EUROVISIESONGFESTIVAL

Er is geen liedjeswedstrijd zo populair in Europa als het Eurovisie Songfestival. In 2019 won Nederland en dat was de eerste keer sinds 1976 dat dat gebeurde. Duncan Lawrence ging  in Israel met de eer strijken.  Zijn nummer 'Arcade' kreeg de meeste punten van de televisiekijkers en vakjury.

 

Het festival bestaat sinds de jaren 50. Nederland boekte wisselend succes. Hieronder een overzicht van de Nederlandse en internationale hoogepunten.
Nederland was er meteen als de kippen bij tijdens de allereerste versies  in de jaren 50 als winnaar. Corry Brokken met "Net als toen" en Teddy Scholten met  "Een beetje" wonnen.  Direct hieronder te zien.In 1969 waren er vier winnaars die hetzelfde aantal punten kregen. Onder hen ook Lenny Kuhr met "De Troubadour". Iets verderop links daaronder te zien. Ernaast rechts de winnaars uit 1975, de groep Teach In met "Dingedong", die als eerste act het podium opging.

 


En daarna moest we 44 jaar wachten voordat Nederland dus weer won met Arcade door Duncan Lawrence. In 2014 waren we er ondertussen heel dichtbij toen Ilse de Lange en Waylon met hun "Calm after the storm zongen  Hierboven links te zien. Ernaast rechts mijn persoonlijke favoriet, uit 1998, van Edsilia Rombley: "Hemel en aarde".

 

Uit de rijke historie van het Eurovisie Sogfestival zijn er veel meer pareltjes van liedjes voortgekomen. Hieronder twee voorbeelden vab buitenlandse acts.  De bekendse megahit is "Waterloo"van ABBA uit 1975. Een andere  song die in ieders gedachten is blijven hangen is "What's another year" van Johnny Logan die trouwens 2 keer won , ook nog met "Hold me now". Onder links "Waterloo"en rechts "What's another year" uit 1980.

 

Nederland was niet altijd succesvol op het festival. Er waren ook jaren dat we nul punten kregen. Dat overkwam de Spelbrekers, een mannelijk zangduo, in 1962, met Katinka.  Een jaar later overkwam  Annie Palmen hetzelfde met De Speeldoos. Nog 3 keer meer was ons land de rode lantaarndrager.  Corry Brokken in 1958 , toen met 1 punt, Ze zong "Heel de wereld".  Ronnie Tober eindigde in 1968 ook met 1 punt als laatste.  Hij bracht "Morgen" ten gehore. Voor de 3JS was deze twijfelachtige eer in de halve finale in 2011 met 19 punten.  

 

Het Songfestival wordt verder vaak gekenmerkt door het feit dat buurlanden elkaar "douze points"geven (12 punten, de maximale score). Bekend voorbeeld zijn steevast Griekenland en Cyprus EN veel Oosteuropese buurlanden.  Kleding is een belangrijk onderdeel om op te vallen.  Hieronder twee voorbeelden.  Rechtsonder een foto van een inzending van Rusland dat twee oma's stuurde. En linksonder een hardrockband , Lordi, uit Finland, deelnemer in In mei dit jaar is er eindelijk weer een Songfestival ( in Rotterdam trouwens)  maar dan wel coronaproof.

Reactie plaatsen

Reacties

Fanny
2 jaar geleden

Leuk pa al die filmpjes . Fijn om alvast in de stemming te komen voor het songfestival ☺️. Kijk er naar uit .

Dank je wel schat!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.