APRIL

Op 1 april (en dat was geen grap) zijn Josje en ik naar een amusant en apart toneelstuk van de Hilversumse theatergroep de Fusie geweest. Bijzonder was dat het publiek mocht meedoen. Hieronder het verhaal en daar weer onder wat foto's 

DEBAT!

POLITIEK OM TE JANKEN? BIJ ONS LIG JE DUBBEL!

In de fictieve gemeente ‘Bestevaer’, maken zes lijsttrekkers zich op voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Enkele dagen voor deze cruciale dag gaan ze met elkaar in debat. Al snel blijkt niet iedereen even geschikt als bestuurder en er lopen ook allerlei stoorzenders rond die een fatsoenlijk debat onmogelijk maken.

Theaterschrijver en cabaretier Robbert Jan Proos was in 2022 verkies- baar voor de gemeenteraad in Hilversum. Hij maakte de campagne intensief mee en was ook aanwezig bij het lijsttrekkersdebat in de Vorstin. Daar deed hij veel inspiratie op voor deze hilarische komedie over ambitieuze politici, rechtse types en bizarre burgerinitiatieven. Het stuk speelt zich af in een fictieve gemeente, maar veel van de problemen komen Hilversummers ongetwijfeld verrassend bekend voor. Maar het meeste is fictie want de realiteit is vaak om te janken. Er zijn vijfentwintig zetels te verdelen. Elke avond besluit het publiek wie die zetels krijgt. Zo bepaalt u de afloop van deze voorstelling!

TREINONGELUK BIJ VOORSCHOTEN

Het treinongeval bij Voorschoten , middenin de nacht,  waardoor een persoon is overleden en negentien mensen dusdanig gewond raakten dat ze naar het ziekenhuis moesten, is het ernstigste in jaren op het Nederlandse spoor. Ongelukken met doden of veel gewonden zijn relatief zeldzaam. Ze gebeuren het vaakst op spoorwegovergangen.  Hoe het treinongeluk dinsdag heeft kunnen gebeuren, is nog niet precies bekend. Midden in de nacht botste een goederentrein tegen een bouwkraan op het spoor. Een passagierstrein botste vervolgens tegen de brokstukken en ontspoorde. Dit gebeurde er in de uren na het noodlottige ongeval. Hieronder beelden van het ongeluk, gefilmd door een passagier en van de ravage, gemaakt door een drome.

DAVY KLAASSEN BEKOGELD MET AANSTEKER

Hij verscheen na de beker-Klassieker  in de Rotterdamse Kuip tegen Feijenoord, die met 1-2 door Ajax werd gewonnen (hij scoorde de winnende goal) voor de camera, maar na zestig minuten spelen was hij behoorlijk boos. De middenvelder kreeg een aansteker tegen zijn hoofd, waardoor hij een bloedende wond op zijn achterhoofd opliep. Hieronder beelden van het incident en  daar weer onder  een samenvatting van de andere halve bekerfinale, waarin de verrassende amateurclub Spakenburg het in eigen huis opnam tegen PSV, (ook met 1-2 verloor) maar wel via Green een wonderschone goal scoorde. Ook die is hieronder te zien,. PSV nam het nu dus in de bekerfinale op tegen Ajax

PODCAST MET  KONING WILLEM ALEXANDER

Koning Willem-Alexander is inmiddels tien jaar koning en vertelt over zijn tijd als staatshoofd in een podcast met Edwin Evers. Behalve over zijn werk vertelt de koning onder meer over zijn vrouw en dochters, huilen en het feit dat hij als koning niet alles kan zeggen. 

TITUS IS WEER THUIS

Dromerig staart de jonge Titus van Rijn over de rand van zijn lessenaar.  Vader Rembrandt ving zijn blik in 1655, toen hij met zijn familie in het statige pand aan de Amsterdamse Jodenbreestraat woonde. Bijna 400 jaar later is het gelukt om Titus weer thuis te krijgen – op de plek waar Rembrandts meesterwerk is geschilderd, in het huis waar Titus is geboren. Josje en ik gingen er Goede Vrijdag 7 april kijken in het pas heropende Rembrandthuis, dat na een ingrijpende verbouwing enkele weken daarvoor was heropend. Hieronder zie je o.a. Titus, vrolijk glimlachend naar zijn vader. Daarnaast iseen zelfportret van Rembrandt te zien. Het was indrukkend . Ook wel heel erg druk met veel (vooral buitenlandse) toeristen.

THEOLOOG HUUB OOSTERHUIS OVERLEDEN

Op eerste Paasdag is Huub Oosterhuis overleden. Hij werd 89 jaar. Hij was o.a. de vader van zangeres Trijntje Oosterhuis em werd bekend van zijn liedteksten, zijn dwarse houding met betrekking tot het conservatisme binnen de katholieke kerk en van zijn vriendschapsband met de koninklijke familie. Oosterhuis was priester, maar trouwde twee keer en kreeg twee kinderen, Trijntje en componist Tjeerd Oosterhuis.  Een dag later werd een in memoriam  op de televisie uitgezonden, dat hieronder te zien is.

WEER WEDSTRIJD IN BETAALD VOETBAL GESTAAKT

Na het incident met Davy Klaassen , die bij Feijenoord-Ajax werd bekogeld met een aansteker, is weer een wedstrijd in het betaald voetbal gestaakt, Op 14 april ging het om het eerste divisieduel NAC-Willem II. Toen de bezoekers de 0-1 hadden gescoord, in de 77ste minuut, werd er voor de tweede keer vuurwerk in het veld gegooid. Volgens de nieuwe aangescherpte regels van de KNVB (na het incident bij Feijenoord-Ajax) moest het restant van de wedstrijd uiteindelijk zonder publiek worden uitgespeeld. Uiteindelijk gebeurde dat nog met enkele wedstrijden in het betaald voetbal, waaronder Groningen-NEC en  NAC-Willem 11. Hieronder beelden van dat laatstgenoemde  incident.

FEIJENOORD GESTRAND,  AZ DOOR

Feijenoord is er niet in geslaagd de halve finale van de Europa League te bereikenDe Rotterdamse voetbalclub verloor na verlenging met 4-1 van AS Roma, nadat ze in de Kuip met 1-0 had gewonnen. De wedstrijd in Rome werd gespeeld zonder Feijenoordfans. Hieronder rechts een uitgebreide samenvatting, voorafgegaan door reclameboodschappen. Linksonder een verslag van de wedstrijd van AZ thuis in Conference League tegen Anderlecht. Thuis hadden de Brusselenaren met 2-0 gewonnen, maar AZ poetste de achterstand binnen een kwartier via Pavlides al weg. Daarna werd er niet meer gescoord, waarna Mattthew Ryan voor AZ twee strafschoppen stopte. Linksonder de samenvatting, voorafgegaan en onderbroken door reclames. 

SIFAN HASSAN FENOMENAAL IN EERSTE MARATHON

Sifan Hassan heeft bij haar debuut op de marathon op voor een enorme sensatie gezorgd. De tweevoudig olympisch kampioene op de baan liep in de prestigieuze marathon van Londen  op 24  april naar de winst in een tijd van officieel 2.18.33. Met haar tijd dook Hassan ruim vier minuten onder het Nederlandse record, dat Nienke Brinkman vorig jaar in Rotterdam op 2.22.51 bracht. En: met haar tijd en klassering voldeed de 30-jarige Nederlandse ook aan de eisen voor een startbewijs bij de Olympische Spelen in Parijs volgend jaar. Daar zat het aanvankelijk helemaal niet in. Nog voor het meetpunt op 20 kilometer raakte de 30-jarige Nederlandse zondag in problemen. Ze greep herhaaldelijk naar haar zij, moest de kopgroep laten gaan, maar herstelde zich wonderbaarlijk in de kilometers die volgden.  In de slotfase sloot Hassan weer aan bij de kopgroep. In de sprint versloeg ze na 42,195 kilometer twee concurrentes. Hieronder een samenvatting van de Britse televisie

DEMI VOLLERING WINT LUIK-BASTENAKEN-LUIK

Nog een  Nederlands succes op deze dag, bij het wielrennen: Na de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl heeft Demi Vollering ook Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Daarmee zette ze binnen zeven dagen een indrukwekkende zegereeks neer. Vollering is de tweede renster (na haar huidige ploegleider Anna van der Breggen) die in hetzelfde jaar de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl én Luik-Bastenaken-Luik op haar naam heeft geschreven. Hieronder het finishverslag
https://nos.nl/l/2378149

 

AZ overtuigend in Youth League

AZ is, als eerste Nederlandse club ooit, winnaar geworden van de UEFA Youth League, de Champions Leaguee voor voetballers onder de 19 jaart, De talenten van AZ onder 19 jaar waren in de finale in Genève met liefst 5-0 te sterk voor Hajduk Split.Jayden Addai, Ernest Poku (twee keer) en Mexx Meerdink (twee keer) maakten de treffers voor de Almaarse club. Hieronder de vierde goal van de wedstrijd, gemaakt door Mexx Meerdink.
https://twitter.com/i/status/1650555408220663811

WEER CORONA

Op de dag dat de AZ-jeugd zo succesvol was, was er voor mij een minder leuk bericht. Na veel hoesten en niezen testte ik weer positief op corona, Een reden om enkele dagen thuis te blijven. De eerste keer was eind oktober vorig jaar.

 

KONINGSDAG 2023 IN ROTERDAM: 10 JAAR WA

Rotterdam was de gastheer voor het tienjarig bestaan van Koningsdag voor Willem Alexander. Door het hele land was het gezellig druk met concerten, festivals en vrijmarkten. Verschillende steden riepen opo niet meer naar de binnenstad te komen omdat het te druk was. Inn Breda bezochten tienduizenden mensen het Koningsdagfeest van Radio 538. Ook in Rotterdam was een Koningsdagfeest op de Blaak.De gemeente riep eerder op de dag al op om daar niet meer heen te gaan. In Amsterdam raakte de binnenstad vol. Eerder was al opgeroepen om niet meer naar de Jordaan te komen. Ook Den Haag,Utrecht en Rotterdam meldden dat het flink druk was. De koning werd overigens in de Maasstad kritisch ondervraagd over het slavernijverleden.  Hij  zei vooralsnog  het onderzoek naar deze netelige kwestie af en bied nog geen excuses aan. Zie hieronder
https://cdn.jwplayer.com/previews/HhNdIDlA

27 EN 28 APRIL

Koningsdag viel ook samen met het etentje van de familie met Neef Menno. Deze Australier was met zijn vrouw Colleen op rondreis in Europa. Hieronder rechts ben ik te zien met Menno in het etablissement De Oceaan. Het was een mooi weerzien. Linksonder het hele spul bij elkaar.

Maak jouw eigen website met JouwWeb