SEPTEMBER
BOOGH BAARN
De maand begon meteen met de terugkeer naar de dagbesteding van Boogh in Baarn, na ongeveer 2 jaar waarin ik Boogh Baarn combineerde met het afasiecentrum in Boogh Amersfoort. Op woensdagen en vrijdagen in Baarn doe ik o.a. aan tekenen/schilderen, muziek (kijken /luisteren en zingen ), lichamelijke ontspanning en spelletjes. Ook ga ik daar aan bewegingsoefeningen doen onder begeleiding van stagiere Tim. Hieronder een filmpje van enkele jaren geleden, waarbij ik o.a. werd geinterviewd over het schilderen dat ik toen deed ( staat op 4.54 ). Ook wordt een totaalbeeld gegeven van de activiteiten in Baarn. Een (mini)documentaire naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van Boogh Baarn.
https://www.bing.com/videos/search?q=Boogh+Baarn+10+jaar&&view=detail&mid=A3366E7DCB9CBEDEE4A8A3366E7DCB9CBEDEE4A8&&FORM=VRDGAR&ru=%2Fvideos%2Fsearch%3Fq%3DBoogh%2BBaarn%2B10%2Bjaar%26FORM%3DHDRSC4
Een van de activiiteiten waar ik aan meedoe is Tai Chi, een ontspannen vorm van gewegen op een stoel. Hieronder zie je daar een demonstratie van.
GRAND PRIX ZANDVOORT
Op 5 september werd Nederland in twee delen verdeeld. Een deel voor en een deel tegen de Grand Prix in Zandvoort. Formule 1-racen in eigen land, voor het eerst sinds 1985. Afgezien van de milieuvervuiling vielen veel mensen over de tienduizenden autosportfans die (( in de anderhalve meter samenleving ) bij elkaar kwamen.
Max Verstappen won met overmacht de race voor duizenden uitzinnige fans. Het Oranjegevoel in heel Nederland was overweldigend groot. Tienduizenden toeschouwers mochten het spektakel ondanks de coronamaatregelen meemaken. Na afloop geen onvertogen woord en alom een echte feeststemming.
PARALYMPICS TEN EINDE
Dit weekend eindigden ook de Paralympics, de Olympische Spelen voor gehandicapten. Een ontroerend moment was hieronder het huwelijksaanzoekvan een Ethiopische atleet.
https://twitter.com/i/status/1433244477305536514
Nederland was op de Paralympics weer de traditionele gouddelver. 25 x goud. 17 x zilver en 17 x brons. Het eindigde in het medailleklassement op de 5de plaats. De rolstoelbasketbalsters sprongen eruit met hun eerste plaats en tennister Diede deGroot was 2 keer de beste ( 1 keer met Annick van Koot in het dubbelspel ). Handbiker Jetze Plat had op de tweede woensdag zijn unieke trilogie op de Paralympische Spelen voltooid door goud te veroveren in de wegrace. De Nederlander pakte eerder al de titel op de triatlon en de tijdrit. Hieronder een overzicht in beeld van de prestaties van Team NL.
https://youtu.be/J5rEQE-MYFQ
SPORTIEF SUCCES
Het was sowieso een prachtig weekend voor de Nederlandse sport. Tennisser Botic van der Zandschulp bereikte de kwartfinales van de US Open door een spannende vijfsetter tegen de Argentijn Diego Schwartman te winnen (6-3, 6-4, 5-7, 5-7, 6-1). Het is voor het eerst sinds 2004 (Sjeng Schalken) dat een Nederlander dat voor elkaar kreeg in een grandslamfinale in het tennis. Later verloor hij 4 sets van de nummer 2 geplaatste Rus Daniel Medvedev, Het het Nederlands voetbalelftal, onder leiding van bondscoach Louis van Gaal, boekte een 4-0 thuisoverwinning tegen Montenegro in de voorrondes voor het WK-voetbal in 2022 in Qatar. En een paar dagen later volgde een galavoorstelling tegen Turkije(6-1). waardoor kwalificatie heel dichtbij kwam. Hieronder de goals uit die wedstrijd.
https://fb.watch/7U3JPaAx21/
BEWEGEN
Begon ik vorige week al bij de dagbesteding in Baarn, vanaf 7 september deed ik de broodnodige lichaamsoefeningen ( loopband, fietsen op de hometrainer en krachttraining) in wooncentrum de Egelantier onder begeleiding van een fysiotherapeut. Op loopafstand, dus ik kon daar 1 keer per week zelfstandig naar toe. Over lopen gesproken: hieronder links ben ik bezig op de loopband. Rechts de entree en daaronder het wooncomplex de Egelantier.
JOURNALISTIEK WERK
Deze maand was ik ook volop met mijn oude vak bezig. Als eindredacteur van de Nieuwsbrief van de Hersenletsel en als interviewer voor het voormalige omroepblad Spreekbuis. Ik interviewde voor Spreekbuis oud-KRO collega Edvard Niessing als omroepman die eenopvallende carriereswitch had gemaak ( trambestuurder ) en voor de Nieuwsbrief van de Hersenletselstichting mijn voormalige beeldend therapeute Colette Taks over beeldende therapie voor mensen met niet aangeboren hersenletsel. Ook leidde ik via de beeldtelefoon een redactievergadering van die Nieuwsbrief. (zie voor de interviews de pagina's Spreekbuis en Hersenletsel als ze verschijnen)
OPEN MONUMENTENDAG
Op 11 en 12 september was het Open Monumentendag in Nederland. Wij brachten eerst een bezoek aan Amersfoort. Hieronder een fotoimpressie. Van links af de Sint Jan's kathedraal, de slaapzaal van het Oude Mannenhuis, met een gemiddelde lengte voor de bedden van 1 meter 70 en danDe Koppelpoort waarmee we de stad binnenvoeren.
Een dag later bezochten we de Fabritiusschool in Hilversum, vlakbij ons huis in Hilversum. Heel veel elementen, ontworpen door de beroemde architect Dudok zijn in in die school te vinden. Op 23 april 1985 brandde hij af wegens een weggeschoten sigarettenpeuk door een 14-jarige jongen. De nieuwe huisvesting is ontstaan uit verschillende scholen. De huidige Fabritiusschool heeft een dependance aan de iets verder gelegen Egelantierstraat. Ook deze Catharina van Rennesschool is door Dudok ontworpen. Hieronder twee foto's tijdens de rondleiding.
LAVA
EEN MAAND BOOGH BAARN
De eerste vier weken dagbesteding Boogh Baarn zitten erop. Ik maak muziek in een kring en we luisteren naar zelf uitkozen muziek, we doen spelletjes, we doen ontspanningsoefeningen a la mindfullness zoals ik dat al van eerdere dagbestedingen bij Boogh ken (nu onder leiding van Jantien) en ik ben bezig met een kunstwerk( zie hiernaast dat een herfstlandschap voorstelt. Ik vind dat erg leuk, ik heb het al eerder gedaan bij dagbestedingen in de vorige periode bij Boogh Baarn.
Ik heb ook een bijeenkomst van de Booghkring meegemaakt. Daarbij bezoek ik een lezing en na afloop hebben we een etentje. Het gaat hierbij om mensen dat "niveau" aankunnen, als je begrijpt wat ik bedoel. Dit keer gaf een jonge vrouw , die leeft met een donorhart , uitleg over haar eigen ervaringen daarmee. Ook was er van haar kant feitelijke informatie over donorharten. Zeker voor herhaling vatbaar, ook vanwege het ontmoeten van andere deelnemers aan de dagbesteding.
AJAX-SUCCESSEN
Ajax begon deze maand aan zijn Champions League-avontuur. Waar het in de vaderlandse competitie ook al goed was begonnen, waren de eerste wedstrijden in het Europese miloenenbal zeer succesvol. Bij de Portugese kampioen Sporting Portugal werd een ruime en dikverdiende 1-5 uitoverwinninb geboekt, mede dankzij 4 goals van spits Sebastien Haller. Hierboven de goals. In de Amsterdam Arena werd daar een succesvol vervolg aan gegeven door een 2-0 zege op het Turkse Besiktas.
PRINSJESDAG EN MILOENNOTA
In een periode waarin het kabinet worstelde met de gevolgen van de coronacrisis ( die nog lang niet definitief ten einde is ) en het formeren van een nieuwe regering (die uiterst moeizaam en traag verloopt ) was er op dinsdag 21 september de klassieke opening van het politieke jaar. Prinsjesdag was uiterst sober. Geen vlaggetjes wel nieuwsgierig publiek. Nederland blijft een goed land om in te wonen, zei Koning Willem Alexander. Maar er zijn grote thema's die moeten worden aangepakt. De woningmarkt, kansongelijkheid en stikstof. Ook noemde hij de allesomvattende problemen door de klimaatsveranderingen. De watersnood in Limburg in juli is daar volgens hem Ernaast rechts een persiflage: Willem leest de troonrede voor. Cashual gekleed, zoals Wopke Hostra van het CDA dit weekend op de Heidagen in Hilversum tijdens het kabinetsberaad .
De politieke partijen in de Tweede Kamer riepen naar aanleiding van de formatieperikelen om die klus snel te klaren. De mensen zijn het vertrouwen in het kabinet een beetje kwijt, zo luidt het oordeel. Geert Wilders van de grootste oppositiepartij ziet maar 1 uitweg uit de crisis: nieuwe verkiezingen.
EENAKTERS BIJ THEATERGROEP "O"
Eindelijk kon mijn oude theatergroep "O" weer eens optreden in het Amsterdamse Polanentheater. Eindelijk, na alle coronamisere, Zie voor "O" en mijn rollen daarin een andere pagina op deze website. Natuurlijk wilden Josje en ik daarbij zijn en daarom gingen we op zondagmiddag 26 september naar Amsterdam West, samen met ongeveer 20 a 25 andere toneelliefhebbers. Voor mij ook een hartelijk weerzien met enkele "O"-vrienden. In april 2016 speelde ik voor het laatst bij "O" in de productie Lang EN Gelukkig, Dit keer stond niet 1 stuk op het programma , maar werden 4 eenakters uitgevoerd onder leiding van Esther Werneke. Hoewel ik me best had vermaakt, miste ik in die stukken een beetje de zang en dans, die altijd bij de groep heeft gehoorde. Dat had te maken met de keuzes ervan. "De kale zangeres" (dat we eind jaren 00 ook al hadden uitgevoerd onder de titel "Niet dit en niet dat") beet het spits af met absurde dialogen. Daarna volgden "De overledene" en "Eduard en Agrippina" die tegelijkertijd om en om ten tonele werden gebracht. Tenslotte: "The Man from Hollywood" van Quentin Tarantino, de bekende filmregisseur. Hieronder een scene daaruit met van links af Tineke Ruijl, Tinky Danner, Pim Kuyper, Patrick van der Meer en Bart Hettinga.
INTERVIEW MET RENE VAN DER VEER
Helemaal aan het eind van deze maand had ik een aangrijpend telefonisch interview met mijn oud KRO-collega Rene van der Veer in het kader van mijn serie over voormalige omroepmedewerkers die een opmerkelijke carriereswitch hebben gemaakt. Het resultaat van dat gesprek is te lezen op de pagina "Spreekbuis" van deze website. Ik sprak ongeveer een uur met hem over het feit dat hij nu een B&B in Vorden runt en over zijn oogziekte, waardoor hij blind gaat worden. Hieronder Rene zelf en daarnaast de Bed and Breakfast, die het "Huis van de Professor" heet omdat de bekende professor Hoefnagels er 35 jaar heeft gewoond. Hij was een ciminoloog, die in 2011 overleed.