepoester? We zijn er allemaal mee grootgebracht. Het heeft ons als kind geleerd onderscheid te maken tussen goed en slecht. Te geloven in het goede en hoop te houden in slechte tijden. Ooit komt het weer goed. Want uiteindelijk komt de liefde voorbij en zul je een leven vol geluk, liefde en natuurlijk een goede gezondheid hebben. Zowel fysiek als geestelijk. We worden allemaal honderd jaar. Als kind sta je open en laat je je verwonderen door wat er om je heen gebeurt, leef je volledig mee met de figuren en laat je je meeslepen in het verhaal. Als volwassene weet je wel beter. Heb je de lessen van het leven geleerd, levenservaring opgedaan en geniet je van de verwondering van het kind. Je bent tevreden. Maar is dat genoeg? In de voorstelling neemt de alom bekende fee je mee langs de verhaallijnen van de verschillende sprookjesfiguren die elkaar in het bos ontmoeten. De figuren zijn herkenbaar, echter de situaties en interacties zijn naar het heden gebracht. Uitvergroot en direct in fysiek spel. Direct en genuanceerd in woord en soms in beleving, zonder het sprookjesverhaal en het bestaansrecht van de sprookjesfiguren uit het oog te verliezen. O heeft met veel passie en plezier aan de voorstelling gewerkt. Het filmpje hierboven is opgenomen in Pingjum, in Friesland, tijdens ons repetitieweekend dat we steeds kort voor de uitvoering van onze voorstellingen houden. Ik speel in het stuk een van de bodyguards van het paleis en op de foto, links op de pagina ben ik te zien met Fred Zurel (de andere bodyguard)) en Patrick van der Meer als de  prins die uiteindelijk Assepoester in de armen kan sluiten).  Eronder ben ik alleen te zien als bewaker  Regisseur van het stuk was Martin Stelling. Het is een potpourri van dialogen en liedjes geworden die ook voor televisie is gemaakt.

Helemaal onderaan deze pagina over theatergroep 0, waar ik met veel plezier bij heb gespeeld, een groepsfoto van het stuk Rebecca, Je ziet van links naar rechts: een  saxofonist, Tinky Danner, Coos Kater, Pim Kuijper, Hansje Straatman, Bart Hettinga, Daphne Oosterbaan, Tineke Ruijl, ik, Jorn Hogeweg, Patrick van der Meer, Wil Eijs, regisseur Kees Neefjes,  Annemarie Wennekes, Jeroen van Ammers, Fred Zurel, Frans van der Laar, Hans Leenknegt(accordeonist), John Langride(muzikant).
 

Scenes uit Rebecca (2014) o,a, repetities en beelden achter de schermen

De Gelaarsde Poes (2018 )
Een stuk dat eind november 2022 door O is uitgevoerd. Deze uitvoering (niet van O) is uit 2018.
https://www.zapp.nl/kinderfilms/de-gelaarsde-poes 

Eind november/begin december was het de beur aan O zelf. Hieronder een compilatie

Op deze pagina hierboven het verhaal van de totstandkoming. Binnnenkort volgt een film van de uitvoering. 

In 2016 kreeg ik een hartstilstand en moest ik stoppen bij "O". Sindsdien ben ik de groep wel blijven volgen. Toneelspelen is er nu voor mij niet meer bij, zo dacht ik eerst.  Maar door het bijwonen van een het toneelstuk "Thuis begint het pas" in 2022 ben ik  aan het denken ben om toch weer de planken op te gaan(zie ook de pagina Podcast). De acteurs  waren allemaal , net als ik, mensen met niet aangeboren hersenletsel.(NAH). Hoewel het leren van een tekst  er voor mij nu niet meer inzit, kan ik wel (net zoals die groep Hersenkronkels)) al improviserend scenes gaan spelen.

Reactie plaatsen

Reacties

Fanny Regtien
3 jaar geleden

Ik heb altijd met veel plezier gekeken naar de voorstellingen die jullie maakt met theatergroep o. Ook heb ik fijne herinneringen bij de hulp die ik bod met het oefenen van je script .

Maak jouw eigen website met JouwWeb