MAART

Op[ vrijdag 3 maart bezochten Josje en ik weer eens een tentoonstelling in het Singermuseum in Laren, waar vaak mooie dingen te zien zijn. Dit keer was hert werk van Kees van Dongen, die in de eerste jaren van de vorige eeuw veel in Parijs woonde en werkte. Hieronder wat foto's van zijn wek. Hij schilderde veel mooie en sjieke dames, Hieronder wat beelden, van de Sacreceur in de Franse hoofdstad. een mooi portret van een vrouw met kind en een foto van Kees van Dongen zelf.

VEEL NEDERLANDSE SPORTSUCCESSEN IN EERSTE WEEK VAN DE MAAND

Het regende overwinningen en medailles in het eerste lange weekend van  deze maand. De schaatsploeg reeg de medailles vier dagen lang aaneen, Femke Bol en Lieke Klaver wonnen goud en zilver op de 400 meter indoor atletiek. Demi Vollerring won knap de Italiaanse voorjaarskoers Strada Bianca bij het vrouwenwielrennenen  enMax Verstappen was de beste in de eerste Formule 1 Grand Prix autoracen in Bahrein. Hieronder beelden van  al deze successen, te te beginnen hieronder met de gouden race van atleten Femke Bol en Lieke Klaver. 
https://nos.nl/l/2466188

Haar voornaamgenote Femke Kok  opende het bal in een bomvolle en sfeervolle schaatstempel Thialf in Heerenveen met totaal overwachts goud op de kortste afstand, de 500 meter. Jutta Leerdam veroverde brons. 
https://nos.nl/l/2466188
Opzienbarend was het goud voor de Nederlands achtervolgingsploeg. Marcel Bosker, Beau Snellink en Patrick Roest maakten in de laatste ronde een verschil met de Canadezen van anderhalve seconde alsnog goed
https://nos.nl/l/2466047
Voor de vrouwen pleog in deze discipline was er een deceptie, Ze waren veruit de snelsen, maar werden uiteindelijk gediskwalificeerd omdat de enkel van Joy Beune zichtbaar was onder haar schaatspak . Hieronder eerst de euforie en daarna de verdrietige definitieve uitslag.
https://nos.nl/l/2466041

Op de 1000 meter was Jutta Leerdam de torenhoge favoriet en ze maakte met 1.12.83  die rol ook duidelijk waar. Verrassing was het zilver voor Antoinette Rijpma-De Jong. Hieronder het goud van Leerdam.

De massastart bij de vrouwen werd een prooi van Marijke Groenewoud, Ze ging er razendsnel vandoor en nam uiteindelijk bijna een ronde afstand van de rest van het deelnemersveld. Irene Schouten veroverde brons. Groenewoud reageerde na afloop op het tweede achtereenvolgende goud voor haar op een WK

Bij de mannen won de Belgische specialist op dit onderdeel, Bart Swings. De Nederlander Bart Holwerf pakte het zilver.

Hoewel er dus veel Nederlandse successen waren in Heerenveen was de grote ster van dit ZZWZK de 18-jarige Amerikaan Jordan Stolz. Hij vestigde voorgoed zijn naam in de internationale schaatswereld met maar liefst 3 titels, op de 500, 1000 en 1500 meter. Kjeld Nuis en Thomas Krol pake zilver en brons op  de schaatsmijl. Hieronder eerst een interview met Stolz en daaronder  de ontknoping op de 1000 meter, waarop Nuis op een haar na het goud miste

https://nos.nl/l/2466283

Antoinette Rijpma Rijpma-De Jong "woont" in de 1500 meter voor vrouwen en dat liet ze ook in Heerenveen weer zien.  Marijke Groenewoud en Jutta Leerdam werden 5de en 7de.

Irene Schouten zal met haar  tweede plaats op de 3000 meter (na de Noorse Ragna Wiklund) met gemengde gevoelens naar dit WK terugkijken, ook na de diskwalificatie bij de ploegenachtervolging. Maar uiteindelijk kwam het toch goed voor haar met goud op de 5000 meter in een fenomenale race in de kolkende schaatsarena Thialf.
https://nos.nl/l/2466332

Het was dus niet alleen maar Oranje boven. Behalve Jordan Stolz won ook een Italiaan goud, op de 10 kilometer.  Het was David Ghiotto. Jorrit Bergsma veroverde zilver. Maar de definitieve oogst was groot toch groot voor Nederland: 7 keer goud, 7 keer zilver, 3 keer brons (17 in totaal)

Dan de andere successen. Wielrenster Demi Vollering en Formule 1 coureur Max Verstappen. Vollering vocht in de Italiaanse
klassieker een heftig duel met de Belgische Lotte Kopecky uit, dat met een banddikte verschil werd beslist. De koers werd een emotioneel gevecht, waarin ook een loslopend paard een rol speelde.

Formule 1 coureur Max Verstappen won met gemak de eerste Grandprix van het seizoen in Bahrein. Zijn teamgenooit Sergio Perez maakte met een tweede plaats het succes compleet voor Red Bull Racing.

En op de valreep van het weekend vol sportsuccessen goud, zilver en brons bij het atletiek EK-indoor in Turkije. De damesestaffeteploeg 4  maal  400 meter (Femke Bol, Lieke Klaver, Eveline Saalberg, Cathelijn Peeters) prolongeerde souverein haar titel.
https://nos.nl/l/2466326

De estafetteheren kwamen niet verder dan de derde plaats. Nadine Visser kon op de 60 horden haar titel net niet prolongeren en moest genoegen nemen met het zilver. Hoogspringer Douwe Amels veroverde totaal onverwachts goud op met een sprong van 2 meter 31.  Voor hoogspringster Britt Weerman was er zilver. Hieronder de emotionele reactie van Amels op zijn succes.

OOK SHORTTRACKSUCCESSEN NU OP WK IN SEOEL

Een weekend later waren de wereldkampioenschappen shorttrack in Seoel. Traditiegetrouw een onderdeel van het schaatsen waarin Nederland altijd veel medailles haalt. Op de eerste dag was er meteen twee keer goud. Suzanne Schulting nestelde zich vrijwel meteen aan kop op de 1500 meter om deze niet meer af te staan. Bijzonder was daarna het goud, zilver en brons van de oranjedames op de 500 meter. Xandra Velzeboer was de beste, daarachter kwamen Suzanne Schulting en Selma Poutstra en binnen. Hieronder beide resultaten.

De Nederlandse mannen waren op de eerste dag een stuk minder succesvol. Na afloop van de niet goed verlopen halve relayfinales Er was er zelfs behoorlijk veel chagrijn, vooral bij Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat. Wel was er een bronzen medaille voor Jens van 't Wout.

Dan de resultaten van de zondag. Niet Suzanne Schulting,maar Xandra Velzeboer heeft in Seoul de wereldtitel op de 1000 meter veroverd.In de finale verraste ze alle favorieten en werd Schulting na een ongeoorloofde beuk gediskwalificeerd. Verder heeft Nederland de allereerste wereldtitel op de gemengde aflossing veroverd. In de finale hield het Oranjekwartet China, Italië en België achter zich. De ploeg bestond uit Teun de Boer, Suzanne Schulting,  Xandra Velzeboer en Jens van 't Wout.
De vrouwen zorgden in Seoul voor een passend slotakkoord door de wereldtitel op de aflossing in de wacht te slepen.Titelverdediger Zuid- Korea werd naar het zilver verwezen. Nederland won het medailleklassement ruim met 5 keer goud, 1 keer zilver en 2 keer brons. Hieronder de beelden van het goud van Velzeboer , de gemengde relayploeg en het vrouwenkwartet. Eerst de relay, dan de vrouwenaflossing en daarna Xandra Velzeboer
https://nos.nl/l/2467165

OPHEF OVER ONGEWENST GEDRAG BIJ STUDIO SPORT

Opvallend ander sportnieuws in het weekend van het Nederlandse shorttracksucces was de onrust die ontstond op de burelen van Studio Sport van de NOS.  De hoofdredactie besloot per direct op te stappen naar aanleiding van de misstanden op de werkvloer van NOS Sport, die deze week naar buiten kwamen. Het ging om berichten in de Volkskrant over grensoverschrijdend gedrag en een onveilig werkklimaat. De presentatoren Tom Egbers en Jack van Gelder werden met naam en toenaam genoemd, met betrekking tot contacten met vrouwelijke collega's. Opmerkelijk  is ook de aankondiging van de vrouw van Egbers( Janke Dekker ) dat ze (ook per direct) zal terugtreden als voorzitter van Mores, het meldpunt voor ongewenste omgangsvormen voor de culturele en creatieve sector. Dekker verwijt  Volkskrant "volkomen onjuiste informatie waarbij wezenlijke in formatie is weggelaten. Tegen wielercommentator en oud-renner Danny Nelissen (52) is ook een klacht ingediend bij de NOS wegens grensoverschrijdend gedrag. Het gaat om ongewenste en seksueel getinte opmerkingen tegen zijn voormalige collega Marijn de Vries. Hij is de komende maanden niet te zien op tv. Het besluit is door de directie van de NOS "in goed onderling overleg" met Egbers genomen,om "de vragen te beantwoorden die de voorbije periode zijn ontstaan".  Tom Egbers zelf reageerde zelf enkele dagen later in het televisieprogramma Khalid en Sophie.
https://nos.nl/l/2467894
Dat hij de vrouw “de as van het kwaad” noemde, zoals in het Volkskrantartikel staat, ontkende hij verder niet.

VEROORDELINGEN WEGENS MISSTANDEN BIJ THE VOICE OF HOLLAND

Het Openbaar Ministerie gaat Ali B en Jeroen Rietbergen vervolgen voor seksueel misbruik bij het tv-programma The Voice of Holland. Marco Borsato wordt niet vervolgd vanwege gebrek aan bewijs, zo heeft Openbaar Ministerie Midden-Nederland besloten.Ali B wordt vervolgd naar aanleiding van drie aangiftes van verkrachting en aanranding, in 2014 en 2018, van meerderjarige vrouwen. Bij een van die verdenkingen is er een link met The Voice, bij de andere niet. Een vierde aangifte tegen Ali B is geseponeerd, omdat niet vast is komen te staan dat het om een strafbaar feit gaat. Tegen Jeroen Rietbergen werd aangifte gedaan van verkrachting door oud-kandidaat Nienke Wijnhoven. Het gaat om een zaak uit februari 2018 rond de opnamestudio's van The Voice of Holland. In het onderzoek naar Marco Borsato zijn geen bewijzen gevonden die de aangifte tegen hem ondersteunen. Daarom kan de zaak volgens het OM niet worden bewezen en is besloten tot seponeren. Tegen Marco Borsato is ook nog aangifte gedaan van een zaak die geen verband houdt met The Voice of Holland. Daar loopt een apart onderzoek naar, waarvan de uitkomst nog niet bekend is. Aanleiding voor het onderzoek van justitie naar TVOH was een uitzending van BOOS, het YouTube-programma van presentator Tim Hofman, januari vorig jaar. 

Tientallen vrouwen zouden achter de schermen zijn lastiggevallen door coaches Ali B en Marco Borsato en bandleider Jeroen Rietbergen, de toenmalige partner van Linda de Mol. Ali B werd onder meer beschuldigd van verkrachting en aanranding, Marco Borsato van betasting, ook van minderjarige meisjes, en Jeroen Rietbergen van betasting en het versturen van dickpics. Marco Borsato laat in een persverklaring via zijn advocaat Knoops weten blij te zijn dat hij niet wordt vervolgd. Hij wil er verder niets over zeggen, zo laat hij weten. Ali B zegt op Instagram dat hij blij is dat een zaak die in de BOOS-uitzending prominent aan de orde kwam, is geseponeerd. Verder zegt hij verbaasd te zijn dat hij in de andere zaken wel wordt vervolgd. De zanger laat weten in gesprek te zijn met de vrouwen die aangifte hebben gedaan. "Deze gesprekken lopen en zijn zeer waardevol." Ali B wilde dat het OM de uitkomst van die gesprekken zou afwachten. Dat daar niet voor is gekozen noemt hij "onbegrijpelijk". Nienke Wijnhoven, die aangifte deed tegen Rietbergen, zegt dat zij nu eindelijk erkenning krijgt voor wat haar is overkomen. Ze is blij met het besluit van het OM en dankbaar dat haar ervaringen niet zijn "gebagatelliseerd of verdraaid". Verder schrijft haar advocaat Diekstra dat ze dankbaar is "voor het gedegen en integere strafrechtelijk onderzoek dat heeft plaatsgevonden". Rietbergen zelf was voor de NOS niet bereikbaar voor commentaar.

SWEET CAROLINE

De BoerBurgerBeweging BBB)heeft ook in de provincie Utrecht de meeste stemmen gekregen.Dat betekent dat de BBB in alle provincies de grootste is. Dat is de belangrijkse uitslag van de verkiezingen op 15 maart voor de Provinciale Staten en Waterschappen. Een politieke aardverschuiving. Deze nieuwkomer in de strijd om de gunst van de keizer gaf de gevestigde politieke partijen een enorme draai om de oren. Hieronder het totale beeld van de verkiezingen.
https://nos.nl/collectie/13860-alles-over-de-uitslagen

Veel bij de BBB draait draait  om de lijsttrekker Caroline van der Plas. In het feestdrang werd het nummer "Sweet Caroline" van Neil Diamond gedraaid. Precies 4 jaar geleden, toen ook bij de Statenverkiezingen. werd het nummer ook ten gehore gebracht Toen sprak een van de huidige verliezers, VVD-leider Rutte, over zijn medewerkster die toevallig ook Caroline heet.
https://nos.nl/l/2276934

En dat werd dus 4 jaar later nog eens dunnetjes gedaan, nu met Carolien van der Plas in de hoofdrol.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20230316_93303402

Tijdens de campagne ging het vaak over een veelbesproken thema: stikstof. Om de natuur en de biodiversiteit in Nederland te redden wil het kabinet de stikstofuitstoot drastisch omlaag brengen.  Als argument daarvoor haalt de coalitie de richtlijnen en de normen van de Europese Unie aan, waaraan Nederland moet voldoen. Het kabinet zou met de rug tegen de muur staan, maar dat is onzin volgens BBB-leider Van der Plas. Het verminderen van de stikstofuitstoot zou niet door de EU zijn opgelegd, maar iets zijn wat de regering zelf heeft bedacht.

FEJENOORD EN AZ KWARTFINALISTEN IN EUROPESE BEKERTOERNOOIEN

16 maart was mooie dag voor het Nederlands voetbal in Europese toernooien.  Feijenoord en AZ bereikten de kwartfinales. De Rotterdammers door in de Europa -League na  een 1-1 gelijkspel bij  het Oekrainse Sjaktar Donjekst de ploeg uit het politiek zo onder vuur liggende land in de Kuip met liefst 7-1 te vermorzelen. AZ won 2 keer knap (en verrassend) als outsider in de Conference League  zowel uit als thuis van het Italiaanse Lazio Roma.  Feijenoord treft nu bij de laatste acht AS Roma, waar het vorig jaar ook in de Conference League in de finale met 1-0 van verloor. Hieronder samenvattingen van beide wedstrijden, die vanavond gespeeld werden.