DECEMBER

DE TOP 2000

Het jaarlijkse feest aan het eind van het jaar is het invullen van het lijstje der lijsten. Je mocht er 35 invullen en de praktijk leerde altijd dat je er veel vergeten was als je de lijstjes van anderen op Facebook ziet. Bovenaan stond voor mij Little Lies van Fleetwood Mac, omdat de mooiste zangstem uit die Top 2000, Christine McVie  ,een paar dagen daarvoor was overleden.
Verder keerden  uiteraard de Beach Boys weer terug (vaste prik) met God Only Knows en Would'nt it be nice,  Running On Empty was er bij( zie hieronder en naast links de clip die bij het nummer hoort) ) voorafgegaan door reclame, omdat dit prachtige nummer voorkomt in de film Forrest Gump die gaat over door Amerika rennende  licht geestelijk gehandicapte man (Tom Hanks). De film geeft ook een prachtig tijdsbeeld van Amerika in de jaren 60 en 70. Carole King is er ook bij met haar ontroerende  You've Got A Friend, Uiteindelijk haalden 23  door mij ingevulde  nummers de complete lijst. Niet daarop : de enorme stijging, naar nummer 53, van het nummer Running Up That Hill door Kate Bush. Dat had te maken met het feit dat heel veel jongeren dat nummer ontdekten als een van de songs van de Netflixserie Strange Days. De  clip van Kate Bush is hierboven links te zien. Hiernaast links  een pagina die de NPO wijdde aan diverse songs van Fleetwood Mac

 

ARTIKEL VGO MEDIAMAGAZINE

Begin december kwam onderstaand  artikel op de website voor gepensioneerde omroepmedewerkers te staan. Het gaat om een interview over mijn leven voor en na mijn hartstilstand. Zie daarvoor pagina 11 op de site van VGO.
https://vgomedia.nl/blog/wp-content/uploads/2022/12/VGO_media_magazine_dec22_opt.pdf

 

DAGJE UTRECHT

Een zondagsuitje in Kerstsfeer: een dagje Utrecht. Hieronder een enorm hoge kerstboom in winkelcentrum Hoog Catharijne en daarnaas het draaiorgelmuseum. O.a. met het toepasselijke deuntje Jingle Bells.

ARGENTINIE WERELDKAMPIOEN VOETBAL

Op 18 december was de finale van het wereldkampioenschap voetbal in het oliestaatje Qatar. Dat het daar werd gehouden leverde overal ter wereld kritiek op, omdat de mensenrechten volop geschonden werden. Hoe dan ook, Argentinie was de beste door in een zinderend spannen de finale na strafschoppen Frankrijk te verslaan. Nederland stelde enigzins teleur en werd in de kwartfinales uitgeschakeld door de latere winnaar. Op deze website is ook speciale pagina gewijd aan het WK voetbal 2022, met verslagen en beeldsamenvattingen van alle wedstrijden.

EXCUSES VOOR SLAVERNIJVERLEDEN

In zijn speech over het Nederlandse slavernijverleden op 19 december zei premier Mark Rutte dat hij wil toewerken naar meer erkenning en begrip "op weg naar de belangrijke symbolische datum 1 juli 2023". Op die dag wordt de afschaffing van de slavernij herdacht. Rutte herhaalde daarbij zijn eerdere woorden:"We zetten vandaag een komma, geen punt". Hij voegde eraan toe dat ook de koning persoonlijk zeer betrokken is bij het onderwerp en op 1 juli aanwezig zal zijn bij de ceremonie in Amsterdam. Over het besluit om vandaag al excuses aan te bieden zei Rutte dat het kabinet dit wilde doen "voor het begin van het belangrijke jaar 2023"
De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes, heeft aangegeven de Nederlandse excuses voor het slavernijverleden te accepteren. Ze zei in een eerste reactie op de toesspraak dat 'elk welgemeend excuus altijd welkom is'.  Ook activist Jerry Afriyie ziet de excuses als mooie eerste stap, maar benadrukt dat er nog werk te doen is. Er waren ook verder gemengde reacties. "Rutte bepaalt voor de naasten wanneer de excuses zullen zijn", zegt Hanna Belliot bijvoorbeeld , die in een kort geding vergeefs om uitstel  tot 1 juli had gevraagd. Hieronder links de reactie van de Surinaamse president (tot 03.22) en hieronder rechts een samenvating van de speech van Rutte.

ZELINSKI VOOR AMERIKAANS CONGRES

In de week voor Kerst bezocht de Oekrainse president Zelinski Amerika en sprak het Amerikaanse congres toe. Het werd van twee kanten een uiting van liefde in de strijd tegen Rusland. In zijn toespraak heeft de Oekraïense president Zelensky "alle Amerikanen" bedankt voor hun steun aan Oekraïne. Volgens hem zijn de tientallen miljarden dollars geen liefdadigheid "maar een investering in de wereldwijde veiligheid en democratie waar wij uiterst zorgvuldig mee omgaan". Volgens Zelensky is de wereld onderling te veel verbonden om aan de zijlijn te blijven staan in het conflict. Hij stelde dat Oekraïne door de steun van de VS, Europa en de wereld tegen alle verwachtingen in niet alleen overeind is gebleven, maar ook "springlevend". Hieronder de speech.
https://nos.nl/l/2457348

KERSTBOMEN

In diezelfde week vierden we bij mijn dagbesteding in Boogh Baarn kerst door foute kersttruien te dragen. Tenminste: dat was de oproep, maar daar werd nauwelijks gehoor aan gegeven. Alleen Petra Verwoerd en ik poseerden voor de boom in Baarn. Hieronder links te zien. Hieronder rechts de boom bij ons thuis.

KERSTTOESPRAAK KONING WILLEM ALEXANDER

De kersttoespraak die koning Willem-Alexander op eerste kerstdag hield, is op televisie bekeken door ruim 1,1 miljoen mensen. Dat blijkt uit de cijfers van de Stichting Kijkonderzoek (SKO).  Het was daarmee na Heel Holland Bakt en het NOS Journaal van 20.00 uur de best bekeken uitzending van de dag. De koning pleitte er dusvoor dat Nederlanders elkaar vast moeten houden, ook in tijden van sterke emoties.x “Democratie betekent niet dat degenen die het hardst roepen, hun zin krijgen”, zei Willem-Alexander. “Democratie is met respect voor ieders grondrechten samenwerken aan oplossingen waarin de meerderheid zich kan herkennen.” De kijkcijfers lagen iets lager dan de afgelopen jaren; gemiddeld trok de kersttoespraak van Willem-Alexander zo’n anderhalf miljoen kijkers. 

HERSENSPINSELS 10: EEN JAAROVERZICHT VAN 2022
In de laatste week van december kwam op Spotify mijn laatste "Hersenspinsels van dit jaar uit. Op de pagina Podcast is de link te vinden. Het is een jaaroverzicht, Met o.a. een gesprek met NOS-journaallezer Rob Trip, schrijver Arie Bras van het boek "Opstaan uit de dood voor dummies",  de toneelvereniging  Hersenkronkels met mensen die NAH hebben, columnist Marius Zwaal  over de klimaatverandering als belangrijkste onderwerp uit 2022 en huisvesting voor jongeren in zogenoemde Weerwolfhuizen.
https://open.spotify.com/episode/598F40HsNgevnhEJyWusO4?si=d0F7NKCwQbCGnbeePEcP_w

 

VOETBALICOON PELE OVERLEDEN
https://youtu.be/WXg8P0u9W9I

Op donderdag  29 december overleed de ( volgens velen ) beste voetballer ter wereld die ooit heeft geleefd.  Edson Arantes do Nascimento. bekend bekend als Pele. Hij leed aan darmkanker en werd 82 jaar.  De KNVB noemde hem een grootheid,. "Rust in vrede" schreef de Nederlands voetbalbond op Twitter. Volgens de Poolse stervoetballer Robert Lewandowski "hebben wij een held verloren en de hemel heeft er een ster bij".  WK-topscorer Kilian Mbappe: "Wij zullen hem nooit vergeten". Hierboven zie je de 10 beste goals die hij heeft gescoord (eerst reclame).   Brazilie had 3 dagen van nationale rouw afgekondigd. 
https://nos.nl/l/24581

ZANGERES MARGRIET ESHUYS OOK OVERLEDEN
Een dag later kwam er ook een einde aan het leven van de zangeres Margriet Eshuys. Ook zij had kanker en werd maar 70 jaar. Ze was de zangeres van de band Lucifer en haar bekendste hit was "House for sale"., hieronder met eerst reclame. Een andere (solo)hit was "Black Pearle". 
https://youtu.be/1XrYzMnj_fY

TOP 2000 CAFE

Op de allerlaatste dag van het jaar 2022 kreeg ik een leuke verrassing: een bezoek aan het Top 2000-cafe in het instituut Beeld Geluid in Hilversum.  Eigenlijk dachten we dat de kaartjes daarvoor al lang en breed uitverkocht waren,  maar onze dochter Fanny had op het allerlaatste moment er toch een bemachtigd. Josje en ik besloten haar te brengen, maar eenmaal binnen bleken we dankzij een lieve vrijwilligster van B&G toch ook met Fanny  in het cafe te kunnen komen. En dat uitgerekend tussen 16 en 17 uur, waarin mijn favoriete nummer God Only Knows van de Beach Boys werd gedraaid. Van de dienstdoende discjockey Ruud de Wildt kregen we als bezoekers  allemaal ook nog een gratis biertje aangeboden.  Hieronder links dansend publiek tijdens The Phantom of the Opera. Mijn zoon Roald had tijdens het tv-kijken mij op de achtergrond ontdekt.  Hieronder rechts ben ik zelf te zien.

2022: EEN OVERZICHT

Het afgelopen jaar was niet bepaald een periode om met veel vreugde naar terug te kijken. In maart begon de oorlog in Oekraine, die nog altijd in alle hevigheid voortduurt.  die begon op 24 februari 2022, toen Rusland vanuit meerdere kanten Oekraine binnenviel. Er vielen vele doden aan weerskanten. Steden werden plat gebombardeerd en raketaanvallen waren aan de orde van de dag.  De invasie veroorzaakte Europa's grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog, met meer dan 9,5 miljoen mensen die het land ontvluchtten. Ook in Nederland kwamen veel Oekrainers terecht.  Ander nieuws over Oekraine: De rechtbank heeft in novemerdrie verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 tot levenslange celstraffen veroordeeld. De rechter ziet hen als medeplegers van het neerhalen van het vliegtuig boven Oost-Oekraïne op 17 juli 2014.


In eigen land groeiden de gevolgen van de crisis, waardoor het steeds moeilijker werd voor huishoudens om financieel rond te komen. 
Alles werd duurder, van de boodschappen in de supermarkt tot het tanken aan de pomp en van de energierekening tot een biertje in de kroeg. En dan was er ook grensoverschrijdend gedrag in de media bij De Voice, De Wereld Draait,  Studio Sport. Werknemers die uitgefoeterd worden, ieder moment ontslagen kunnen worden en een bestuur dat wegkijkt, ook in andere arbeidsgebieden. Mattijs van Nieuwkerk was het meest in het oog springende voorbeeld. Ook in de politiek was er veel ( verbaal ) geweld. Het kabinet werd  in januari beedigd, De coronamaatregelen werden geleidelijk in allerlei sectoren versoepeld. De boeren roerden zich met massale akties op allerlei manieren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Zij menen dat de plannen  van de regering hun bedrijven om zeep helpen.  De regering zelf  kwam in  december uiteindelijk met het excuses voor een andere zaak:  het Nederlandse slavernijverleden.

Tenslotte de hoogtepunten van het sportjaar met om te beginnen voetbal: Feijenoord kwam verrassend in de finale van  der Europa League en verloor daarin met 4-2 van AS Roma. Oranje deed mee aan het wegens schending van de mensenrechten omstreden WK voetbal in Qatar. Het team van trainer Louis van Gaal haalde de kwartfinales  waarin het na strafschoppen werd uitgeschakeld door Argentinie, dat later tot wereldkampioen werd gekroond.  Irene Schouten werd tijdens de Olympische Winterspelen in Peking de ijskoningin door 3 gouden medailles te veroveren. De successen tijdens de Zomerspelen vooral behaald door lange afstandloopster Sifan Hassan , wierenster Annemiek van Vleuten  en de hockeydames. Voor hen was goud weggelegd, voor de marathonloper Nageeye verrassend zilver.  Max Verstappen werd voor het tweede achtervolgende jaar wereldkampioen in de Formule 1  (autoracen).  Atlete Femke Bol veroverde 3  gouden medailles tijdens de Europese kampioenschappen in Duitsland en Italie.

Voor mijzelf : begin oktober was ik aan de beurt en kreeg corona. Het was even doorbijten met slecht slapen, hoesten en ik was  benauwd. En er was er een belangrijke switch in mijn journalistieke activiteiten in 2022: ik werd podcaster. Nog altijd was mijn voornaamste  doelgroep mensen mensen met niet aangeboren hersenletsel, maar vanaf maart kwam er maandelijks een nieuwe podcast uit, onder de naam "Hersenspinsels", die ik bij Spotify onderbracht. Ik vulde die met interviews met mensen die NAH hadden en/of over zaken die voor hen interessant waren.  Ik stuurde de afleveringen ook naar Facebook , vrienden, bekenden  en organisaties die zich met hersenletsel bezighielden. Ik deed de interviews op mijn I-pad en sprak over bijv. zaken als boeken die hersenletsel als onderwerp hadden, over een toneelstuk dat door NAH-ers werd gespeeld, over NOS-Journaalpresentator Rob Trip die ooit een herseninfarct heeft gehad, over een speciaal horloge voor de doelgroep en over huisvesting voor jongeren met NAH. Ik nam de gesprekken via de telefoon op of soms kwamen de interviewepartners bij me thuis. Onderwerpen genoeg over NAH-ers. Ik volgde het nieuws en produceerde dan  gesprekken daarover. In 2023 werd ik eindredacteur van een podcast voor en door over mensen met NAH. Die maakte ik vanaf mijn nieuwe dagbesteding "Hersenletselcentrum Jan Ligthart" in Bussum . Tot  tot zover 2022. Hopelijk in goede gezondheid een gelukkig jaar 2023